Περτούλι - Ελάτη (περιοχή)

Περιοχή
Στο νομό Τρικάλων το τοπίο είναι ορεινό και πεδινό, προσφέρει ξεχωριστές στιγμές στον ταξιδιώτη με τα δασωμένα βουνά και τα ανοίγματα προς το Θεσσαλικό κάμπο. Παρατηρήστε με ερευνητική ματιά τα πολύ όμορφα παραδοσιακά χωριά και την αρχιτεκτονική τους, δοκιμάστε τα τοπικά προϊόντα και αφεθείτε στους ρυθμούς της φύσης που ακόμη καθορίζει τον κύκλο της ζωής των ανθρώπων. Τα Τρίκαλα είναι στη μέση της Ελλάδας και προσβάσιμα εύκολα ενώ ο νομός διαθέτει αρκετά καλό οδικό δίκτυο και η τουριστική του υποδομή βελτιώνετε συνεχώς. Ιδιαίτερα η περιοχή των χωριών γύρω από την Πύλη και την Ελάτη είναι δημοφιλείς προορισμοί για τον χειμώνα.

Γεύσεις
Υπάρχουν αρκετά καλά σημεία επάνω στη διαδρομή σας για φαγητό. Τα περισσότερα χωριά διαθέτουν ταβέρνες με σωρό ψησταριές και ντόπια κρεατικά (μην περιμένετε πολλά μαγειρευτά). Δοκιμάστε πίτες, κυνήγια, ψωμί σε φούρνο με ξύλα, αρνί στη γάστρα, κοκορέτσι, κεμπάπ, Γαλατόπιτα, χορτόπιτα (μπατζίνα και πισινίτσα) και μπλουγούρι, πατσά, κοιλίτσα και μοσχαροκεφαλή, σπληνάντερο, κοκορέτσι και καλομαγειρεμένο ζαρκάδι στις ταβέρνες του χωριού. Αγοράστε κρέας μοσχαρίσιο ελευθέρας βοσκής, τυρί φέτα, γιαούρτι, ξυνόγαλο, βούτυρο, μυζήθρα, τραχανά παραδοσιακό και όσπρια, μέλι από αγριολούλουδα του βουνού, παραδοσιακά γλυκά, αποξηραμένα αγριολούλουδα, ξύλινα σκαλιστά χειροτεχνήματα, υφαντά με παραδοσιακά σχέδια που έρχονται από το μακρινό παρελθόν και βότανα.

Απόσταση
Τα Τρίκαλα, απέχουν 330 χλμ. από την Αθήνα
Τα Τρίκαλα, απέχουν 215 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
Το Περτούλι, απέχει 48 χλμ. από τα Τρίκαλα.
Η Ελάτη, απέχει 34 χλμ. από τα Τρίκαλα.
Το Νεραϊδοχώρι, απέχει 52 χλμ. από τα Τρίκαλα.
Η Πύλη, απέχει 18 χλμ. από τα Τρίκαλα.

Υψόμετρο
Περτούλι, 1150 μ.
Ελάτη, 880 μ.
Νεραϊδοχώρι, 1140 μ.
Δέση, 1070 μ.
Άγιος Νικόλαος, 900 μ.
Δροσοχώρι, 900 μ.

Η Περιοχή
Περτούλι
Το Περτούλι είναι κυρίως κτηνοτροφικό χωριό αλλά και παραθεριστικό τα τελευταία χρόνια, καθώς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών λόγω των πολλών βιοτόπων του αλλά και των άλλων μνημείων του περιβάλλοντος. Ένας τέτοιος βιότοπος είναι το δάσος της Μάνας, στο οποίο ζουν ελάφια, ζαρκάδια, αρκούδες και λύκοι και στο οποίο υπάρχει και η ομώνυμη πηγή που δροσίζει τους επισκέπτες. Το Περτούλι, μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες ορεινές κοινότητες με μόνιμους κατοίκους. Ο οικισμός απλώνεται αμφιθεατρικά στην είσοδο μιας απόκρημνης κοιλάδας, στην καρδιά ενός μοναδικού ελατοδάσους στη Νότια Πίνδο. Το χωριό ξεχωρίζει από τα γραφικά πέτρινα σπίτια του με κόκκινες ή πέτρινες στέγες. Το δάσος Περτουλίου είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα δάση ελάτης στην Ελλάδα. Σ ’αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι την εκμετάλλευση και χρήση του εν λόγω δάσους έχει με εκατονταετές συμβόλαιο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πλήρως εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον είναι και οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Περτούλι , στις οποίες κατά τους θερινούς μήνες γίνεται η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών Δασοπονίας.
Ελάτη
Η Ελάτη, γνωστό χωριό από την τουριστική κίνηση που παρουσιάζει σχεδόν όλο το χρόνο. Η κοινότητα περιλαμβάνει και τους οικισμούς της Βλάχας, του Αγίου Γεωργίου, του Ξυλοχωρίου και των Λιοπιοτών. Ο πληθυσμός της το χειμώνα φθάνει τα 700 άτομα ενώ το καλοκαίρι τους 4.000 με κύριο εισόδημα προερχόμενο από τον τουρισμό και κατά δεύτερο λόγο από την κτηνοτροφία ή την υλοτομία. Στην Ελάτη δείτε το σπήλαιο στην Αρκουδότρυπα καθώς και την τοποθεσία με τους σταλακτίτες στα όρια της Πιαλείας. ΝΔ της Ελάτης, κάτω από το δασάκι του Προφήτη Ηλία, υπάρχουν ίχνη αρχαίου οικισμού. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν μέχρι το 1955 Τύρνα. Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Πύλη
Η Πύλη βρίσκεται στην είσοδο της πεδινής περιοχής της Θεσσαλίας προς τα ορεινά της Πίνδου. Τα δύο αντικριστά βουνά, Κόζιακας και Ίτανος που διαχωρίζονται από τον Πορταϊκό (Πορτιάτη) ποταμό σχηματίζουν μία φυσική μεγαλόπρεπη Πύλη, απ’ όπου και το όνομα της κωμόπολης. Στην Πύλη μπορεί κανείς να επισκεφτεί τη μοναδική βυζαντινή εκκλησία η οποία βρίσκεται απέναντι, στην Πόρτα-Παναγιά και χρονολογείται από την εποχή της Άννας Κομνηνής (1283 μ.Χ.). Χαρακτηριστικό αυτής της εκκλησίας είναι ότι έχει τοποθετημένες εκατέρωθεν της Κύριας Πύλης στο ιερό, τις εικόνες της Παναγίας και του Χριστού. Οι ίδιες δε εικόνες είναι μοναδικές, ολόσωμες, κατασκευασμένες από πολύχρωμες ψηφίδες. Η Πόρτα-Παναγιά είναι η ιδιαίτερη πατρίδα (γενέτειρα) του Αγίου Βησσαρίωνα του θαυματουργού, άλλοτε μητροπολίτη Λαρίσης και Τρίκκης. Δικό του έργο είναι το μονότοξο λίθινο γεφύρι επί του Πορταϊκού, στα στενά (1514 μ.Χ.). Γεφυρώνει τον Ίταμο με τον Κόζιακα και ήταν η μοναδική δίοδος των ορεινών πληθυσμών από και προς την πεδιάδα των Τρικάλων. Έργο του Αγίου Βησσαρίωνος είναι επίσης η Μονή Δουσίκου, λίγα χιλιόμετρα από την Πύλη. Παλιότερα όταν η Μονή άκμαζε, είχε 365 κελιά (όσες και οι μέρες του χρόνου). Εκεί στεγάστηκαν τα πρώτα αντάρτικα τμήματα της Δυτικής Θεσσαλίας. Στο Μοναστήρι αυτό ήταν και το περίφημο χειρόγραφο ευαγγέλιο με την υπογραφή του Κων/νου Πορφυρογέννητου, το οποίο ύστερα από αρκετές περιπέτειες και κλοπές, βρέθηκε και βρίσκεται φυλασσόμενο στο μουσείο της Ι.Μ. Βαρλαάμ Μετεώρων. Η Πύλη υπήρξε πολλές φορές πεδίο σοβαρών μαχών εξαιτίας της θέσης της. Καταστράφηκε επανειλημμένα από τους κατακτητές. Τελευταία φορά πυρπολήθηκε από τα Ιταλικά στρατεύματα την 8η Ιουνίου 1943. Σήμερα είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου και αριθμεί περίπου 2.500 κατοίκους, ενώ ολόκληρος ο Δήμος Πύλης φτάνει τους 4.500.
Μουζάκι
Το Μουζάκι είναι το εμπορικό και γεωργικό κέντρο της ορεινής περιοχής Αργιθέας. Αποτελεί πέρασμα για τα χωριά της Αργιθέας και συνδέει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Το Λαογραφικό Μουσείο προβάλλει την ιστορία του τόπου με εκθέματα οικιακής και γεωργικής χρήσης αλλά και τοπικών φορεσιών. Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα γνωρίσετε πολλά για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Στη περιοχή Λαζαρίνα επισκεφτείτε το ιπποφορβείο όπου εκτρέφονται άλογα ιπποδρόμου, το Κονάκι του τσιφλικά Χ. Ζωγράφου, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη μεταφέροντάς τον στις αρχές του περασμένου αιώνα και τα ερείπια του πρώτου εργοστασίου ζάχαρης που ίδρυσε ο Χ. Ζωγράφος συγχρόνως με κυλινδρόμυλο, ριζοποιείο και άλλες μονάδες.
Δέση
Κατά μήκος της ορεινής κοιλάδας του παραπόταμου του Αχελώου, συναντάμε την Δέση. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και κατά δεύτερο λόγο με την υλοτομία. Στην κοινότητα ανήκουν και οι οικισμοί Φορτόσι και Βακάρι. Το χωριό είναι πνιγμένο κυριολεκτικά στα δάση και στις πηγές. Απροσδόκητης ομορφιάς η πηγή Γκούρα, σε απόσταση 500 μ. από τον οικισμό, ενώ δεν υστερούν σε ομορφιά και οι υπόλοιπες (Γκροζόλι, Μαρτάτα, Αυγό και Γκούρα Μπαντιαμάρε), οι οποίες και τροφοδοτούν τους ορεινούς χειμάρρους Πασχαλιωρίτη, ρέμα της Δέσης και Καμνιαΐτικο ποταμό (που χύνεται στον Αχελώο). Οι πανέμορφες αλπικές πλαγιές των κορυφών Αυγό (2.175 μ.), Χαμένο (1.700 μ.), Ξηροβούνι (1.700 μ.) και Μεσοβούνι (1.800 μ.) που εναλλάσσονται με τα πανέμορφα και παρθένα δάση (χαρακτηριστικό το Πασχαλιώρι, με έλατα και οξιές) με την άγρια πανίδα (αγριόγιδα, ζαρκάδια, αρκούδες, λύκοι) και τους υπέροχους καταρράκτες στην Κρέμαση (120 μ. πτώση του νερού) και στην Γκούρα Μπαντιαμάρε (20 μ. πτώση), δίνουν στην περιοχή ανεπανάληπτη γοητεία. Τις δυνατότητες του τοπίου συμπληρώνει και το σπήλαιο στη Γκούρα Μπαντιαμάρε με σταλαγμίτες και σταλακτίτες που αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κάποιος. Από τα λιγοστά μνημεία που διασώθηκαν είναι το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, το οποίο ανακαινίσθηκε στα 1840, με παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και παρεκκλήσι στον τρούλο όπου κατά την παράδοση λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό επί Τουρκοκρατίας. Χαρακτηριστικά επίσης για την αρχιτεκτονική τους και την κατασκευή τους τα σπίτια των Διάκου, Κουτούζα (με πολεμίστρες) και το Πατρικέϊκο το οποίο κατά την παράδοση είναι του 1620, και τέλος οι βρύσες του οικισμού Χροστάσι και Φοντάνα Μάρε. Υπάρχει νερόμυλος που λειτουργεί ακόμη.
Άγιος Νικόλαος
Ανάμεσα στις κορυφές Κάπ-Γκράς (1.950 μ.) και Ξεροβούνι (1.600 μ.) και μέσα στα δάση της Κηπιάς, της Μάμπλας, της Πέτρας και του Χαλικίου, που αποτελούν βιότοπους για αρκούδες, λύκους, πέρδικες κ.ά., βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος. Το χωριό κατοικείται κυρίως από κτηνοτρόφους που το χειμώνα μετακινούνται. Άφθονα είναι στην περιοχή γύρω από τον Άγιο Νικόλαο τα νερά του ποταμού Καμνιαΐτικου και των πηγών της Πέτρας, της Ιτιάς, του Ντραγαγχίου, του Βρυστηρίου, των Καναλίων, του Χαλικίου. Στο χωριό θα δείτε σπίτια από τα τέλη του 19ου αιώνα καθώς ο οικισμός ήταν από παράδοση χωριό ραφτάδων που πούλαγαν τις φορεσιές που έφτιαχναν στα Τρίκαλα. Αρκετές από αυτές μπορείτε να δείτε στα γραφεία του μορφωτικού συλλόγου. Οι παλιοί θυμούνται πώς ο Άρης Βελουχιώτης έδεσε το άλογό του στον πλάτανο της πλατείας και τότε το άλογο δάγκωσε το δένδρο που ακόμα έχει στον κορμό του τα σημάδια της δαγκωματιάς. Το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς στη διάρκεια της Κατοχής. Αν βρεθεί κανείς στα μέρη αυτά στα τέλη του Ιουνίου - αρχές Ιουλίου, αξίζει να παρακολουθήσει το αλώνισμα των λιγοστών δημητριακών που καλλιεργούνται καθώς διασώζει απόλυτα παραδοσιακά στοιχεία.
Δροσοχώρι (Τυφλοσέλι)
Το Δροσοχώρι είναι από τα χωριά που το χειμώνα ερημώνουν εντελώς. Οι κορυφές Τσούκα (1.500 μ.), Τσάρτα (1.400 μ.) και Αυγό (2.180 μ.) υψώνονται επιβλητικά πάνω από τον οικισμό. Στη θέση «Σπιτάκι» υπάρχει βιότοπος του λύκου και της αρκούδας. Οι πηγές Κρύα Βρύση και Περδικόβρυση δροσίζουν το χωριό, ενώ ο καταρράκτης «Μάνα του Νερού», με πτώση νερού από ύψος 8 μ., προσδίδει απαράμιλλη ομορφιά στο τοπίο. Θα δείτε την εκκλησία των Αγ. Αποστόλων (1867). Διάσημοι υπήρξαν κατά το παρελθόν, οι ραφτάδες του χωριού που πούλαγαν τα σκουτιά τους στην περιοχή του κάμπου. Το Δροσοχώρι κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς, το 1943. Δείτε επίσης την Κερασιά, τη Βρύση στη θέση «Σταυρός» (2 χλμ.), όπου υπάρχει διαμορφωμένος χώρος αναψυχής με κιόσκια, πάγκους και νερό από την πηγή. Το μέρος είναι κατάφυτο με έλατα και τη θέση Κόκα, απ’ όπου φαίνεται ο Ασπροπόταμος.
Νεραϊδοχώρι (Βετερνίκ)
Το Νεραϊδοχώρι, παλαιά ονομασία Βετερνίκ, είναι γνωστό ως τόπος καταγωγής του ήρωα της επανάστασης Χριστόδουλου Χατζηπέτρου, οποίος συνέδεσε το όνομά του με ηρωικές πράξεις. Το χωριό καταστράφηκε αρκετές φορές από τους Τούρκους και από άλλες αιτίες (εξ ου και το παρακείμενο ερειπωμένο Παλαιοχώρι) και τελευταία από τους Γερμανούς στα 1943. Το Νεραϊδοχώρι περιβάλλεται από τις κορυφές Μαρόσα (1.980 μ.), απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα των χωριών της Μεσοχώρας, τη λίμνη του Μέγδοβα στην Καρδίτσα και το θεσσαλικό κάμπο, Νεράιδα (2.000 μ.) με επίσης εκπληκτική θέα και Λουπάτα. Επίσης στις πηγές Γκούρα του Θεοχάρη, Γκούρα, Καρακίτσιου μπορείτε να δροσιστείτε και να απολαύσετε την υπέροχη ομορφιάς, τα δάση του έλατου και τους ορεινούς χειμάρρους Καμιαΐτη και Κακόρεμα με το κτιστό μονοπάτι στο σημείο που σχηματίζει ένα μικρό φαράγγι. Σημαντικό μνημείο του 18ου αιώνα ο ναός της Αγίας Παρασκευής, ό,τι απόμεινε από το παλιό μοναστήρι, βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό πάνω στο βράχο που εποπτεύει την κοιλάδα του Περτουλιώτη στην κάθοδό του προς τον Αχελώο και την Πύρρα. Επίσης σπουδαίο μνημείο είναι και ο ναός του Αγ. Νικολάου (1763 κατά την παράδοση).
Κρανιά
Ορεινό χωριό με τους τρεις οικισμούς της, τα Δολιανά, τα Κονάκια και το Κουκουφλί. Κατά το παρελθόν υπήρξε σπουδαίο κέντρο παραγωγής και εμπορίας μάλλινων υφασμάτων, τα οποία έμειναν ονομαστά ως «σκουτιά κρανιώτικα». Η υφαντική παράδοση μένει ζωντανή ακόμη και σήμερα. Την κύρια όμως πηγή εισοδημάτων των κατοίκων αποτελούν ο πεστροφογεννητικός σταθμός, όπου παράγονται 100.000 γόνοι πέστροφας ετησίως και τα έσοδα του κοινοτικού ξενώνα, δυναμικότητας 20 κλινών. Δείτε την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου ή Αγ. Ζώνης, που ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αι. και καταστράφηκε το 1943 από τους Γερμανούς. Επίσης το ναός του Τιμίου Σταυρού, 1.500 περίπου μ. έξω από το χωριό στο δρόμο που οδηγεί στα Δολιανά. Αποτελεί μνημείο σπάνιας αρχιτεκτονικής αξίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πολυπλοκότητα του κεντρικού τρούλου. Η αρχική κατασκευή του ναού χρονολογείται στα 1770, ενώ η λαϊκής τεχνοτροπίας διακόσμησή του στα 1792. Επισκευάστηκε μεταξύ 1840 - 1848 και γνώρισε δεύτερη επισκευή το 1900. Το 1943 υπέστη καταστροφές από τους Γερμανούς κατακτητές, ενώ τα τελευταία χρόνια έγιναν εργασίες στερέωσης από την αρχαιολογική υπηρεσία, με την υλική βοήθεια των κατοίκων της περιοχής. Ο ναός της Αγ. Παρασκευής εγκαινιάσθηκε το 1865. Στον περίβολό του βρίσκεται η προτομή του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος πέρασε από το χωριό. Τέλος δείτε τα υπέροχα πέτρινα θολωτά γεφύρια στο Μύλο του Γκίκα και στο βακούφικο Μύλο.

Υγεία
Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, 24310-23652
Κέντρο Υγείας, Πύλη, 24340-22870
Αγροτικό Ιατρείο Ελάτη, 24340-71363
Αγροτικό Ιατρείο Νεραϊδοχώρι, 24340-91205

Οδική σύνδεση
ΚΤΕΛ Τρικάλων, Αθήνα, 210-8311434
ΚΤΕΛ Τρικάλων, Τρίκαλα, 24310-73130
ΚΤΕΛ Τρικάλων, Θεσσαλονίκη, 2310-595405

Σιδηροδρομική σύνδεση
ΟΣΕ Αθηνών, 210-5297777
ΟΣΕ Τρικάλων, 24310-27214

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Αιθήκων, 24340-71005
Αστυνομία Περτούλι, 24340-91210
Δήμος Πύλη, 24340-29024
Αστυνομία Πύλη, 24340-22201
ΟΤΕ Πύλη, 24340-22399
ΕΛΤΑ Πύλη, 24340-22214
Ταξί Πύλη, 24340-22446
Αστυνομία Ελάτη, 24340-71222
Ταξί Ελάτη, 24340-71216

Αθλητισμός
Σκι. .Στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου οι λάτρεις του χιονιού μπορούν να απολαύσουν πολλά είδη του αγαπημένου τους αθλήματος, όπως: σκι πίστας, σκι δρόμου αντοχής, ορειβατικό σκι, χιονορακέτες και έλκηθρα.
Ορεινή ποδηλασία στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, που είναι ο ιδανικός τόπος για το άθλημα. Πλήθος δασικά μονοπάτια θα σας φέρουν σε πανέμορφες τοποθεσίες.
Επίσης Αναρρίχηση, μιας και σε απόσταση 10 λεπτών από το κέντρο της Ελάτης και στις πλαγιές του Κόζιακα υπάρχει το αναρριχητικό πεδίο του Κόκκινου Βράχου. Είναι ένας ασβεστόλιθος ύψους 60 μ. περίπου με έξι διαδρομές διαφόρων βαθμών δυσκολίας. Κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Κόζιακα σε ύψος 1738 μ. βρίσκεται το καταφύγιο Χατζηπέτρος.
Μπορείτε επίσης να κάνετε Ιππασία και Πεζοπορία – Ορειβασία (από την περιοχή του Κόζιακα διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, ενώ άλλα μονοπάτια (χωρίς σήμανση) οδηγούν σε όλες σχεδόν τις κορυφές των βουνών.

Διαμονή Ξενοδοχεία
Η Ελάτη έχει μεγάλη τουριστική κίνηση όλο το χρόνο και διαθέτει μια πολύ αξιόλογη τουριστική υποδομή που δεν απογοητεύει τους επισκέπτες της, παραδοσιακά καταλύματα ποιότητας, ξενοδοχεία, μαγαζιά παραδοσιακών προϊόντων, καλόγουστα καφέ και ταβέρνες φημισμένες για τα νόστιμα πιάτα κυνηγιού που προσφέρουν. Καταλύματα, σε περιορισμένο αριθμό θα βρείτε και στα άλλα μεγάλα χωριά της περιοχής, ρωτήστε όμως πρώτα στην Αστυνομία ή το Δήμο ή δείτε στο Internet:
Περτούλι Διαμονή, www.clickhere.gr/hotels-greece/location_gr.asp?HOTELS=PERTOULI
Διαμονή Ελάτη, www.travel.gr/index.php?SCREEN=apodrasis&RegionID=&CountyID=&ArticleID=42&limit=5&menufor=11

Έθιμα – Εκδηλώσεις
Περτούλι
Πανηγύρι της Αγίας Κυριακής, στις 7 Ιουλίου και του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου. Μία μεγάλη, καινούργια σχετικά, γιορτή είναι το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων που γίνεται στα Περτουλιώτικα Λιβάδια κατά τα τέλη Μαΐου, χωρίς ωστόσο να προσιδιάζει στο τοπικό χρώμα, τα ήθη και έθιμα της περιοχής.
Πύλη
Πανηγύρι στη Μονή Γκούρας στις 15 Αυγούστου.
Πανηγύρι του Αγίου Βησσαρίωνα, στις 15 Σεπτεμβρίου.
Στην Πόρτα Παναγιά, εμποροπανήγυρι από το 1600 κάθε χρόνο στις 22-24 Αυγούστου και πανηγύρι θρησκευτικό με εορτασμούς.
Ελάτη
Στις 14-15 Αυγούστου αξίζει να επισκεφθείτε την περιοχή για να γνωρίσετε από κοντά το μεγάλο λαϊκό γλέντι του Δεκαπενταύγουστου, όπως επίσης και στις 23 Απριλίου το «καζάνι» που στήνεται στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου
Νεραϊδοχώρι
Μεγάλο πανηγύρι, της Αγίας Παρασκευής, που διαρκεί ένα τριήμερο (26-28 Ιουλίου). Η λειτουργία αρχίζει στις 26/7 στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και ακολουθεί λαϊκό γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στις 27/7 στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα και τελειώνουν στις 28/8 με γλέντι στην πλατεία του χωριού. Επίσης γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία, όπως θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά και αναπαράσταση του νυχτεριού (όταν ξεφλούδιζαν το καλαμπόκι).
Δέση
Πανηγύρι του Αγίου Βησσαρίωνα στις 15 Σεπτεμβρίου και αναβίωση τοπικού εθίμου.
Άγιος Νικόλαος
Την τελευταία Κυριακή του Μαΐου πανηγυρίζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Σφάκα (με την περίφημη εικόνα του Αγίου ζωγραφισμένη σε βράχο), που βρίσκεται 3 χλμ. από το χωριό προς τη μεριά του Γαρδικίου. Τριήμερο γλέντι οργανώνεται κάθε χρόνο από τις 25 μέχρι τις 27 Ιουλίου στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής.
Δροσοχώρι
Οι Άγιοι Απόστολοι πανηγυρίζουν στις 29 Ιουνίου. Οι κτηνοτρόφοι τότε ανάβουν φωτιές και προσφέρουν το παραδοσιακό φαγητό «μπλότς», φτιαγμένο με βάση το πλιγούρι. Ανάμεσα στα διάφορα δημοτικά τραγούδια που ακούγονται, ξεχωρίζει εκείνο της Σιάνας, όμορφης κοπέλας από το Τυφλοσέλι, που κλέφτηκε με τον αγαπημένο της.

Internet
Φωτο συλλογή, www.dpgr.gr/index.php?page=photos_show_photo&pid=4476
Το δάσος στο Περτούλι και πληροφορίες, www.agrotourism.gr/petrouli.htm
Φωτο και πληροφορίες για την Ελάτη, vlsi.ee.duth.gr/~nkroup/selidelati.html
Το potal των Τρικάλων, www.trikala2004.gr
Δήμοι, www.ecoguide.gr/gr/city/show_capital.php3?Id=10
Διαδρομές, Πληροφορίες, www.3kala.gr/diadromes/diadromi.asp?diadromiID=1&merosID=3
Δήμος Αιθήκων, www.pertouli.gr
Πλήθος Πληροφοριών για όλη την περιοχή, www.ecoguide.gr/gr/home/show_region_history.php3?Id=77
Διαδρομές, www.3kala.gr/diadromes

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 68 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: