Μεξικό

Για πολλά χρόνια η πιο γνωστή εικόνα του Μεξικού ήταν αυτή των 10.000 χιλιομέτρων ακτής κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού, της Καραϊβικής και του κόλπου του Μεξικού. Οι παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά όμως δεν είναι η μοναδική ομορφιά που έχει να επιδείξει το Μεξικό. Η ενδοχώρα έχει μια ακαταμάχητη γοητεία. Τη γοητεία της κουλτούρας των Μάγιας και του αποικιακού χρώματος. Του βουνού και της ζούγκλας. Της ερήμου και της πεδιάδας.

Καθώς ξεκινάτε το ταξίδι σας στο Μεξικό θα γνωρίσετε το μεγαλείο του παρελθόντος και θα ανακαλύψετε πολλές από τις παραδόσεις των Μάγιας οι οποίες είναι ακόμα ζωντανές. Η περιπλάνηση στα καθαρά πλακόστρωτα σοκάκια των μεξικάνικων πόλεων σας δίνει το αίσθημα ότι είστε σε ένα ζωντανό μουσείο της αποικιακής αρχιτεκτονικής. Την ίδια στιγμή θα εκτιμήσετε τη μεγάλη ποικιλία της φύσης του Μεξικού, από τα χιονισμένα βουνά που ανθίζουν την άνοιξη έως τις έρημους και από τα τροπικά δάση έως τις εύκρατες κοιλάδες.

Εξερευνώντας αυτόν τον ιδιαίτερο κόσμο θα συναντήσετε εκπληκτικά θεάματα όπως κοπάδια από τζάγκουαρ και εκατομμύρια χρωματιστές πεταλούδες κάθε είδους και ποικιλίας. Μπορείτε ακόμα να ανακαλύψετε μία από τις πιο νόστιμες κουζίνες του κόσμου, όπου γεύσεις και αρώματα αναμειγνύονται για να δώσουν μοναδικά αποτελέσματα. Θα αισθανθείτε κατάπληξη με την επιδεξιότητα και τη δημιουργικότητα των τεχνιτών, που δουλεύουν στο χέρι για να δώσουν σχήμα και μορφή σε όλα τα είδη των υλικών. Θα διασκεδάσετε επίσης με τη μουσική, η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας και έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο. Θα διασκεδάσετε όπως ποτέ πριν. Ένα ταξίδι σε αυτή τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής δεν σημαίνει απλώς "διακοπές". Στο Μεξικό θα βρείτε έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο έτοιμο να τον εξερευνήσετε.

Η πρώτη σας επαφή με τη χώρα του Μεξικού θα ξεκινήσει από την πρωτεύουσα, το γνωστό Mexico City. Η πόλη του Μεξικού συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης πόλης, πλούσιας σε πολιτισμό και ιστορία. Το Mexico City βαδίζει με τον ρυθμό του 21ου αιώνα, κουβαλώντας μαζί την προ-ισπανική και αποικιακή κληρονομιά της.

Στην πόλη του Μεξικού θα συναντήσετε ναούς των Αζτέκων, εκκλησίες ρυθμού μπαρόκ αλλά και σύγχρονα εμπορικά κέντρα, τα οποία την έχουν μεταμορφώσει σε μία από τις πιο εντυπωσιακές και κοσμοπολίτικες πόλεις του κόσμου. Υπάρχουν τόσα πολλά για να δείτε στην πόλη του Μεξικού με τα είκοσι εκατομμύρια κατοίκους, που σίγουρα θα πρέπει να έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας.
Καλή ιδέα είναι να αρχίσετε την περιήγησή σας από το κέντρο της πόλης. Η πλατεία Ζόcalo είναι το κεντρικότερο σημείο, που ήταν τμήμα της προ-ισπανικής Tenochtitlan. Εκεί έχουν χτιστεί τα σπουδαιότερα κτίρια της χώρας, ενώ στη γύρω περιοχή βρίσκονται μουσεία, ανάκτορα και εκκλησίες που προδίδουν τη λαμπρότητα των περασμένων αιώνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατεία Ζόcalo είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία στον κόσμο.

Αξίζει να επισκεφθείτε το πάρκο Alameda, το Ανάκτορο των Καλών Τεχνών (Palacio de Bellas Artes) και το μεγάλο πάρκο Capultepec (6 χλμ. από την πλατεία Zόcalo), όπου θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε μερικά από τα πιο φημισμένα μουσεία της χώρας, όπως το Μουσείο της Ανθρωπολογίας. Για να αλλάξετε το ύφος της περιήγησής σας μπορείτε να επισκεφθείτε την Ροζ Ζώνη (Zona Rοsa) ή την Colonia Polanco, δύο από τις πιο όμορφες και ζωντανές περιοχές της πόλης, όπου υπάρχει πληθώρα καταστημάτων. Στο Coyoacan μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Frida Kahlo. Μπορείτε να κάνετε μία βόλτα με βάρκα κατά μήκος των πλωτών Κήπων του Xochimilco, όπου στα κανάλια ζουν ακόμα άνθρωποι, όπως ακριβώς έκαναν οι ιθαγενείς πριν από περισσότερα από 500 χρόνια. Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε την Εκκλησία της Παναγίας της Γουαδελούπης (Basilica de Guadalupe), προστάτιδα του Μεξικού. Εκεί, στις 12 Σεπτεμβρίου γίνεται πανηγύρι που προσελκύει περισσότερους από ένα εκατομμύριο προσκυνητές από ολόκληρη τη χώρα.

Τα περίχωρα της πόλης του Μεξικού μπορούν να εξερευνηθούν με μία μονοήμερη εκδρομή. Σίγουρα θα μαγευτείτε από τις πυραμίδες του Τeotihuacan, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά αξιοθέατα στον κόσμο. Εκεί βρίσκονται και οι πιο γνωστές πυραμίδες, του Ήλιου και της Σελήνης. Ακόμα μπορείτε να απολαύσετε μία επίσκεψη στις αποικίες του Taxco, Toluca, Tepotzotlan και να θαυμάσετε τους Άτλαντες, τα γιγαντιαία αγάλματα που υπάρχουν στην κορυφή του ναού του Tlahizcalpantecuhtli στην Tula. Ή μπορείτε να ανεβείτε στο ηφαίστειο Popocatepetl εξερευνώντας τη φύση.

Κατά την διάρκεια της διαμονής σας στην πρωτεύουσα θα πρέπει να αφιερώσετε κάποιο χρόνο για μία διαφορετική, αυτή τη φορά, γαστρονομική περιπλάνηση στη μεξικάνικη κουζίνα. Επίσης μπορείτε να διαλέξετε από μία απίστευτη ποικιλία εκδηλώσεων από μουσικά κονσέρτα της Εθνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας στο Ανάκτορο των Καλών Τεχνών ή απλώς να απολαύσετε τη μουσική των mariachis (μεξικάνικη μπάντα) στην πλατεία Garibaldi. Με μία βόλτα στα μαγαζιά της πόλης σας δίνεται η ευκαιρία να διαλέξετε διάφορα πολύχρωμα χειροποίητα αντικείμενα.

Στη συνέχεια μπορείτε να επισκεφθείτε την επαρχία Chihuahua, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και να κάνετε ένα μοναδικό ταξίδι με το τρένο, τη διαδρομή Chihuahua-Pacifico. Οι επιβάτες αυτού του τρένου δεν ταξιδεύουν απλώς από τον ένα σταθμό στον άλλο, αλλά απολαμβάνουν την πιο εντυπωσιακή διαδρομή με τρένο της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Η διαδρομή αυτή που ενώνει την Chihuahua και το Los Mochis, στην Mar de Cortes, καλύπτει μια απόσταση 674 χιλιομέτρων και από πολλούς θεωρείται ως η πιο γραφική στον κόσμο.

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας κάντε μία βόλτα στην Chihuahua για να γνωρίσετε την La Quinta Luz, το κτίριο όπου στεγαζόταν το γενικό επιτελείο του επαναστατημένου στρατού του Pancho Villa, και που τώρα έχει γίνει το Μουσείο της Επανάστασης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μεταξύ της Chihuahua και του Los Mochis, το παράθυρο του τρένου μεταμορφώνεται σε μία συναρπαστική "οθόνη", σαν κι αυτή του κινηματογράφου. Στην αρχή της διαδρομής θα διασχίσετε τις πεδιάδες όπου οι κοινότητες των Menonites ήρθαν από τον Καναδά για βρουν καταφύγιο το 1921. Μετά θα δείτε το τούνελ Continental και κατόπιν την πόλη Creel, απ' όπου μπορείτε να ξεκινήσετε μία άλλη διαδρομή προς τους καταρράκτες της Gurazare και προς το φαράγγι του Batopilas.

Το τρένο ανεβαίνει μέχρι το όρος Los Ojitos (2.421 μέτρα) και συνεχίζει την πορεία του προς τον Ειρηνικό Ωκεανό ανάμεσα από δάση με πεύκα που καλύπτουν τις απόκρημνες πλαγιές των βουνών. Άλλες βασικές στάσεις είναι οι εξής: το El Divisadero από όπου έχετε την καλύτερη θέα προς το Cooper Canyon, το Bahuichivo από όπου μπορείτε να εξερευνήσετε το Urique Canyon, όπου λειτουργούν ακόμα χρυσωρυχεία.

Τα φαράγγια (barrancas) είναι ο παράδεισος για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τη φύση και τα μυστήριά της. Παρόλο που το ταξίδι με το τρένο είναι από μόνο του μια φανταστική εμπειρία, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την περιοχή είναι να σταματάτε στη διαδρομή και να ακολουθείτε τα μονοπάτια που παίρνουν και οι Ινδιάνοι Tarahumara που ζουν σ' αυτές τις περιοχές εδώ και αιώνες. Εάν αποφασίσετε να εξερευνήσετε την οροσειρά Tarahumara, δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε το εθνικό πάρκο Cascada de Basaseachic.

Μετά το βουνό, μπορείτε να απολαύσετε τις παραλίες του Ειρηνικού στο Los Cabos. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διασχίσετε την θάλασσα του Cortes και θα βρεθείτε στο νότιο τμήμα της χερσονήσου Baja California, όπου θα αντικρίσετε ένα διαφορετικό Μεξικό. Ανάμεσα στο San Jose del Cabo και στο Cabo San Lucas θα βρείτε ονειρεμένες παραλίες όπου μπορείτε να κάνετε μπάνιο, καταδύσεις ή να ασχοληθείτε με άλλα θαλάσσια σπορ. Οι ψαράδες θεωρούν το Los Cabos την παγκόσμια πρωτεύουσα για το ψάρεμα του ξιφία. Άλλοι πάλι επισκέπτες θα βρουν πίστες του γκολφ δίπλα στη θάλασσα ή ήρεμους όρμους για ιστιοπλοΐα με περιέργους βραχώδεις σχηματισμούς, όπως στο El Arce ή το Finisterra.

Η χερσόνησος του Yucatan είναι ένας τόπος που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε στο Μεξικό. Εκεί βρίσκεται η περίφημη πόλη των Μάγιας, Chichen Itza. Στη γλώσσα των Μάγιας, Chichen Itza σημαίνει "στόμα του πηγαδιού των Itza" (ιδρυτές της πόλης, φυλή αγροτών, πολεμιστών και εμπόρων Μάγιας). Η ονομασία αυτή αναφέρεται σε ένα φυσικό πηγάδι που υπάρχει στην πόλη, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Itza για τελετουργικούς σκοπούς, και συγκεκριμένα σε τελετές προς τιμήν του θεού της βροχής, Chaac. Η Chichen Itza βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου και κατά τη διάρκεια της κλασικής (250-900 μ.Χ.) και μετά-κλασικής περιόδου (900-1519 μ.Χ.) αποτέλεσε το σπουδαιότερο θρησκευτικό κέντρο της περιοχής.

Οι Μάγιας δεν διέθεταν μια αυτοκρατορία όπως αυτή των Ίνκας ή των Ρωμαίων. Είχαν πόλεις-κράτη, που συχνά δημιουργούσαν μεταξύ τους συμμαχίες ή συνομοσπονδίες. Η Chichen Itza, μία από αυτές τις πόλεις-κράτη, κυριάρχησε στη χερσόνησο του Yucatan κατά τη διάρκεια της κλασικής περιόδου, όταν δηλαδή ο πολιτισμός των Μάγιας βρισκόταν στην μεγαλύτερή του ακμή. Ακόμα και μετά την κλασική περίοδο, όταν οι γειτονικές πόλεις-κράτη άρχισαν να παρακμάζουν, η Chichen Itza όχι μόνο διατήρησε την αίγλη της αλλά ανανεώθηκε, λόγω των επιρροών που δέχθηκε από τους κατακτητές Τολτέκους. Οι Τολτέκοι, ευτυχώς, αντί να έρθουν με διάθεση καταστροφής του υπάρχοντος πολιτισμού, αντάλλαξαν πληθώρα πολιτιστικών στοιχείων με τους Μάγιας. Κάποιοι μελετητές μάλιστα πιστεύουν ότι οι Τολτέκοι, πολιτισμικά, δεν κατέκτησαν αλλά "κατακτήθηκαν".

Έκταση: Το Μεξικό έχει έκταση 1.972.574 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Γλώσσα: Τα ισπανικά είναι η επίσημη γλώσσα του Μεξικού. Επιπλέον υπάρχουν 50 διαφορετικοί διάλεκτοι που χρησιμοποιούνται κυρίως σε απομονωμένες περιοχές. Όμως είναι εύκολο να βρείτε ανθρώπους που μιλούν αγγλικά στις τουριστικές περιοχές της χώρας
Απαραίτητα έγγραφα: Για την είσοδο στο Μεξικό είναι απαραίτητο το διαβατήριο καθώς και η τουριστική κάρτα που παρέχεται από την Πρεσβεία του Μεξικού, τα διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία και τις αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν το Μεξικό.
Εμβολιασμοί: Δεν χρειάζεται να κάνετε κανένα εμβόλιο για να επισκεφθείτε το Μεξικό. Εάν ταξιδέψετε σε τροπικές περιοχές του νότιου τμήματος της χώρας σας συμβουλεύουμε να πάρετε μαζί σας κάποιο φάρμακο για την ελονοσία. Συμβουλευτείτε τις τοπικές ιατρικές αρχές πριν ταξιδέψετε.
Κλίμα: Το κλίμα είναι ποικίλο στο Μεξικό, επηρεάζεται κυρίως από το γεωγραφικό πλάτος και ύψος της χώρας. Η κεντρική ζώνη έχει ξηρό και εύκρατο κλίμα, με τα ψηλότερα βουνά συχνά χιονισμένα. Η παραλιακή ζώνη των πεδινών περιοχών, ιδιαίτερα στο νότιο ημισφαίριο, έχει ζεστό και υγρό κλίμα. Οι πιο ζεστοί και οι πιο βροχεροί μήνες του χρόνου είναι από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.
Γιορτές: Το μεξικάνικο εορτολόγιο είναι το πιο πλούσιο στον κόσμο! Αφορά είτε εθνικές είτε τοπικές γιορτές. Μερικές από τις πιο σημαντικές γιορτές είναι οι εξής: το Καρναβάλι (Φεβρουάριος ή Μάρτιος), η Μεγάλη Εβδομάδα (Μάρτιος ή Απρίλιος), η Ημέρα της Ανεξαρτησίας (15 & 16 Σεπτεμβρίου), η Ημέρα των Νεκρών (1 & 2 Νοεμβρίου) και τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου).
Φαγητό: Η μεξικάνικη κουζίνα αποτελεί μία από τις πιο σπουδαίες γαστρονομικές παραδόσεις στον κόσμο. Ενώ αρχικά μπορεί να βρείτε μερικά φαγητά αρκετά πικάντικα, στην συνέχεια χωρίς αμφιβολία θα δείτε ότι είναι πολύ γευστικά. Ένα παραδοσιακό μεξικάνικο γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα από τα τρία βασικά συστατικά που υπάρχουν στη μεξικάνικη κουζίνα, όπως τορτίγια, φασόλια και τσίλι.
Αγορές: Η μεξικάνικη λαϊκη τέχνη διακρίνεται για την μεγάλη της ποικιλία στα χειροτεχνήματα. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε αμέτρητα είδη υφαντών (κιλίμια, μεξικάνικου τύπου κάπες, εσάρπες), κεραμικά (διακοσμητικά κεραμίδια, πιάτα, κανάτες), κοσμήματα (χρυσά, ασημένια, χάλκινα), ζωγραφική σε πεπιεσμένο χαρτί, ξύλινα αντικείμενα (μάσκες, μουσικά όργανα) κ.λπ

Δεν υπάρχουν σχόλια: