Αντηλιακό - Προστασία από τον Ήλιο

Πριν ξεκινήσετε για τη θάλασσα, αποκτήστε καθαρό δέρμα. Κάντε ένα ελαφρύ πίλινγκ στο πρόσωπο και στο σώμα. Το μαύρισμά σας θα είναι πιο γρήγορο, ομοιόμορφο και με ωραία χρώματα αν απαλλάξετε το δέρμα σας από τα νεκρά κύτταρα, που θαμπώνουν τη λάμψη τους.

Κατά τις πρώτες ημέρες μην εκτίθεστε περισσότερο από 20 λεπτά έως μισή ώρα και φροντίζετε πάντα για την προστασία του δέρματός σας. Μην υπερβάλλετε. Προτιμήστε το βαθμιαίο, προοδευτικό μαύρισμα, ειδικά αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.

Απλώστε ένα πλούσιο στρώμα από το αντηλιακό σας 30 λεπτά πριν σας δει ο ήλιος, ακόμη και μέσα στην πόλη.

Ξεχωριστή φροντίδα χρειάζονται οι ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, το στήθος και τα χέρια. Στις περιοχές αυτές το δέρμα γερνά γρηγορότερα.

Η ακτινοβολία UVB είναι μεγάλη το διάστημα 12:00-15:00. Πρέπει να αποφύγετε οπωσδήποτε την ηλιοθεραπεία τις ώρες που ο ήλιος βρίσκεται κατακόρυφα. Εξάλλου, το δέρμα δε μαυρίζει, αλλά κοκκινίζει.

Σε περίπτωση μεγάλης έκθεσης στον ήλιο απλώνετε το προϊόν όσο πιο συχνά μπορείτε. Μην αφήνετε να περάσει πάνω από μισή ώρα για να το ξαναχρησιμοποιήσετε.

Μην παραμένετε άσκοπα την παραμονή σας στον ήλιο.

Να υπερπροστατεύετε το δέρμα σας. Ακόμη και όταν θα έχετε ήδη μαυρίσει, διαλέξτε αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη προστασίας.

Μην εκθέσετε στον ήλιο παιδιά κάτω από 3 ετών, μια και είναι περισσότερο ευάλωτα στον ήλιο. Προστατέψτε τα με τους πιο υψηλούς δείκτες προστασίας.

Αποφύγετε κατά την ηλιοθεραπεία τα αρώματα, τις κολόνιες, τα αποσμητικά, εκτός και αν δεν είναι ευαίσθητα στο φως. Στην αντίθετη περίπτωση προκαλούν πανάδες στο δέρμα, που είναι δύσκολο να εξαφανιστούν.

Μην αμελείτε να προστατεύετε τα μάτια σας και τα μάτια των παιδιών σας. Οι υπεριώδεις ακτίνες καταστρέφουν τις πρωτεΐνες στον κρυστάλλινο φακό του οφθαλμού και η αλλοίωση αυτή επιφέρει καταρράκτη.

Για ένα λαμπερό μαύρισμα που διαρκεί, φροντίστε το πρόσωπο και το σώμα σας με προϊόντα φροντίδας για μετά τον ήλιο. Ενυδατώνουν, δροσίζουν, αναζωογονούν, βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος και ανακουφίζουν από τα καψίματα.

Αποφύγετε τον ήλιο αν παίρνετε φάρμακα που έχουν την ένδειξη ευαίσθητα στο φως, όπως τα αντιβιοτικά. Ζητήστε συμβουλές από το γιατρό σας.

Οι UVA είναι ακτίνες που καίνε, οι UVB μαυρίζουν, οι UVC που είναι επικίνδυνες που φιλτράρονται από το όζον.

Προτιμάτε αντηλιακά με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 και να φοράτε φανελάκι όταν ο ήλιος βρίσκετε στο υψηλότερο σημείο του. Το καπέλο ή το κάλυψη στη σκιά επιβάλλεται.

Τα πλέον ευπαθή σημεία του σώματος είναι η κορυφή του κεφαλιού. Οι γάμπες και οι μηροί είναι ευάλωτοι στο κάψιμο και κατόπιν κούτελο και μύτη. Μην ξεχνάτε να φοράτε γυαλιά για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Τα πλέον επίφοβα σημεία του πλανήτη για κακό μαύρισμα είναι ο Ισημερινός, η Αφρική, η Βραζιλία και το Μεξικό. Υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να προσέχετε. Στη θάλασσα μπορεί κάποιος να πιαστεί κορόιδο, γιατί δροσίζεται από το νερό και τον αέρα. Το ίδιο επίφοβες είναι οι αντανακλάσεις στη λευκή άμμο και στο νερό. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσετε και πάνω στη βάρκα αν η έκθεσή σας στον ήλιο ξεπεράσει τη μια ώρα στη χρονική ζώνη υψηλού κινδύνου. Πάντως η άμμος αντανακλά τον ήλιο πολύ λιγότερο (17%) από το χιόνι (85%). Το έγκαυμα μπορεί να προκύψει και εντός του νερού. Από τη μια πλευρά δροσίζεστε, αλλά από την άλλη κάτι ψήνεται το δέρμα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: