Αποσυγχρονισμός - Jet Lag

Το τζέτ λάγκ (jet lag) είναι ένα κοινό σύμπτωμα ταλαιπωρίας όλων των ταξιδευτών που διανύουν με το αεροπλάνο σε σύντομο χρονικό διάστημα περισσότερες από τρεις ωριαίες ζώνες. Το σύνολο των συμπτωμάτων περιλαμβάνει κόπωση, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μικρή συγκέντρωση και διαταραγμένο ύπνο. Εμφανίζεται μετά την πτήση όταν προσγειωνόμαστε κάπου που είναι ημέρα, ενώ το εσωτερικό βιολογικό ρολόι λέει ότι θα πρέπει να είναι νύχτα. Η κατάσταση αυτή λέγεται αποσυγχρονισμός.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Να πίνουμε πολλά υγρά και να αποφεύγουμε τον καφέ, το τσάι και το αλκοόλ που μεγαλώνουν την αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της χειροτερεύει το τζετ λάγκ. Μόνο νερό λοιπόν ή άλλο αναψυκτικό.
Να φοράμε επίσης πάντα άνετα ρούχα και μάλιστα από φυτικές ίνες.
Να έχουμε φάει ένα πραγματικά ελαφρύ γεύμα πριν από την πτήση.
Αν πηγαίνουμε για επαγγελματικό ραντεβού ή για να ενταχθούμε σε ένα βαρύ ταξιδιωτικό πρόγραμμα, να φροντίσουμε - αν και αυτό θα πρέπει να είναι ευθύνη του πράκτορά μας - στον τελικό προορισμό να έχουμε τουλάχιστον ένα 24ωρο ελεύθερο για τον επανασυγχρονισμό μας.

Επίσης

Αν το ταξίδι κρατάει λιγότερο από 48 ώρες, κάνε ότι μπορείς για να παραμείνετε στην τοπική ώρα. Δηλαδή, προσπάθησε να κοιμάσαι όσο μπορείτε στις συνηθισμένες σας ώρες και να χρησιμοποιείτε το φως για να διατηρήσετε τα επίπεδα μελατονίνης σε ισορροπία. Η μελατονίνη είναι η φυσική ορμόνη που σε κάνει να θες να κοιμάσαι. Μείνε μέσα ή άρχισε να φοράτε γυαλιά ηλίου και τρώτε όσο μπορείτε ελαφρά γεύματα αν είναι σκορπισμένα σε άτακτες ώρες.

Αν το ταξίδι είναι πάνω από 48 ώρες, βάλε το ρολόι σου στην ώρα του προορισμού και αρχίστε να ζείτε στην εκεί τοπική ώρα. Το πιο σημαντικό στοιχείο όταν ρυθμίζεις το βιολογικό σου ρολόι είναι το φως, να κρατάς το κάλυπτρο του παραθύρου ανεβασμένο στη διάρκεια της μέρας και να το κατεβάζετε την νύχτα.

Αν ταξιδεύετε από την Ανατολή προς τη Δύση, τρεις τέσσερις μέρες πριν φύγετε αρχίστε να μένετε ξύπνιοι πιο αργά από το κανονικό και να κοιμάστε λίγο παραπάνω.

Αν ταξιδεύετε από τη Δύση προς την Ανατολή, κάντε το αντίθετο. Ξυπνάτε νωρίς και πηγαίνετε για ύπνο νωρίς. Καμιά φορά είναι χρήσιμο να φοράτε δυο ρολόγια, ένα στην κανονική ώρα και ένα στην ώρα του προορισμού, έτσι σας βοηθά να κρατάτε επαφή με διαφορετικές ώρες.

Οι υδατάνθρακες έχουν την τάση να σας κοιμίζουν. Αν χρειάζεται να μείνετε ξύπνιοι για να συνηθίσετε την τοπική ώρα, γευματίστε με φιστίκια, αυγά, κρέατα και άλλες τροφές με πολλές πρωτεΐνες. Αν χρειάζεστε ύπνο φάτε υδατάνθρακες, ζυμαρικά και ψωμί. Η καφεΐνη είναι χρήσιμη αν χρειάζεται να μείνετε ξύπνιοι, αλλά μην πιείτε πολύ καφέ.

Χρησιμοποιείστε φάρμακα και βιταμίνες. Η δραμαμίνη είναι καλή για τη ζαλάδα, αλλά μπορεί μπορεί να σας βγάλει νοκ άουτ. Προτιμήστε τη μελατονίνη σε χάπι. Είναι σαν υπνωτικό αλλά χωρίς τις παρενέργειες. Η μελατονίνη είναι η φυσική ορμόνη που βοηθάει να ρυθμίσεις το βιολογικό ρολόι. Οι αθλητές, για να καταπολεμήσουν το jet lag, παίρνουν μελατονίνη 3 μέρες πριν την πτήση.

Γενικά:

Κάντε έναν περίπατο (με έντονο βάδισμα) πριν και μετά την πτήση σας.

Προσπαθήστε να κοιμηθείτε, ακόμη και αν ο ύπνος σας είναι ανήσυχος.

Δώστε στον οργανισμό σας περιθώριο μιας ημέρας για κάθε μία ώρα αλλαγής του βιολογικού σας ρολογιού ούτως ώστε να επανέλθει αβίαστα στις παλιές του συνήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: