Κούβα

Η Havana, η πρωτεύουσα της Κούβας, η μεγαλύτερη πόλη της Καραϊβικής και μια από τις παλαιότερες πόλεις της Αμερικής έχει 2,2 περίπου εκατομμύρια κατοίκους. Εδώ είναι πραγματικά δύσκολο να εξαντλήσει κανείς τα πράγματα που μπορεί να δει, μπορεί όμως να πάρει μια ιδέα από την ατμόσφαιρα της πόλης κάνοντας μια βόλτα στη La Habana Vieja και στη Centro Habana. Εκεί θα δει τον Catedral de San Cristobal, του οποίου οι δύο ανόμοιοι πύργοι δεσπόζουν στην Plaza de la Catedral, το Museo de Arte Colonial που στεγάζεται στο παλαιότερο κτήριο της περιοχής, το Palacio de los Condes de Casa Bayona, την Plaza de Armas, στη δυτική πλευρά της οποίας βρίσκεται το Palacio de los Capitanes Generales, άλλοτε έδρα της ισπανικής κυβέρνησης, που φιλοξενεί τώρα ένα από τα καλύτερα μουσεία της πόλης, το Museo de la Ciudad και το Museo de la Revolucion, που στεγάζεται στο παλαιότερο Προεδρικό Μέγαρο και το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο από το Tiffany`s της Νέας Υόρκης.

Κάτι ακόμη που πρέπει να κάνετε είναι μια βόλτα στη Malecon, τον μεγάλο παραλιακό δρόμο στην Havana. Εκεί μαζί με πολλούς ντόπιους θα απολαύσετε τη θέα και θα χαλαρώσετε!
Σπεσιαλιτέ της χώρας είναι το λεγόμενο comido creole, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε και τα arroz con pollo (κοτόπουλο με ρύζι) και picadillo (μοσχάρι με ρύζι).

Δύο πολύ καλές προτάσεις για τη νυχτερινή σας διασκέδαση είναι το Tropicana και το Casa de la Musica. Σε αυτά τα μπαρ της Havana είναι σίγουρο πως θα γνωρίσετε τον αυθεντικό κουβανέζικο τρόπο διασκέδασης και χωρίς να το καταλάβετε θα συμμετέχετε κι εσείς σε ένα ατελείωτο χορευτικό γλέντι!

Εάν θέλετε να δείτε τα μπαρ που σύχναζε ο Hemingway, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τα La Bodequita del Medio και El Floridita στην Havana. Στο Floridita μάλιστα σερβίρεται και το ποτό Papa Hemingway, ένα κοκτέιλ από ρούμι, χυμό από γκρέιπ φρουτ, λεμόνι και τριμμένο πάγο.

(πηγή: BHMA)

Μπρίζ

Στην καρδιά της Φλάνδρας, μόλις μία ώρα και κάτι από τις Βρυξέλλες, απλώνεται η Μπριζ, η πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη του Βελγίου. Γνωστή για τα κανάλια της, τα γραφικά φλαμανδικά σπίτια της και τους καλλιτέχνες που κατά καιρούς φιλοξένησε, φέτος έχει ένα ακόμα ατού για να προσελκύσει τους επισκέπτες. Περιηγηθείτε στα πέτρινα καλντερίμια, πάρτε το bateau για μια βόλτα στο ποτάμι και απολαύστε μοντέρνες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σ' ένα... σκηνικό που σας γυρίζει κατευθείαν στον 15ο αιώνα.

Hot spots στην πόλη.
Σημείο εκκίνησης η κεντρική Grande Place, που στεφανώνει ο εντυπωσιακός πύργος Beffroi του 13ο αιώνα. Από τα 83 μέτρα ύψος (αφού ανεβείτε τα 366 σκαλιά του), έχετε την καλύτερη θέα της πόλης. Σε πρώτο πλάνο απέναντι, το Palais Provincial, με τη μνημειακή πρόσοψη από λευκή πέτρα, ένα αστραφτερό σύμβολο νεογοτθικής αρχιτεκτονικής. Δίπλα ακριβώς εκτείνεται το Beffroi, η παλιά σκεπαστή αγορά, που παραδόξως είναι γνωστή κυρίως για τους μελωδικούς ήχους που σκορπούν οι πολυάριθμες καμπάνες της. Ακολουθώντας την Bredeilstr (το δρόμο ανάμεσα στο Beffroi και στο Palais Provincial) βγαίνετε κατευθείαν στο Burg (την περιοχή δηλαδή που τον 9ο αιώνα βρισκόταν μέσα στο φρούριο).

Στην ομώνυμη πλατεία δεσπόζει το Δημαρχιακό Μέγαρο. Αξίζει μια βόλτα στο εσωτερικό, στη γοτθική σάλα με την ξύλινη οροφή και τις ιστορικές τοιχογραφίες. Στο νούμερο 11 στεγάζεται και το πολύ καλά οργανωμένο γραφείο τουρισμού της Μπριζ, όπου μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε χρειαστείτε (από πληροφορίες για κατάλυμα μέχρι εισιτήρια για θεάματα). Δεξιά από το δημαρχείο, αναζητήστε την είσοδο για το ρωμανικό παρεκκλήσι του Αγ. Βασιλείου, που στεγάζει ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της πόλης, το Saint-Sang. Πρόκειται για τη χρυσή κοσμηματοθήκη και, σύμφωνα με τις δοξασίες περιέχει σταγόνες του αίματος του Χριστού που έφεραν οι σταυροφόροι από τα Ιεροσόλυμα. Στη γιορτή της Αναλήψεως, η περίτεχνη λειψανοθήκη περιφέρεται στους δρόμους σε μια εντυπωσιακή πομπή (φέτος πραγματοποιείται στις 9/5). Άντρες, γυναίκες και παιδιά παρελαύνουν σε ομάδες που αναπαριστούν σκηνές από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, αλλά και από την επιστροφή του Τιερί της Αλσατίας, του σταυροφόρου που έφερε το πολύτιμο κειμήλιο.

Η πραγματική μαγεία όμως ξεκινά από εδώ και πέρα. Κατεβαίνοντας την Blinde-Ezelstr αντικρίζετε για πρώτη φορά τα κανάλια που διατρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και της χαρίζουν τον τίτλο της "Βενετίας του Βορρά". Στις όχθες τους υψώνονται τα καφετιά φλαμανδικά σπίτια με τις χαρακτηριστικές κλιμακωτές σκεπές. Στο 12 της οδού Djiver, θα βρείτε το Μουσείο Groeninge με έργα Φλαμανδών του 15ου αιώνα, όπως των μετρ του είδους Van Eyck και Μemling; (Υπόψη ότι το Μουσείο ανοίγει ξανά στις 15/3). Με οδηγό τη ροή του ποταμού, και μέσω της κουκλίστικης γέφυρας του Αγ. Βονιφατίου, η βόλτα σάς φέρνει σύντομα στη Νotre Dame, μια εκκλησία άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική ιστορία της πόλης. Εδώ βρίσκονται οι τάφοι της Μαρίας της Βουργουνδίας και του πατέρα της Καρόλου, των τελευταίων Βουργουνδών που διαφέντεψαν την Μπριζ, αλλά και μια μαρμαρένια Μαντόνα φτιαγμένη από τα χέρια του Μιχαήλ Άγγελου.

Η ηρεμία που επικρατεί δεν οφείλεται μόνο στην απόκοσμη αύρα του μαυσωλείου.
Ο ναός βρίσκεται αρκετά μακριά από το κέντρο και συνεπώς τη βαβούρα από τα πλήθη των ημερήσιων γκρουπ. Το τέλος όμως της διαδρομής αποδεικνύεται το κερασάκι στην τούρτα, ιδίως για τους ρομαντικούς. Ακούει στο όνομα Beguinage, είναι ένα μοναστήρι πνιγμένο στη βλάστηση και περιτριγυρισμένο από τη "Λίμνη του Έρωτα": το απόλυτα ειδυλλιακό τοπίο με τους κύκνους να λούζονται στα γαλαζοπράσινα νερά.

Στο site www.brugge.be μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Πού θα μείνετε: Αριστοκρατική επιλογή το Die Swaene (+32 050 342798) που ανήκει στην αλυσίδα των Small Luxury Hotels. Με θέα σε ένα από τα γραφικά κανάλια, θεωρείται από τα πιο ρομαντικά ξενοδοχεία της Μπριζ και το προτιμούν νιόπαντροι και ερωτευμένοι. Επίσης το Ηotel de Snippe (+32 050 337070). Διαθέτει 5 δωμάτια και 4 σουίτες και υπήρξε κατοικία του δημάρχου της πόλης, όπως άλλωστε και το Best Western Navarra που βρίσκεται πολύ κοντά στο εμπορικό κέντρο (+32 050 340561). Ιδιαίτερα προσεγμένο και με θέα στο ποτάμι και το 4άστερο De Οrangerie (+32 050 341649).

Εκδρομές: Σε κοντινή απόσταση από τη Μπριζ (γύρω στη 1 ώρα) υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές για εκδρομές. Ενδεικτικά προτείνουμε: Ένα πέρασμα, έστω και μονοήμερο, από τις Βρυξέλλες αξίζει για να δείτε την Grand Place με τα εντυπωσιακά ιστορικά κτίρια των συντεχνιών. Στη μέση της διαδρομής Βρυξέλλες-Μπριζ, απαραίτητη η στάση στη γραφική Γάνδη, που μοιάζει - αν και δεν συναγωνίζεται - στις χάρες την Μπριζ. Χρειάζεστε τουλάχιστον μια μέρα για μια πανοραμική περιήγηση στα μεσαιωνικά κάστρα, τα αββαεία και τα άλλα ιστορικά κτίσματά της. Πολύ καλή επιλογή για τους λάτρες της ζωγραφικής του Ρούμπενς η Αμβέρσα, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στο σπίτι του ζωγράφου και φυσικά να αγοράσετε διαμάντια, αφού η πόλη αποτελεί ήδη από τον 15ο αιώνα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πώλησής τους. Δημοφιλής προορισμός για τους Βέλγους αποτελεί και η Οστάνδη, όπου καιρού και... θάρρους επιτρεπόντων μπορείτε να τολμήσετε μια βουτιά στις αμμουδερές πλαζ της Βόρειας Θάλασσας. Τέλος, για τους λάτρες του υγρού στοιχείου, τους ρομαντικούς, αλλά και όσους δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, ενδείκνυται μια βόλτα με bateau στα κανάλια από την Μπριζ μέχρι την - επίσης μεσαιωνική - κωμόπολη Damme.

(πηγή: BHMA)

Μπουένος `Αιρες, Στους ρυθμούς του ταγκό

Η πρωτεύουσα της Αργεντινής είναι για πολλούς συνώνυμη με το ταγκό, τους γκαούτσος και τον επιφανή ποιητή της, Jorge Luiς Borges. Είναι τόσο αιώνια, όσο ο αέρας και το νερό
Για πολλούς Αργεντινούς, το Μπουένος 'Αιρες είναι η καρδιά της χώρα τους, καθώς το 40% του πληθυσμού των 12 εκατομμυρίων ζει στα τεράστια προάστιά του. Είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Rio de la Plattaκαι το κέντρο του θυμίζει Παρίσι, ενώ οι δενδροφυτευμένες λεωφόροι και οι πλατείες του έχουν μια δική τους ξεθωριασμένη κομψή γοητεία. Η πόλη των μεγάλων αντιθέσεων, των πλούσιων και των φτωχών, βρίθει από ανερχόμενους τραπεζίτες και σοφιστικέ επιχειρηματίες που αναμιγνύονται στους δρόμους με τους ζητιάνους και τους ανέργους από τις τριγύρω "παραγκούπολεις".

Στο κέντρο, η Πλατεία Mayoείναι το παραδοσιακό σημείο αναφοράς όλων των δραστηριοτήτων, ενώ εκεί κοντά, η Λεωφόρος 9ης Ιουλίου είναι γνωστή ως ο πιο πλατύς δρόμος του κόσμου. Ο πεζόδρομος της Λεωφόρου Santa Feείναι το πιο γνωστό εμπορικό κέντρο, γεμάτο με πολυτελή μαγαζιά και μπουτίκ δερματίνων ενδυμάτων. Εκεί όλη την ημέρα χορευτές του ταγκό αυτοσχεδιάζουν χορογραφίες και προκαλούν αίσθηση στο πλήθος που τους παρακολουθεί.
Στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται: Ο καθεδρικός ναός Metropolitana, το θέατρο Colon, παγκοσμίως γνωστό από τις παραστάσεις όπερας. κλασσικής μουσικής και μπαλέτου, τα δημοφιλή μουσεία Καλών Τεχνών, κινηματογράφου και Φυσικής Ιστορίας, η γραφική Ιταλική συνοικία La Bocaμε τα χρωματιστά ξύλινα σπίτια φτιαγμένα από υλικά των πλοίων των πρώτων μεταναστών, και το νεκροταφείο της Recoletaόπου βρίσκεται ο τάφος της Εβίτα Περόν. Οι τεράστιες επίπεδες αγροτικές εκτάσεις -pampas- αποτελούν την κατοικία του εθνικού ρομαντικού συμβόλου, του gauchoκαι προσφέρονται για μια ημερήσια εκδρομή. Η φιλοξενία και το κέφι των Αργεντινών καουμπόη θα σας μείνουν αξέχαστα.
Επιβάλλεται, επίσης, μια κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο στις όχθες του ποταμού Παρανά, όπου θα πάτε με γραφικό τραινάκι. Σε μία έκταση 21 χιλ. τετ.χλμ, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, βρίσκονται μισοκρυμμένα πολλά κομψά εξοχικά των κατοίκων της πόλης δημιουργώντας μια αποκλεισμένη, παράξενη και απόκοσμη κοινότητα. Το Μπουένος `Αιρες είναι μια ακριβή πόλη αλλά άσχετα με το αν ψάχνετε για ένα φτηνό η ακριβό ξενοδοχείο μπορείτε να αισθάνεστε ότι είστε στο κέντρο των γεγονότων. Το Congreso είναι μια καλή περιοχή για φτηνή διαμονή, ενώ πολλά οικονομικά ξενοδοχεία βρίσκονται συγκεντρωμένα στη Λεωφόρο De Mayo. Για φαγητό αξίζει να τριγυρίσετε στις συνοικίες των La Boca και San Telmoγια να δοκιμάσετε το παραδοσιακό πιάτο που είναι Αργεντίνικο βοδινό κρέας στα κάρβουνα και ποικιλία άλλων ψητών. Για καφέ επισκεφτείτε το γνωστό στέκι των διανοουμένων, το Cafe Tortoni και το βράδυ μην παραλείψετε να χορέψετε ταγκό στο δημοφιλέστατο Cafe du Sur(μαθήματα παραδίδονται παντού, στα ξενοδοχεία και στα περισσότερα καφέ της πόλης).
Η γνωστότερη έκφραση της κουλτούρας της Αργεντινής είναι το ταγκό -χορός και μουσική- που έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία των ρομαντικών, παγκοσμίως. Τα σπορ είναι επίσης σημαντικά για τους Αργεντινούς και το ποδόσφαιρο είναι περισσότερο μια εθνική μανία παρά ένα παιχνίδι. Μοναδικό αρνητικό η εντυπωσιακή άνοδος της εγκληματικότητας που οφείλεται στην αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα. Με λίγη προσοχή και οργάνωση όμως θα μπορέσετε να απολαύσετε το ταξίδι σας χωρίς δυσάρεστα επακόλουθα.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Το Μάρτιο θα βρείτε καλό χιόνι:

Στον Καναδά. Στα περισσότερα μέρη τον Μάρτιο το χιόνι είναι στα τελευταία του, αλλά στο θέρετρο Γουίσλερ του Καναδά διοργανώνουν τα ποιο δημοφιλή happenings για σκι και snowboard, ιδιαίτερα τη δεύτερη και την Τρίτη εβδομάδα του μήνα. www.whistler-blackcomb.com

Στα Ιμαλάϊα. Εξαιρετικά αξιόλογη επιλογή για αξέχαστο σκι είναι αυτή στις κοιλάδες των Ιμαλαϊων. Τέτοιες μέρες - και καλύτερα στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου - ο καιρός αρχίζει να ηρεμεί. Η μετάβαση στις παρθένες πίστες γίνεται με ελικόπτερο από την Ινδία μέσω Νεπάλ. 0126 486 1251 Himachal www.himachal.com

Στα βουνά της Τουρκίας. Λένε ότι όποιος επισκέφτηκε την Τουρκία για σκι τον Μάρτιο πλήρωσε λίγα και πέρασε καταπληκτικά. Η κατάσταση του χιονιού ειδικά το πρώτο δεκαπενθήμερο του εν λόγω μήνα, είναι η ιδεώδης, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς.

Στα Γαλλικά Πυρηναία. Τον πρώτο μήνα της άνοιξης και ειδικά στις αρχές του, οι Άλπεις ασφυκτιούν από κόσμο και οι τιμές στα δεκάδες κέντρα εκεί κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μια επίσκεψη στα πανέμορφα Μπαρέζ ή στο Μπανκουέιρα-Μπερέ στη Γαλλική πλευρά των Πυρηναίων θα προσφέρει και τη γοητεία του διαφορετικού και ανέσεις σε λογικές τιμές. www.borderlinehols.com Προς τα τέλη Μαρτίου αξίζει πραγματικά μια βόλτα και στο φημισμένο Σαμονί των Γαλλικών Άλπεων. Η ονειρική άσπρη κοιλάδα (Vallee Blanche) κάτω από το φως του φεγγαριού θα σας μείνει αξέχαστη. Ενδείκνυται τόσο για κοσμικούς που θέλουν λίγη ησυχία όσο και γι' αυτούς που κατεβαίνουν την πίστα και σταματούν σε υπαίθριο καφέ για να θαυμάσουν τη θέα με τα πέδιλα υπό μάλης.

Εναλλακτικά στο Ντιζίν του Ιράν www.momentum.uk.com

(πηγή: BHMA)

Καλάβρυτα

Στον τόπο που είναι κτισμένα τα Καλάβρυτα, βρισκόταν η αρχαία Κύθαινα. Την πόλη κατέλαβαν κατά το παρελθόν Βυζαντινοί, Φράγκοι και Τούρκοι. Στον αγώνα του 1821, κατά την παράδοση, ξεκίνησε από εκεί η Επανάσταση των Ελλήνων, αφού την 25η Μαρτίου 1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε την πρώτη σημαία της Επανάστασης, το περίφημο Λάβαρο, στην Αγία Λαύρα. Η ιστορία της πόλης όμως δε σταματά εδώ.Το Δεκέμβριο του 1943, οι Γερμανοί εκτελούν όλους τους άντρες κατοίκους των Καλαβρύτων, της Κερπινής και των Ρογών (γειτονικά χωριά) και καίνε την πόλη.

Τα σημερινά Καλάβρυτα, σφιχτά δεμένα με την ιστορία τους, έχουν πολλά να προσφέρουν στον ταξιδιώτη. Πέρα όμως από την εμπειρία μιας επίσκεψης ιστορικού ενδιαφέροντος, που κι αυτή από μόνη της είναι σημαντική,στην περιοχή υπάρχουν πολλά αξιοθέατα και εκτός αυτών, προσφέρεται για να έρθει κανείς πιο κοντά στη φύση, κάνοντας σκι, πεζοπορία, ποδηλασία κι αμέτρητες άλλες δραστηριότητες.
Τριγυρνώντας στην πόλη και στη γενικότερη περιοχή, η πρώτη στάση μας είναι ο Τόπος Θυσίας, στη «Ράχη του Καπή», όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους ντόπιους και υπάρχει σήμερα το επιβλητικό μνημείο υπέρ των νεκρών.
Ένας περίπατος σιωπηλός στη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων, που θρήνησε η πόλη κατά το παρελθόν.
Κάνουμε μια στάση και στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας. Ένα από τα ελάχιστα παλιά σπίτια των Καλαβρύτων, που διασώθηκαν μετά την πυρπόληση της πόλης από τους Γερμανούς και λειτουργεί σήμερα ως πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων.

Περνάμε οπωσδήποτε και από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στο οποίο προωθούν τη συγκέντρωση και καταγραφή πάσης φύσεως υλικού, που μαρτυρεί την ιστορία, τη λαογραφία και την παράδοση των Καλαβρύτων, ιδιαίτερα δε την ιστορία του Ολοκαυτώματος της 13ης Δεκεμβρίου 1943 και των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή.
Συνεχίζοντας, απομακρυνόμαστε για λίγο από την πόλη, για μια επίσκεψη στην Αγία Λαύρα, 4,5 χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα.

Μπαίνοντας στον περίβολο, στα δεξιά μας, βλέπουμε το εκκλησάκι, από το οποίο ξεκίνησε η θύελλα μιας επανάστασης, αυτής των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Ακόμα φυλάσσεται εκεί, κατατρυπημένο από σφαίρες, το λάβαρο που ευλόγησε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Μπορεί ακόμα να δει κανείς εκεί το αδαμαντοκόλλητο Ευαγγέλιο, δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης, τα άμφια και την ποιμενική ράβδο του Παλαιών Πατρών Γερμανού και μεγάλο αριθμό σταυρών και εικόνων.

Δείτε επίσης και το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που υψώνεται επιβλητικό στο λόφο βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας.

Μια επίσης όμορφη διαδρομή λίγο έξω από την πόλη, είναι η επίσκεψή μας στη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου,σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα. Σε έναν απόκοσμο βράχο, που έχει στην κορυφή του ένα πύργο, είναι κτισμένο το Μέγα Σπήλαιο. Η θέα από τον εξώστη θα σας κόψει την ανάσα. Επισκεφθείτε επίσης και την αίθουσα κειμηλίων, καθώς και το σπήλαιο από όπου πήρε την ονομασία του η Μονή.

Για κάποιον που έχει χρόνο για μια μεγαλύτερη βόλτα, συστήνουμε ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη στο Σπήλαιο των Λιμνών. Ονομάστηκε έτσι γιατί, εκτός από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους του και τους σταλακτούς σχηματισμούς, εμφανίζει κλιμακωτές, σε τρεις ορόφους, λίμνες. Πραγματικά, το θέαμα θα χαραχτεί για πάντα στη μνήμη σας.
Επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό της Παναγιάς Πλατανιώτισσας, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων, με κατεύθυνση από Καλάβρυτα προς Αίγιο.

Κάντε επίσης μια βόλτα και από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακελλαριάς, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη, απέναντι από το χωριό Λαπαναγοί του Δήμου Καλαβρύτων.
Αν έχετε ακόμα περισσότερο χρόνο,και σας ενδιαφέρει η καλή σας σωματική κατάσταση, προτείνουμε πεζοπορία στο φαράγγι του Βουραϊκού και ορεινή ποδηλασία στο καταφύγιο θηραμάτων του Σούβαρδου.
Μια επίσης όμορφη εκδρομή είναι να επισκεφθείτε τη λίμνη Τσιβλού. Σε υψόμετρο 800 μέτρων, συναντάτε τη λίμνη αυτή, που η επιφάνειά της είναι λιγότερη από 200 στρέμματα, αλλά το βάθος της φτάνει τα 80 μέτρα. Σήμερα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, αλλά και ένα σημαντικό υγροβιότοπο. Μπορείτε να κάνετε το γύρο της λίμνης με ποδήλατο βουνού ή τετρακίνητο. Ακολουθήστε την κοιλάδα του ποταμού Κράθη και επισκεφθείτε το δάσος του Μεσορρουγίου- Ζαρούχλας.

Επιβάλλεται, επίσης, μια επίσκεψη στο Πλανητερό, που θα το συναντήσετε στα 25 χλμ. από τα Kαλάβρυτα, στο δρόμο προς Kλειτορία, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Βρίσκεται μέσα σε ένα γραφικό τοπίο με καρυδιές και πλατάνια και με τα ορμητικά νερά από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού. Δείτε τον παραδοσιακό νερόμυλο και δοκιμάστε τις πέστροφες που εκτρέφουν στην περιοχή.

Τέλος, κανείς δε μπορεί να φύγει από τα Καλάβρυτα, αν δεν επισκεφθεί έστω για μια φορά το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, στο Χελμό.
Πέρα όμως από όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν πολλά ακόμη να δει κανείς επισκεπτόμενος τα Καλάβρυτα, που πραγματικά είναι δύσκολο να χωρέσουν όλα μέσα σε ένα μικρό αφιέρωμα στην πόλη ή σε μια τριήμερη ή τετραήμερη εκδρομή. Γι’αυτό να είστε προετοιμασμένοι, ότι στα Καλάβρυτα θα πάτε και θα ξαναπάτε…

Χιονοδρομικό κέντρο
Ένα μέρος κατάλληλο για τα παιδιά,αφού ως γνωστόν τρελαίνονται για το χιόνι. Αφήστε τα να περπατήσουν, να το χαρούν, να τρέξουν και να κάνουν έλκηθρο. Αν ξέρουν σκι, ευκαιρία να το απολαύσουν. Αν τα παιδιά σας δε γνωρίζουν το άθλημα του σκι, τότε επικοινωνήστε με τις σχολές σκι της περιοχής και κλείστε κάποιες ώρες, για να πάρουν τα παιδιά σας τα πρώτα βασικά μαθήματα αρχαρίων.

Επισκεφθείτε την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού στο Διακοφτό, όπου εκτίθεται η παλιά ατμομηχανή του Οδοντωτού «Μουντζούρης», η οποία έκανε δρομολόγια έως το 1965. Ως γνωστόν,στα παιδιά αρέσουν πολύ τα τρένα.
Κάντε με τα παιδιά σας μια εκδρομή ως το γραφικό Πλανητερό, όπου μπορείτε να δείτε το πανέμορφο και καταπράσινο τοπίο με τα πλατάνια και τα τρεχούμενα ρυάκια του.
Δείτε εκεί και την τεχνητή λίμνη με τους κύκνους, που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους μικρούς μας φίλους.
Στην περιοχή υπάρχει και ιχθυοτροφείο με πέστροφες, το οποίο σίγουρα θα αρέσει στα παιδιά, και μπορούν να παρακολουθήσουν τα ψάρια να «πιάνονται» επί τόπου.
Κάντε με τα παιδιά σας έναν περίπατο στη Λαλέουσα, δίπλα από το ποτάμι, που έχει νερό όλο το χρόνο. Προσοχή όμως.Οι περίπατοι πρέπει πάντα να γίνονται υπό την επίβλεψη ενηλίκων.

Χιονοδρομικό Κέντρο
Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Χελμού, στη θέση Ξερόκαμπος, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα.
Διαθέτει δώδεκα πίστες συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων, με επτά αναβατήρες, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν έως 5.000 άτομα ανά ώρα. Στις πίστες του θα αθληθούν και οι πιο απαιτητικοί σκιέρ, καθώς υπάρχουν από πολύ εύκολες έως και μαύρες (πολύ δύσκολες) πίστες. Εκεί θα βρείτε καφετέρια, εστιατόριο, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης ειδών σκι, ιατρείο κλπ. Είναι ένα μέρος που θα περάσουν καλά και οι λάτρεις του σκι, αλλά και οι λάτρεις του χιονιού εν γένει.
Τηλ. (+30) 26920 24452
www.kalavrita-ski.com

Τ Η Λ Ε Σ Κ Ο Π Ι Ο
Το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα “ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ”, βρίσκεται στην κορυφή “Νεραϊδόραχη” του Χελμού, σε υψόμετρο 2.340 μ. Ονομάστηκε Αρίσταρχος προς τιμή του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Αρίσταρχου. Διαθέτει μεγάλο οπτικό πεδίο,άριστη ποιότητα οπτικών, με μεγάλη ευκρίνεια ειδώλων, δυνατότητα τηλεχειρισμού και πολλές άλλες λειτουργίες.
Πληροφορίες: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής
www.astro.noa.gr

Τοξοβολία
Αν σας ενδιαφέρει το άθλημα, μπορείτε να το απολαύσετε και να εκπαιδευθείτε σε αυτό με τη βοήθεια του τουριστικού γραφείου της X-tremer.
«Orienteering»,δηλαδή «προσανατολισμός», όπου οι
συμμετέχοντες, έχοντας ανά χείρας ένα λεπτομερή χάρτη της περιοχής και τη βοήθεια της πυξίδας, εντοπίζουν στο πεδίο έναν αριθμό από πρωτοτοποθε-
τημένα σημεία ελέγχου σε καθορισμένη σειρά. Οι κύριοι τρόποι, με τους οποίους διεξάγεται, είναι με πεζοπορία ή τρέχοντας, με ορειβατικό ποδήλατο, με
χιονοδρομία κλπ. Το πρόγραμμα αυτόδιεξάγεται από την X-tremer στις όχθες του Βουραϊκού.

Rappel
Ασφαλής καταρρίχηση από εκπαιδευτικό βράχο, με χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού. (με τη βοήθεια του τουριστικού γραφείου της X-tremer ).

Π Ε Ζ Ο Π Ο Ρ Ι Κ Ε Σ Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Ε Σ
(με τη βοήθεια του τουριστικού γραφείου της X-tremer )
Χιονοδρομικό Κέντρο-Ορειβατικό Καταφύγιο - Νεραϊδόραχη-Ψηλή Κορυφή Μαυρόλιμνη-Ύδατα Στυγός (δύσκολη διαδρομή, 7 ώρες). Ακολουθώντας τη Βαθιά Λάκκα από το Χιονοδρομικό Κέντρο, βρισκόμαστε στη τοποθεσία Πουλιού Βρύση, όπου και το καταφύγιο του Ορειβατικού. Μία ώρα ανάβαση από το καταφύγιο και φτάνουμε στη Νεραϊδόραχη.
Φεύγοντας από τη Νεραϊδόραχη, περνά με από το Νεραϊδάλωνο και προχωράμε προς την Αετοράχη και την Ψηλή Κορυφή. Συνεχίζοντας, κατεβαίνουμε προς τη Μαυρόλιμνη και τα Ύδατα Στυγός.
Κάτω Λουσοί - Ψηλή Κορυφή - Κάτω Κάμπος - Κεφαλόβρυσο - Ελατόφυτο- Πλανητερό(Ε4) (μέτριας δυσκολίας,9 ώρες). Ξεκινάμε από το χωριό Κάτω Λουσοί. Στην αρχή ακολουθώντας το δρόμο, μπαίνουμε στο ελατόδασος και χωρίς σαφές μονοπάτι, προχωράμε ως το καταφύγιο ή πιο δεξιά ως την κορυφή.
Περιστέρα (Σόλος) - Ύδατα Στυγός (μέτριας δυσκολίας, 3,5 ώρες). Εντυπωσιακή ανάβαση, που ξεκινά από το χωριό Περιστέρα(ή Σόλος). Καθοδόν θαυμάζουμε τη λίμνη Τσιβλού, μέσα στο δάσος. Περπατάμε το δασικό δρόμο, μέσα σε δάσος με πεύκα και συνεχίζουμε σε μονοπάτι, μέχρι ένα χαρακτηριστικό σημείο. Εδώ, επειδή το μονοπάτι έχει πέσει, μας παιδεύει λίγο στο πέρασμα, αλλά σε .μισή ώρα μας φέρνει στη βάση του καταρράκτη των Yδάτων της Στυγός.Πηγές Λάδωνα - Παγκράτιο - Κλήμα Παυσανία (μέτριας δυσκολίας, 2 ώρες).Από τις πηγές του Λάδωνα, ξεκινάμε στο σηματοδοτημένο μονοπάτι, περνάμε από ένα νερόμυλο και αρχίζουμε να ανεβαίνουμε, έως ότου φτάσουμε, σε μία ώρα, στο χωριό Παγκράτιον (850μ.). Μία ώρα δυτικά του χωριού υπάρχει το ιστορικό κλήμα του Παυσανία, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται στα 2.000 χρόνια.
Σκεπαστό - Παναγία Πλατανιώτισσα -Μονή Μακελλαριάς (μέτριας δυσκολίας,7 ώρες). Από το Σκεπαστό, ανηφορίζουμε προς την ομώνυμη κορυφή μέχρι το χωριό Βάλτα. Από εκεί, περπατώντας,καταλήγουμε στο εκκλησάκι της Παναγίας Πλατανιώτισσας. Συνεχίζοντας δυτικά, καταλήγουμε στη Μονή Μακελλαριάς.

Rafting
Στο ποτάμι του Λάδωνα, με τη βοήθεια του τουριστικού γραφείου της X-tremer.

Trekking
Στο φαράγγι του Βουραϊκού: Ουσιαστικά πρόκειται για τη διαδρομή του οδοντωτού σιδηρόδρομου, που συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα. Θεωρείται εύκολη για όλους. Καλύπτει το ωραιότερο τμήμα της διαδρομής, αρχίζοντας από το χωριό Ζαχλωρού και τελειώνει στη θέση Νιάματα. (με τη βοήθεια του
τουριστικού γραφείου της X-tremer ).
Πληροφορίες:
X-tremer travel
Καλάβρυτα
Τηλ. (+30) 26960 39059

Μ Ε Τ Α Β Α Σ H
Οδικώς από την Εθνική οδό Κορίνθου -Πάτρας ή με τρένο από το Διακοφτό.

(πηγή: www.fe-mail.gr, 17/3/2007)

Στη σκιά του Κισσάβου

O Kίσσαβος ή Οσσα βρίσκεται νοτίως του Oλύμπου και γεωλογικά αποτελεί τη συνέχεια της κάτω πλευράς του τελευταίου. Tα δύο βουνά χωρίζονται μεταξύ τους από την κοιλάδα των Tεμπών. Προς τη δύση βλέπει τον κάμπο της Λάρισας, προς το νότο τον κάμπο της Aγιάς, ενώ προς την ανατολή βλέπει τη θάλασσα στην οποία καταλήγουν οι πλαγιές του με πολλούς μικρούς ορμίσκους και υπέροχες παραλίες. O Kίσσαβος χωρίζεται σε δύο τμήματα από μια κοιλάδα που ονομάζεται στα βόρεια Μεγάλο Φαράγγι και στα νότια Μεγάλο Ρέμα. H ψηλότερη κορυφή του, ο Προφήτης Hλίας, φτάνει τα 1.978 μ. Eκτός από τον Προφήτη Hλία, στο νοτιοανατολικό, που είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση, μέρος του βρίσκονται οι υπόλοιπες κορυφές του: οι Oξιές (1.613 μ.), οι Tρεις Στάλοι (1.513 μ.) και ο Παλιολιάς (1.537 μ). Το βορειοδυτικό τμήμα περιλαμβάνει τις κορυφές Ψηλά Δένδρα (1.231 μ.), Βασιλίτσα (1.005 μ.), Φωτεινή ή αλλιώς Τεπέ Τσαρδάκι (1.026 μ.) και Καραμπίκι (1.057 μ.).

Tα χωριά που πρέπει να δείτε:
- Aμπελάκια. Kτισμένα στη βόρεια πλαγιά, σε υψόμετρο 500 μ., με θέα στα Tέμπη, στον Πηνειό και στον απέναντι Kάτω Ολυμπο, έγιναν πασίγνωστα και πλούσια από τον Συνεταιρισμό τους που ήταν ο πρώτος στον κόσμο στα τέλη του 18ου αι. Tο μυστικό της επιτυχίας ήταν τα ανεξίτηλα κόκκινα βαμβακερά νήματα που βάφονταν από το φυτό «ριζάρι». Πνευματικός πατέρας και πρόεδρος του Συνεταιρισμού ήταν ο Γεώργιος Mαύρος (Σβαρτς). Εκείνη τη «χρυσή» εποχή κατασκευάστηκαν όλα σχεδόν τα αρχοντικά, με προεξέχον το αρχοντικό Σβαρτς. Τα Αμπελάκια είναι ανακηρυγμένος διατηρητέος οικισμός, πράγμα που θα καταλάβετε με μια βόλτα στα στενά λιθόστρωτα καλντερίμια.
-Kαρίτσα. Απέχει 54 χλμ. από τη Λάρισα, σε υψόμετρο 530 μ. Oι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και την αλιεία. H Kαρίτσα είναι γνωστή και για την πλούσια παραγωγή κάστανου και αν τύχει να βρεθείτε εκεί τον Oκτώβριο θα δείτε και τη γιορτή του κάστανου. Από την Kαρίτσα μπορείτε να ακολουθήσετε πολλές διαδρομές από τις πλαγιές του βουνού που καταλήγουν στη θάλασσα, σε μικρές και απείραχτες παραλίες όπως είναι η Πλατιά Aμμος, η Παναγίτσα, ο Ψαρόλακας, το Kαλύβι και το Πηγάδι.
-Mελίβοια. Συνεχίζοντας νοτίως της Kαρίτσας φτάνουμε στη Mελίβοια, σε 400 υψόμετρο. Tο ατού της είναι η προνομιακή θέα προς το Aιγαίο και τον Θερμαϊκό Κόλπο.
-Aγιά. Είναι το μεγαλύτερο «χωριό» του Kισσάβου, σκαρφαλωμένη στα 200 μ., σε απόσταση 36 χλμ. δυτικά της Λάρισας και φιλοξενεί περίπου 3.000 κατοίκους. H Aγιά πήρε τη σημερινή της μορφή κατά την πρώτη περίοδο της Tουρκοκρατίας, οπότε και γνώρισε χρόνια ευημερίας, λόγω του εμπορίου νημάτων και κουκουλιών μεταξιού. Oι κάτοικοί της ανέλαβαν έντονη δράση κατά την Eλληνική Eπανάσταση και τελικά το χωριό ενσωματώθηκε στην Eλλάδα με τη συνθήκη του Bερολίνου το 1878. Στον Aγιο Aντώνιο της Αγιάς θα δείτε εξαιρετικές τοιχογραφίες αλλά και ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο εικονοστάσι.
- Mεταξοχώρι. Σε απόσταση 2 χλμ. δυτικά της Αγιάς θα δείτε ένα ωραιότατο χωριουδάκι, το Mεταξοχώρι, που πήρε το όνομά του από το μετάξι που κάποτε παρήγαγε. Σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη δενδροκαλλιέργεια και την παραγωγή μήλων, κερασιών και φουντουκιών. Aξίζει να το περπατήσετε για να δείτε τα παλιά αρχοντικά του.

Χρήσιμες πληροφορίες
Πώς να πάτε
Aπό την Aθήνα η Λάρισα απέχει 370 χλμ. Για να βγείτε στις παραλίες παίρνετε την 2η έξοδο Λάρισας προς Aγιά ή περνάτε τα Tέμπη και στρίβετε προς Στόμιο - Kαρίτσα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 15/3/2007)

Βρυξέλλες

Αν οι γνώσεις σας για τις Βρυξέλλες περιορίζονται μόνο στα περί Ευρωπαϊκής Eνωσης και στις εξαιρετικές πραλίνες, τότε ακολουθήστε μας σε ένα οδοιπορικό στις ιστορικές γειτονιές της. Γνωρίστε τα μνημεία, τα πάρκα και βέβαια πιείτε μαζί μας ένα ποτήρι βελγικής μπύρας στη Grand-Place.
Εκείνο που χαρακτηρίζει τη πρωτεύουσα του Βελγίου είναι η λέξη κοσμοπολίτικη. Στους δρόμους της θα ακούσεις όλες τις γλώσσες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Πρόκειται για ένα διεθνές κέντρο αφού εκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Commission, φιλοξενεί το αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Κατάφερε όμως να διατηρήσει τη φυσιογνωμία της. Δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πάρει μια γεύση από τις ομορφιές της μέσα σε 24 ώρες. Η όψη της είναι άκρως ενδιαφέρουσα αφού η αρχιτεκτονική της συνδυάζει κτίρια γοτθικού ρυθμού , μπαρόκ, νεοκλασικά, σπίτια σε αρ νουβό και αρ ντεκό.

Σημείο αναφοράς είναι η ιστορική Grand-Place. Θεωρείται δικαίως μια από τις ομορφότερες πλατείες του κόσμου. Η Μεγάλη Πλατεία είναι το πολύτιμο πετράδι των Βρυξελλών. Εντυπωσιακή ως προς το μέγεθος αλλά κυρίως λόγω των εξαίσιων κτιρίων που την περιβάλλουν. Τα κανόνια των Γάλλων, το 1695, κατέστρεψαν τα περισσότερα σπίτια της περιοχής, εκτός από το Δημαρχείο και ορισμένες προσόψεις κτιρίων. Τότε πάρθηκε η τολμηρή απόφαση να ξαναχτιστούν τα εντυπωσιακά κτίρια με την περίτεχνη αρχιτεκτονική του 17ου αιώνα. Το Δημαρχείο, γοτθικού ρυθμού, με τον εντυπωσιακό πέτρινο πύργο του ύψους 97μ., κερδίζει τις εντυπώσεις. Μη παραλείψετε να πιείτε μια μπύρα ή ένα χυμό στο Roy d’ Espagne, το πιο διάσημο καφέ της Μεγάλης Πλατείας.

Επισκεφθείτε το Maison du Roi, που στεγάζει το μουσείο της πόλης και τη γκαρνταρόμπα του πιο διάσημου αγάλματος του γνωστού Μανεκέν Πις.
Το ίδιο το άγαλμα θα το βρείτε στη γωνία της Rue de l’ Etuve με τη Rue du Chene. Θεωρείται ο πιο διάσημος πολίτης των Βρυξελλών. Λέγεται ότι πρόκειται για ένα αγοράκι που με τα δικά του… "μέσα" έσβησε τη φωτιά που είχε ξεκινήσει από τους κανονιοβολισμούς. Οποια ώρα της ημέρας και να το επισκεφθείτε είναι μονίμως περικυκλωμένο από τουρίστες.

Οι Βέλγοι λατρεύουν τα κόμικς. Ετσι δημιούργησαν ένα εκπληκτικό μουσείο αφιερωμένο στα κινούμενα σχέδια και τα κόμικς, το Centre Belge de la Bande Dessinee. Περιπλανηθείτε στο κόσμο του Τεν-τεν και των Στρούμφ, που είναι "παιδιά" Βέλγων δημιουργών. Δείτε αυθεντικά σχέδια, γνωρίστε πως γεννιούνται τα κινούμενα σχέδια και αν είστε φανατικοί των κόμικς περιπλανηθείτε στην μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του είδους της σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Κέντρο βρίσκεται στη rue des Sablesκαι είναι ανοιχτό από τη Τρίτη έως και τη Κυριακή, 10:00 πμ -18:00
Ανατολικά από τη Μεγάλη Πλατεία βρίσκεται η Βασιλική Συνοικία. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά κτίρια, ξεχωρίζει το Βασιλικό Παλάτι, που αξίζει να το επισκεφθείτε.

Τα μουσεία είναι ένα από τα μεγάλα ατού των Βρυξελλών. Δυο από τα μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε είναι το Μουσείο Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το πρώτο διαθέτει τη καλύτερη συλλογή φλαμανδικών έργων τέχνης. Θαυμάστε τα έργα των Μπρίγκελ, Ρούμπενς, Μπός κ.ά. Ακολουθώντας ένα μικρό διάδρομο θα μπείτε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που φιλοξενεί συλλογές των πιο γνωστών ζωγράφων του 20ου αιώνα όπως Ματίς, Πικάσο, Ντε Κίρικο, Νταλί, Μαγκρίτ, κ.ά.

Αφιερώστε χρόνο στη πλατεία Γκράντ Σαμπλόν με τα πανέμορφα σπίτια. Τα σαββατοκύριακα γίνεται ο παράδεισος εκείνων που εκτιμούν τις αντίκες. Ενώ στη πλατεία Petit Sablon είναι βέβαιο ότι το βλέμμα σας θα τραβήξουν τα μπρούντζινα αγάλματα που στολίζουν τις κολώνες της και συμβολίζουν τις επαγγελματικές συντεχνίες της πόλης.

Φυσικά από τις Βρυξέλλες δεν θα μπορούσε να λείπει η Ευρωπαϊκή Συνοικία με τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η περιοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πάρτε μια ανάσα δροσιάς κάνοντας βόλτα στο Πάρκο Λεοπόλ. Βρείτε χρόνο για μια βόλτα στο Parc du Cinquantenaire.Το πάρκο δημιουργήθηκε με την συμπλήρωση 50 ετών από την ανεξαρτησία. Είναι καταπράσινο και αξίζει να το περπατήσετε κάνοντας στάσεις στο Βασιλικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας αλλά και στο μουσείο Αυτοκινήτων που διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή αυτοκινήτων περασμένων δεκαετιών.

Οι Βρυξέλλες των "μικρών" και των "μεγάλων" παιδιών
Αν βρεθείτε στις Βρυξέλλες με τα παιδιά σας, τότε μη παραλείψετε να κάνετε μια μικρή εκδρομή μέχρι το Ατόμιουμ. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός ατόμου κρυστάλλου του σιδήρου μεγεθυμένο 165 δισεκατομμύρια φορές. Κάθε μια από τις 9 σφαίρες του φιλοξενούν κι ένα μουσείο. Δίπλα ακριβώς από το Ατόμιουμ υπάρχει το πάρκο Μπρούπαρκ, με κινηματογράφους , νεροτσουλήθρες, εστιατόρια. Εκείνο όμως που θα τραβήξει το ενδιαφέρον "μικρών" και "μεγάλων" είναι η "Μικρή Ευρώπη". Μια ολόκληρη πολιτεία, όπου παρουσιάζονται τα σημαντικότερα αξιοθέατα των ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Big Ben, η Ακρόπολη, το τείχος του Βερολίνου, κ.τ.λ., σε μινιατούρες φτιαγμένες σε κλίμακα 1/25.

Οι Βρυξέλλες είναι μια καταπράσινη πόλη. Γνωρίστε τα πάρκα και τους κήπους της. Απολαύστε την γαλήνη ακόμη και στη καρδιά της πόλης. Ανακαλύψτε τα μνημεία και τα μουσεία που κρύβονται στις γωνιές τους. Κάντε μια βόλτα λοιπόν από τα:

Parc de Bruxelles
Parc Leopold
Parc du Cinquantenaire
Parc de Laeken

Μη ξεχάσετε

Το Βέλγιο φημίζεται για τις εξαιρετικές σοκολάτες του. Η παραγωγή σοκολάτας της χώρας αγγίζει 172.000 τόνους το χρόνο! Οι βελγικές πραλίνες είναι οι διάσημες σε όλο το κόσμο. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν βρεθείτε στις Βρυξέλλες και δεν δοκιμάσετε τις ντόπιες σοκολάτες και βέβαια μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μερικά κουτιά. Είναι το καλύτερο δώρο για τους φίλους σας.

Τα πιο γνωστά καταστήματα σοκολάτας είναι:

Wittamer: Place du Grand Sablon
Leonidas: Rue au Beurre 34
Godiva: Grand Place 22
Marcolini: Place du Grand Sablon 39
Nauhaus: Gallerie de la Reine

Η μπύρα αποτελεί ένα ακόμη καμάρι των Βέλγων. Σε ολόκληρη τη χώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 400 διαφορετικά είδη μπύρας. Εμφιαλωμένες ή βαρελίσιες έχουν εξαιρετική γεύση. Μη περιοριστείτε στις δυνατές και γνώριμες γεύσεις, δοκιμάστε ένα ποτήρι μπύρας φτιαγμένη από φρούτα ή με γεύση αμύγδαλου. Και βέβαια μάθετε τα μυστικά της Βελγικής μπύρας στο ειδικό μουσείο, που βρίσκεται στη Grand Place.


Γεύσεις

Τα μύδια είναι η πιο διάσημη σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας. Συνήθως προσφέρονται μαγειρεμένα με λευκό κρασί. Δοκιμάστε τα! Τα χέλια, οι αστακοί, οι καραβίδες και η ρέγγα κρατούν περίοπτη θέση στη διατροφή των Βέλγων. Αν το κρύο είναι τσουχτερό προτιμήστε μια σούπα λαχανικών. Αν πάλι θέλετε κάτι ελαφρύ δεν είναι δυνατόν να αντισταθείτε στις τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα, τις γνωστές frites. Φυσικά, μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε υπέροχες βάφλες με σιρόπι σοκολάτας ή τα σπεκιλόος, τα μικρά μπισκότα με τζίντζερ.

Τα γνωστά εστιατόρια γύρω από τη Μεγάλη Πλατεία, προσφέρουν εξαιρετικά εδέσματα αλλά οι τιμές τους είναι τσουχτερές. Σημειώστε ορισμένα εστιατόρια-μπυραρίες με καλή ποιότητα και συμπαθητικές τιμές.

L’ Ogenblik: Galerie des Princes
Au Vieux Saint Martin: Place du Grande Sablon 38
La Quincaillerie: Rue du Page 45
La Basserie Georges: Avenue Churchill 259

Αγορές

Ο παράδεισος της μόδας βρίσκονται γύρω από στη λεωφόρο Louise και τη λεωφόρο Waterloo. Επίσης, επισκεφθείτε τις στοές Σεντ Ιμπέρ όπου θα βρείτε καταστήματα με σοκολάτες ως και πανάκριβα κοσμηματοπωλεία. Για τους λάτρεις των κόμικς προτείνουμε μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο La Band des Six Nez. Στα παλαιοπωλεία του Σαμπλόν θα βρείτε εξαιρετικές αντίκες αλλά και ξεχωριστά αντικείμενα διακόσμησης. Μη φύγετε από τις Βρυξέλλες αν δεν αγοράσετε δαντέλες, που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα προϊόντα των Βρυξελλών.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Καλαμάτα

Από την πρώτη φορά που είχα επισκεφθεί την πόλη είχα ενθουσιαστεί Mου άρεσε η νέα της πολεοδόμηση, τα παλιά της νεοκλασικά, οι φυσικές της ομορφιές. Βρήκα και τους ανθρώπους της πολύ καλούς, αλλά άτυχους! Bλέπετε τους έχει βγει το όνομα και όχι το μάτι!

Mετά τον καταστροφικό σεισμό η ρυμοτομία της πόλης άλλαξε. Ισως γι’ αυτό κάποιοι ισχυρίζονται πως «ο σεισμός είναι σωζμός».. Οπως και να έχουν τα πράγματα η Καλαμάτα σήμερα είναι μια πόλη λειτουργική, όμορφη, ζεστή και «ανθρώπινη»... Mιά πόλη με διεθνές αεροδρόμιο, μεγάλη μαρίνα, πάρκα, πλατείες, νέο μεγάλο νοσοκομείο, καλό λιμάνι και ακτοπλοϊκή σύνδεση με Kρήτη, αλλά και με την αρχιτεκτονική της παράδοση διατηρημένη. Κτισμένη στους πρόποδες του Tαϋγέτου εκεί που βρισκόταν η αρχαία πόλη των Φηρών, πήρε την ονομασία της μάλλον από ένα εικόνισμα της Παναγίας με πολύ όμορφα μάτια -KαλοMάτα- που βρέθηκε στον βυζαντινό ναό στα βόρεια του Kάστρου της.

Οσον αφορά τους Καλαματιανούς τη μόνη κατηγόρια που μπορεί να τους προσάψει κάποιος είναι πως βωμολοχούν μάλλον περισσότερο από τους άλλους Ελληνες. Αν τους δίκαζα γι’ αυτό θα αναγνώριζα το ελαφρυντικό του πάθους και θα τους αθώωνα! Εξάλλου πώς να καταδικάσεις μια πόλη που σε όλα της τα σημεία μπορείς να βρεις ψητή γουρουνοπούλα!

Τι να δείτε

Εκτός από τις ευωχούσες γουρουνοπούλες περπατήστε στα όμορφα στενά του ιστορικού Kέντρου κάτω από το Kάστρο. Αξίζει να πάτε για τον πλούτο των εκθεμάτων τους το Mπενάκειο Aρχαιολογικό Mουσείο και το Λαογραφικό Mουσείο. Kάντε μια βόλτα στο Kάστρο που κτίστηκε το 1210 από τον Γοδεφρείδο Bιλαρδουίνο και όπου εκεί έζησε εκείνα τα χρόνια η πριγκιπέσσα Iζαμπώ. Bέβαια, ο χρόνος και οι άνθρωποι δεν φέρθηκαν καθόλου καλά στο Kάστρο. Kάτω από το Kάστρο είναι η γυναικεία Mονή των Aγίων Kων/νου και Eλένης όπου μπορεί να δείτε τις μοναχές να φτιάχνουν τα περίφημα μεταξωτά μαντίλια της Kαλαμάτας. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το εκκλησάκι των Aγίων Aποστόλων του 1.150 μ.X. όπου εκεί στην πραγματικότητα κηρύχθηκε η Eπανάσταση στις 23 Mαρτίου του 1821 και συνετάγη το πρώτο έγγραφο της επαναστατημένης Eλλάδας, η Διακήρυξη της Mεσσηνιακής Γερουσίας προς τας Eυρωπαϊκάς Aυλάς.

Οπωσδήποτε να ανεβείτε με το αυτοκίνητο στην Ανω Bέργα για να δείτε τη θέα της Kαλαμάτας κι όλου του Mεσσηνιακού Kόλπου κυριολεκτικά «στο πιάτο». Στο τέρμα του παραλιακού δρόμου της Kαλαμάτας βρίσκονται οι Kιτριές, ένα γραφικότατο ψαροχώρι όπου τα χρόνια της Eνετοκρατίας ήταν το λιμάνι απ’ όπου έφευγε το λάδι της περιοχής για έξω.

Aπό την άλλη μεριά στα 30 χλμ. υπάρχει η Kορώνη με το Kάστρο της που θυμίζει έντονα μεσαιωνική πόλη. Aν κάνετε ακόμα 35 χλμ. θα φτάσετε και στη Mεθώνη που έχει ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Mεσογείου.. Aν είστε πιστός οπαδός της πεζοπορίας μπορείτε να περπατήσετε το Φαράγγι του Pιντόμου, το στενότερο βατό φαράγγι της Eλλάδας. Eίναι μέρος εξαιρετικής ομορφιάς μέσα στον Tαΰγετο και απαιτεί κάποιες ώρες. Για πληροφορίες στον Δήμο Aβίας.

Αξίζει να γνωρίζετε
Πώς θα πάτε. Με το I.X. σας θα φτάσετε σε 2,5-3 ώρες μέσω Tρίπολης. Μόνον να προσέχετε τρία πράγματα: α) τις κακοτεχνίες στους δρόμους, β) τους συνέλληνες οδηγούς και γ) τα παιδιά με την στολή και το μπλοκάκι που έτσι βγάζουν το μεροκαματό τους
Πού θα φάτε. Στο λιμάνι, έξω από τη Mαρίνα, θα συναντήσετε τις ψαροταβέρνες Πυροφάνι, Λιμένι και Mαρίνα, όπου θα βρείτε φρεσκότατα ψάρια και μεζέδες. Στην Ανω Bέργα λίγα χιλιόμετρα από την Kαλαμάτα θα βρείτε τη Σελίτσα όπου με την Kαλαμάτα και όλο τον Mεσσηνιακό Kόλπο στα πόδια σας θα χορτάσετε πεντανόστιμη κατσικίσια χοληστερίνη φούρνου! Tέλος, στον Mίμη στις Kιτριές, ένα ψαροχώρι 9 χλμ. από την Kαλαμάτα, ακριβώς πάνω στο κύμα, θα βρείτε καλά παραγαδίσια ψάρια.

Τι να ψωνίσετε.Πασίγνωστη είναι η περιοχή για το λάδι και τις ελιές της και όχι μόνον. Γνωστά είναι και τα σύκα, το παστέλι, το κρασί, το ούζο και τα λαλάγκια (τηγανητά κουλούρια στο λάδι) Mπορείτε επίσης να προμηθευτείτε παστό χοιρινό, λουκάνικο με πορτοκάλι και πηχτή. Tέλος, στη «Mυλόπετρα», στην πλατεία Aγ. Aποστόλων θα βρείτε ντόπια βιολογικά ή και σπιτικά καλούδια. Aπό τα μη φαγώσιμα, τα μεταξωτά καλαματιανά μαντίλια (στο κατάστημα του Γκόνου και στα δύο γυναικεία μοναστήρια) και κορωνέικα πιθάρια.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 8/3/2007)

Καλάβρυτα

Σε υψόμετρο 750 μέτρων καμαρώνει χτισμένη σε πλαγιά του Χελμού η ένδοξη κωμόπολη των Καλαβρύτων. Τα ιστορικά μοναστήρια που βρίσκονται κοντά, τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα που επιφυλάσσει η φύση τριγύρω και οι πολλές δυνατότητες για σπορ, συν η πολύ καλή τουριστική υποδομή και η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, κάνουν τα Καλάβρυτα ιδανική λύση για το Σαββατοκύριακο.

Βόλτα στην πόλη
Θα παρατηρήσετε σχεδόν αμέσως το μεγάλο σταυρό που δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο των Καλαβρύτων. Βρίσκεται εκεί για να θυμίζει την εν ψυχρώ εκτέλεση σχεδόν ολόκληρου του αντρικού πληθυσμού από τους ναζί στις 13 Δεκεμβρίου του 1943. Επισκεφθείτε πρώτα το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Κάνοντας ύστερα μια βόλτα θα δείτε και άλλα μνημεία που μαρτυρούν την ένδοξη ιστορία του τόπου, όπως το Δημοτικό Σχολείο. Περπατήστε στα πέτρινα σοκάκια και θαυμάστε τα κουκλίστικα σπίτια με τις κεραμοσκεπές.

Στη γραφική πλατεία καθίστε για καφέ και μετά συνεχίστε τη βόλτα σας περνώντας από το φράγκικο Κάστρο της Ωριάς. Εκεί αυτοκτόνησε η Αικατερίνη Παλαιολόγου για να γλιτώσει από τους Τούρκους. Με την ευκαιρία της εθνικής παλιγγενεσίας κάντε και μια ιστορική επίσκεψη. Έξω από τα Καλάβρυτα (4 χλμ.) βρίσκεται η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, σύμβολο ελευθερίας για τους Έλληνες, αφού εκεί ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης.

Φυσικά δεν θα παραλείψετε να επισκεφτείτε και να προσκυνήσετε στην περίφημη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, που δεσπόζει γαντζωμένη σε ένα τεράστιο βράχο σε υψόμετρο 925 μ. Το θέαμα θα σας εντυπωσιάσει και στο εσωτερικό της θα θαυμάσετε την εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλιώτισσας του 4ου αι., αλλά και τα πολύτιμα κειμήλια, τα χρυσοστόλιστα άμφια και τις όμορφες λειψανοθήκες. Μια άλλη πανέμορφη εκδρομή είναι στο Σπήλαιο των Λιμνών. Υπέροχες λιμνούλες με καταρράκτες και στοές, διακοσμημένες με πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Επισκεφτείτε επίσης τους Αρχαίους Λουσσούς, τη γραφική Ζαχλωρού, αλλά και τη Δάφνη για την υπέροχη θέα και για την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα.

Το θρυλικό τρενάκι
Όσοι δεν έχετε ταξιδέψει με τον Οδοντωτό, πάρτε το τρενάκι από το Διακοφτό. Θα περάσετε μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού και θα απολαύσετε υπέροχα τοπία.

Σπορ
Αν βρείτε χιόνι εκεί πάνω θα είστε τυχεροί, διότι το πολυσύχναστο χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού προσφέρει πολλές δυνατότητες για χειμερινά σπορ.

Μετάβαση: Αφήστε λοιπόν το αυτοκίνητό σας στο Διακοφτό και απολαύστε τη διαδρομή με τον Οδοντωτό μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού. Μόνο πληροφορηθείτε ότι λειτουργεί (τηλ.: 1110 και 26920-22245).

Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 26920. Δήμος: 26920-22390. Αστυνομία: 26920-23333. Χιονοδρομικό Κέντρο: 26920-24451. Καταφύγιο: 26920-22611.

Φαγητό: Περάστε από τη Στάνη, τον Έλατο και τις Άλλες Γεύσεις για νόστιμα πιάτα. Στη Ζαχλωρού επισκεφτείτε το εστιατόριο του ξενοδοχείου Ρομάντζο, ενώ θαυμάσιες γεύσεις θα απολαύσετε στο Συρμπάνι και στο Σκεπαστό. Αν περάσετε από του Λάμπη, να ζητήσετε οπωσδήποτε χωριάτικο κοτόπουλο και κουνέλι, ψητά στο φούρνο, αλλά και χορτόπιτες. Δοκιμάστε ακόμη τη φορμαέλα, το τυρί που φτιάχνουν και στην Αράχοβα, και ζητήστε στα καφενεδάκια ή στα ζαχαροπλαστεία να σας φέρουν λουκουμάδες και γλυκά του κουταλιού, πετροκέρασο και ροδοζάχαρη.

www.7merestv.gr

Κοπεγχάγη

Το σκηνικό των παραμυθιών του Άντερσεν μετατράπηκε σε μια υπερσύγχρονη πόλη που κινείται σε ρυθμούς fast forward.

Αν και κατέχει τον τίτλο της πρωτεύουσας του αρχαιότερου βασιλείου στον κόσμο, η Κοπεγχάγη δεν μεταφέρει τα κατάλοιπα της συντηρητικής, αριστοκρατικής και πεπαλαιωμένης νοοτροπίας. Η πόλη που νομιμοποίησε πρώτη την πορνογραφία, την πορνεία και τους γάμους ομοφυλοφίλων δεν μπορεί παρά να είναι μία πόλη μοντέρνα, που διαμορφώνει ήθη και ριζοσπαστικά lifestyle. Κατά τα άλλα, η πρωτεύουσα της Δανίας είναι ήρεμη, ιδανική για χαλάρωση και ατέλειωτες βόλτες στους πεζόδρομους, τις πλατείες, τα πάρκα και το λιμάνι της.

Γνωριμία με την πόλη
Με πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκανδιναβίας. Ξεκινήστε περπατώντας στη μεσαιωνικού τύπου παλιά πόλη. Θα σταματήσετε στο Δημαρχείο για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική του κτιρίου, αλλά και το άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, και μετά θα διασχίσετε το Stroget, τον μεγαλύτερο πεζοδρομημένο εμπορικό δρόμο της Κοπεγχάγης, όπου τα αναρίθμητα μαγαζιά, εστιατόρια και το Pistolstraede -ένα συγκρότημα από ανακαινισμένα κτίρια του 18ου αιώνα που στεγάζουν γκαλερί και οίκους μόδας- θα μονοπωλήσουν την προσοχή σας. Το Stroget καταλήγει στην πλατεία Kongens Nutorv. Εκεί θα θαυμάσετε το υπέροχο Βασιλικό Θέατρο. Μετά θα επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό στη Fiolstraede, τον δεύτερο πεζοδρομημένο δρόμο της παλιάς πόλης, και θα χαζέψετε τις αντικερί και τα γραφικά βιβλιοπωλεία. Θα περάσετε από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, τον στρογγυλό Πύργο του 17ου αιώνα και την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Πνεύματος.

Για τους φιλότεχνους
Κατευθυνθείτε στην περιοχή Christiansborg, όπου θα δείτε
ένα συγκρότημα από τα πιο σημαντικά κτίρια της Κοπεγχάγης. Στα δυτικά θα επισκεφθείτε το Εθνικό Μουσείο της Δανίας. Στην Christiashavn θα δείτε τις μπαρόκ εκκλησίες της πόλης. Μία από τις τουριστικές περιοχές είναι η περιβόητη Christiana, η λεγόμενη «ελεύθερη πόλη», ένα νεανικό μέρος με coffee shops, μπιστρό, μπαράκια, εστιατόρια και γκαλερί. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης είναι το Tivoli, ένα υπέροχο πάρκο ψυχαγωγίας. Οι λάτρεις της σύγχρονης τέχνης θα απολαύσουν κάποια σημαντικά έργα στο Arken Museum of Modern Art, στο Louisiana Museum και στο Statens Museum for Kunst. Κάνοντας και μια βόλτα στο λιμάνι της Κοπεγχάγης, το Nyhavn, και ιδιαίτερα στη Langelinie, με το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας, θα έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη της πρωτεύουσας της Δανίας. Δείτε οπωσδήποτε Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κοπεγχάγη βρίσκεται το Elsinor, το κάστρο του Άμλετ, ένα υπέροχο μεσαιωνικό κάστρο που θα σας μεταφέρει πίσω στην ιστορία του ευαίσθητου σαιξπηρικού ήρωα.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα ταξιδέψετε αεροπορικώς με τη SAS (τηλ.: 210-9618411). Τα περισσότερα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία οργανώνουν εκδρομές με γκρουπ στην Κοπεγχάγη συνδυάζοντάς την με άλλες σκανδιναβικές πρωτεύουσες.

Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 0045. Νόμισμα: κορώνα Δανίας (1 ευρώ=7,5 κορώνες). Ώρα: 1 ώρα πίσω

Φαγητό: Στο Konrad θα απολαύσετε τη νεο-ευρωπαϊκή κουζίνα (ανάμειξη ιταλικής, γαλλικής, ασιατικής και καλιφορνέζικης), ενσωματώνοντας δανέζικα υλικά σε ένα διεθνές μενού. Στο Kirk θα δοκιμάσετε αρνί με τζατζίκι και πέταλα λουλουδιών, ενώ στο Ida Davidsen θα παραγγείλετε καπνιστό σολομό με χαβιάρι. Μην παραλείψετε να πάτε στο Peder Oxe, το παλαιότερο μοναστήρι της Δανίας που μετατράπηκε σε εκλεκτό εστιατόριο.

Διασκέδαση: Για τη βραδινή σας διασκέδαση τα πιο μοδάτα μπαρ της πόλης είναι το Bo-Bi Bar, το Couch και το Cyber NASA.

Αγορές: Στο Pistolstraede θα βρείτε τις περίφημες πορσελάνες Bing & Grondhal, τα κρύσταλλα του Michael Bang, το πολυκατάστημα Bodum καθώς και αντικερί με σπάνια έπιπλα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Passport - Μάρτιος Απρίλιος Μάιος 2007

Μόλις πριν από δυο μήνες άνοιξε το πρώτο εμπορικό κέντρο της Αγκόλα, στην πρωτεύουσα Luanda STOP Το πρώτο εθνικό πάρκο πεταλούδων άνοιξε στην Ινδία, πρόκειται για το Bannerghatta National Park κοντά στη Bangalore. Φιλοξενούνται περισσότερα από 100 είδη. STOP Το parking μικρής διάρκειας του αεροδρομίου του Gatwick είναι κλειστό για ανακατασκευή ως τον Απρίλιο του 2007. STOP Στη Χαβάη και τις Βρεττανικές Παρθένους Νήσους απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. STOP Στις 21/1 άνοιξε στο Τόκιο το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της χώρας με αίθουσα 14.000 τ.μ. www.natc.jp STOP Εντός του 2007 νέα τραίνα υψηλής ταχύτητας θα δρομολογηθούν στη γραμμή Μόσχα – Αγία Πετρούπολη, περιορίζοντας το χρόνο ταξιδιού στις 3 ώρες μόνο. STOP Τον Απρίλιο θα δρομολογηθούν στην Ιαπωνία νέας τεχνολογίας τραίνα που θα διαθέτουν και κλασσικές ρόδες ώστε να βγαίνουν εκτός τροχιάς και να συνδέουν οδικώς μικρά χωριά με το σιδηροδρομικό δίκτυο (στην επαρχία Hokkaido)!!! STOP Νέα σύνδεση με ferry θα συνδέσει από αυτό το καλοκαίρι το Μαρόκο με τα Κανάρια νησιά. STOP Αν πάτε Εδιμβούργο μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα βικτοριανά λουτρά. Glenogle Road, 0131-343-6376. STOP Αν σκέφτεστε να ταξιδέψετε στην ή κοντά στην Ανταρκτική: International Association of Antarctic Tour Operators www.iaato.org, επίσης τελευταία νέα από την Ανταρκτική www.70southe.com, forum για ανταλλαγή απόψεων σχετικά τις επισκέψεις στην Ανταρκτική www.theantarctican.com STOP Δάγκειος πυρετός με 150 περιπτώσεις αναφέρθηκε στα Νησιά Κουκ. Στην Κόστα Ρίκα, ελονοσία στην ποιο επικίνδυνη μορφή της έχει αναφερθεί με 29 κρούσματα γύρω από την περιοχή του Puerto Limol. Περιπτώσεις παρεγκεφαλίτιδας αναφέρθηκαν στην Τσεχία, οι περισσότερες των τελευταίων δέκα ετών, στην κεντρική Βοημία. Δηλητηρίαση σε περισσότερα από 3000 άτομα από κακής ποιότητας vodka αναφέρθηκε στη Ρωσία. Προβλήματα και στην Εσθονία και τη Λετονία. STOP Θέμα κάπνισμα: Στο απομονωμένο βασίλειο του Μπουτάν, στα Ιμαλάια, ισχύει το αυστηρότερο, ίσως, καθεστώς εναντίον του καπνίσματος σε όλο τον κόσμο. Εδώ και κάποια χρόνια, απαγορεύεται η πώληση οποιουδήποτε προϊόντος καπνού. Στην Καλιφόρνια το κάπνισμα απαγορεύεται ακόμη και στις παραλίες. Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που απαγόρεψε το κάπνισμα σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Στη Γαλλία ισχύει από τις αρχές του Φεβρουαρίου 2007 καθεστώς μερικής απαγόρευσης, ενώ από το 2008 θα ισχύει πλήρης απαγόρευση, ακόμα και σε εστιατόρια, μπαρ, καφέ. Στην Αγγλία η πλήρης απαγόρευση θα τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιούλιο. Απαγόρευση ισχύει και στο Βέλγιο από τις αρχές του έτους. STOP Γρίπη των πτηνών: Τέσσερα άτομα έχουν πεθάνει φέτος στην Ινδονησία, η Κίνα αναφέρει το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο εδώ και έξι μήνες, ενώ η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ προχωρούν στη μαζική θανάτωση πουλερικών, όπως και στη Ταϊλάνδη. STOP Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Υόρκης ζητούν από τους κατοίκους να αποφύγουν την επαφή με αδέσποτα καθώς τα κρούσματα λύσσας έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα. STOP Το 2005 αναφέρθηκαν προβλήματα στις αεροπορικές μετακινήσεις, κατά 24% σχετικά με αποσκευές, σε ποσοστό 23% καθυστερήσεις πτήσεων και σε ποσοστό 22% ακυρώσεις πτήσεων. Τα περισσότερα προβλήματα καταγράφηκαν σε ιρλανδικές εταιρείες (17%), βρετανικές εταιρίες (16%), ιταλικές και ισπανικές (13% και 11%). STOP Ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, στην Αυστρία, αναγκάστηκε να κόψει μέρος της οροφής του πολυτελούς κτιρίου του επειδή η προέκταση αυτή «παραβίαζε» τα σύνορα με την Τσεχία, κατά 30 cm!

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cosmos Travel - Μάρτιος Απρίλιος 2007