Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV)

Το ηλιακό φως αποτελείται από ένα μείγμα ακτινοβολιών διαφορετικού μήκους κύματος. Πρακτικά αποτελείται

1) από την υπέρυθρο ακτινοβολία την οποία αντιλαμβανόμαστε από τη ζέστη που προκαλεί,
2) την ορατή ακτινοβολία που είναι αυτή που αντιλαμβανόμαστε σαν φως και
3) την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) η οποία είναι αόρατη και η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην υγεία μας αν δεν λάβουμε κατάλληλα μέτρα

Ανάλογα με το μήκος κύματος η UV ακτινοβολία διακρίνεται σε 3 κατηγορίες την UVA την UVB και την UVC.

Η UVC έχει μήκος κύματος μικρότερο από 280 nm (το μικρότερο μήκος κύματος απ' όλες της UV ακτινοβολίες) απορροφάται από τη στρατόσφαιρα πριν φθάσει στη γη και έτσι δεν αποτελεί κίνδυνο.

Η UVB έχει μήκος κύματος από 280-315 nm διαπερνά την επιδερμίδα και είναι κυρίως υπεύθυνη για το μαύρισμα του δέρματος. Υπερβολική έκθεση στην UVB μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα και εγκαύματα στο δέρμα.

Παρατεταμένη επίσης έκθεση στη UVB μπορεί να προκαλέσει ορισμένους τύπους καρκίνου του δέρματος περιλαμβανομένου και του μελανώματος που είναι η πιο σοβαρή μορφή δερματικού καρκίνου.

Διείσδυση ακτινοβολίας στο δέρμα
Όσο πιο λευκωπό είναι το δέρμα τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος.
Η UVB επίσης ενοχοποιείται για την πρόωρη εκδήλωση καταρράκτη από τα μάτια.
Η UVB θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη μορφή υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπει ο ήλιος.
Η ένταση της UVB ακτινοβολίας αυξάνει όσο πιο κοντά ζούμε στον ισημερινό ζούμε και όσο σε μεγαλύτερο ύψος ανεβαίνουμε. Στην επιφάνεια της γης η UVB ακτινοβολία είναι τόσο εντονότερη όσο πιο καυτός είναι ο ήλιος γι' αυτό και τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τα μεσημέρια δεν πρέπει με κανένα τρόπο να εκτιθέμεθα απροστάτευτα στον ήλιο.

Κακόηθες μελάνωμα δέρματος
Η UVA έχει μήκος κύματος από 315-400 nm και αποτελεί περίπου το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας. Το μεγάλο μήκος κύματος της UVA την καθιστά την πιο αδύνατη από απόψεως ενέργειας υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά παρ' όλα αυτά καταφέρνει να διαπερνά την επιδερμίδα και να φθάνει στο χόριο.
Φθάνοντας στο χόριο, η UVA βλάπτει τους ινοβλάστες οι οποίοι είναι γνωστό παράγουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο. Παραγωγή κακής ποιότητας ελαστίνης και κολλαγόνου οδηγεί στη ρίκνωση του δέρματος και γενικά στη πρώιμη γήρανσή του (ηλιακή ελάστωση).
Η UVA δεν είναι ικανή να προκαλέσει εγκαύματα αλλά ταυτίζεται με την γήρανση του δέρματος.

Γήρανση δέρματος
Αυτό που είναι σημαντικό να ξέρουμε είναι ότι τα αποτελέσματα τόσο της UVA όσο και της UVB είναι αθροιστικά δηλαδή κάθε νέα βλάβη προστίθεται στις ήδη προκληθείσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: