Πώς να επιβιώσεις σε επικίνδυνες καταστάσεις !

Πώς να αποφύγεις ένα καρχαρία
Ένας ναυαγός στη μέση του ωκεανού είναι σαφώς πιο εκτεθειμένος σε σχέση με τους λουόμενους σε μια παραλία, αν όμως εμφανιστεί καρχαρίας στα ρηχά σημαίνει πως είναι επικύνδυνος. Αν κρατάει σταθερή απόσταση τότε είναι απλά περίεργος, αν κάνει ολοένα και μικρότερους κύκλους γύρω σας και οι κινήσεις του είναι απότομες τότε οι πιθανότητες να επιτεθεί είναι πολύ μεγάλες. Σε αυτή την περίπτωση προσπάθησε να είσαι ψύχραιμος και να τον χτυπήσεις στα μάτια ή στα βράχια. Αν χρησιμοποιήσεις σκληρό αντικείμενο και το επαναλάβεις αρκετές φορές, το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο. Δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να τον αφήσεις να έχει τον έλεγχο των κινήσεων. Οι αδύναμες και απότομες κινήσεις προσελκύουν συνήθως τους καρχαρίες γιατί πιστεύουν πως πρόκειται για τραυματισμένο θύμα.

Πώς να ξεφύγεις από κινούμενη άμμο
Η επιβίωση είναι μια δύσκολη κατάσταση αλλά όχι ακατόρθωτη. Η κινούμενη άμμους αποτελείται από άμμο και νερό. Το μόνο που μπορεί να σας σώσει είναι ένα μεγάλο ξύλο το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ή παράλληλα με τη μέση σας με απώτερο σκοπό να κινηθείτε προς τα έξω. Όλες οι κινήσεις σας πρέπει να εκτελούνται πολύ αργά και σταθερά, γιαυτό είναι απαραίτητο να δείξετε ιώβεια υπομονή και επιμονή. Με τα πόδια και τα χέρια προσπαθήστε να ξεφύγεται όσο περισσότερο μπορείτε προς σταθερό έδαφος.

Πώς να πέσετε στο νερό από ψηλά
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να πέσετε με το κεφάλι γιατί στην καλύτερη περίπτωση θα μείνετε φυτό. Η πτώση όμως προυποθέτει τεχνική ώστε να μην σπάσετε τα πόδια σας ή χτυπήσετε άσχημα στο βυθό. Αν πέσεις από την κορυφή ενός βράχου ή από μια γέφυρα, τα πόδια σας πρέπει να είναι ενωμένα και τα χέρια να καλύπτουν τα γεννητικά όργανα. Για τις γυναίκες δεν ισχύει κάτι τέτοιο, όμως πρέπει να προφυλάξουν το στήθος τους τι οποίο με την πρόσκρουση στο νερό μπορεί να ανέβει προς τα πάνω και να χτυπήσει το πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση πάντως το σώμα σου πρέπει να είναι κάθετο για να μην τραυματιστεί η σπονδυλική σας στήλη. Αφού πέσετε στο νερό ανοίξτε κατευθείαν τα χέρια και τα πόδια για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη αντίσταση και να μειωθεί η ταχύτητα. Αν όλα πάνε καλά και φτάσετε στην επιφάνεια, ξεκουραστείτε και μετά προσπαθήστε να πλησιάσετε στη στεριά.

Πώς να ξεφύγεται από αγριόσκυλα
Ο πλέον συνηθισμένος κίνδυνος για έναν εκδρομέα στη φύση, αλλά και για έναν απλό περιπατητή στις παρυφές μια πόλης προέρχεται από αγριόσκυλα. Μια αγέλη ή έστω και ένας σκύλος μόνος του πάντα έχει απειλητική και επιθετική διάθεση. Σε μια περίπτωση συνάντησης αν τρέχατε σταματήστε αμέσως, καθώς το τρέξιμο ενισχύει την επιθετική συμπεριφορά του σκύλου. Προσπαθήστε να μη δείξετε σημάδια πανικού ενώ σκόπιμο είναι να αποφύγεται τις ξαφνικές και απότομες κινήσεις. Επίσης, μην κοιτάτε το αγριόσκυλο κατευθείαν στα μάτια με αγριεμένο βλέμα γιατί δεν υποχωρεί από παρόμοια αιτία και μόνο ως πρόκληση μπορεί να το εκλάβει. Απομακρυνθείτε αμέσως φροντίζοντας να υπάρχει πάντα οπτικό επαφή με το σκυλί. Αν το σκυλί ορμήσει, μια καλή στάση είναι να μείνετε ακίνητος και να φωνάξετε δυνατά κάτω! Μερικές φορές. Είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει αποτέλεσμα αλλά μερικές φορές έχει αποδειχτεί πως λειτούργησε. Με κανένα τρόπο μη σηκώσετε πρόωρα το χέρι σας σε αμυντική στάση γιατί αυτή η κίνηση θα εξαγριώσει περισσότερο το σκυλί. Αν μπορείτε βγάλτε ένα ρούχο σας και τυλίξτε με αυτό το αριστερό σας χέρι, αν είστε δεξιόχειρας, από τον αγκώνα ως τον καρπό. Αν το σκυλί είναι μεγαλόσωμο, φροντίστε να προστατέψετε και το λαιμό σας με το καλλυμένο χέρι λυγισμένο μπρός του. Αν βρεθεί κάποιο χοντρό ραβδί ή κλαδί εκεί γύρω, αρπάξτε το με το άλλο χέρι και κάντε ότι ένας θηριοδαμαστής στο τσίρκο. Προσέξτε μόνο να μη χάσετε την ισορροπία σας και πέσετε γιατί τότε είστε περισσότερο ευάλωτοι.

Σμήνος μέλισσες
Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι σας κυνηγά ένα σμήνος μέλισσες από την Αφρική, μιας και είναι οι χειρότερες. Όπως και να έχει όμως όλες οι μέλισσες θυμώνουν εύκολα από κάποια άστοχη κίνηση που θα τους δώσει την εντύπωση πως απειλούνται. Οι μέλισσες γίνονται σμήνος την άνοιξη και το φθινώπορο, όταν μεταναστεύουν για να φτιάξουν νέες κυψέλες. Αν δεις πολλές από αυτές να πλησιάζουν με μανία μην πανικοβληθείτε. Απλά αρχίστε να τρέχετε προς κάποιο εσωτερικό χώρο, αν είναι εφικτό ή τουλάχιστον πέστε κάτω από θάμνους. Αν τα καταφέρετε το σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο. Αν προλάβουν να σας τσιμπίσουν πρέπει να βγάλετε το κεντρί που αφήνουν στο σημείο που σας τσίμπισαν. Μην το σπάσετε γιατί έτσι θα χυθεί αμέσως δηλητήριο στο σώμα σας. Αν για κακή τύχη είστε αλλεργικός τρέξτε το γρηγορότερο στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Πώς να βγήτε από ένα αυτοκίνητο που βουλιάζει
Αν είναι δυνατόν εγκαταλείψτε το πριν βουλιάξει, αφού μεσολαβεί κάποιος χρόνος μέχρι τη βύθισή του. Σε αυτήν την περίπτωση καθοριστικό ρόλο παίζει η αρχική αντίδραση, δηλαδή το πόσο γρήγορα θα ανοιχθεί το τζάμι για να γίνει η απόδραση. Η πίεση του νερού καθώς το αυτοκίνητο βυθίζεται εμποδίζει το άνοιγμα της πόρτας, γι' αυτό ανοίξτε ή σπάστε το παράθυρο και προσπάθησε να γλιστρήσει έξω. Πρέπει όμως να κινηθείτε γρήγορα, γιατί το οξυγόνο που θα έχει απομείνει μέσα στο αυτοκίνητο θα είναι ελάχιστο. Μην προσπαθήσετε με κανένα τρόπο να γλιτώσετε τα πράγματά σας. Αρχικά χαλαρώστε και προσπαθήστε να διατηρήσετε το οξυγόνο που έχει απομείνει. Καθώς το εσωτερικό του αυτοκινήτου γεμίζει νερό, ο αέρας παγιδεύεται στην οροφή. Η εξωτερική με την εσωτερική πίεση του νερού θα εξισορροπήσουν και, όταν το αυτοκίνητο θα έχει σχεδόν γεμίσει, πέστε σε όλους μέσα στο αυτοκίνητο - αν υπάρχουν - να πάρουν μια βαθιά εισπνοή, να ανοίξουν τις πόρτες και να κολυμπήσουν προς την επιφάνεια.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: