Αλεξάνδρεια

Tι να πρωτογράψεις για την Αλεξάνδρεια ή αλλιώς Αλ Ισκεντερίγια των 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων; Για την ιστορία της; Τα καφέ της που πλημμυρίζουν νοσταλγία παλιάς Ελλάδας; Για τις μεσογειακές μυρωδιές που αναπνέεις κάνοντας βόλτες στην παραλιακή μέχρι το θαλασσοδαρμένο κάστρο; Για τη Βιβλιοθήκη που είναι το μοντέρνο αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης; Την επίσκεψη στο
σπίτι του Καβάφη; Τους συνδυασμούς αραβικών πικάντικων νοστιμιών και μεσογειακών γεύσεων με θαλασσινά;

Μια μικρή αναγέννηση είναι αυτό που συμβαίνει από τη δεκαετία του ΄90 στην ξακουστή πολιτεία. Μέχρι τότε έλαμπε η ιστορία της και μόνο αυτή. Μετά ανακαινίστηκαν πολλά παλιά κτίρια, μουσεία, μέχρι και η όπερα. Σαν να ξαναβρήκαν τις φωνές τους όλοι οι Αλεξανδρινοί συγγραφείς μαζί- αρχαίοι και νέοι. Το ψαροχώρι που το 331 π.Χ. μεταμόρφωσε σε μητρόπολη ο εικοσιπεντάχρονος τότε κτίτοράς της Μέγας Αλέξανδρος, σήμερα ανακαλύπτει το αβανγκάρντ. Η μέρα ξεκινά με καφεδάκι σε ένα από τα ανακαινισμένα ιστορικά καφέ της πόλης. Εκεί που γίνονταν οι μεγάλες ζυμώσεις ιδεών την αυγή του 20ού αιώνα. Το καφενείο « Τριανόν » (πλατεία Μidan Saad Ζaghloul) ήταν το αγαπημένο στέκι του Κωνσταντίνου Καβάφη. Ο ίδιος εργαζόταν σε ένα γραφείο που υπήρχε από πάνω. Η αρτ ντεκό τραπεζαρία του με τις τοιχογραφίες ολόγυρα είναι ο ιδανικός χώρος για να απολαύσετε το πρωινό σας. Το « Αθηναίος » στην ίδια πλατεία έχει κάτι από το 40 στην ατμόσφαιρά του, ενώ το καφενείο των Σοφιανόπουλων (οδός Sharia Saas Ζaghloul) θυμίζει μουσείο. Ο ρομαντικός περίπατος κατά μήκος της παραλιακής με ολιγόλεπτες στάσεις για να «βουτήξετε» σε στίχους ποιητών που έζησαν στον τόπο αυτόν, θα χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη σας. Τέρμα του μικρού σας οδοιπορικού ας είναι το παραμυθένιο μεσαιωνικό φρούριο Καΐτ Μπέι: Κτίστηκε από τον Μαμελούκο σουλτάνο Καΐτ Μπέι το 1480 πάνω στα ερείπια του ξακουστού Φάρου. Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, ο οποίος χτιζόταν επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια, εγκαινιάστηκε το 283 π.Χ. Λόγω της υπεροχής του σχεδίου, του τρόπου κατασκευής, αλλά και της χρησιμότητας του στη ναυσιπλοΐα, αναγνωρίστηκε ως ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Παρέες κοριτσιών κάθονται στην προβλήτα και το αεράκι φυσά τις πολύχρωμες μαντίλες τους. Ζευγαράκια, παγωτατζήδες και οικογένειες κάνουν βόλτα καθημερινά στο λιμανάκι του κάστρου.
Τόσο τα εκθέματα του Εθνικού Μουσείου που προέρχονται από την αρχαιότητα μέχρι τη μοντέρνα Αίγυπτο, όσο και το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο, αξίζει να τα επισκεφτείτε. Στην αίθουσα Τανάγρα του δεύτερου θα δείτε μια συλλογή από τερακότες της ελληνιστικής περιόδου, καθώς και τις τρεις μαρμάρινες προτομές του Μεγαλέξανδρου. Με το λεωφορείο 218 φθάνετε στη νεκρόπολη Chatby με τους τάφους των Αλεξανδρινών του 4ου αιώνα π.Χ. Αν οι υποθέσεις των αρχαιολόγων είναι σωστές, τότε εδώ μπορεί να αναπαύεται μες στην αιώνια δόξα και ο γιος του Φιλίππου.

Βιβλιοθήκη
Στην Αλεξάνδρεια όπου οι τουρίστες είναι με ένα βιβλίο στο χέρι, του Ντάρελ, του Φόρστερ ή του Καβάφη, αρχίστε τη βόλτα σας από τη μεγαλοπρεπέστατη Βιβλιοθήκη (τηλ: + 483 9999, www. bibalex. org). Αυτό που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη είναι το μοντέρνο κτίριο: Σφηνοειδή σύμβολα, γράμματα, ιερογλυφικά κάθε γνωστής αλφαβήτου είναι σκαλισμένα στους εξωτερικούς τοίχους της, ενώ εντός της φιλοξενεί περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια βιβλία. Το πορτρέτο της Αιγύπτου σχηματίζεται σε εννιά οθόνες που συνθέτουν το σόου Culturama. Τα πιο σημαντικά φεστιβάλ, κονσέρτα και παραστάσεις φιλοξενούνται πλέον στους χώρους της. Κι επειδή οι Αλεξανδρινοί ψάχνουν νέες πολιτιστικές τάσεις, ενδιαφέροντα εγχώρια και διεθνή θεατρικά δρώμενα πραγματοποιούνται και στο ανακαινισμένο Garage του Κέντρου Ιησουιτών που διευθύνεται από το Νέο Αραβικό Θέατρο.

Μυρωδιές παζαριού στο κέντρο της πόλης
Η πλατεία Ελευθερίας ή Μidan Τahrir φιλοξενεί το άγαλμα του Μωχάμεντ Άλι (ή Μεχμέτ Αλή) πάνω σε άλογο, αλλά τα γύρω σοκάκια της είναι αυτά που τη χαρακτηρίζουν. Στους καφενέδες ηχούν οι χτύποι από τα ντόμινο που παίζουν ακατάπαυστα οι ντόπιοι. Στις γειτονιές οσφραίνεσαι τα αρώματα από τους ναργιλέδες των αντρών και τα πατσουλιά των γυναικών. Μερικά από αυτά τα ανήλιαγα δρομάκια χώνονται μέσα στον μυστηριώδη κόσμο του σουκ (παζαριού).
Ποικιλίες λαχανικών και τροπικών φρούτων, πάγκοι με φρεσκοστυμμένους δροσιστικούς χυμούς σε πλαστικό σακουλάκι με καλαμάκι και πάγο, κουλούρια και σιροπιαστά γλυκά ανακατεύονται με καλάθια όπου βρίσκεις φτηνά ρούχα και ηλεκτρονικά, ενώ πιο κάτω όλοι σταματούν στις πολυτελείς βιτρίνες υψηλής ραπτικής.

Στα μοντέρνα και φωτεινά καφέ της πόλης τα κορίτσια- κάποια φορούν μαντίλα- απολαμβάνουν στον ναργιλέ καπνό με άρωμα μήλου. Στην οδό Ζinqat as-Sittat που λέγεται και « δίοδος των γυναικών», νέες μητέρες με τον μωρό στο μάρσιπο και τη μαντίλα στο πρόσωπο κάνουν shopping. Ιδιαίτερη εντύπωση θα σας κάνουν τα αισθησιακά, παρδαλά εσώρουχα στις βιτρίνες.

Προσκύνημα στο σπίτι του Καβάφη
O ποιητής μεγάλωσε σε μία περιοχή στριμωγμένη ανάμεσα στην κακόφημη συνοικία Αttarin και στο πολυάσχολο εμπορικό κέντρο μιας πόλης που αναγνωρίζεται σαν σταυροδρόμι πολιτισμών- αυτό που ο Καβάφης είχε ονομάσει «πρωτεύουσα αναμνήσεων».
Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 29 Απριλίου 1863- όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του- και πέθανε στην ίδια πόλη το 1933 την ημέρα των γενεθλίων του. Ο Καβάφης εγκαταστάθηκε στα 1907 στην Αλεξάνδρεια, στο σπίτιεργαστήρι της οδού Λέψιους 10 (που τώρα έχει πάρει το όνομα Charm el Sheik από τον χώρο στην είσοδο του κόλπου Αquaba).
Μετά τον θάνατό του, το διαμέρισμά μετατράπηκε σε φθηνό πανδοχείο, ενώ ένα υποτυπώδες μουσείο λειτούργησε σε έναν όροφο του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στην Ελληνική Συνοικία του Chatby. Η Διεθνής Επιτροπή Καβάφη νοίκιασε το διαμέρισμα του ποιητή το 1991 και το Μουσείο Καβάφη άνοιξε για το κοινό στις 16 Νοεμβρίου 1992.
Στο Μουσείο Καβάφη εκτίθενται εκδόσεις, χειρόγραφα, δημοσιεύματα, μεταφράσεις σε 20 γλώσσες από 40 συγγραφείς, τα περισσότερα από τα 3.000 άρθρα και εργασίες που γράφτηκαν για την ποίησή του.

ΦΑΓΗΤΟ
Ντόπια αιγυπτιακά καυτερά πιάτα από όσπρια όπως το φούλι ή φαλάφελ, καθώς και το δικό τους αρνίσιο κεμπάπ σε σουβλάκι φλαμπέ, το χαμάμ από περιστέρι με κρεμμύδια, ντομάτες και ρύζι, είναι τα κλασικά πιάτα που θα απολαύσετε. Όμως στη μνήμη σας θα χαραχτούν οι θαλασσινές, μεσογειακές ποικιλίες και οι εκλεπτυσμένες γεύσεις των εστιατορίων του λιμανιού- και ακόμα περισσότερο της ψαραγοράς. Στα πρώτα, δύσκολα θα πιείτε αλκοόλ, στα δεύτερα, κάτι θα βρείτε. Θα χορτάσετε με μεγάλα καλαμάρια, γαρίδες και ψάρια ψητά ή τηγανητά στο ελαιόλαδο όπως ο κέφαλος κ.ά.
Το μουχαλαμπίγια (σαν ελαφρύ ρυζόγαλο με ροδόνερο ή πορτοκαλόνερο) και ο μπακλαβάς είναι τα πιο διαδεδομένα γλυκίσματα που ακόμη κι αν δεν είστε φίλος των γλυκών, αξίζει να τα δοκιμάσετε μιας και δεν είναι τόσο μεγάλη η ποσότητα της ζάχαρης όσο των φρέσκων φιστικιών και αμύγδαλων!
«Fishmarket» (τηλ. + 480 5119, στην παραλία, δίπλα στο Κashafa club). Ψαροταβέρνα με θέα όλο το λιμάνι, καλοφαγάδες πελάτες και το σπανιότερο: με αιγυπτιακά κρασιά.
«Αbu Αshraf» (τηλ. + 481 6597, 28 Sharia Safar Ρasha, Βahari). Ειδικοί στο ψάρι, που μαγειρεύεται με μπαχάρια και χορταρικά μπροστά σας.
«Quadoura» (τηλ. +480 0405, Sharia Βairam atΤonsi). Αυθεντική ψαροφαγία στα τραπεζάκια ενός στενού δρομίσκου. Κέφαλος, λαυράκι γεμιστό με σκόρδο, γαρίδες, καβούρια, σουπιές και άλλοι μεζέδες αλλά χωρίς στάλα απόσταγμα...

ΔΙΑΜΟΝΗ
«Cecil» (+4877173, 16 Μihan Saad Ζaghloul, www.sofitel.com ). Τo ξενοδοχείο - θρύλος όπου ο Ντάρελ έγραψε τα «Αλεξανδρινά κουαρτέτα», χτίστηκε το 1930 και φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Τσώρτσιλ και ο στρατηγός Μοντγκόμερι. Ανακαινισμένο αλλά με την ατμόσφαιρα της παλιάς Αλεξάνδρειας.
«Salamlek Ρalace» (+547.7999, Μontazah Ρalace Gardens, www. sangiovanni. com). Ανάκτορο που γειτονεύει με το μέγαρο, το οποίο το καλοκαίρι αποτελεί προεδρικό θέρετρο, τυλιγμένο από ευωδιαστούς κήπους. ? «Μetropole» (+ 4861467, 52 Sharia Saad Ζaghloul, www. paradiseinnegypt. com). Με θέα πανοραμικά στην πλατεία Μidan Ramla, στο λιμάνι και μακριά στον βαθυγάλανο ορίζοντα. Αριστοκρατικό.
«Ηelnan Ρalestine» (+547.4033, Μontazah Ρalace Gardens, www. helnan. com). Διάσημο για το σημείο όπου είναι κτισμένο. Τα δωμάτια κουβαλούν τον αέρα του ΄70, κοιτάζουν προς τη μικρή παραλία και χαίρεσαι πραγματικά τη γαλήνη τους.

(πηγή: www.tanea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: