Μόρνος: Θαυμαστός υδάτινος κόσμος

Οι εικόνες της λίμνης είναι μαγικές, αλλά συνάμα ανησυχητικές. Η στάθμη της έχει υποχωρήσει σημαντικά δημιουργώντας ερωτηματικά για το μέλλον της (μιας και υδροδοτεί σε μεγάλο βαθμό την πρωτεύουσα), από την άλλη πάλι η εμφάνιση του «βυθισμένου» Καλλίου, όπως και τα καστανοπράσινα φιόρδ που σχηματίζει, προσφέρουν μαγικές εικόνες που σε προκαλούν να σηκώσεις τη φωτογραφική μηχανή και με ένα «κλικ» να τις κάνεις για πάντα δικές σου.

Ολα αυτά θα τα δείτε κάνοντας απλά μια διαδρομή περιμετρικά της λίμνης. Μπορεί να ξεκινήσει από οποιοδήποτε σημείο ή χωριό, παρόλο που εμείς σας προτείνουμε να ξεκινήσετε από τον μεγαλύτερο οικισμό της περιοχής, το Λιδορίκι.

Το κεφαλοχώρι της λίμνης έχει μακρά ιστορία που ξεκινάει από την εποχή των Δωριέων, με σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου και τους αγώνες του. Σήμερα μπορείτε να περπατήσετε στα όμορφα σοκάκια του και να καθίσετε στην πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο.

Το χωριό Κάλλιο
Συνεχίζοντας βόρεια από το Λιδορίκι, στα 8 χλμ. θα βρεθείτε σε διακλάδωση και θα στρίψετε αριστερά για να βρεθείτε μετά 10 χλμ. στο χωριό Κάλλιο.

Η αρχαία πόλη Κάλλιον η Καλλίπολις, που σήμερα βρίσκεται στον βυθό της λίμνης, άκμασε τον 4ο π.Χ. αιώνα, όμως καταστράφηκε και λεηλατήθηκε από τους Γαλάτες το 279 π.Χ. Τμήμα της αρχαίας πολιτείας ανασκάφηκε λίγο πριν τα νερά την εξαφανίσουν για πάντα. Ο δρόμος μετά το Κάλλιο θα σας οδηγήσει σε δύο διασταυρώσεις: η πρώτη που θα δείτε οδηγεί δεξιά στο Διακόπι, που, σύμφωνα με μαρτυρίες των παλιότερων, ονομάστηκε έτσι από τους κατοίκους του σε ένδειξη τιμής στον Αθανάσιο Διάκο που έδρασε στην περιοχή.

Η δεύτερη, επίσης στα δεξιά, οδηγεί στο απομονωμένο χωριό Δάφνο, σκαρφαλωμένο στα 1.000 μ., περιτριγυρισμένο από πανύψηλες κορυφές και με μια ωραιότατη πλατεία, όπου μπορείτε να καθίσετε στο καφενείο της κυρίας Αθανασίας.

Επιστρέφετε στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζετε την διαδρομή σας μέχρι το επόμενο χωριό, το Κόκκινο, κοντά στον ομώνυμο ποταμό που χύνεται στην λίμνη, με εκπληκτική θέα στην λίμνη του Μόρνου.

Επόμενος «σταθμός» σας, αφού αφήσετε δεξιά σας τον δρόμο για Κροκύλειο, είναι το φράγμα της τεχνητής λίμνης και λίγο αργότερα θα δείτε μια ακόμη παράκαμψη για το χωριό Άβορος, χτισμένο στην πλαγιά του βουνού, σε υψόμετρο 780.

Το τελευταίο χωριό που θα δείτε είναι η Λεύκα, η οποία απέχει περίπου 6,5 χλμ. από το Λιδορίκι, όπου θα κλείσετε τον κύκλο γύρω από την Λίμνη του Μόρνου.

Το φράγμα του Μόρνου
Οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος και της λίμνης ξεκίνησαν το 1969 και ολοκληρώθηκαν το 1981. Με ύψος 126 μ., το φράγμα είναι από τα ψηλότερα της Ευρώπης και η λίμνη που δημιουργήθηκε έχει χωρητικότητα 780 εκατ. κυβικά μέτρα.

Ο όγκος του νερού διοχετεύεται στην Αθήνα μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου και ενός καναλιού μήκους 192 χλμ. που διατρέχει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής. Στη λίμνη του Μόρνου καταλήγει και το νερό της λίμνης του Εύηνου, μέσω μιας ενωτικής σήραγγας.

ΙΝFΟ

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Ο Μόρνος απέχει 250 χλμ. από την Αθήνα. Θα πάτε προς Δελφούς και πριν από την Αμφισσα θα στρίψετε αριστερά προς Λιδορίκι.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Στα χωριά γύρω από τη λίμνη οι επιλογές σε διαμονή και φαγητό είναι περιορισμένες. Αν θέλετε περισσότερες επιλογές θα πρέπει να κινηθείτε προς Αμφισσα και Γαλαξίδι.

«Δάφνος» (22660 51746, 51745). Ο δημοτικός ξενώνας του ομώνυμου χωριού έχει καθαρά δωμάτια, καλό εστιατόριο και είναι ανοικτός όλο τον χρόνο.

«Ξενώνας Καλλίπολις» (22660 22150, 22995). Στο Λιδορίκι, με περιποιημένα δωμάτια και έναν ευγενέστατο ιδιοκτήτη που θα σας δώσει πληροφορίες για τη γύρω περιοχή.

«Βασίλης» Βρίσκεται στην πλατεία του Λιδορικίου και σερβίρει κρέατα ψητά σούβλας και καλαμάκια.

(πηγή: www.ethnos.gr, 30/12/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: