Οδηγός για φωτογράφους

Πολλοί ταξιδιώτες αρέσκονται να τραβούν φωτογραφίες των ντόπιων απλών ανθρώπων που συναντούν στις χώρες που επισκέπτονται, ίσως γιατί μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Παρ' όλα αυτά, είναι καλό να γνωρίζετε ότι δεν δέχονται αβίαστα όλοι οι ιθαγενείς να ποζάρουν στον φακό των ταξιδιωτών. Και για του λόγου το αληθές, σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα:

Χονγκ Κονγκ
Οι οδηγοί και κουβαλητές των παραδοσιακών δίτροχων κάποτε κυριαρχούσαν στους δρόμους της πόλης, αλλά τώρα πια έχουν περιοριστεί στην περιοχή από όπου το Star Ferry μεταφέρει τους τουρίστες στη νήσο του Χονγκ Κονγκ. Προτού φωτογραφίσετε τους ηλικιωμένους πια οδηγούς, δώστε τους ένα μικρό φιλοδώρημα για να σας χαρίσουν το καλύτερο χαμόγελό τους.

Νότια και Ανατολική Αφρική
Στις επαρχιακές πόλεις της Μαύρης Ηπείρου δεν πρέπει να ζητήσετε άδεια μόνο από αυτόν που επιθυμείτε να φωτογραφίσετε αλλά και από τον τοπικό άρχοντα του χωριού ή της φυλής που ανήκει. Αν η φωτογραφική μηχανή σας βγάζει αυτόματες φωτογραφίες, μη διστάσετε να χαρίσετε μερικές και στους χωρικούς, θα ενθουσιαστούν. Διαφορετικά ένα μικρό φιλοδώρημα αρκεί για να τους ευχαριστήσετε.

Περού
Αρκετοί από τους ντόπιους φορούν τις παραδοσιακές στολές τους και συνωστίζονται στα αξιοθέατα ούτως ώστε να βγάλουν φωτογραφίες οι επισκέπτες μαζί τους. Μην ξαφνιαστείτε, λοιπόν, αν μερικοί μετά τις κλασικές πόζες για τις φωτογραφίες σάς ακολουθήσουν για να τους δώσετε κάποιο φιλοδώρημα. Και σε αυτή την περίπτωση ένα πέσος είναι κάτι παραπάνω από αρκετό.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: