Η άποψη του Paulo Coelho για το ταξίδι

Από πολύ νέος κατάλαβα ότι το ταξίδι είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος μόρφωσης. Εξακολουθώ να κρατάω αυτή την ψυχή της περιπλάνησης. Αποφάσισα λοιπόν να μεταφέρω στη στήλη αυτή μερικά από όσα έμαθα, με την ελπίδα ότι θα χρησιμεύσουν σε άλλους σαν εμένα.

1) Αποφεύγετε τα μουσεία. Μπορεί η συμβουλή αυτή να ακουστεί παράξενη. Ας το συζητήσουμε: αν βρισκόσασταν σε μια ξένη πόλη, δεν θα είναι πιο ενδιαφέρον να ψάξετε για το παρόν παρά για το παρελθόν ¨Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι αισθάνονται υποχρεωμένοι να επισκεφτούν μουσεία, επειδή έμαθαν από νωρίς ότι με τα ταξίδια διερευνάται αυτό το είδος της κουλτούρας. Τα μουσεία είναι σημαντικά, δεν χώρα αμφιβολία. Απαιτούν όμως χρόνο και αντικειμενικότητα-πρέπει να ξέρετε τι συγκεκριμένο θέλετε να δείτε, αλλιώς θα φύγετε με την εντύπωση ότι, αν και είδατε πολλά,δεν μπορείτε να διακρίνετε ποια είναι τα ουσιαστικά για σας.

2) Να συχνάζετε σε μπαρ. Εκεί, αντίθετα με τα μουσεία, φανερώνεται η ζωή της πόλης. Μπαράκι δεν είναι το ίδιο με ντίσκο, αλλά μέρος όπου συχνάζει ο λαός και κάτι πίνει, όπου σκέπτεται με την άνεση του, πάντα ανοικτός για κουβέντα. Να αγοράσετε μια εφημερίδα και να χαζεύετε παρακολουθώντας το πηγαινέλα. Αν κάποιος πιάσει κουβέντα, όσο χαζός κι αν είναι, να δώσετε συνεχεία: κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την ομορφιά μιας διαδρομής κοιτάζοντας μόνο το τέρμα.

3) Να είστε διαθέσιμος. Ο καλύτερος ξεναγός είναι πάντα κάποιος ντόπιος που γνωρίζει τα πάντα, που υπερηφανεύεται για την πόλη του, αν και δεν εργάζεται σε κανένα τουριστικό γραφείο. Βγείτε στον δρόμο, διαλέξτε τον συνομιλητή σας και ζητήστε πληροφορίες(που είναι ο τάδε καθεδρικός ναός. Που είναι τα ταχυδρομεία).Αν δεν φέρει αποτέλεσμα, κάντε άλλη μια προσπάθεια- είμαι σίγουρος ότι στο τέλος της ημέρας θα έχετε βρει μια άριστη παρέα.

4) Προσπαθήστε να ταξιδέψετε μόνος σας, η – αν είστε παντρεμένος(η)- με τον-(τη)σύζυγο σας. Θα είναι κοπιαστικό, κανείς δεν θα φροντίσει για σας, αλλά μόνο έτσι θα μπορέσετε πράγματι να αποδεσμευτείτε από την χώρα σας. Τα ταξίδια με γκρουπ είναι ψεύτικος τρόπος να βρίσκεστε σε ξένη χώρα, αφού μιλάτε την μητρική σας γλώσσα, ακολουθείτε τις οδηγίες του επικεφαλής του «κοπαδιού», πιο πολύ απασχολημένου με τις ανέσεις του γκρουπ, παρά με το μέρος που επισκέπτεστε.

5) Όχι συγκρίσεις. Μη συγκρίνετε τίποτε- ούτε τιμές, ούτε καθαριότητα, ούτε ποιότητα ζωής, ούτε συγκοινωνίες, τίποτε! Εσείς δεν ταξιδεύετε για να αποδείξετε ότι ζείτε καλύτερα από τους άλλους- στην πραγματικότητα ψάχνετε να μάθετε πως ζουν οι άλλοι, τι μπορούν να σας μάθουν, πως αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα και τα απρόοπτα της ζωής.

6) Να μη φοβάστε να συνεννοηθείτε, γιατί όλοι θα συνεννοηθούν μαζί σας. Ακόμη και αν δεν ξέρετε την γλώσσα, μην φοβάστε: έχω ξαναβρεθεί σε πολλά μέρη, όπου δεν υπήρχε τρόπος να συνεννοηθώ με λόγια και πάντα βρήκα υποστήριξη, οδηγίες, σημαντικές προτάσεις, ακόμα και φλερτ. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται να ταξιδέψουν μόνοι τους, μην τυχόν βρεθούν στον δρόμο χαμένοι για πάντα. Φτάνει να έχετε στην τσέπη σας την κάρτα του ξενοδοχείου και – σε περίπτωση ανάγκης- να πάρετε ένα ταξί και να την δείξετε στον οδηγό.

7) Μην ψωνίζετε πολύ. Να ξοδεύετε τα χρήματα σας σε πράγματα που δεν θα πρέπει να κουβαλήσετε: καλές θεατρικές παραστάσεις, εστιατόρια, εκδρομές. Στις μέρες μας, μα την παγκόσμια αγορά και το Ιντερνετ, θα βρείτε τα πάντα χωρίς να αναγκαστείτε να πληρώσετε υπέρβαρο.

8) Μην προσπαθείτε να δείτε τον κόσμο σε ένα μήνα. Προτιμότερο είναι να μείνετε σε μια πόλη τέσσερις ως πέντε μέρες, παρά να επισκεφτείτε πέντε πόλεις σε μια βδομάδα. Μια πόλη είναι σαν ναζιάρικη γυναίκα: χρειάζεται χρόνος για να προσεγγιστεί και να αποκαλυφθεί τελείως.

9) Ένα ταξίδι είναι μια περιπέτεια. Ο Χέρι Μίλερ έλεγε ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να ανακαλύψουμε μια εκκλησία για την οποία τίποτε δεν έχει ακουστεί, παρά να πάμε στη Ρώμη και να αισθανθούμε υποχρεωμένοι να επισκεφτούμε την Καπελά Σίξτινα, να χαθείτε όμως και στους δρόμους, να τριγυρίσετε στα σοκάκια, να νιώσετε την ελευθέρια της αναζήτησης του κάτι αλλού που δεν ξέρετε ακριβώς τι είναι, που όμως θα βρείτε-σίγουρα- και θα αλλάξει την ζωή σας.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: