O γύρος του κόσμου σε 12 μήνες

Ιανουάριος
Ο μήνας του τρύγου για τη Νότια Αφρική. Τριγυρίστε στους αμπελώνες γύρω από το Stellenbosch, το Paarl και το Franschhoek και παρατηρήστε την εκπληκτική ολλανδική αποικιακή αρχιτεκτονική. Ενα πικ νικ στην ύπαιθρο θα σας μείνει αξέχαστο.
Στην Καραϊβική την εποχή αυτή μπορεί να βρέχει ακόμη, αλλά οι θερμοκρασίες στην Τζαμάικα, π.χ., σπανίως πέφτουν κάτω από τους 20 βαθμούς ενώ οι άνεμοι δροσίζουν ευχάριστα τις νωχελικές ώρες της παραλίας.

Φεβρουάριος
Ο καταλληλότερος μήνας για να επισκεφθείτε τη Βενετία. Κανένας από όσους πήραν κάποτε το πρωινό καραβάκι από το νησί του San Giorgio Maggiore και είδαν την πλατεία του Αγίου Μάρκου να προβάλλει σιγά σιγά μέσα στην ομίχλη και στο χειμωνιάτικο φως δεν θέλησε να συναντήσει ξανά τα πλήθη του καλοκαιριού. Επιπλέον από 1ης ώς τις 11 Φεβρουαρίου στη Βενετία οργανώνεται και το φημισμένο καρναβάλι.

Στην περίπτωση όπου είστε λάτρης της ηλιοφάνειας, το πληθωρικό καρναβάλι της Τρινιδάδ που ξεκινά στις 10 Φεβρουαρίου και συνδυάζεται με την εποχή της μεγαλύτερης ξηρασίας θα σας αποζημιώσει. Καρναβάλι φιλοξενεί και η πόλη του Ρίο, που παραδίδεται κάθε καλοκαίρι στους τρελούς ρυθμούς της σάμπας.

Ο δεύτερος μήνας του χρόνου προσφέρεται ακόμη λόγω του ξηρότερου κλίματος και για μια επίσκεψη στα ερείπια των ναών των Μάγια στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού. Στην επιστροφή σταματήστε στο Cozumel για υποβρύχιο ψάρεμα και ηλιοθεραπεία, και στη Μέριδα, τη "λευκή πόλη" με την υπέροχη ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική.

Από τις 2 ώς τις 5 του ίδιου μήνα στην Κοπακαμπάνα χτυπάει η καρδιά ενός μεγάλου φεστιβάλ, γνωστού στους ιθαγενείς ως Fiesta de la Virgen de Candelaria. Ανθρωποι από κάθε γωνιά της Βολιβίας και του Περού γεμίζουν κάθε χρόνο τους δρόμους της μικρής αυτής πόλης της Λατινικής Αμερικής για να χορέψουν και να πιουν στις όχθες της μαγευτικής λίμνης της.

Μάρτιος
Το Rajasthan στη Βορειοδυτική Ινδία είναι ζεστό αυτόν τον μήνα, καλά όμως προφυλαγμένο από τις πλημμύρες. Τα λουλούδια στις αυλές είναι ανθισμένα ενώ τα κρύα απογεύματα οι άνδρες και οι γυναίκες της πόλης τριγυρίζουν στους δρόμους τυλιγμένοι σε πολύχρωμα μαντίλια, χαρίζοντας στους επισκέπτες ένα αλησμόνητο θέαμα. Παράλληλα ο Μάρτιος είναι μαζί με τον Απρίλιο ο μήνας του φεστιβάλ. Οι κάτοικοι γιορτάζουν την επιστροφή της άνοιξης καίγοντας παλιά αντικείμενα και πετώντας ροζ, μοβ, πράσινη και κίτρινη σκόνη ο ένας στον άλλον.

Αν και το κλίμα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, στη Χιλή ο Μάρτιος θεωρείται ιδανικός μήνας για να την επισκεφθεί κανείς. Ηπιο στην έρημο της Atacama στον Βορρά, το κλίμα γίνεται πιο ζεστό όσο προχωρεί κανείς νοτιότερα, ανάμεσα στις χιονισμένες κορυφές του ηφαιστείου στην περιοχή της λίμνης της Χιλής. Ο καιρός ενδείκνυται και για περιπετειώδη ταξίδια στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Λατινικής Αμερικής, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι θα συναντήσετε καλοκαίρι.

Αντιθέτως υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν την περίοδο αυτή στις ακτές της Φλόριδας, που προσφέρονται για ηλιοθεραπεία καθώς οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες.

Απρίλιος
Το Πάσχα στην Ελλάδα θεωρείται μια από τις ομορφότερες γιορτές του κόσμου. Γιατί να περάσετε τα σύνορα;

ΜάΪος
Στη Σάντα Λουτσία η περίοδος αιχμής έχει λήξει και ο καιρός είναι ακόμη καλός, παρ' όλο που ο μήνας αυτός έχει 50% περισσότερες πιθανότητες για βροχή απ' ό,τι ο Φεβρουάριος. Επιπλέον είναι μια ευκαιρία για να δείτε και το φεστιβάλ τζαζ που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις 8 ώς τις 11 Μαΐου.
Ο καιρός είναι σχετικά σταθερός και στην Κένυα, ενώ ο Μάιος συγκαταλέγεται στους καλύτερους μήνες του χρόνου γιατί συνδυάζει το σαφάρι με τις διακοπές στην παραλία. Στην ακτή κάνει βεβαίως πολλή ζέστη, όμως οι μουσώνες που εμφανίζονται συχνά δροσίζουν τους λουομένους.

Κατάλληλος μήνας ο Μάιος και για το Μαρακές, όπου οι βροχές έχουν σταματήσει και η θερμοκρασία σπανίως ανεβαίνει πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Τυνησία ο καιρός, δροσερός τόσο μέσα όσο και έξω από την πρωτεύουσα, ενδείκνυται για να επισκεφθεί κανείς τα ερείπια της αρχαίας Καρχηδόνας και το ρωμαϊκό στάδιο στην El Djem. Ακόμη και στις παρυφές της Σαχάρας η ζέστη είναι υψηλή αλλά υποφερτή. Τον μήνα αυτόν εξάλλου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αρκετές θεατρικές παραστάσεις στο εντυπωσιακό ρωμαϊκό θέατρο της Douggaz.

Στο Τόκιο, τέλος, στα μέσα Μαΐου μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ποικίλες εκδηλώσεις του παραδοσιακού φεστιβάλ Kanda Mitsuri.

Ιούνιος
Η Στοκχόλμη είναι η πόλη όπου πρέπει να βρίσκεστε την Παρασκευή και το Σάββατο 21 και 22 Ιουνίου. Τότε όπου ο ήλιος δεν δύει και ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους διασκεδάζοντας όλη τη νύχτα τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στο αρχιπέλαγος. Αν μάλιστα πάρετε το φέρι για το Skansen, το διάσημο υπαίθριο μουσείο με τα ιστορικά ξύλινα κτίρια, θα δείτε τους Σουηδούς να χορεύουν με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.

Αν βρεθείτε στην Πετρούπολη κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου στις 21 Ιουνίου, μπορείτε να απολαύσετε τις ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνει η πόλη για να γιορτάσει τις Λευκές Νύχτες. Ως τις 11 Ιουλίου κατακλύζεται από κοντσέρτα, θεατρικές παραστάσεις, χορούς, συναυλίες και εκθέσεις.

Ιούλιος
Η Βερόνα είναι λίγο ζεστή αυτή την εποχή για να δει κανείς τα αξιοθέατα. Το ευτύχημα όμως είναι ότι όλα βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις. Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Ζήνωνος, το στολίδι της πόλης, και την όπερα στην Αρένα. Στις 4 Ιουλίου θα γίνει μάλιστα και η πρεμιέρα της νέας περιόδου με την όπερα του Βέρντι "Μάκβεθ".

Τα εθνικά πάρκα των Δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το Bryce Cαnyon, το Arches και το Yellowstone, θα είναι τον Ιούλιο γεμάτα κόσμο, διανύουν όμως αναμφίβολα την καλύτερή τους εποχή. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις λίμνες των βουνών, να διασχίσετε τα ποτάμια ή να κάνετε μπάρμπεκιου κάτω απ' τα αστέρια. Την περίοδο αυτή θα έχετε επίσης την ευκαιρία να δείτε και ένα από τα μεγαλύτερα χορευτικά γεγονότα των Ηνωμένων Πολιτειών, το περίφημο Jacob's Pillow Dance Festival που διοργανώνεται από το 1932 στο χωριό Becket της Μασαχουσέτης.

Αύγουστος
Αν και μήνας αιχμής, μπορεί να βρείτε καταφύγιο στη Shropshire και στα σύνορα της Ουαλίας. Αν μάλιστα είστε τυχεροί και δεν βρέχει, μια βόλτα από το Little Stretton ώς το Long Mynd ή στο Kerry Ridgeway θα σας μείνει αξέχαστη. Για τους φιλότεχνους υπάρχει και το φεστιβάλ όπερας Mid-Wales στο Newtown την τελευταία εβδομάδα του μήνα.

Τα γιορτινά της φοράει τον μήνα αυτόν και η λίμνη στο Τορόντο. Εκτός από πολύ καλά εστιατόρια η πόλη διαθέτει και μια σειρά εντυπωσιακά πάρκα στο βόρειο τμήμα της.

Σεπτέμβριος
Τα χρώματα της Δυτικής Αυστραλίας ξαφνιάζουν τον επισκέπτη όλο τον χρόνο, όμως την άνοιξη τα αγριολούλουδα κλέβουν κυριολεκτικά την παράσταση. Στην περίπτωση όπου δεν έχετε το κουράγιο να εξερευνήσετε τα ανθισμένα λιβάδια στην ύπαιθρο, η έκθεση λουλουδιών στο Perth's King's Park θα σας δώσει μια εναλλακτική λύση.

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί μαζί με τον Οκτώβριο και τον ιδανικότερο μήνα για να επισκεφθεί κανείς τον Μαυρίκιο. Η παρατεταμένη ηλιοφάνεια αποτελεί μαζί με τις ελάχιστες βροχοπτώσεις τα χαρακτηριστικά του καιρού που θα συναντήσετε σ' αυτό το νησί του Ινδικού Ωκεανού.
Σε μικρότερη απόσταση η Σκωτία, είναι εντυπωσιακή τον Σεπτέμβριο. Οι ημέρες είναι ακόμη μεγάλες και οι λόφοι της γεμάτοι ανθισμένα ρείκια.

Οκτώβριος
Τα μέσα του μήνα θεωρούνται η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς το Νεπάλ. Το κλίμα είναι ήπιο, η ατμόσφαιρα καθαρή και παρά τις απρόσμενες συχνά μεταβολές του καιρού δεν βρέχει ποτέ περισσότερο από δύο συνεχόμενες ημέρες. Στα τέλη του μήνα στη γειτονική πόλη Tihaar (γνωστή ως Diwali στην Ινδία) διοργανώνεται το Φεστιβάλ των Φώτων που διαρκεί πέντε ημέρες. Η εικόνα των σπιτιών που φωτίζονται με εκατοντάδες κεριά και λάμπες με την ελπίδα να προσελκύσουν τη θεά της ευημερίας θα σας μείνει αξέχαστη.

Νοέμβριος
Το Κάιρο μπορεί να μη φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστικό, όμως το Λούξορ, στη νότια περιοχή του Νείλου, είναι μαγευτικό τον Νοέμβριο. Η θερμοκρασία πέφτει από τους 35-38 βαθμούς του προηγούμενου μήνα στους 25-27 και οι νύχτες είναι δροσερές και κάποτε ψυχρές. Παρά τους τουρίστες που συνωστίζονται στην περιοχή, τα πάντα τον μήνα αυτόν, από το να επισκεφθείτε τους ναούς και τους τάφους ώς το να διασχίσετε απλώς το ποτάμι με μια φελούκα, μετατρέπονται σε μια μοναδική απόλαυση.

Θαυμάσια εποχή και για μια περιήγηση στα βουνά του Λιβάνου αλλά και στην πόλη Sigillo κοντά στην Περούτζια της Ιταλίας, όπου στις 11 Νοεμβρίου εορτάζεται με τον αυθεντικότερο τρόπο το δημοφιλές φεστιβάλ του San Martino.

Δεκέμβριος
Μπορεί η εβδομάδα της μπίρας να διοργανώνεται στο Μόναχο τους τελευταίους θερινούς μήνες, όμως ακόμη και τον Δεκέμβριο η πόλη είναι όμορφη. Εκτός από τη δυνατή μπίρα της αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε και τις υπαίθριες αγορές της. Στο Christkindlmarkt θα βρείτε τα πάντα: από κρασί και διακοσμημένα κεριά ώς σκαλιστά ξύλινα αγγελάκια και γυάλινα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας. Πλούσια είναι και η κεντρική αγορά της πόλης στη Marienplatz αλλά και το παζάρι στη γειτονιά των καλλιτεχνών Schwabing. Στην περίπτωση όπου το κρύο είναι πολύ τσουχτερό, μπορείτε να βρείτε καταφύγιο σε μια από τις πολλές αίθουσες τέχνης της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: