Τα ταξί του κόσμου

Ολες οι διαδρομές με το ταξί μοιάζουν μεταξύ τους. Εκτός και αν είναι δυσάρεστες: οι οδηγοί τους μπορεί να σας κλέψουν, να σας εξαπατήσουν, να κινηθούν απειλητικά εναντίον σας, να σας παρατήσουν "στη μέση του πουθενά"... Τι μπορείτε να κάνετε;

α) Αποφύγετε όσα δεν έχουν αριθμό κυκλοφορίας.

β) Μόλις μπείτε, σιγουρευτείτε πως ο οδηγός έχει θέσει το ταξίμετρο σε λειτουργία. Αν δεν υπάρχει, συμφωνήστε εκ των προτέρων το ποσό της διαδρομής.

γ) Κοιτάξτε από το παράθυρο και προσπαθήστε να διαπιστώσετε αν σας πηγαίνει εκεί όπου θέλετε ή "κάνει κύκλους".

δ) Αν έχετε μόνο μία βαλίτσα, πάρτε τη μαζί σας μέσα στο αυτοκίνητο. Εχουν αναφερθεί περιστατικά όπου ο οδηγός αθέτησε τη συμφωνία και ζήτησε περισσότερα χρήματα και όταν ο επιβάτης διαμαρτυρήθηκε εκείνος αρνήθηκε να του επιστρέψει τη βαλίτσα που είχε κλειδωμένη στο πορτμπαγκάζ.

Εκτός από τις προαναφερθείσες γενικές συμβουλές, κάθε πόλη έχει τους δικούς της κώδικες συμπεριφοράς όσον αφορά τα ταξί και τους οδηγούς τους. Διαβάστε τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε για 10 πόλεις του κόσμου.

Μπανγκόκ: Προτιμήστε όσα στη σκεπή τους έχουν το σήμα "Ταξίμετρο" (και όχι μόνο "Ταξί"). Αγνοήστε τον οδηγό που προσφέρεται να σας συστήσει ένα καλύτερο εστιατόριο από αυτό που εσείς έχετε διαλέξει. Αυτό που θα σας αντιπροτείνει θα είναι κάποιο άθλιο τουριστικό εστιατόριο, γεμάτο με ανυποψίαστους τουρίστες που θα έχουν πέσει στην ίδια με εσάς παγίδα. "Σημαία": 35 μπαχτ συν δύο μπαχτ για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο (ή λεπτό, αν βρίσκεστε "σε κίνηση"). "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης: 300-500 μπαχτ.

Πεκίνο: Εχετε μαζί σας πάντοτε ψιλά ή "μικρά" χαρτονομίσματα, γιατί η συνηθέστερη δικαιολογία των οδηγών είναι πως δεν έχουν να σας δώσουν ρέστα, άρα θα κρατήσουν ό,τι τους δώσετε.
"Σημαία": Ανάλογα με τη μάρκα του αυτοκινήτου. Συνήθως υπάρχει τιμολόγιο αναρτημένο στο τζάμι του αυτοκινήτου. Κυμαίνονται μεταξύ 7 και 14 γουάν, ανά χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης 100-150 γουάν.

Βομβάη: Λόγω του ότι τα ταξίμετρά τους είναι απαρχαιωμένα, προτού πληρώσετε θα πρέπει να κάνετε κάποιους υπολογισμούς: πολλαπλασιάστε ό,τι βλέπετε στο ταξίμετρο επί 11 (ως τις 12 το βράδυ) και επί 14 για μετά τα μεσάνυχτα. Υποτίθεται ότι όλοι οι οδηγοί έχουν αριθμομηχανή για τους υπολογισμούς, αλλά ο δικός σας μπορεί να δικαιολογηθεί πως την έχασε και να σας χρεώσει κατά βούλησιν. "Σημαία": μία ρουπία, ανά χιλιόμετρο (και μετά κάνετε τον πολλαπλασιασμό). "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης 400 ρουπίες, 500 το βράδυ.

Κωνσταντινούπολη: Πολλοί οδηγοί δυσκολεύονται να βρουν τον δρόμο και να σας πάνε στη σωστή διεύθυνση, για αυτό προτού μπείτε στο ταξί ζητήστε από κάποιον ντόπιο να σας δώσει οδηγίες. Σιγουρευτείτε ότι ο οδηγός έχει θέσει το ταξίμετρο σε λειτουργία και ότι δεν σας έχει χρεώσει "διπλή" ταρίφα. "Σημαία": 120.000 λίρες (την ημέρα), 180.000 λίρες (το βράδυ) συν 135.000 για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης: 3,5 εκατ. λίρες, 4 εκατ. λίρες μετά τα μεσάνυχτα.

Γιοχάνεσμπουργκ: Προτιμήστε τα ταξί που έχουν στην πόρτα τους το όνομα και τον κωδικό της εταιρείας. Αν δυσκολευτείτε να βρείτε ταξί στον δρόμο, καλέστε ραδιοταξί. "Σημαία": δύο ραντ συν 33,50 για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης: 70-100 ραντ.

Μανίλα: Τα ταξί που έχουν άδεια έχουν γραμμένο - στην πόρτα το όνομα της εταιρείας τους. Μόλις επιβιβαστείτε, κλειδώστε τις πόρτες. Μερικοί οδηγοί συνεργάζονται με κακοποιούς, οι οποίοι, όταν το ταξί είναι σταματημένο, ορμούν μέσα και σας κλέβουν την τσάντα. Αν σταματήσει για να πάρει και "δεύτερη κούρσα", αρνηθείτε, πληρώστε και βγείτε αμέσως από το ταξί. "Σημαία": 20 πέσος συν ένα για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης: 90-100 πέσος.

Μεξικό: Κατανικήστε την αγάπη σας για τους "σκαραβαίους" όσο βρίσκεστε σε αυτή την πόλη. Ποτέ, μα ποτέ, μην μπείτε σε ταξί "σκαραβαίο". Αν θέλετε ταξί, κατευθυνθείτε στις πιάτσες όπου συγκεντρώνονται ή ζητήστε από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου να σας καλέσει ένα. "Σημαία": 3,60 πέσος συν τέσσερα για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης: 50-70 πέσος.

Μόσχα: Ποτέ μην μπείτε σε ταξί ενώ ήδη βρίσκεται μέσα και άλλος επιβάτης, γιατί μπορεί να σας την έχουν "στημένη". Τα περισσότερα ταξί δεν διαθέτουν ταξίμετρο, για αυτό θα πρέπει να προσυμφωνήσετε την τιμή της διαδρομής με τον οδηγό. "Σημαία": τρία ρούβλια ανά χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης: 300-500 ρούβλια.

Πράγα: Οσον αφορά τα ταξί και τους οδηγούς τους, η πόλη έχει πολύ άσχημη φήμη και γι' αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Οσα έχουν άδεια έχουν την ένδειξη ΤΑΧΙ στη σκεπή του οχήματος. Μην πάρετε ποτέ ταξί από την πλατεία Wenceslas και από την πλατεία της παλιάς πόλης, είναι πιάτσες-παγίδες. Οταν είστε μέσα στο ταξί, σιγουρευτείτε ότι το ταξίμετρο βρίσκεται και παραμένει καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής στην ένδειξη 1 (jedna στα τσεχικά). "Σημαία": 20 κορόνες συν 15 για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης: περίπου 600 κορόνες.

Ρίο Ντε Τζανέιρο: Τα κίτρινα ταξί είναι σχετικά ασφαλή. Παρ' όλα αυτά σιγουρευτείτε ότι το ταξίμετρο δουλεύει. Μερικοί οδηγοί ενδέχεται να σας χρεώσουν επιπλέον ανύπαρκτους φόρους. Υπάρχει και η επιλογή των ραδιοταξί, αλλά είναι ακριβότερα. "Σημαία": δύο ρεάλ ανά χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης: περίπου 40 ρεάλ.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: