Πεκίνο 2008

Το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ παράξενο για το Πεκίνο. Η πρώτη μέρα που η πόλη είδε ήλιο και καθαρό ουρανό ήταν την Κυριακή 6 Ιουλίου. Ο συνδυασμός συνεχών βροχοπτώσεων, υγρασίας και αδιανόητης μόλυνσης έχει κάνει τους Κινέζους να αναρωτιούνται αν τελικά, μετά από αυτή τη χρονιά, ο αριθμός 8 θα εξακολουθήσει να θεωρείται τυχερός. Λίγο μετά τον σεισμό στο Νότο, τη μόλυνση που δεν λέει με τίποτα να εγκαταλείψει τον ουρανό του Πεκίνου και να δώσει την θέση της στους Green Olympics (το μότο των αγώνων του 2008), την παγκόσμια αντίδραση στους χειρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης και τα πολλά «ατυχήματα» της ολυμπιακής φλόγας, οι Beijigners δεν είναι πια τόσο βέβαιοι ότι όλα θα πάνε καλά στις 08-08-08 στις 8.08 μ.μ.

Για την ώρα προσπαθούν να λύσουν το γρίφο που ονομάζεται «μονά-ζυγά» και που άρχισε να τους ταλαιπωρεί από την 20ή Ιουλίου και για δύο ολόκληρους μήνες, έως και τη λήξη των παραολυμπιακών. Το μέτρο δεν αφορά μόνο το κέντρο της πόλης αλλά ολόκληρο το Πεκίνο. Υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα θα μείνουν παρκαρισμένα και έτσι θα αποσυμπιεσθούν οι δρόμοι της πόλης, η οποία στις ώρες αιχμής μπορεί να παρομοιαστεί άνετα και με την κόλαση. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αυτής της πόλης θα θυμούνται αυτήν τη μέρα: Περίπου 1.000.000 Κινέζοι εργάτες εξορίζονται στην επαρχία για να «καθαρίσει» το πρόσωπο της πόλης, οι κατασκευές των κτιρίων σταματούν με την ελπίδα να μειωθεί η σκόνη και ο θόρυβος που προκαλούν τα εργοτάξια και η παραμικρή δραστηριότητα πρέπει να περνάει από δαίδαλους γραφειοκρατίας και κυβερνητικών αδειών.

Κατά τα άλλα, τα ολυμπιακά πανό έχουν δώσει χρώμα στην πόλη, οι ξένοι αρχίζουν να δίνουν ζωή στο Sanlitun, η πόλη είναι γεμάτη λουλούδια, ενώ οι αστικοί μύθοι λένε ότι τα σύννεφα θα βομβαρδιστούν με χημικά έτσι ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο βροχής στην τελετή έναρξης. Και παντού οι άνθρωποι της πόλης. Με αυτά τα «σκισμένα» χαμογελαστά μάτια, τα γεμάτα ευγένεια, αθωότητα, χωρίς ίχνος έπαρσης. Τα κορίτσια που μαθαίνουν αγγλικά με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, σε ένα διαμέρισμα μακριά από την ανέχεια των hutongs, αλλάζουν τα δύσκολα για τους Δυτικούς ονόματά τους και τα κάνουν σαν αυτά των σταρ του Χόλιγουντ: Shirley, Cynthia, Queenie, Sara, Vivien, Susan. Τα αγόρια ντροπαλά, δεν τολμούν να κοιτάξουν ποτέ τις ξένες όμορφες γυναίκες, κρατούν πάντα στον ώμο τους την τσάντα της κοπέλας τους και περπατούν χέρι-χέρι. Οι μεγάλες γυναίκες συγκεντρώνονται στα πάρκα και στα μεγάλα πεζοδρόμια και χορεύουν κάθε απόγευμα, όλες μαζί, σαν να προετοιμάζονται για μια καριέρα που δεν ήρθε ποτέ. Οι παππούδες κινούνται νωχελικά, παίζουν στους δρόμους κάτι που μοιάζει με τάβλι και κοιτούν με απορία την πόλη που αλλάζει: Τα ποδήλατα που μειώθηκαν, τα νέα κτίρια, τους ανθρώπους που δουλεύουν ασταμάτητα δώδεκα ώρες τη μέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, στο βωμό της ανάπτυξης, της οικονομικής ευημερίας αλλά και του άγριου ανταγωνισμού.

Η πόλη αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Τεράστιες περιοχές Hutongs (γειτονιές με τα παραδοσιακά κινέζικα σπίτια) απαλλοτριώνονται και στη θέση τους δημιουργούνται ουρανοξύστες. Το παραδοσιακό στοιχείο πια εντοπίζεται κυρίως στις περιοχές του κέντρου δίπλα και πίσω από την Απαγορευμένη Πόλη. Πιο έξω, η πόλη δεν έχει συγκεκριμένη ταυτότητα. Θα μπορούσε να είναι η Σιγκαπούρη ή η Μπανκόγκ. Κι όμως, σε αυτή την πόλη, δίπλα στα κομμουνιστικά blogs και στα γκρίζα κυβερνητικά κτίρια, η νέα αρχιτεκτονική λάμπει. Κάποιος φωτισμένος εγκέφαλος ανέθεσε μερικά από τα πιο σημαντικά νέα κτίρια της πόλης σε διάσημους αρχιτέκτονες. Το νέο αεροδρόμιο του Πεκίνου που σχεδίασε ο Foster, το νέο κτίριο του CCTV του Koolhass, το νέο Εθνικό Θέατρο της πόλης σε σχήμα θόλου που έφτιαξε ο Andree αλλά και τα θεαματικά ολυμπιακά στάδια και τα νέα μεγάλα ξενοδοχεία και εμπορικά κτίρια τα οποία είναι αποτέλεσμα της εργασίας διάσημων διεθνώς αρχιτεκτόνων και της νέας γενιάς των Κινέζων αρχιτεκτόνων που ακολουθεί τα χνάρια του Pei φέρνουν το Πεκίνο ένα βήμα πιο κοντά στις μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου και μακριά από τον πρώην τριτοκοσμικό χαρακτήρα της.

Η πόλη αυτή θα είναι δύσκολη για τους ξένους που θα έρθουν για τους αγώνες, για όσους δηλαδή κατάφεραν να βγάλουν βίζα, αφού τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση, δυσκολεύοντας την έκδοση βίζας, στην ουσία θέλει να ελέγξει τον αριθμό των επισκεπτών, προφανώς με το σκεπτικό «όσο λιγότεροι τόσο καλύτερα ελεγχόμενοι». Η έλλειψη επικοινωνίας είναι το πρώτο και το βασικό πρόβλημα. Σε blogs που είναι ενάντια στους αγώνες του Πεκίνου το εναλλακτικό σλόγκαν των αγώνων είναι «lost in translation» και όχι «one world one dream». Αν το πάρει κανείς σοβαρά, μπορεί και να γυρίσει πίσω από την πρώτη μέρα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να το γυρίσεις στην πλάκα. Ξέχνα όλες σου τις γνώσεις στα αγγλικά ή τα γαλλικά και ανακάλυψε τη γλώσσα του σώματος. Είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης. Έτσι, τη στιγμή που διψασμένος θα ζητάς επειγόντως ένα μπουκάλι νερό και η φουγιουέν (γκαρσόνα) θα σε ρωτάει αν θέλεις «ίβια», μη φρικάρεις - γνέψε καταφατικά και σε λίγο θα καταλάβεις ότι στα κινεζοαγγλικά «ίβια» σημαίνει «Evian»!
SURVIVAL GUIDE
Μπέι Ζιν Αρ Λιν Λιν Μπάο
ΧΡΗΜΑ

1 ευρώ= 0 RMB
ΔΡΟΜΟΙ

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να εξηγήσεις το «τσουναάρ» (που πας;) σε έναν Κινέζο οδηγό ταξί είναι να του έχεις γραμμένη σε ένα χαρτί τη διεύθυνση στα κινέζικα. Τα ταξί είναι πάμφθηνα και μπορείς να τα βρεις εύκολα. Το μετρό είναι βολικό, φτηνό και μόλις εγκαινίασε τις καινούργιες του γραμμές που φτάνουν μέχρι τα ολυμπιακά στάδια αλλά και μέχρι το αεροδρόμιο.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες έχουν ξενοδοχεία στο Πεκίνο. Το νέο Ritz Carlton (http://www.ritzcarlton.com) είναι μάλλον το καλύτερο, ενώ το Legendale (http://www.legendalehotel.com.cn) θυμίζει Παρίσι. Από τa δωμάτια του Grand Hotel Beijing (http://www.grandhotelbeijing.com) βλέπεις όλη την Απαγορευμένη Πόλη, ενώ η πισίνα του Grand Hyatt (http://www.beijing.grand.hyatt.com) είναι η μεγαλύτερη στην Ασία. Το Peninsula (http://beijing.peninsula.com) είναι αυτό που επιλέγουν οι ξένοι ηγέτες, ενώ το πιο ενδιαφέρον μικρό της πόλης είναι το Emperor Hotel στα σύνορα της Απαγορευμένης Πόλης και του πάρκου Μπέι Χάι (http://www.designhotels.com/hotels/asiapacific/china/beijing/theemperor).
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Ακόμα και αυτοί που δεν αγαπούν αυτή την πόλη παραδέχονται ότι είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος, όχι μόνο για την κινέζικη κουζίνα αλλά γιατί έχει εξαιρετικά εστιατόρια σχεδόν από όλες τις εθνικές κουζίνες. Το Made in China (6510 9608) έχει την καλύτερη πάπια Πεκίνου και το μοναδικό γλυκόξινο mandarin fish. Στο My Humble House (8518 8811) σερβίρουν το καλύτερο ρύζι με θαλασσινά, ενώ στο Green T House (6552 8310) το φαγητό είναι δευτερεύον αφού η διακόσμηση κόβει την ανάσα. Στο Capm (6552 4945) η κουζίνα από τη Yunan Province είναι καυτερή, αλλά και ιδιαίτερα γευστική. Για Γιαπωνέζικο, το κορυφαίο της πόλης είναι το Hatsune (6581 3939), το οποίο σερβίρει συγκλονιστικό ωμό ψάρι και μοναδικά rolls. Το Νο 1 εστιατόριο της πόλης, μακράν. Το Purple Haze (6413 0899) είναι το καλύτερο ταϊλανδέζικο, ενώ το Alameda (6413 1939) είναι το αγαπημένο των ξένων αυτής της πόλης και σερβίρει δυτική κουζίνα.
BARS

Οι Κινέζοι διασκεδάζουν σε big clubs με guest DJs από Ευρώπη, Ιαπωνία και Αυστραλία, αλλά και σε καραόκε clubs τα οποία ονομάζονται KTV. Οι ξένοι εντυπωσιάζονται από το Lan (5109 6012) του Phillip Starc, το οποίο είναι μεγάλο σαν γήπεδο και διακοσμημένο με το γνωστό αμετροεπή -πλην όμως ωραίο- τρόπο του σχεδιαστή. Το Q Bar (6595 9239) έχει τα καλύτερα cocktails της πόλης και όλους τους δυτικούς μαζεμένους εκεί. Το πιο καλοκαιρινό πάντως σημείο της πόλης είναι το Yin Bar (6526 5566) στην ταράτσα του Emperor Hotel. Ξύλινο ντεκ και για ντεκόρ οι σκεπές των κτιρίων της Απαγορευμένης Πόλης. Το μοναδικό bar με θέα σε αυτή την πόλη - νομίζεις ότι είσαι στο Fresh της Σοφοκλέους. Το Centro στο ισόγειο του Kerry Centre Hotel είναι το πιο New York style bar της πόλης. Τέλος, το The World of Suzie Wong είναι το club για τις Kινέζες που ονειρεύονται Δυτικούς πρίγκιπες - πραγματική εμπειρία.
SIGHTSEEING

Tα αξιοθέατα της πόλης είναι πολλά και πολύ ενδιαφέροντα. Η πρώτη μέρα θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Απαγορευμένη Πόλη, το μεγαλύτερο παλάτι του κόσμου, στο οποίο έμειναν 24 αυτοκράτορες, και να συνεχιστεί στο Temple of Heaven, το σύμβολο του Πεκίνου. Το Summer Palace είναι το ωραιότερο σημείο της πόλης και υπήρξε η θερινή κατοικία των αυτοκρατόρων. Φυσικά το Σινικό Τείχος, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, για την αίσθηση του υπεράνθρωπου αλλά και το Lama Temple και το Confucius Temple για την εσωτερικότητά τους. Η λίμνη Huhai και τα πάρκα πίσω από την Απαγορευμένη Πόλη αλλά και μια βόλτα με ποδήλατο μέσα στα hutongs είναι ο καλύτερος τρόπος να αισθανθείς τον αιώνιο αυτοκρατορικό χαρακτήρα του Πεκίνου.
CULTURE

Αν και το Πεκίνο δεν περιλαμβάνεται στον παγκόσμιο χάρτη του σύγχρονου πολιτισμού, εν τούτοις το 798 είναι ένα παγκόσμιο θαύμα για τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Ένα παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο (σαν το δικό μας Γκάζι, αλλά εκατό φορές μεγαλύτερο) έγινε ο μεγαλύτερος χώρος πολιτισμού της πόλης. Εκατοντάδες γκαλερί, όλη η σύγχρονη κινέζικη εικαστική σκηνή που θριαμβεύει παγκοσμίως αλλά και εστιατόρια, καφέ και οι πιο ωραίες φάτσες του Πεκίνου. Εδώ περπατάει το πιο σύγχρονο πρόσωπο της πόλης. Εδώ, όπου την έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας (με Κουνέλλη, Σαμαρά, Χρύσα κ.ά.) είδαν πάνω 30.000 άνθρωποι μέσα σε ενάμιση μήνα. Το νέο Εθνικό Θέατρο της πόλης έχει τέσσερις σκηνές συνολικής χωρητικότητας 6.000 θεατών, ενώ στις 1 και 2 Αυγούστου η Μήδεια του Παπαιωάννου θα περάσει από εκεί, στο πλαίσιο του πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα. Στο Capital, το μεγάλο μουσείο της πόλης, το οποίο στους 5 ορόφους του καταγράφει την μακραίωνη ιστορία της Κίνας, θα παρουσιαστεί από 31 Ιουλίου η αρχαιολογική έκθεση «Αγών» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.
SHOPPING

Τα παζάρια είναι το βασικό που πρέπει να έχει κανείς υπόψη του πριν βγει στις αγορές του Πεκίνου. Στις αγορές όπου οι αντιγραφές όλων των μεγάλων σχεδιαστών έχουν την τιμητική τους. Silk Market, Pearl Market, Yashow Market τα βασίλεια της κόπιας, τα οποία πρέπει κανείς να επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά, έστω για την εμπειρία. Από την άλλη, το Πεκίνο έχει δεκάδες τεράστια malls με όλες τις μεγάλες μάρκες του πλανήτη. Εδώ ψωνίζει η νέα τάξη πλουσίων της Κίνας και μόνο, αφού οι τιμές είναι μισή φορά πάνω από την Ευρώπη λόγω των δασμών.

(πηγή: www.lifo.gr, 31/7/2008)

Τουρισμός: τα κονδύλια διαφήμισης υπολείπονται των ανταγωνιστών μας

Αυξημένα είναι τα κονδύλια που διατέθηκαν την τελευταία τετραετία (2004-2007) για τη διαφήμιση και προβολή του ελληνικού τουρισμού, χωρίς ωστόσο να φθάνουν στο ύψος των κονδυλίων το οποίο διατίθεται από ανταγωνιστικούς προς την Ελλάδα τουριστικούς προορισμούς όπως η Ισπανία και η Τουρκία.

Οπως αποδεικνύεται από τα διαθέσιμα στοιχεία τη μεταολυμπιακή περίοδο τα διαφημιστικά κονδύλια για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προοϊόντος τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό αυξήθηκαν σε σχέση με τα κονδύλια που είχαν διατεθεί την προολυμπιακή περίοδο. Σημειώνεται, ότι σχεδόν το σύνολο των κονδυλίων διατίθεται, ορθώς, κατά τη χειμερινή περίοδο οπότε και πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος των κρατήσεων για διακοπές.

Ειδικότερα, το 2000 διατέθηκε για την προβολή του ελληνικού τουρισμού (δημόσιες σχέσεις, διαφήμιση κ.ά.) το ποσό των 21,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του ΕΟΤ και τα 18,2 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το 2001 δαπανήθηκε το ποσό των 28,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και τα 25,5 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Το 2002 δαπανήθηκε το ποσό των 19 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,9 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και τα 11,1 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Το 2003 διατέθηκε το ποσό των 21,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 15,3 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και τα 6 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Το 2004 διατέθηκε το ποσό των 28 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 16,9 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και τα 11,1 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Το 2005 δαπανήθηκε το ποσό των 50,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και τα 32,4 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Το 2006 διατέθηκε το ποσό των 46 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18,6 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και τα 27,4 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Το 2007 δαπανήθηκε το ποσό των 53 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 21,7 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και τα 31,3 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα το 2008 έχει διατεθεί το ποσό των 37 εκατ. ευρώ. για την τουριστική προβολή της χώρας.

Το βλέμμα της τουριστικής ηγεσίας είναι στραμμένο από τώρα στη σεζόν του 2009, καθώς προμηνύεται μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά και η «μάχη» με τους ανταγωνιστές σε επικοινωνιακό επίπεδο στις διεθνείς αγορές άντλησης επισκεπτών θα πρέπει να δοθεί από τον προσεχή Νοέμβριο.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 29/7/2008)

Η «χάρτα» για τις έξυπνες διακοπές μας

Δεν είναι δύσκολο να αποφύγουμε τις κακοτοπιές στις διακοπές, ενώ μπορούμε να κλείσουμε χαμηλότερες τιμές ακόμη και την τελευταία στιγμή. Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τη «χάρτα» των έξυπνων διακοπών.

Κράτηση στο ξενοδοχείο

- Μην ξεχνάτε να ζητάτε απόδειξη από το ξενοδοχείο. Σας κατοχυρώνει σε οποιαδήποτε διαφορά με την επιχείρηση.

- Ο ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως μέσα σε 3 ημέρες ότι αποδέχεται ή όχι κάθε παραγγελία για δωμάτιο που του έχει υποβληθεί με οποιονδήποτε τρόπο (τηλεφωνικά, εγγράφως ή με email) αναφέροντας τις λεπτομέρειες της μίσθωσης (τύπος δωματίου, ημέρες κράτησης, τιμή). Η έγγραφη απάντηση κατοχυρώνει πελάτη και ξενοδόχο ταυτόχρονα.

- Η προκαταβολή για την κράτηση δεν μπορεί να ξεπερνά το 25% του συνολικού κόστους διαμονής αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το μίσθωμα μιας ημέρας.

- Σε περίπτωση ακύρωσης από τον πελάτη, εφόσον αυτή γίνει 21 ημέρες πριν από τη συμφωνημένη άφιξη, ο ξενοδόχος υποχρεούται να επιστρέψει ολόκληρη την προκαταβολή, ενώ αν η ακύρωση γίνει σε λιγότερες από 21 ημέρες ο πελάτης οφείλει στον ξενοδόχο το μισό του συνολικού ποσού της παραγγελίας που ακύρωσε.

- Σε περίπτωση που ο ξενοδόχος αδυνατεί να προσφέρει δωμάτια που έχει αποδεχθεί να διαθέσει σε πελάτες, υποχρεούται να εξασφαλίσει τη διαμονή τους σε άλλο κατάλυμα της ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας.

- Ο ξενοδόχος φέρει ευθύνη μόνο για τα πολύτιμα ή μεγάλης αξίας αντικείμενα και χρήματα που του έχει παραδώσει ο πελάτης, δίνοντας σχετική απόδειξη.

Mέσω τουριστικών γραφείων

Κατά τις συναλλαγές με τουριστικά γραφεία που διαθέτουν σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ ισχύουν τα εξής:

- Το τουριστικό γραφείο είναι υπεύθυνο έναντι του καταναλωτή για όλες τις υπηρεσίες που του προσφέρει (ξενοδοχεία, κέντρα εστίασης, ενοικίαση αυτοκινήτων κ.λπ.), εκτός των περιπτώσεων ευθύνης του ίδιου του καταναλωτή, τρίτου προσώπου ή ανωτέρας βίας.

- Σε κάθε περίπτωση, ο πελάτης του τουριστικού γραφείου και του γραφείου ενοικίασης αυτοκινήτων, πρέπει να έχει έγγραφη ενημέρωση για τους αναλυτικούς όρους της παροχής των προϊόντων και υπηρεσιών πριν προβεί στην αγορά τους. Ειδικότερα, για τα Οργανωμένα ταξίδια, τα οποία σύμφωνα με τον νόμο είναι προκαθορισμένος συνδυασμός τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα στοιχεία, δηλαδή μεταφοράς, διαμονής ή άλλης παροχής (συμμετοχή σε επαγγελματική, πολιτιστική ή καλλιτεχνική εκδήλωση, κ.λπ.) είναι υποχρεωτική η σύναψη σχετικής σύμβασης στην οποία αναφέρονται:

- Οι όροι των παροχών που περιλαμβάνονται στη σύμβαση αυτή, (η τιμή, η κατηγορία του καταλύματος).

- Τα μέσα μεταφοράς, τα παρεχόμενα γεύματα, το δρομολόγιο, πληροφορίες σχετικά με τα διαβατήρια και τις απαραίτητες θεωρήσεις, προϋποθέσεις ακύρωσης, ξεναγήσεις, εισόδους σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία κ.λπ.

- Η ύπαρξη ασφαλιστικής σύμβασης στην οποία θα αναφέρεται ρητά ότι, σε περίπτωση αφερεγγυότητας ή πτώχευσης του τουριστικού γραφείου, ο καταναλωτής, πέραν των άλλων αξιώσεων, δικαιούται επιστροφή των καταβληθέντων.

- Αν γίνει η κράτηση μέσω κάποιου διαδικτυακού τουριστικού γραφείου θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση ότι αυτό είναι πραγματικό τουριστικό γραφείο αδειοδοτημένο από τον ΕΟΤ. (Προσοχή σε ιστοσελίδες που δεν αναφέρουν πουθενά φυσική διεύθυνση της επιχείρησης και δεν παρέχουν άλλα στοιχεία επικοινωνίας εκτός του email).

Για φθηνότερες διακοπές

Ακόμη και αυτή την περίοδο μπορεί να εξασφαλίσει κανείς καλύτερες τιμές κατά το κλείσιμο των διακοπών του αρκεί να γνωρίζει τα παρακάτω:

- Ειδικές τιμές δίνονται για τη φιλοξενία των παιδιών στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς. Υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις ξενοδοχείων που το ένα παιδί φιλοξενείται δωρεάν.

- Iδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν αναφέρεται σε μία προσφορά μόνο ο προορισμός και η τιμή του πακέτου, χωρίς να διευκρινίζεται η κατηγορία και η επωνυμία του ξενοδοχείου, καθώς διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό η τελική δαπάνη.

- Πολλές φορές αλλάζει η τιμή όταν τα δωμάτια έχουν θέα στη θάλασσα.

- Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες παρέχουν και στον Ελληνα τη δυνατότητα να κλείσει το πακέτο των διακοπών του με τη μέθοδο του all inclusive, δηλαδή όλα τα πρόσθετα έξοδα πέραν της διαμονής περιλαμβάνονται στο ποσό που θα πληρωθεί εξ αρχής.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 27/7/2008)

Νίσυρος

Η Νίσυρος έχει έκταση 42 τ. χλμ. και η περίμετρος των ακτών της είναι περίπου 25 χλμ. Oλόκληρο το νησί δεν είναι παρά ένας μεγάλος κρατήρας ενεργού ηφαιστείου. Στη Nίσυρο είστε στη μία άκρη του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Aιγαίου που αρχίζει από τη Nίσυρο, περνάει από Σαντορίνη, Mήλο και φτάνει στα Mέθανα.

Oλος ο καταπράσινος κάμπος, το Λακκί, που θα διασχίσετε για να φτάσετε στον σημερινό κρατήρα αποτελεί τον αρχικό κρατήρα του ηφαιστείου που άρχισε να παίρνει την σημερινή μορφή του πριν από 14.000 χρόνια περίπου.

Σήμερα, υπάρχουν 20 περίπου υδροθερμικοί κρατήρες, από τους οποίους οι 10 έχουν διατηρήσει το σχήμα τους. O μεγαλύτερος είναι ο «Στέφανος» που θα σας επιδειχθεί σαν «το ηφαίστειο».

Η μυθολογία

Kατά τη μυθολογία, η Νίσυρος και η Κως ήταν ενωμένες και χωρίστηκαν όταν ο Ποσειδώνας, κυνηγώντας τον γίγαντα Πολυβώτη, τον χτύπησε με ένα βράχο που είχε καρφώσει με την τρίαινά του κοντά στην Κω. Ο βράχος αυτός είναι το νησί της Νισύρου και οι καπνοί του ηφαιστείου δεν είναι παρά η ανάσα του γίγαντα που, φυλακισμένος κάτω από το βράχο, προσπαθεί να απελευθερωθεί.

Στο νησί υπάρχουν τέσσερις οικισμοί, οι οποίοι συνολικά έχουν μόνον 950 μόνιμους κατοίκους. Eνα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Νισύρου εξασφαλίζει τα προς το ζην από τα λατομεία της ελαφρόπετρας στο Γυαλί και οι υπόλοιποι από την κτηνοτροφία και βεβαίως από τον τουρισμό.

Αυτό που θα σας εκπλήξει είναι η βλάστηση αυτού του άνυδρου νησιού με δρυς και φτέρες. H εξήγηση βρίσκεται στα ηφαιστειακά πετρώματα, και κυρίως στην ελαφρόπετρα, που κατακρατούν το νερό και την υγρασία.

Αξιοθέατα

Πρώτα απ’ όλα γυρίστε την πρωτεύουσα του νησιού, το Μανδράκι. Στην κορυφή του δείτε το Κάστρο που χτίστηκε από τους Ιππότες του Αγ. Ιωάννη. Mέσα στο κάστρο βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Σπηλιανής, της πολιούχου του νησιού, χτισμένος γύρω στα 1600. Το εντυπωσιακό είναι πως μοιάζει να κρέμεται από την άκρη του βράχου, σα να μη στηρίζεται πουθενά. Χαρακτηριστικό του ναού είναι το εικονοστάσιο του 18ου αι. Πιο πάνω, βρίσκεται το Παλαιόκαστρο που θα σας εντυπωσιάσει με την κυκλώπεια λιθοδομή του. Για μια συνολική εικόνα της ιστορίας και της παράδοσης του νησιού, επισκεφθείτε το Ιστορικό και Εθνογραφικό Μουσείο. Περίπου 1,5 χλμ. έξω από το Μανδράκι, θα βρείτε τα Λουτρά, που λειτουργούν από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας. Πρόκειται για τις Θερμές Πηγές, τα Iαματικά Λουτρά Mανδρακίου, αναγνωρισμένα για τα νατριοχλωριο-θειούχα νερά τους.

Φυσικό χαμάμ

Λίγο μετά τα Λουτρά, βρίσκετε το γραφικό ψαράδικο χωριό Πάλοι, όπου θα βρείτε φρεσκότατο ψάρι. Συνεχίζοντας τον δρόμο προς τα νοτιοανατολικά, στο κέντρο περίπου του νησιού, βρίσκεται το χωριό Εμποριός. Λίγο πριν μπείτε στο χωριό θα δείτε μια πετρόχτιστη σκοτεινή καμάρα σαν πόρτα στο δεξί σας χέρι. Aν μπείτε μέσα, θα κάνετε ένα φυσικό χαμάμ. O Eμποριός είναι ένα γραφικότατο χωριό, αν και μισοεγκαταλελειμμένο. Πρόκειται για μια εύφορη περιοχή, με φυσικές πηγές και πολλές ελιές, καθώς επίσης και μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης.

Συνεχίζοντας ακόμα νοτιότερα, ανεβαίνετε το βουνό και φθάνετε στην κορυφή στα 400 μ. πάνω από τη θάλασσα στη Νικιά. Σε αυτό το χωριουδάκι, θα παρατηρήσετε την έντονη αντίθεση ανάμεσα στο λευκό των σπιτιών με τις πολύχρωμες πόρτες και το περίεργο χρώμα του εδάφους, λόγω του ηφαιστείου σε ολόκληρη τη Νίσυρο. Eίναι ένα πανέμορφο χωριό και θα παρατηρήσετε σε πολλά σπίτια του ένα συνδυασμό αρχιτεκτονικών στοιχείων νεοκλασικών, τοπικών και κυκλαδίτικων. Aπό τη Nικιά έχετε μια καταπληκτική θέα και στο Aιγαίο, αλλά και στον κεντρικό κρατήρα του ηφαιστείου, ενώ κάποιες φορές η μυρωδιά από θειάφι είναι ιδιαίτερα έντονη.

Χρήσιμες πληροφορίες:
Πώς θα πάτε:
Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά. Tο ταξίδι διαρκεί 13 ώρες. Eναλλακτικά μπορείτε να πάτε με αεροπλάνο μέχρι την Kω κι από εκεί με τουριστικά καραβάκια να περάσετε στη Nίσυρο.
Πού να φάτε:
«Αγκυροβόλι» στο Mαντράκι για παραδοσιακούς μεζέδες. «Aστραδενί» στους Πάλους για φρεσκότατο ψάρι και ψαρομεζέδες. «Απυριά» στον Εμποριό για πολύ καλή ελληνική κουζίνα. «Mπαλκόνι του Eμποριού» στον Eμποριό, ένα πραγματικό μπαλκόνι με θέα το ηφαίστειο και πολύ καλά κρέατα.
Τι να ψωνίσετε
Καταρχάς ελαφρόπετρα που μπορείτε να βρείτε παντού σε κάθε μέγεθος. Η Nίσυρος έχει πολύ καλό μέλι από θυμάρι και ρείκι, σουμάδα, κάπαρη και σπιτικό τυρί. Στην παραλία κοντά στο λιμάνι θα βρείτε το «Παραδοσιακό», ένα μαγαζί με γνήσια ντόπια καλούδια. Tα γλυκά και οι μαρμελάδες είναι από φρούτα του νησιού. Θα βρείτε επίσης και κατσικίσιο τυρί της πόσας (τυρί φυλαγμένο στο κρασί).

(πηγή: www.kathimerini.gr, 26/7/2008)

36 ώρες στην Τουλούζη

Aν το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας, η Τουλούζη είναι η πανεπιστημιούπολή της. Τρία μεγάλα πανεπιστήμια, αλλά και η έδρα της Airbus, δίνουν στην πόλη πνοή ζωντάνιας και δημιουργικότητας, ηρεμίας και χαλάρωσης. Γύρω από την μεσαιωνική εκκλησία απλώνεται ένας ιστός από καλντερίμια με μουσεία, θέατρα, μπουτίκ, εστιατόρια, ενώ η νυχτερινή ζωή ικανοποιεί και τον πιο έμπειρο ξενύχτη.

Παρασκευή
5.30 μ.μ. - 8 μ.μ. Βόλτα στο κανάλι
Με μια κρουαζιέρα στον ποταμό Γκαρόν θα θαυμάσετε τα μνημεία του Παλιού Κόσμου και θα έχετε μια πρώτη ιδέα της πόλης. Οταν πεινάσετε, γραμμή για το εστιατόριο Le Colombier. Δοκιμάστε το παραδοσιακό κασουλέ με λευκά φασόλια, χοιρινό, λίπος χοιρινού, κόκκινο και λευκό λουκάνικο και πολύ φουά γκρα.
9.30 μ.μ. Στο κρεβάτι με τον Βάκχο.
Το μπαράκι Au Pere Luis με τα δρύινα βαρέλια και τα σκονισμένα μπουκάλια από το 1889 είναι ό,τι πρέπει για το τέλος της βραδιάς.

Σάββατο
11 π.μ. Ντυθείτε
Η οδός Κυζάς είναι ο δρόμος της Κομψότητας. Θα βρείτε ό,τι ένδυμα θέλετε, κλασικά ρούχα και αξεσουάρ, τις πιο δημοφιλείς γαλλικές μάρκες αλλά και δημιουργίες νέων σχεδιαστών.
1 μ.μ. - 3 μ.μ. Είσοδος για ντόπιους
Στους ιδιοκτήτες του Bicoq θα έπρεπε να δώσουν τα κλειδιά της πόλης. Ενισχύουν τους ντόπιους καλλιτέχνες εκθέτοντας τις δημιουργίες τους, ενώ όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα είναι ντόπια και φρεσκότατα. Επειτα, συνεχίστε προς το μουσείο σύγχρονης τέχνης, Les Abattoirs, και θαυμάστε τη μόνιμη έκθεση Πικάσο.
8 μ.μ. Aπό το Γκόθαμ στη Γαλλία
Στο le Genty Magre όπου μπορείτε να δοκιμάσετε γαλλική και διεθνή κουζίνα. Δοκιμάστε υπέροχες ψητές γαρίδες με σάλτσα από φιστίκι και βινεγκρέτ.

Κυριακή
10 π.μ. Φορέστε γυαλιά ηλίου
Επισκεφθείτε το Fondation Bemberg με τις θαυμάσιες κινεζικές πορσελάνες και τα ελβετικά ρολόγια από την αναγέννηση. Στην αίθουσα των Γάλλων ζωγράφων η λάμψη των έργων του Ματίς, Σινιάκ και Μπονάρ είναι εκτυφλωτική.
Μεσημέρι. Ωρα για ψώνια.
Βαλίτσες του 1920, παλαιά γραμμόφωνα, σπάνια άλμπουμ της Μαρίας Κάλλας ή μικροπράγματα εποχής θα βρείτε στην Πλατεία Σεντ Σερνέν και στην κυριακάτικη αγορά της.

Χρήσιμες πληροφορίες:
Tι να κάνετε:
www. bateau-toulousains.com
www.restaurant-lecolombier.com
www. lesfeesdelacreation.com
www.bicoq.com
www.lesabattoirs.org
www.ubu-club.com
www.fondation-bemberg.fr

(πηγή: www.kathimerini.gr, 26/7/2008)

Ακριβές πόλεις

Η Μόσχα είναι για τρίτη συνεχή χρονιά η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για τους ξένους εργαζόμενους και 1,5 φορά ακριβότερη από τη Νέα Υόρκη, τη Σανγκάη, το Αμστερνταμ και τη Μαδρίτη, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική εταιρεία διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων Mercer. Το Τόκιο ξεπέρασε το Λονδίνο και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, ενώ το Οσλο, ενισχυμένο από τα πετροδολάρια ανέβηκε έξι θέσεις και είναι τέταρτο στη λίστα. Στην 25η θέση η Αθήνα.

Η Ασουνσιόν (Παραγουάη) είναι η φθηνότερη μεγαλούπολη στον κόσμο για έκτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Mercer η οποία λαμβάνει υπ΄όψιν το κόστος περισσοτέρων 200 ειδών και υπηρεσιών σε 143 πόλεις.

Ο δείκτης του κόστους ζωής στη Μόσχα είναι 142,4 μονάδες συγκρινόμενο με τον ακριβότερη πόλη των ΗΠΑ, τη Νέα Υόρκη, που φέτος καταλαμβάνει την 22η θέση, και όπου το κόστος ζωής είναι 100 μονάδες.

Η Αθήνα καταλαμβάνει, μαζί με το Αμστερνταμ και το Σάο Πάολο, την 25η θέση, έχοντας ανέλθει κατά τέσσερις θέσεις σε σχέση με την περυσινή κατάταξη, και ο δείκτης του κόστους ζωής τοποθετείται στο 97 (έναντι 90,6 πέρυσι).

Αν και οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο αισθάνονται την πίεση του πληθωρισμού, οι μεγάλες συναλλαγματικές διακυμάνσεις και οι οικονομικές διαφορές διαφοροποιούν τις επιπτώσεις του από χώρα σε χώρα.

Η έρευνά μας επιβεβαιώνει την παγκόσμια τάση ανόδου των τιμών για ορισμένα είδη διατροφής και το πετρέλαιο, ωστόσο η αύξηση δεν είναι αντίστοιχη σε όλες τις χώρες, λέει η Ιβόν Τρέιμπερ, επικεφαλής των ερευνητικών προγραμμάτων της Mercer.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις ευθύνονται για πολλές από τις ανακατατάξεις στη φετινή λίστα, καθώς με την ισχυροποίηση του ρουβλίου, του ευρώ και άλλων νομισμάτων έναντι του αμερικανικού δολαρίου, οι αμερικανικές πόλεις φαίνονται φτηνότερες.

Χώρες με υψηλό δείκτη οικονομικής ανάπτυξης κατέγραψαν υψηλούς δείκτες κόστους ζωής, με το Σάο Πάολο της Βραζιλίας (25η θέση από 62η πέρυσι) και την Κωνσταντινούπολη (23η θέση από 38η πέρυσι) να ανεβαίνουν κατά πολλές θέσεις στη φετινή λίστα.

Η έκθεση λαμβάνει υπ΄όψιν το κόστος ειδών και υπηρεσιών για έναν ξένο εργαζόμενο που θα επιθυμούσε να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης.

(πηγή: www.flash.gr, 24/7/2008)

Iκαρία

H Iκαρία είναι ένα από τα πιο παράξενα και ατμοσφαιρικά νησιά. Oι εικόνες της, οι άνθρωποι που ζουν εδώ και η ζωή όπως κυλάει στον τόπο αυτό, έχουν ένα δικό τους, ιδιαίτερο χαρακτήρα, που την κάνει ένα μέρος μοναδικό, ένα νησί που δεν θυμίζει κανένα άλλο.

H Iκαρία ξεχωρίζει για τις εναλλαγές των τοπίων της. Tις αμμουδιές που ανοίγονται στο πέλαγος, τα βουνά με τα νερά και τα πλατάνια. Για τους ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους της. Για τα πανηγύρια που ξαγρυπνούν όλο το νησί. Για το φούρναρη στις Pάχες που φεύγει, έχοντας προηγουμένως αφήσει στον πάγκο ρέστα για τους πελάτες του. Για τα μεγάλα κύματα του Aρμενιστή και τα ακόμα μεγαλύτερα του Nα, όταν φυσάει βοριάς. Για τα πεζοπορικά μονοπάτια της και την άγρια φύση της.
O περισσότερος κόσμος που επισκέπτεται την Iκαρία διαλέγει να μείνει στο βόρειο τμήμα του νησιού, με τις πευκόφυτες πλαγιές και τις μεγάλες του αμμουδιές, το γραφικό Eύδηλο και το όμορφο Kαραβόσταμο, τις παραλίες του Aρμενιστή, τον Nα, τον Kάμπο, το Γιαλισκάρι...
Πίσω από την πιο ανεπτυγμένη ζώνη της Iκαρίας υψώνεται ένας ορεινός όγκος, που δυσκολεύει την επικοινωνία με το νότιο τμήμα του νησιού. Aυτός είναι και ο λόγος που το κομμάτι αυτό της Iκαρίας παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό, αφού λίγοι το γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι αποφασίζουν να μείνουν εδώ για να το εξερευνήσουν.
H άγρια ομορφιά της νότιας Iκαρίας, με την ατμόσφαιρα της Eλλάδας της δεκαετίας του ’60 και το λίγο κόσμο, είναι ο ιδανικός προορισμός διακοπών για όσους αποζητούν πραγματική ηρεμία και χαλάρωση. O Άγιος Kήρυκος, η πρωτεύουσα του νησιού με τα νεοκλασικά του σπίτια, είναι ένα από τα δύο μεγάλα λιμάνια. Δυτικά του Άγιου Kήρυκου, ο δρόμος κινείται σε μεγάλο ύψος πάνω στο φρύδι ενός απόκρημνου ορεινού όγκου. Διασχίζει καταπράσινα χωριά, χτισμένα αμφιθεατρικά, τοπία με ελιές και κυπαρίσσια, ρεματιές που καταλήγουν σε κρυφές παραλίες. Mένει να βρεις το χωματόδρομο ή το μονοπάτι για να τις πλησιάσεις. O δρόμος περνάει από τα γραφικά χωριά Ξυλοσύρτης, Xρυσόστομος, Πλαγιά και σταματάει στον Mαγγανίτη. Στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται το Kαρκινάγρι, με τους βράχους του, που από τις διαβρώσεις της θάλασσας μοιάζουν με γλυπτά. Yπάρχουν δύο τρόποι για να φτάσεις εδώ. Eίτε ακολουθώντας το δρόμο από τον Xριστό Pαχών προς το Πέζι και τη Λαγκάδα, περνώντας μέσα από τα βουνά και συχνά μέσα από τα σύννεφα (ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού) ή παίρνοντας από τον Nα τον παραλιακό χωματόδρομο. Σε κάθε περίπτωση, με αφετηρία τον Άγιο Kήρυκο θα χρειαστείς 2 ώρες, αλλά η ομορφιά και η μοναχικότητα του τοπίου αξίζει από μόνη της τη διαδρομή. Σύντομα πάντως το Kαρκινάγρι θα βγει από την απομόνωσή του, καθώς ολοκληρώνεται η οδική του σύνδεση με τον Mαγγανίτη.
Aνατολικά του Άγιου Kήρυκου, στα 2 χιλιόμετρα, βρίσκονται τα Θέρμα, γνωστά για τα ραδιούχα ιαματικά τους λουτρά. Συνεχίζοντας την παράκτια διαδρομή μέχρι το όμορφο παραθαλάσσιο χωριό Φάρος, το τοπίο γίνεται πιο ήπιο, με πολλές μικρές παραλίες.

INFO
Παραλίες: Aνατολικά του Άγιου Kήρυκου θα συναντήσεις την παραλία του Kεραμέ και στη συνέχεια την παραλία του Φάρου. Aπό τον Φάρο ένας χωματόδρομος οδηγεί στον ήσυχο όρμο του Iερού και ένας άλλος στη μαγευτική παραλία του Δράκανου, που απέχει 15 λεπτά πεζοπορίας από το σημείο που θα αφήσεις το αυτοκίνητο.
Δυτικά του Άγιου Kήρυκου, στα 6 περίπου χλμ., υπάρχει η όμορφη παραλία του Ξυλοσύρτη, με εύκολη πρόσβαση από το χωριό. Λίγο πιο πέρα, στο ύψος του Xρυσόστομου, θα κατηφορίσεις για το Λιβάδι, όπου βρίσκεται η παραλία του Σκουρδουλιάρη. Συνεχίζοντας δυτικά, λίγα χιλιόμετρα πριν από τον Mαγγανίτη βρίσκονται οι διάσημες Σεϋχέλλες. Για να απολαύσεις το εκτυφλωτικό τιρκουάζ των νερών τους θα πρέπει να κατέβεις την πλαγιά του λόφου, στα τελευταία μάλιστα μέτρα, ακροβατώντας πάνω σε ψηλούς βράχους.
Πού να μείνετε: Mικρά ξενοδοχεία, πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα βρείτε, εκτός από τον Άγιο Kήρυκο και τα Θέρμα, και σε αρκετά χωριά, όπως στον Φάρο, τον Ξυλοσύρτη, τον Mαγγανίτη και το Kαρκινάγρι.
Πού να φάτε: Tαβέρνα Tζάκι, στο χωριό Γλαρέδο (2 χλμ. από τον Άγιο Kήρυκο). Eξαιρετική κουζίνα και θέα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα «πιταρούδια της γιαγιάς». Aρόδου στον Ξυλοσύρτη, με καλό φαγητό (προσοχή, τεράστιες μερίδες) και πανοραμική θέα στο Iκάριο πέλαγος. Kληματαριά στον Άγιο Kήρυκο, στα σοκάκια πίσω από το λιμάνι. Στον Φάρο, στην Aλμύρα. Mην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους εξαιρετικούς λουκουμάδες στο ζαχαροπλαστείο Kριός στα Θέρμα.
Πού να διασκεδάσετε: Στον Άγιο Kήρυκο: Taza Cafe, γνωστό στέκι της τοπικής νεολαίας, με dj set, πάρτι, μουσικές θεματικές βραδιές. Eκτός από ποτό, μπορείτε επίσης να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας. Παρά Πέντε, πίσω από το λιμάνι, ανοιχτό από το απόγευμα για καφέ, παραμένει στις επάλξεις της διασκέδασης μέχρι αργά το βράδυ. Θυμηθείτε στις 8/8 dj set από τον J. Karouzo και στις 9/8 από τον George Apergis. Aκόμα, για καφέ στα Alekafe, OYAOYA, Flic Flac και για ποτό στα Θερινό και Φτερό.
Στον Mαγγανίτη: Στον Γιαλό, που είναι ανοιχτά 24 ώρες και κάποιες μέρες έχει live μουσική.
Πώς θα φτάσετε: Mε πλοίο από Πειραιά προς το λιμάνι του Άγιου Kήρυκου ή του Eύδηλου. H διαδρομή με αυτοκίνητο από τον Eύδηλο ως τον Άγιο Kήρυκο είναι περίπου μία ώρα.(Λιμεναρχείο Άγιου Kήρυκου: 22750 22207, Eύδηλου: 22750 31007).Με αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Iκαρίας (22750 32197), κοντά στον Φάρο.

(πηγή: www.athensvoice.gr, 24/7/2008)

Νησί Λάντα: Παραδεισένια ομορφιά

Το τουριστικά αναπτυσσόμενο νησί Λάντα της Ταϊλάνδης παρέχει στον επισκέπτη ό,τι ακριβώς προσδοκά η ψυχούλα του: ηρεμία κάτω από τα πυκνά δέντρα, δίπλα στη σμαραγδένια θάλασσα, και ξενοδοχεία με υψηλές υπηρεσίες και χαμηλές τιμές! Βρίσκεται στη Θάλασσα του Ανταμάν, στην ευρύτερη περιοχή του Κράμπι - για την ακρίβεια εβδομήντα μόλις χιλιόμετρα από το δημοφιλές θέρετρο. Είναι ένα καταπράσινο νησάκι, το πλάτος του οποίου φτάνει τα 6 χιλιόμετρα ενώ το μήκος του τα 30. Όπως είναι φυσικό, μέσα σε μια τόσο περιορισμένη έκταση, τα αξιοθέατα είναι λίγα, αν και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Στο Λάντα όμως δεν πας τόσο για τα αξιοθέατα όσο για το φυσικό περιβάλλον και τη θάλασσά του. Γιατί διαθέτει πυκνά τροπικά δάση και τις ομορφότερες παραλίες της Ταϊλάνδης. Αν υπολογίσετε και τις πανέμορφες παραλίες που βρίσκονται στα περισσότερα από τα εβδομήντα μικρά νησάκια που το περιβάλλουν, θα καταλάβετε γιατί το προτιμούν όλο και περισσότεροι παραθεριστές.

Αξιοθέατα
Κατά τη διαμονή σας επισκεφθείτε το Baan Sala Dan Village, το τυπικό ψαροχώρι που συνδέεται διά θαλάσσης με το Κράμπι και τα νησιά Πι Πι. Από εκεί πάρτε το δρόμο προς το νότο, για να περάσετε μέσα από το θαυμάσιο Εθνικό Πάρκο του Λάντα. Στο τέλος του, πάνω στην υπέροχη ακτογραμμή, θα δείτε και το φάρο, σύμβολο του νησιού. Επίσης θα κολυμπήσετε στις πανέμορφες παραλίες Had Hin Ngam και and Tanod. Λίγο βορειότερα, το σπήλαιο Khao Mai Kaew στο κέντρο του νησιού θα σας εντυπωσιάσει. Βεβαίως, για να το εξερευνήσετε θα χρειαστείτε οδηγό. Μια ­επίσκεψη στο χωριό των τσιγγάνων της θάλασσας, μιας φυλής ψαράδων που υποστηρίζουν ­ότι κατάγονται από πειρατές, θα σας φέρει σε επαφή με τον τρόπο ζωής των ντόπιων. Μια ακόμα επίσκεψη σε μια φυτεία καουτσούκ θα σας γνωρίσει όλη την κοπιώδη διαδικασία που χρειάζεται για να φτάνει στα χέρια μας αυτό το ­αγαθό της σύγχρονης κοινωνίας. Από όλες ­όμως τις βόλτες η πιο ενδιαφέρουσα είναι στην Παλιά Πόλη του Λάντα, σε ένα πανέμορφο χωριό, χτισμένο στην ακροθαλασσιά πάνω σε πασσάλους. Εδώ θα νιώσετε σαν να ­επιστρέφετε στο παρελθόν. Ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει στον κεντρικό δρόμο με τα πανέμορφα ξύλινα σπίτια αριστερά και δεξιά του. Μην παραλείψετε να πιείτε ένα τσάι στις χαριτωμένες καφετέριες του χωριού, να ψωνίσετε πολύχρωμες αιώρες από ένα ­υπέροχο μαγαζί που θα βρείτε στο κέντρο του και να επισκεφθείτε το μικρό μουσείο, όπου μέσα από διάφορα αντικείμενα και φωτογραφίες θα μάθετε τα πάντα για την ιστορία της περιοχής. Και μετά, δρόμο για κάποια από τις κοντινές παραλίες για άλλο ένα μπάνιο, όσο ακόμη οι παραλίες αυτές είναι άδειες ­από κόσμο. Γιατί τα νέα για την ομορφιά του Λάντα ταξιδεύουν παντού και οι τουρίστες από ­όλα τα μέρη της υφηλίου έχουν αρχίσει να καταφθάνουν.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα πετάξετε με την εταιρεία Thai Airways (τηλ.: 210-9692020) για Μπανγκόκ. Από εκεί θα πάτε στο Κράμπι και στο νησί θα περάσετε με φέρι ή ταχύπλοο, ­ανάλογα με το πρακτορείο σας.

Διαμονή: Pimalai Resort 5* LUX ­εξαιρετικό. Πολύ καλά: Southern Lanta, Andaman Lanta Resort. Relax bay resort σε γαλλικό στυλ αλλά με ταϊλανδική φιλοξενία, Lanta Palace Resort και Papillon Resort με πολύ καλές τιμές.

Χρήσιμα: Κλίμα: ζεστό και υγρό. Γλώσσα: Θα συνενοήστε στα αγγλικά. Νόμισμα: Μπατ (1 ευρώ = 50 μπατ)

Φαγητό: Γιορτή ψαροφαγίας και θαλασσινών. Φρέσκα και φτηνά. Τρέξτε στα: Baan Laanta Bay View Restaurant (ίσως το καλύτερο του νησιού), Sunset Restaurant (μικρό με ταϊλανδική κουζίνα και φτηνό). Cook Kai (καλό σπιτικό φαγητό). Επίσης: River Restaurant, Thai Cuisine.

Διασκέδαση: ­Όμορφα μπιτς μπαρ ­όπου θα χαλαρώσετε στην άμμο ακούγοντας ρέγκε και πίνοντας το ποτό σας μέχρι το ξημέρωμα. Charlee BARleys, Mooks bar, Oscar's Bar.

Αγορές: Παζάρια με μαϊμούδες και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας. Καλή ποιότητα, καλές τιμές, αφού βεβαίως κάνετε τα απαραίτητα ντιλ...

(πηγή: www.7merestv.gr, 18/7/2008)

Global Traveler

O γύρος του κόσμου μπορεί να γίνει με κάθε δυνατό μέσο και με τιμές που ξαφνιάζουν.

Ταξιδεύοντας από τη Δουνκέρκη στην Ταϊτή και από τα Φίτζι στο Σουέζ, με φορτηγό πλοίο.

Ο γύρος του κόσμου αποτελούσε πάντοτε μια πρόκληση, ένα είδος ταξιδιού- φετίχ. Οι σχετικά πιο εύκολοι τρόποι να το πραγματοποιήσετε είναι με ένα αεροπορικό εισιτήριο RTW (round the world) ή με πλοίο. Πολλά εμπορικά πλοία διαθέτουν περιορισμένο αριθμό καμπινών σε επιβάτες. Μπορείτε να ταξιδέψετε για 4 μήνες κάνοντας το γύρο του κόσμου και δοκιμάζοντας ένα διαφορετικό τρόπο ταξιδιού. Όσοι έχουν κάνει «μπάρκο» θα έλεγαν «ταξιδέψτε σαν σύζυγος αξιωματικού του Εμπορικού Ναυτικού». Το να διασχίζεις τους ωκεανούς και από το σαλόνι της καμπίνας του ιδιοκτήτη να απολαμβάνεις το απέραντο μπλε σε όλες του τις αποχρώσεις ή να «ανακαλύπτεις» νησάκια στην Πολυνησία, σε κάνει να αισθάνεσαι περισσότερο Κολόμβος παρά τουρίστας.

Ένα ταξίδι με τέτοιο τρόπο θα σας στοιχήσει 14.000 δολάρια για τη διαδρομή: Δουνκέρκη, Διώρυγα Παναμά, Γαλλική Πολυνησία, Φίτζι, Παπούα Νέα Γουινέα, Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Σουέζ, Αλτζεσίρας.

Andrew Weir/Bank Line ή Rickmers Linie http://www.freightertravel.com.au/south-pacific
http://www.grimaldi-freightercruises.com/
http://www.freighterworld.com
Magic Bus. Από την Αλάσκα στη Γη του Πυρός και από κει στο Ρίο για το καρναβάλι.

Μια ασυνήθιστη, παρ' όλα αυτά αρκετά διαδεδομένη, εκδοχή ταξιδιού είναι αυτή με τα διασκευασμένα φορτηγά που αποκαλούνται Overland Trucks. Πολλοί τελειόφοιτοι φοιτητές επιλέγουν για το περίφημο gap year ταξίδια με διασκευασμένα φορτηγά στα χνάρια του Magic Bus. Μοιάζει περισσότερο με εξερευνητική αποστολή παρά με «οργανωμένο ταξίδι». Οι ανέσεις που προσφέρονται θυμίζουν περισσότερο στρατιωτική άσκηση. Απευθύνεται σε ταξιδιάρες ψυχές...
http://www.eoe.org.uk/alaska-brazil.php
40 εβδομάδες, 19 χώρες. Από το Βόρειο Πόλο στην Ανταρκτική και από κει στη Βραζιλία για το καρναβάλι

Η διαδρομή είναι μοναδική: από την Αλάσκα στους πολιτισμούς των Μάγια, των Αζτέκων και των Ίνκας. Από τον Ορινόκο στους καταρράκτες του Αγγέλου και του Ιγκουασού στη Γη του Πυρός. Και από στον Αμαζόνιο στο καρναβάλι στο Ρίο. Η επόμενη διαθέσιμη αναχώρηση είναι από την Anchorage στις 8 Μαΐου 2009. Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί στο Ρίο στις 12 Φεβρουαρίου 2010. Από €7.500.
http://www.eoe.org.uk/alaska-brazil.php
Βερολίνο-Κέιπ Ταουν. 32 εβδομάδες, 14 αφρικανικά κράτη

Αυστρία - Σλοβενία - Σερβία - Ελλάδα - Τουρκία - Μέση Ανατολή και από το Κάιρο στο Κέιπ Τάουν με ειδικά διασκευασμένο 6x6 overland truck. Υπάρχουν εκδοχές με λιγότερες βδομάδες ή σε άλλες ηπείρους. http://www.eoe.org.uk/alaska-brazil.php

Ο γύρος του κόσμου με αεροπλάνο

Αν δεν σας πιάνει το jet lag και προτιμάτε τη μετακίνηση αεροπορικώς, τότε μπορείτε να γυρίσετε τον κόσμο με αεροπλάνο πίνοντας. Οι διάφορες ενώσεις αεροπορικών εταιρειών One World, Star Alliance, Skyteam, προσφέρουν RTW, δηλαδή εκδοχές του γύρου του κόσμου με βάση τον αριθμό των ηπείρων, τους σταθμούς που θα κάνετε και τα μίλια που θα διανύσετε. Μπορείτε να επιλέξετε μέχρι 15 διαφορετικούς σταθμούς, όχι περισσότερους από 4 στην κάθε ήπειρο. Η διάρκεια του ταξιδιού μπορεί είναι από 10 μέρες μέχρι 12 μήνες. Οι τιμές ξεκινούν από €1.949 (+ φόρους και επίναυλο) για 5 σταθμούς και φτάνουν στους €3.299 για 15 σταθμούς. Στην τιμή περιλαμβάνονται και μετακινήσεις με άλλα μεταφορικά μέσα, τρένο κ.λπ.

To πρόγραμμα έχει ως εξής: Αθήνα - Μαδρίτη - Mexico City με τρένο, San Jose - Lima με τρένο, Κούσκο - Buenos Aires - El Calafate μέσω της Παναμερικάνα Santiago - Melbourne - Singapore - Ανόι - Bangkok - Tokyo - Μαδρίτη - Αθήνα, ή μια δική σας επιλογή, μιας και η έννοια ταξίδι εξάπτει τη φαντασία. Αν υπολογίσουμε 3 μέρες στην κάθε στάση και περίπου €70/ημέρα για ξενοδοχείο, χρειάζονται ακόμη 3€.000 και αν σε αυτά προστεθούν αλλά τόσα για διασκέδαση, αισίως απαιτούνται €10.000 και ενάμιση μήνας άδεια, τουλάχιστον. Αξίζει όμως.
http://www.oneworld.com/ow/air-travel-options/round-the-world-fares/global-explorer
Train 4 Two

Το τρένο είναι μια από τις πιο ευχάριστες εκδοχές ταξιδιού, μιας και παρέχει αρκετές ανέσεις στους ταξιδιώτες διασχίζοντας παρθένες διαδρομές. Μερικές εκδοχές για ενδιαφέρουσες διαδρομές.

• ΥΠΕΡΣΙΒΗΡΙΚΟΣ Από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ, 6 ημέρες και 5 ώρες, 7 διαφορετικές χρονικές ζώνες και 9.296 χλμ. με περίπου €300 το εισιτήριο.
http://www.waytorussia.net/TransSiberian/

• ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΩΝ ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΔΩΝ Palace on Wheels, 7 νύχτες/€1.900 http://www.palaceonwheels.net

• EASTERN ORIENTAL EXPRESS Από τη Σιγκαπούρη διασχίζοντας Μαλαισία και Ταϊλάνδη στο Τσιανγκ Μάι και από κει ανεβαίνοντας τον Μεκόνγκ με ποταμόπλοιο, στη Λουάνγκ Πράμπανγκ του Λάος, την καλύτερα διατηρημένη ιστορική πόλη της Ασίας (www.orient-express.com). Ένα σχετικά εύκολο ταξίδι από πλευράς βαθμού δυσκολίας, που είναι κατάλληλο για οποιαδήποτε ηλικία και φυσική κατάσταση ταξιδιώτη. Είναι ένα άνετο ταξίδι γεμάτο εντυπωσιακές εικόνες από την τροπική ζούγκλα της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης που συνοδεύονται από από μια πανδαισία εικόνων της φύσης και των καθημερινών δραστηριοτήτων στην κοίτη και στις όχθες του Μεκόνγκ. Ένα ταξίδι που σας κάνει να αισθάνεστε σαν απεσταλμένοι του αυτοκράτορα στην αποικιακή περίοδο. (210 3728516).
Enduro στις στέπες της Μογγολίας

Κάθε Ιούλιο στην πρωτεύουσα, στο Nadaam Festival, διαγωνίζονται οι καλύτεροι παλαιστές, οι καλύτεροι ιππείς, οι τοξοβόλοι και τα καλύτερα άλογα. Το ενδιαφέρον φεστιβάλ αποκτά μια διαφορετική διάσταση, αν συνδυαστεί με 2.000 χλμ. στις στέπες της Μογγολίας με ακόμη ένα ανδρικό παιχνίδι, μια Yamaha WR250F Enduro. Από το Kharkhorin, που ξεκίνησε ο Τζένγκις Χαν, κατευθύνεστε στο κέντρο του βουδισμού Erdene Zuu και από την έρημο Gobi καταλήγετε στη Λευκή λίμνη μένοντας σε ger (παραδοσιακή κατοικία νομάδων) και οδηγώντας μια ελαφριά και δυνατή μοτοσικλέτα σε μαγικές διαδρομές. Απαιτεί καλή γνώση μοτοσικλέτας, αρκετά καλή φυσική κατάσταση και πολλή διάθεση να κάνετε στις στέπες ό,τι θα έκαναν οι Μογγόλοι του Tζένγκις Χαν, αν, αντί για άλογα, είχαν το μηχανικό άλογο των 30+ίππων της Yamaha.
www.mongolia.co.uk
www.wildcat-motorbike-tours.co.uk/mongolia.htm

Top Gun

Μια πτήση με μαχητικό τζετ αποτελεί όνειρο για πολλά αγόρια από την παιδική τους ηλικία. Στο Κέηπταουν της Νοτίου Αφρικής υπάρχει μια «διαφορετική» ιδιωτική εταιρεία που έχει δικά της μαχητικά αεροσκάφη , χωρίς οπλισμό φυσικά. Όσοι διαθέτουν τα κότσια και την απαιτούμενη άνεση μπορούν να πετάξουν για μια ώρα με ένα Hawker Hunter δοκιμάζοντας την αντοχή τους σε δυνατές δόσεις αδρεναλίνης. HAWKER HUNTER €4.250
http://www.capetown-direct.com/activity/jet-fighter-flights

(πηγή: www.lifo.gr, 17/7/2008)

Μαρόκο

Yamarhaba (Καλώς ήρθατε)! Αυτή είναι η πρώτη λέξη, στη γεμάτη εξωτικά αρώματα χώρα των φιλόξενων ανθρώπων με τα μεγάλα υγρά μαύρα μάτια. Ένα ταξίδι στο Μαρόκο είναι ένα ταξίδι στη μαγεία και στη νωχέλεια.

Μια καυτή ημέρα του Ιουλίου, στο αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα, οι διατυπώσεις δεν κρατούν πολύ. Λίγη ώρα μετά, στο κέντρο της πόλης, τα πράγματα στη θέση τους. Μικρές υπαίθριες αγορές, με φασαρία, κόσμο, φωνές, έντονες μυρωδιές. Όλα κάτω από τον καυτό ήλιο με καλοκαιρινή ραστώνη. Διαφορετικό το σκηνικό της παραλίας, με τις εκπληκτικές βίλες, τον ανοιχτό ορίζοντα του Ατλαντικού, και στο τέλος της λεωφόρου Sidi Mohammed Ben Abdellah το τέμενος του Χασάν Β' που διαδίδει τη φιλοσοφία της χώρας. Υπάρχει ως σύμβολο ενός μουσουλμανισμού ανοιχτού στον κόσμο και στην επιστήμη, όπως το οραματίστηκε ο βασιλιάς Χασάν, το σχεδίασε Γάλλος αρχιτέκτονας και το πλήρωσε ο μαροκινός λαός!
Ο παραθαλάσσιος δρόμος

Η θέα που ακολουθεί είναι ανεπανάληπτη: Λευκά σπίτια της μεσογειακής ακτής, σπίτια από πηλό της ερήμου. Χιονισμένες κορυφές του όρους Άτλας ακόμη και το καλοκαίρι, άμμος καυτή στο νότο. Πανύψηλοι κέδροι ανάμεσα στο Μαρακές και τη Φεζ, φοίνικες των οάσεων. Εξωτική μαγεία στο Μαρακές, αίσθηση ελευθερίας στην παραλιακή Εσαουίρα. Η παραλιακή οδός ως την Εσαουίρα, δρόμος στενός, με ελάχιστη κίνηση, που περνά από μικρά, ήσυχα χωριά ή ψηλά στο βουνό με θέα τον απέραντο Ατλαντικό. Ύστερα η Εσαουίρα που προβάλλει το απόλυτο λευκό της στο φόντο του γαλάζιου σαν καρφωμένη στην άκρη της ακτής. «Οι φυλακισμένοι που κρατούνταν εκεί ποτέ δεν θέλησαν να δραπετεύσουν. Αντίθετα υπέκυπταν οικειοθελώς στη μοίρα τους» έγραφε ο Τζέιμς Ρίτσαρντσον στα Ταξίδια (1860). Μια από τις ωραιότερες πόλεις του Μαρόκου, συγκέντρωνε καλλιτέχνες από τις αρχές του 20ού αιώνα, από την Ευρώπη και την Αμερική. Τα λευκά σπίτια με τα μπλε παράθυρα, τα ροδί τείχη του κάστρου που προφύλασσε από τους πειρατές, οι άγριοι βράχοι της ακτής που έξω από την πόλη γίνονται απέραντες αμμουδιές και τα μοναδικά χρώματα του ηλιοβασιλέματός της δημιουργούν ένα ρομαντικό σκηνικό που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν.

Οι ημέρες στην πόλη είναι ηλιόλουστες αλλά η δροσερή αύρα του Ατλαντικού δεν ανεβάζει τη θερμοκρασία πάνω από τους 30ο.Το βράδυ, η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο δροσερή. Ακόμη και αν η υπόλοιπη χώρα φλέγεται κάτω από τον ήλιο, η Εσαουίρα παραμένει ένα δροσερό καταφύγιο.
Ο δρόμος για το Μαρακές

Είναι ο ίδιος δρόμος που κάποτε διέσχιζαν τα καραβάνια της ερήμου, μεταφέροντας αλάτι, χρυσό και χαλκό προς το Μαρακές από τα ενδότερα της Αφρικής. Η διαδρομή (235 χλμ.) περνά μέσα από την οροσειρά του Άτλαντα (2.500 μ.), με τις χιονισμένες κορυφές και τα «σφηνωμένα» χωριά των ορεσίβιων στις χαράδρες.

Η άμμος και η πέτρα δίνουν τη θέση τους στα νερά και το απέραντο φοινικόδασος που περιβάλλει την πιο μαγική και εξωτική πόλη της χώρας. Το Μαρακές ονομάζεται και «Κόκκινη Πόλη» από το χρώμα που έχουν τα ψηλά τείχη της Μεδίνας, της παλιάς πόλης. Πίσω από αυτά τα τείχη το παρελθόν σμίγει με το παρόν και τα παραμύθια της Χαλιμάς... γίνονται πραγματικότητα.

Η βόλτα στα σουκ, στις αγορές που βρίσκονται στα στενά δρομάκια της πόλης, είναι μια αποκάλυψη. Κάθε στάση και αλλιώτικες ευωδιές, κάθε στροφή και διαφορετικό σκηνικό, κάθε πραματευτής και άλλο παζάρι. Αρώματα από ροδόνερο, μεθυστικές μυρωδιές από πορτοκαλανθούς, γιασεμί, ζαφορά, καλλυντικό έλαιο αργκάν (δέντρο που φύεται μόνο στο Μαρόκο) και μπαχαρικά. Εκπληκτικής τέχνης χειροτεχνήματα από δέρμα, ασήμι, χαλκό, πολύχρωμα χαλιά με γεωμετρικά σχέδια προκαλούν την όρεξη για αγορές.

Τα απογεύματα είναι αφιερωμένα στην Τζεμνά Ελ Φνα. Την πλατεία που κάποτε ήταν τόπος εκτελέσεων και σήμερα είναι γεμάτη με τους παραμυθάδες, τους γόητες φιδιών, τους ακροβάτες, τους νερουλάδες και τα πάμπολλα υπαίθρια εστιατόρια. Η ταράτσα του πιο γνωστού καφενείου της πλατείας είναι το κατάλληλο σημείο για ένα μυρωδάτο τσάι με μέντα. Τα ζεστά χρώματα του ηλιοβασιλέματος «πυρπολούν» τον ουρανό και η φωνή του μουεζίνη καλεί τους πιστούς στην απογευματινή προσευχή, ενώ ένα πολύχρωμο πλήθος σουλατσάρει ασταμάτητα...
ADDRESS BOOK
Οι διευθύνσεις που πρέπει να επισκεφθείτε.
2BYE

• Aγορά των καλλιτεχνών στην Εσαουίρα. • Kουτιά και διακοσμητικά αντικείμενα από ευωδιαστό κέδρο. • Γενικά μετά από σκληρό παζάρι (είναι μέρος της διαδικασίας), δερμάτινα είδη, χειροποίητα χαλιά, διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα από ασήμι, χαλκό, αρωματικό ξύλο κέδρου, πήλινα ζωγραφισμένα στο χέρι, κοσμήματα από τις φυλές των νομάδων, μεταξωτά υφάσματα βαμμένα από φυτικά χρώματα, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια.
2DO

ΑΛ ΜΠΑΧΙΑ
Οι κήποι του αποτέλεσαν το σκηνικό για την ταινία Ο Λόρενς της Αραβίας.

ΕΛ ΜΠΑΝΤΙ
Ένα από τα θαύματα της μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής. Με μωσαϊκά, ψηφιδωτά μάρμαρα από την Ιταλία, επικαλύψεις από χρυσό, όλη τη χλιδή και τον πλούτο της Ανατολής.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΤΑΡ ΣΙ ΣΑΪΝΤ
Rue Riad Zitoun Jdid. Συλλογές αμύθητης αξίας και ομορφιάς, κοσμήματα, χαλιά, κεραμικά.

ΜΠΑΝ ΣΑΑΝ
Το παλαιότερο τζαμί με χρυσοποίκιλτο μιναρέ.

ΚΟΥΤΟΥΜΠΙΑ (σπάνιας αρχιτεκτονικής).
Οι επισκέψεις σε τζαμιά και τεμένη απαιτούν σεβασμό και προσοχή! Απροσπέλαστα σε όσους δεν είναι μουσουλμάνοι.
2DO

ΟΥΑΡΖΑΖΑΤ
Πόλη κινηματογραφικό σκηνικό. Δεν την διάλεξαν άλλωστε τυχαία τα στούντιο του Χόλυγουντ για να γυρίσουν εδώ το Διαμάντι του Νείλου ή τον Ιησού από τη Ναζαρέτ, ούτε και ότι αποτέλεσε το φυσικό σκηνικό -μαζί με την κοντινή Αγκζντ- για το Τσάι στη Σαχάρα. Η πόλη ορμητήριο για την έρημο.

AMIZMIZ
Κάθε Τρίτη ένα μεγάλο παζάρι Βερβέρων σε ένα μη τουριστικό χωριό στον Άτλαντα.

BAIN DE MARRAKECH SPA
(Riad Mehdi, 2 Derb Sedra, Bab Agnaou, Medina)
Αν το οφείλετε στον εαυτό σας.
ΠΤΗΣΗ ΜΕ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ CIEL D' AFRIQUE 15
Afrique15, Rue Mauritanie, Guéliz- Marrakech
www.cieldafrique.info
2EAT

Τα παραδοσιακά πιάτα περιλαμβάνουν συνήθως κρέας και λαχανικά. Τα πιο δημοφιλή είναι:
• Τανζίν: Ψήνονται σε πήλινο σκεύος για ώρες σε χαμηλή φωτιά και είναι από κρέας (αρνί ή κοτόπουλο ή καμήλα) με διάφορα λαχανικά.
• Κεφτά: Κεφτέδες από αρνάκι με διαφορα μπαχάρια).
• Κεμπάπ & μεργκεζ (πικάντικα λουκάνικα).
• Κους κους χαρίρα, σούπα με αρνάκι, φακές, φρέσκα λαχανικά, κορίανδρο και πιπέρια.

CAFE AGRANA
Στην άκρη της Djemma El Fna. Πίτα pastille.

CHEZ ALI
Το τουριστικό χάι για Μετσέουι συνοδεία χορού της κοιλιάς και παραδοσιακών χορών.

RIAD EL YACOUT
Mε ταράτσα που βλέπει την παλιά πόλη και εσωτερική διακόσμηση σαν τις Χίλιες και Μία Νύχτες. 9 Derb Guebbas Batha, Fès Μedina.

CHEZ CHEGROUNI
Tο καλύτερο και φθηνότερο κους κους. Στην είσοδο της αγοράς Djemma El Fna.

DAR MOHA REST
Μαροκινή γαστρονομία. 81 rue Dar El Bacha.

LE CHALET DE LA PLAGE
Εξαιρετικό, για ψάρια και θαλασινά. Bd. Mohammed V, Essaouira.

LA TRISKALLA
Για ελαφρά γεύματα, καφέ, χυμους & wi fi. 58 rue Touahen, Essaouira.
TIPS
• Η ενοικίαση τζιπ με οδηγό κρίνεται απαραίτητη, εκτός κι αν στην προηγούμενη ζωή σας υπήρξατε Τουαρέγκ ή έστω Βέρβερος.
• Αν είστε της περιπέτειας διαλέξτε εκδρομή με καμήλες και φυσικά διανυκτερεύστε κάτω από τον έναστρο ουρανό της ερήμου.
• Απαραίτητα εφόδια το νερό, τα δροσερά βαμβακερά με μακριά μανίκια, γυαλιά, άνετα παντελόνια και κλειστά παπούτσια.

(πηγή: www.lifo.gr, 17/7/2008)

Ενα ευρώ περιπτερά…

«Ρε φιλαράκο, αφού δεν την αντέχεις τη Μύκονο, δεν πας καλύτερα σε κάνα άλλο νησί;». Την απίστευτη ατάκα εκστόμισε το προηγούμενο Σάββατο Μυκονιάτης περιπτεράς(!) σε φίλο μου, επειδή είχε το «θράσος» να τον ρωτήσει «γιατί πουλάει 1,5 ευρώ ένα συνηθισμένο μπουκάλι νερό». Ναι, ήμουν κι εγώ εκεί, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, και ομολογώ δεν έπαθα σοκ μόνον από τις τιμές του νησιού, όσο κυρίως από το ότι υπάρχουν τόσοι χιλιάδες Ελληνες που αδιαμαρτύρητα τις πληρώνουμε. Μας ζήτησαν (και δώσαμε) 38 ευρώ για δύο ομελέτες, ένα καφέ και μια πορτοκαλάδα. Πληρώσαμε 16 ευρώ για μια μικρή πίτσα, 12 ευρώ για μια χωριάτικη και 7 ευρώ για δύο αναψυκτικά. Και το βράδυ σε ένα μπαρ, για δύο απλά ποτά και δύο ακόμη σπέσιαλ (διότι άλλο βότκα - λεμονάδα και άλλο βότκα - φράουλα…) ξέρετε πόσα μας ζήτησαν; 54 ευρώ! (Τα απλά λέει χρεώνονται 12 ευρώ και τα σπέσιαλ 15. Ακόμη το συζητάμε ότι για 4 ποτά πληρώσαμε 18.400 δρχ!)

Το χειρότερο όμως δεν ήταν αυτό. Η σύζυγός μου είχε την ατυχία να ξεχάσει στο συγκεκριμένο μπαρ μια ζακέτα, η οποία δεν είχε τόσο χρηματική, όσο συναισθηματική αξία. Και λέω ατυχία διότι, όταν ύστερα από 10 λεπτά επιστρέψαμε για να την πάρουμε, όχι μόνον δεν την βρήκαμε, αλλά η κοπέλα που μας είχε σερβίρει (τα ποτά των 54 ευρώ) μάς αντιμετώπισε σαν εξωγήινους επειδή πιστεύαμε ότι θα βρούμε στο τραπέζι που καθόμασταν κάτι που ξεχάσαμε. «Δεν την είδα, μάλλον κάποιος θα την πήρε», μας είπε με αφοπλιστική φυσικότητα και χάθηκε στο πλήθος.

Η Μύκονος είναι ένα πανέμορφο νησί, την επισκέπτομαι για λίγο σχεδόν κάθε καλοκαίρι, αλλά έχω πια την πεποίθηση ότι πολλοί από όσους ζουν από αυτήν έχουν χάσει κάθε αίσθηση πραγματικότητας. Ο ξενοδόχος που μας φιλοξενούσε μάς εξομολογείτο ότι το νησί ήδη πληρώνει την απληστία των περισσοτέρων να τα αρπάξουν με κάθε τρόπο μέσα σε δύο μήνες. «Δεν τους ενδιαφέρει αν θα ξαναπάς στο μαγαζί τους, ενώ αν τους κάνεις παρατήρηση σε αντιμετωπίζουν ως παράξενο», μας έλεγε προβλέποντας ότι τα χειρότερα έρχονται...

Ολες τις συζητήσεις στην παρέα μονοπωλούσαν ανάλογα περιστατικά. Φίλοι που αποτόλμησαν να φάνε… ψάρι στη Μύκονο φέτος, μας έλεγαν ότι για ένα φαγκρί, μια μικρή τσιπούρα, μια σαλάτα και δύο κρασιά έδωσαν 320 ευρώ, ενώ άλλοι που επισκέφθηκαν το σικ γιαπωνέζικο πλήρωσαν 600 ευρώ (αυτοί καλά να πάθουν).

Το αστειότερο βέβαια το έμαθα παρεμπιπτόντως. Η Μύκονος, λέει, καθότι εξακολουθεί να λογίζεται από την Πολιτεία ως «παραμεθόριος περιοχή» υπάγεται σε χαμηλότερο ΦΠΑ (13%), για να μπορούν οι Μυκονιάτες να προσφέρουν ελκυστικότερες τιμές στους τουρίστες τους. Θα μου πείτε «αφού, ρε φιλαράκο, δεν την αντέχεις τη Μύκονο, γιατί πηγαίνεις» και δεν θα έχετε άδικο, αλλά δεν ξέρω και ποιος θα την αντέχει σε λίγα χρόνια…

(πηγή: www.kathimerini.gr, 17/7/2008)

Άνδρος

Kάθε φορά που ξαναεπισκέπτομαι ένα νησί μετά από πολλά χρόνια, φοβάμαι τι θα αντικρίσω. Aν θα μπορέσω να αναγνωρίσω τις εικόνες που κράτησα με νοσταλγία όλο αυτό τον καιρό στη μνήμη μου. Λοιπόν, η Xώρα της Άνδρου δεν με πρόδωσε ούτε αυτή τη φορά.

Γιατί μοιάζει ανέγγιχτη από το χρόνο, γιατί έχει κρατήσει τη φυσιογνωμία της ίσως περισσότερο από κάθε άλλη Xώρα. Λένε ότι οι Aνδριώτες δεν θέλουν ξένους, ούτε έχουν ανάγκη τους οικονομικούς πόρους του τουρισμού, και πιθανότατα εδώ να βρίσκεται και η απάντηση· η Xώρα της Άνδρου ζει τη δική της ζωή, όχι τη ζωή των άλλων.
Aν θέλετε να ξεφύγετε από τις τυπικές διαδρομές, να ζήσετε στην ατμόσφαιρα των υπέροχων νεοκλασικών κτιρίων, να κολυμπήσετε σε ερημικές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, να κάνετε trekking σε παρθένα φύση, τότε κλείστε εισιτήρια για το πλοίο (αυτοκίνητο ή μηχανή χρειάζεται οπωσδήποτε), προμηθευτείτε έναν καλό χάρτη και ξεκινήστε. Mπορεί ένα Σαββατοκύριακο να μη φτάνει ούτε καν για να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή, αλλά το καλοκαίρι μόλις τώρα αρχίζει...

Oι ωραιότερες (και πιο μοναχικές) παραλίες

H Άνδρος έχει πάρα πολλές παραλίες. Kάποιες έχουν εύκολη πρόσβαση και κάποιες όχι. Άλλες σημειώνονται στο χάρτη και άλλες θα τις ανακαλύψετε όταν χαθείτε στους χωματόδρομους προσπαθώντας να φτάσετε στην πιο μαγευτική παραλία του νησιού, την Άχλα (για να είστε σίγουροι ότι θα τη βρείτε, ακολουθήστε το δρόμο μέσω Bουρκωτής). Σε κάθε όρμο υπάρχει και μια αμμουδιά. H πιο κοντινή στη Xώρα ωραία παραλία είναι τα Πίσω Γιάλια. Στη δυτική ακτή στο δρόμο προς τον Xαλκολημνιώνα θα συναντήσετε τις Aποθήκες, ανατολικά στο δρόμο Xώρας - Kορθίου την παραλία Συνετί και έξω από το Kόρθι Tης γριάς το πήδημα. Στα βόρεια του νησιού, τις παραλίες Zόρκος και Bόρη, αν και ωραίες, συχνά τις πιάνουν οι βοριάδες.

Aξιοθέατα
Περπατήστε ξανά και ξανά στη Xώρα και θαυμάστε τα υπέροχα νεοκλασικά της κτίρια, που συνυπάρχουν με ενετικά πυργόσπιτα και παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια.
Eπισκεφτείτε το Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης (22820 22444). Γι’ αυτό το καλοκαίρι το Ίδρυμα Bασίλη και Eλίζας Γουλανδρή ετοιμάζει ένα εικαστικό αφιέρωμα στο διακεκριμένο ζωγράφο I. Mόραλη με τίτλο «I. Mόραλης - Mια ανίχνευση». H έκθεση (29/6 ως 28/9) θα περιλαμβάνει ελαιογραφίες, σχέδια και γλυπτά, τα οποία έχουν επιλεγεί από τον καλλιτέχνη.
Σε υπερρεαλιστικό πνεύμα και οι Σαράντης Kαραβούζης και Δημήτρης Γέρος από 19/7 μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Kυδωνιέων, Xώρα Άνδρου.
Extra tip: Στο Mπατσί, στο Πολιτιστικό Kαφενείο Θέμελος, οργανώνεται αυτές τις μέρες μια ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφίες που έχει τραβήξει από το αγαπημένο νησί ο Aντρέας Eμπειρίκος. Eγκαίνια: Σάββατο 19/7, στις 20.30. Μέχρι 24/8.
l Kάντε μια βόλτα στα όμορφα κοντινά χωριά Λάμυρα, Στενιές, Mένητες και Aποίκια, όπου βρίσκεται η πηγή Σάριζα.
l Έξω από το χωριό Aποίκια ακολουθήστε το μονοπάτι που οδηγεί στην Πυθάρα, ένα βιότοπο με ρυάκια, λίμνες και μικρούς καταρράκτες, πνιγμένους σε πυκνή βλάστηση.
l Aν έχετε διάθεση για πεζοπορία 7 περίπου χιλιομέτρων, το φαράγγι των Διποταμάτων με τους νερόμυλους και τη θαυμάσια φύση του θα σας βγάλει στον όρμο του Συνετίου.
l Πάρτε το μονοπάτι από το Kοχύλου που οδηγεί στο Πάνω Kάστρο (ή Kάστρο της Φανερωμένης), τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πολιτεία της Άνδρου, και από εκεί απολαύστε μια μοναδική θέα στο Aιγαίο.

INFO
Πώς να φτάσετε: Aπό τη Pαφήνα με πλοίο μέχρι το λιμάνι του Γαυρίου είναι περίπου 2 ώρες. Tο one way εισιτήριο του αυτοκινήτου στοιχίζει ­ 40 και του επιβάτη ­ 10 -12. Aπό το Γαύριο μέχρι τη χώρα η διαδρομή με αυτοκίνητο είναι λιγότερο από μια ώρα. Λιμεναρχεία: Pαφήνας 22940 22300 / Άνδρου 22820 22250

Πού να μείνετε: l Aρχοντικό Eλένη, στη Xώρα (Eμπειρίκου 9). Nεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα. Διαθέτει συνολικά 8 δωμάτια. Δίκλινο με πρωινό από ­ 95, 22820 22270 και 23471, 697 7074352, 697 4815118, www.elenimansion.gr l Kαλημέρα studios, στη Xώρα. Iδιαίτερα προσεγμένα, εξοπλισμένα studios με ανεξάρτητα μπαλκόνια (για δίκλινο προτείνουμε το Δωμάτιο 5). Δίκλινο από ­ 55, 22820 24381 και 24382, 6973 087999. www.androskalimera.gr l Δρυάδες, πλήρως εξοπλισμένα studios 40 m² στα Λειβάδια, 1,5 χιλιόμετρο έξω από τη Xώρα, μέσα στα δέντρα και με όμορφη θέα. Δίκλινο από ­ 65, 22820 22040, 697 3338621, 697 3303382, www.andros.gr /dryades /index.html
l Έξω από το Μπατσί, για αληθινή ξεκούραση σε zen ατμόσφαιρα θα πάτε στο νεανικό, ανακαινισμένο Aνερούσα (22820 41044-5) έξω από το Mπατσί. H θέα είναι καταπληκτική και μια υπέροχη δροσερή prive θάλασσα στα πόδια σας. H Mαρία, ψυχή του ξενοδοχείου εδώ και χρόνια, φροντίζει να μη λείψει σε κανέναν τίποτα.

Πού να φάτε: l Στη Xώρα: Στα Σκαλάκια και στην Παρέα και στου Nόνα δίπλα στο παλιό Ξενία
Στα χωριά της Χώρας θα ψάξετε για τη Σπηλιά
Στο Nημποριό Παλινώριο και στην Tαβέρνα του Mαδούρη
Στα Λειβάδια Γεύσεις
Στην Yψηλού Aσημόλευκα
Στις Στραπουριές στον Περτέση
Στα Γιάλια για ψάρι στου Mπάλλα
Στο Aπρόβατο στον Mπελαλή και στο Άνω Aπρόβατο στο Mπαλκόνι του Aιγαίου
Στο Mπατσί για ψάρι στο σικάτο Θάλασσα, στο Siroco για μοντέρνα κουζίνα, στον Γιακουμή για ούζο, στον Σταμάτη –την πιο παλιά ταβέρνα– και στο Kαβοντόρο για ποτό
Έξω από το Mπατσί: στο «φεγγαροβιομήχανο» στο Στιβάρι και στην Aγ. Mαρίνα για την τοποθεσία του, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα
Στον Άγ. Πέτρο στον Γιαννούλη για μαγειρευτά.

(πηγή: www.athensvoice.gr, 17/7/2008)

Το πράσινο τοπίο της Θάσου

Το νησί έχει σχήμα ελλειψοειδές με την ακτογραμμή να σχηματίζει κλειστούς όρμους, ανοιχτούς κόλπους, αλλά και μικρά και μεγάλα ακρωτήρια. H συνολική έκταση της Θάσου είναι 398 τετρ. χλμ. και το εσωτερικό της είναι έντονα ορεινό. Oι πιο ψηλές κορυφές είναι στο βουνό Yψάριο (Ψαριό), με ύψος 1.203 μ. και ο Προφήτης Hλίας που φτάνει τα 1.106 μ. Aνάμεσα στις δύο αυτές κορυφές θα δείτε όμορφα χωριά, καταπράσινες εύφορες κοιλάδες, δασωμένες ποταμιές και βεβαίως, πανέμορφες παραλίες.

Eνα μεγάλο προσόν της Θάσου είναι οι δρόμοι της. Yπάρχει δρόμος, και μάλιστα άσφαλτος, που «κυκλώνει» όλο το νησί. Στους οικισμούς, όπως και στη Λέσβο, τα επίνεια των μεσόγειων χωριών ονομάζονται «σκάλες». Ετσι, έχουμε Σκάλα Πρίνου, Σκάλα Σωτήρος, Σκάλα Kαλιρράχης, κλπ. Πρωτεύουσα της Θάσου είναι ο Λιμένας, που είναι και η πρώτη σας επαφή με το νησί ερχόμενοι με το φέρι από την Kεραμωτή. Eίναι μια μικρή πόλη γεμάτη γραφικά σπίτια που από την μία έχει τη θάλασσα κι από την άλλη πυκνό πευκοδάσος.

Μια βόλτα στο νησί

Oπωσδήποτε, λοιπόν, να επισκεφθείτε τα ορεινά χωριά του νησιού αφενός για τη θαυμάσια διαδρομή που θα απολαύσετε μέχρι να φτάσετε σε αυτά, αφετέρου για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αλλά και το φυσικό τοπίο τους. Oλα είναι στη «γραμμή» και με την τεχνική της παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, με κάποιες ντόπιες πινελιές, όπως οι ξύλινες τοξωτές πόρτες στις εισόδους και οι εγκοπές στη διακόσμηση των διάφορων ξυλοκατασκευών.

Στα 7 περίπου χλμ. από τον Λιμένα βρίσκεται το πρώτο από αυτά τα ορεινά στολίδια, η Παναγιά, που κάποτε ήταν και πρωτεύουσα του νησιού. Θα βρείτε αρκετά παλαιά αρχοντικά, των οποίων το εσωτερικό είναι στολισμένο με εξαιρετικά ξυλόγλυπτα. Στη δυτική μεριά είναι ο Mικρός και Mεγάλος Πρίνος (Kαζαβίτι). Aν καθίσετε κάτω από τα πλατάνια της πλατείας στο Mεγάλο Kαζαβίτι, θα νομίσετε πως βρίσκεστε κάπου στην Πίνδο. Στο κέντρο περίπου του νησιού βρίσκεται ένα άλλο πανέμορφο χωριό, οι Mαριές. Πέρα από την αρχιτεκτονική αξίζει τον κόπο μια βόλτα μέχρι τη λιμνούλα πάνω από το χωριό με τον μικρό καταρράκτη.

Tέλος, αξίζει να δείτε τον Θεολόγο, που μαζί με την Παναγιά, είναι από τα παλαιότερα χωριά της Θάσου, με πολλά αρχοντικά σε μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και με κατοίκους ιδιαίτερα περήφανους για την καταγωγή τους.

Aπό τους παραθαλάσσιους οικισμούς ο μεγαλύτερος είναι τα Λιμενάρια. Στην κορυφή του παραθαλάσσιου λόφου δεσπόζει ένα παλαιό οίκημα με καφέ τούβλα που οι ντόπιοι αποκαλούν «παλατάκι». Tο οίκημα ήταν η έδρα της γερμανικής εταιρείας που εκμεταλλευόταν τα ορυχεία σιδήρου του νησιού στις αρχές του αιώνα. Το αποκαλέσαν παλάτι, επειδή από εκεί κάποτε πέρασε ο Kάιζερ, και έμεινε. Tα ορυχεία εγκαταλείφθηκαν την εποχή του μεσοπολέμου. Tο χωριό έχει όμορφη παραλία, αλλά και ένα όμορφο και ασφαλές λιμανάκι για μικρά σκάφη.

Στον οικισμό της Aστρίδας, λίγα χιλιόμετρα από τα Λιμενάρια, στα νότια του νησιού, θα δείτε την Γκιόλα, μια μικρή κλειστή θαλασσινή λίμνη. Λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, με κατεύθυνση τη Θάσο (Λιμένας), θα βρείτε την Aλυκή, μια υπέροχη παραλία, όπου μπορείτε να δείτε ερείπια αρχαίων ναών, αλλά και τα αρχαία λατομεία που λειτούργησαν συνεχώς από τον 6ο π.X έως και τον 6ο μ.X. αιώνα.

Οι αμμουδερές παραλίες

Οσον αφορά τις παραλίες της Θάσου, οι πιο γνωστές είναι ο Tαρσανάς, το Nυστέρι, η Γλυφάδα, το Kρυονέρι, το Παχύ, η μεγάλη παραλία του Pαχωνίου, η Tρυπητή, η παραλία των Mεταλλείων στα Λιμενάρια, το Πευκάρι, ο Ποτός, η Ψιλή Αμμος, η Aλυκή με το αρχαίο λατομείο, η Xρυσή Aκτή, η Xρυσή Aμμουδιά και τέλος, η Mακρύαμμος. Σε όλες αυτές τις παραλίες θα βρείτε ψιλή άμμο, τόσο μέσα όσο και έξω από τη θάλασσα.

Χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα πάτε:
Eίτε αεροπορικώς, είτε οδικώς. Tο αεροδρόμιο της Kαβάλας «Mέγας Aλέξανδρος» βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Kεραμωτή (16 χλμ.) απ’ ότι στην Kαβάλα (35 χλμ.). Aπό την Kεραμωτή το ταξίδι με το φέρι διαρκεί περίπου 40 λεπτά. (O.A. τηλ. 210 - 96.66.666, Λιμεναρχείο Kαβάλας 2510 - 22.37.16). Oδικώς, από την Aθήνα θα οδηγήσετε 680 χλμ. μέχρι την Kαβάλα και από εκεί άλλα 51 μέχρι την Kεραμωτή. Eναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε φέρι απο το λιμάνι της Kαβάλας και από τη Nέα Πέραμο.
Πού να φάτε:
«Mούσες» - Λιμένας Θάσου
για ουζομεζέδες όπου θα αναζητήσετε τον Νικόλα. «Γλυφονέρι» - Παχύς, για ουζάκια,
αλλά και φαγητό. «Eλέα»
- Σκάλα Παναγίας και «Γραμπούσα» - Σκάλα Ποταμιάς, για ψαρομεζέδες.
«Bασίλης» - Ανω Πρίνος,
για ψητά αμνοερίφια, μαγειρευτά και θεσπέσιο σπιτικό κόκκινο κρασί.
«Λύκος» - Σκάλα Pαχωνίου,
για φρέσκα ψάρια.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 12/7/2008)

36 ώρες στο Πίτσμπουργκ

Tο Πίτσμπουργκ βίωσε μία εκπληκτική αναγέννηση που το μετέτρεψε σε απαστράπτουσα όαση του πολιτισμού. Τα παλιά στερεότυπα, όμως, δύσκολα πεθαίνουν και η πόλη ακόμα δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των απαραίτητων προορισμών.

Παρασκευή
4-7 μ.μ. Ατσάλι και καταρράκτες
Για να αγγίξετε την «καρδιά» του Πίτσμπουργκ επισκεφθείτε το Senator John Jeinz History Center που καταγράφει τις παλιές και καινούργιες δόξες της πόλης. Το βραδάκι δοκιμάστε μαρτίνι στο Soba, με το βικτωριανό εξωτερικό και τον εσωτερικό καταρράκτη.

Σάββατο
10.30 π.μ. Μεζές και βόλτα
Tο πρωί, οι Ρenn Avenue και Smallman Street μεταβάλλονται σε υπαίθρια αγορά, όπου θα βρείτε εδέσματα από κάθε γωνιά του κόσμου.
1 μ.μ. Δεν υπάρχουν κρεβάτια εδώ
Οι φιλότεχνοι μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο Αντυ Ουόρχολ. Αν αναζητείτε, όμως, το πολύ «προχωρημένο», επισκεφθείτε το Μουσείο Στρώματος, παλιό εργοστάσιο κατασκευής στρωμάτων, με την τελευταία λέξη της σύγχρονης τέχνης.
3-6 μ.μ. Δυσεύρετα αντικείμενα
Τα καλύτερα ψώνια βρίσκονται μεταξύ Στριπ Ντίστρικτ και Λορενσβίλ. Θα ανακαλύψετε αντικείμενα ντιζάιν, έργα σύγχρονης τέχνης, ρούχα κ.ά. Επειτα, κατευθυνθείτε προς το Μάουντ Ουάσιγκτον. Με ένα από τα εναπομείναντα τραμ, θα φτάσετε σε υψόμετρο 250 μ. ώς την Γκράντβιου Αβενιου.
7.30 μ.μ. Με το βλέμμα στην πόλη
Στην Γκράντβιου Αβενιου θα βρείτε εξαιρετικά εστιατόρια με υπέροχη θέα. Για ολόφρεσκα θαλασσινά κλείστε τραπέζι στο Monterey Bay Fish Grotto. Δοκιμάστε σολομό στα κάρβουνα με φρέσκιες φράουλες σε σάλτσα από κόκκινο κρασί.
11 μ.μ. Μαραθώνιος στα μπαρ
Επισκεφθείτε την Ιστ Κάρσον Στριτ. Θα βρείτε όποιο μπαρ ονειρεύεστε, από παραδοσιακά στέκια μέχρι τα πιο «μοδάτα» μπαράκια.

Κυριακή
11 π.μ. Brunch και μικροαγορές
Για κυριακάτικο Brunch, τρέξτε στο Zenith, έναν συνδυασμό γκαλερί, καταστήματος ενδυμάτων, παλαιοπωλείου και χορτοφαγικού εστιατορίου.
12.30 μ.μ. Το άλλο Οκλαντ
Η περιοχή παίρνει ενέργεια από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, το Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον και τον Καθεδρικό Ναό της Γνώσης. Επισκεφθείτε το φημισμένο Μουσείο Κάρνεγκι και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενώ πριν φύγετε κάντε μία βόλτα στο Οκλαντ με τις υπαίθριες εκθέσεις τέχνης.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε:
Senator John Heinz History Center (www.pghhistory.org)
City Theatre (www.citytheatrecompany.org)
Dee’s cafe (www.deescafe.com)
Soba (www. bigburrito.com/soba)
Contemporary Craft (www.contemporarycraft.org)
Andy Warhol Museum (www.warhol.org)
Mattress Factory (www.mattress.org)
Monterey Bay Fish Grotto (www.montereybayfishgrotto.com) Carnegie Museum of Art (www.cmoa.org)
Carnegie Natural History Museum (www. carnegiemnh.org)

(πηγή: www.kathimerini.gr, 12/7/2008)

Επίδαυρος: Παραστάσεις μετά... Σαββατοκύριακου

Η παράσταση στο θέατρο της Επιδαύρου έχει τελειώσει, τα φώτα σιγά σιγά σβήνουν, το πάρκινγκ αδειάζει. Από αυτό το χρονικό σημείο και πέρα, οι επιλογές είναι δύο: είτε παίρνετε τον (δίωρο) δρόμο της επιστροφής στο κλεινόν άστυ, είτε εκμεταλλεύεστε το Σαββατοκύριακο που απομένει για να ανακαλύψετε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Πελοποννήσου.

Για όσους αποφασίσουν (σωστά) να παραμείνουν, το in2life έκανε μια μικρή έρευνα στη γύρω περιοχή και σας παρουσιάζει τις καλύτερες επιλογές σε ό,τι αφορά το φαγητό, τη διασκέδαση, τη διαμονή και, φυσικά, τις παραλίες, για να συνδυάσετε το τερπνό μετά του ωφελίμου.

After theatre dinner
Ξεκινάμε από τα βασικά. Για τους… μυημένους στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, παράσταση χωρίς δείπνο στο ”Λεωνίδα” δε νοείται. Κάτω από την κληματαριά του κυρίου Λεωνίδα Λιακόπουλου, στο Λυγουριό, θα απολαύσετε σπιτικές γεύσεις (δικές μας αγαπημένες σπεσιαλιτέ η τυρόπιτα και το γιουβέτσι με μοσχάρι) και τοπικό ροζέ κρασί, σε λογικότατες τιμές –περίπου 15 ευρώ το άτομο, μαζί με το κρασί.

Επ’ ευκαιρία, μπορείτε να συγχαρείτε και τους πρωταγωνιστές της παράστασης που μόλις παρακολουθήσατε, που κάθονται στο διπλανό τραπέζι ή να θαυμάσετε τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες από παλαιότερες παραστάσεις στους τοίχους και να προσπαθήσετε να αναγνωρίσετε όσο περισσότερους καλλιτέχνες και celebrities μπορείτε.

Αν δεν είστε σίγουροι ότι την ημέρα της παράστασης θα έχετε την τύχη με το μέρος σας, καλό θα ήταν να κλείσετε εκ των προτέρων τραπέζι, στο τηλέφωνο 27530 22115. Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφθείτε την ταβέρνα και το επόμενο μεσημέρι, όταν οι ρυθμοί θα είναι περισσότερο χαλαροί και η παρουσία των καλλιτεχνών περισσότερο… incognito.

Nightlife
Αν και δεν θα τη χαρακτηρίζαμε ακριβώς τον ”παράδεισο των clubbers”, η περιοχή που εκτείνεται γύρω από το θέατρο της Επιδαύρου και περιλαμβάνει το Λυγουριό, την Παλαιά και τη Νέα Επίδαυρο προσφέρει αρκετές επιλογές για όσους θέλουν να ξενυχτήσουν λίγο παραπάνω. Μερικές από τις καλύτερες είναι το bar ”Dream Theater” στο Λυγουριό, το ”Black & White cafe bar” και η υπαίθρια ντίσκο ”Καπάκι” στην Παλαιά Επίδαυρο.

Για όσους αναζητούν κάτι πιο… εξειδικευμένο για τη νυχτερινή τους διασκέδαση, το Ναύπλιο, με τα πολυάριθμα μπαράκια και τα μεγάλα καλοκαιρινά club, απέχει μόλις 27 χιλιόμετρα από το θέατρο.

Διαμονή
Λόγω της ολοένα αυξανόμενης δημοτικότητας που απολαμβάνει το Φεστιβάλ Επιδαύρου, οι επιλογές διαμονής επαρκούν για να καλύψουν τόσο τη μεγάλη ζήτηση, όσο και τις διαφορετικές προτιμήσεις των επισκεπτών.

Βουτιές και ηλιοθεραπεία
Στην Παλαιά Επίδαυρο, θα κολυμπήσετε στις παραλίες Νησί, Γιαλάσι και Καλαμάκι, με τα καταπράσινα νερά, την αμμουδερή παραλία και τα πεύκα που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.

Στη βόρεια πλευρά της παραλίας του Γιαλασίου, αν απομακρυνθείτε λίγο από την στεριά, είτε κολυμπώντας είτε με βάρκα, μπορείτε να δείτε τα βυθισμένα ερείπια ενός κομματιού της αρχαίας πόλης.

Λίγα χιλιόμετρα από την Επίδαυρο, βρίσκουμε μία από τις δημοφιλέστερες, και κατά τη γνώμη μας καλύτερες, παραλίες της Αργολίδας, την Κάντια. Ο συντομότερος δρόμος για να φτάσετε εδώ, είναι στρίβοντας αριστερά στο αρχαίο θέατρο και ακολουθώντας το δρόμο που περνά μέσα από το χωριό Αδάμι.

Περιήγηση και αξιοθέατα
Στις απογευματινές σας βόλτες, μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε:
* Τη γιορτή του αγροτουρισμού, στο λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου, όπου κάθε καλοκαίρι από το 1998 στήνονται ξύλινα περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Πελοπόννησο. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ντόπιο κρασί, παραδοσιακά γλυκά και μέλι, τυροκομικά προϊόντα και ζυμαρικά, να αγοράσετε χειροποίητα κοσμήματα και μοναδικά αντικείμενα τέχνης και να ενημερωθείτε για τα προγράμματα του αγροτουρισμού.
* Τον αρχαιολογικό χώρο που φιλοξενεί το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και το Μουσείο Αρχαίας Επιδαύρου, που λειτουργεί καθημερινά εδώ από τις 8.00 έως τις 19.00. Μη βιαστείτε να πείτε ότι έχετε επισκεφθεί το θέατρο τόσες φορές που γνωρίζετε άριστα το χώρο. Η απουσία του πλήθους και το φως της ημέρας δίνουν στο χώρο μία εντελώς διαφορετική διάσταση. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 27530 22666.
* Τα ερείπια του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, του Κάστρου της Νέας Επιδαύρου και της Ακρόπολης της Βασσάς.
* Το Νησί, τη χερσόνησο που διχοτομεί την παραλία της Επιδαύρου, όπου μπορείτε να θαυμάσετε απομεινάρια της Ακρόπολης και των Ρωμαϊκών τειχών, ερείπια παλατιού και σπιτιών, στύλους Δωρικού ναού, Μυκηναϊκούς τάφους και το μεγαλοπρεπές στολίδι της πόλης, το ”μικρό αρχαίο θέατρο”.
* Το φαράγγι του Βόθυλα, έναν καταπράσινο παράδεισο για τους περιπατητές και όχι μόνο, πολύ κοντά στη Νέα Επίδαυρο.

(πηγή: www.in2life.gr, 11/7/2006)

Havana Club

Πόλη ερωτική, που φλερτάρει με το ίδιο το πάθος, η Αβάνα βρέχεται από τον Ατλαντικό και, παρά τη φτώχια της, επιμένει να ζει στο όριο.

Η «μακρόστενη πόλη» απλώνεται κατά μήκος του Ατλαντικού. Τα κύματα σκάνε στη λεωφόρο Μασέο, πιο γνωστή και ως Malecon. Στην ανατολική πλευρά δεσπόζει το Καστίγιο δελ Μόρο, το παλιό ισπανικό φρούριο στην είσοδο του λιμανιού από όπου η θέα της πόλης είναι αξεπέραστη. Προς τα δυτικά οι ατσάλινοι ουρανοξύστες της καινούργιας πόλης υψώνονται πάνω από τους φάρους. Ξεχωρίζουν οι δύο πύργοι του ιστορικού ξενοδοχείου Nacional και άλλα πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων που περιμένουν τους όχι και τόσους πολλούς τουρίστες που επισκέπτονται την Κούβα...

Ο καλύτερος τρόπος για αληθινή γνωριμία με την πόλη είναι περπατώντας στις γειτονιές της και κατά μήκος του Μαλεκόν. Ερωτευμένοι, και όχι μόνο, όλων των αποχρώσεων και ηλικιών συναντιούνται στο Μαλεκόν για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα και να αναμειχθούν με το πλήθος. Κατά μήκος του υπάρχει μια σειρά από αποικιακά κτίρια με ρόδινες, γκρίζες, κίτρινες, πράσινες και γαλάζιες προσόψεις. Όλα έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα. Λίγα έχουν επισκευασθεί, ενώ όλα θα μπορούσαν, στο όνομα της οικονομικής δυσπραγίας και του 45χρονου και πλέον αμερικανικού εμπάργκο, να θυσιαστούν στο βωμό της σκοπιμότητας.

Τα στενά της Αβάνα Βιέχα περιγράφονται ως χρονομηχανή. Αυτό που αντικρίζει ο επισκέπτης δεν διαφέρει από αυτό που είδαν ο Γκράχαμ Γκρίν, ο Ζορζ Σιμενόν, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, τουλάχιστον πριν από πενήντα χρόνια. Οι πρώτες νότες από τα μπόνγκο και τα κόνγκα σημαίνουν ότι αρχίζει η μεσημεριανή μουσική και φθάνει η ώρα για το πρώτο ποτό της ημέρας. Μια μπάντα αρχίζει να παίζει για το πλήθος που μαζεύεται στο υπαίθριο καφέ. Ακριβώς η ίδια σκηνή κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις πλατείες που σχηματίζουν ένα νοητό τετράγωνο στην παλιά πόλη. Πλάζα Βιέχα, πλάζα Καθεδράλ, πλάζα δε λας Άρμας και πλάζα Σαν Φρανσίσκο. Περπατώντας ανάμεσα στα παλιά κτίρια, η πόλη θυμίζει πλατό κινηματογραφικής ταινίας. Από ένα καφέ ακούγεται το πιο διάσημο κουβανέζικο τραγούδι, το «Γκουανταναμέρα», απ' το μπαράκι με τις κρεολές κουκλίτσες, το Chan-Chan, του θρυλικού Compay Segunto και από ένα τρίτο μουσικοί με ζωηρόχρωμα ρούχα και εκπληκτικές φωνές στέλνουν «μηνύματα» τραγουδώντας «Hasta Siempre, Commandante Che Guevara»!

Τα μεσημέρια του καλοκαιριού η ζέστη είναι αφόρητη, οι πλακόστρωτοι δρόμοι και η άσφαλτος ανάβουν κι αναδίδουν όλη τη θερμότητα του ήλιου. Είναι η ώρα της σιέστας, η ώρα που άλλοι επισκέπτονται μπαρ για ένα ποτό ή αναψυκτικό, άλλοι παίζουν ντόμινο στη σκιά καθώς υπαίθριοι ανθοπώλες αναζητούν πελάτες, ενώ μια ευτραφής κυρία με μια μεγάλη λευκή τούρτα θα αναζητά κάποιον που θα θέλει να γιορτάσει. Θα μπορούσε να ‘ναι και σκηνή ταινίας. Έξω από τον κινηματογράφο Yara όπου προβάλλεται μια κινέζικη ταινία μια ουρά περιμένει υπομονετικά. Στην άλλη πλευρά του δρόμου μια άλλη μακριά ουρά έχει σχηματισθεί μπροστά στο Copelia, το πιο γνωστό παγωτατζίδικο της Αβάνας. Η είσοδος στον κινηματογράφο κοστίζει δύο πέσος (10λεπτά) το παγωτό 3. Δεξιά υπάρχει μια άλλη είσοδος, αό την οποία μπαινοβγαίνουν τουρίστες χωρίς ουρά και σαρώνουν σε πέσος κονβέρτιμπλ.

Στην Κούβα σήμερα υπάρχουν δύο τάξεις: Αυτοί που μπορούν να γευθούν ό,τι και οι τουρίστες επισκέπτες και αυτοί που ζουν χάρη στις παροχές του κράτους και το πενιχρό μηνιαίο εισόδημα των 10 ευρώ. Η πρώτη τάξη μπορεί να έχει ό,τι θέλει χάρη στα 2 εκατ. τουρισμό ή τα εμβάσματα που φτάνουν από τους μετανάστες. Τότε μπορεί να ψωνίσει από τα σούπερ μάρκετ με κονβέρτιμπλ, μπορεί να πάει διακοπές, ακόμη και να αποκτήσει κάποια από τα αγαθά του δυτικού πολιτισμού όπως αυτοκίνητο, τηλεόραση, video, κινητό τηλέφωνο, computer κ.λπ. Πολλοί, για να αποκτήσουν έξτρα εισόδημα, δουλεύουν περιστασιακά ως μουσικοί, ασχολούνται με είδη λαϊκής τέχνης, ψαρεύουν για να πουλήσουν την ψαριά και καμιά φορά «ψαρεύουν» και ξένους...

Κατά μήκος της Μαλεκόν άνδρες που επιπλέουν μέσα σε σαμπρέλες από ρόδες φορτηγών ρίχνουν συρτές, άλλοι ψαρεύουν με καλάμι από τα βράχια ή τον κυματοθραύστη και άλλοι βουτούν με ψαροντούφεκα, διεκδικώντας την ψαριά της ημέρας σε έναν τόπο που μπορεί με ευκολία να χαρακτηρισθεί «ευλογημένος ψαρότοπος». Η ζωή των Κουβανών παρομοιάζεται με το ψάρεμα. Δεν ξέρεις τι θα φας για βραδινό, αλλά το να ρίξεις την πετονιά στο νερό σου δίνει ελπίδα.

Η Αβάνα είναι μια «κυρία» που φροντίζει το μύθο της, ζωντανή μέρα και νύχτα, δείχνει την ερωτική της πλευρά στους επισκέπτες της με ευγένεια , χαμόγελο και αδιάκοπο φλερτ.
ADDRESS BOOK
Οι διευθύνσεις που πρέπει να επισκεφθείτε.
2SEE

JOSE MARTI MEMORIAL
Tο υψηλότερο σημείο της πόλης (109 μ.). Μουσείο με τα έργα του εθνικού ήρωα στην Πλατεία της Επανάστασης.

CASTILLO DER MORO & SAN CARLOS DE LA CABANA
Ισπανικό και αγγλικό φρούριο. Δεσπόζουν στην είσοδο του λιμανιού στην Αβάνα. Η καλύτερη θέα της πόλης που φιλοξενεί ένα μικρό μουσείο που κάποτε ήταν το γραφείο του Ερνέστο Γκεβάρα.

LA FINCA VIGIA
Το σπίτι όπου έζησε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ από το 1939 έως το 1961. Προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα εκτίθενται εδώ (βιβλία, έγγραφα, φωτογραφίες), ακριβώς όπως τα είχε αφήσει.

MUSEO NACIONAL DE BELLAS ARTES
Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή κουβανέζικων έργων τέχνης από το 16ο αιώνα μέχρι σήμερα. Αναζητήστε το «El Rapto de las Mulatas» του Carlo Enriquez, το «Gitana Tropical» του Victor Manuel, το «Madernidad» του Wilfredo Lam , το «Recibio en Mal Estad» του Zaida del Rio Mundo και το «Sοnado» του Tonel.

PASEO DEL PRADO
Ο πανέμορφος δρόμος που από το 1772 ενώνει το Μαλεκόν με την Πλατεία της Αδελφότητας, γύρω από την οποία βρίσκονται τα ξενοδοχεία Inglatera, Park Central, SEVILIA, Saratoga.
2BE

BAR EL FLORIDITA
Obispo No 557
Το καλύτερο και ακριβότερο ντάκιρι στο λίκνο του. Δοκιμάστε το κλασικό ή με φράουλα, ή το αγαπημένο διπλό του Χέμινγουεϊ με γκρέιπφρουτ χωρίς ζάχαρη.

BAR MONSERRATE
Monserrate esq. A Obrapia
Δίπλα στη Floridita τα έπινε πού και πού ο Κάστρο φοιτητής. Τώρα θα σας «φτιάξει» μια πολύ καλή μπάντα.

CASA DE LA MUSICA, GALLIANO
Calle Galiano e/Neptuno y Concordia
Αργά το βράδυ εμφανίζονται οι πιο γνωστές κουβανέζικες μπάντες.

LA ZORRA Y EL CUERVO JAZZ CLUB
Calle 23 y O, El Vedado
Το καλύτερο τζαζ κλαμπ της Κούβας.

CABARET PARISIEN
Htl Nacional de Cuba, Vedado
Ωραία κοστούμια, εντυπωσιακοί χορευτές και χορεύτριες με πολύ καλούς τραγουδιστές και μουσικούς. Εξαιρετικό!

BAR DELIRIO HABANERO
Teatro Nacional, Paseo esq, a 39
Στον τέταρτο όροφο του Εθνικού Θεάτρου για Cuba libre, regeatton και θέα στην επιβλητική Πλατεία της Επανάστασης.
2EAT

EL ALJIBE
Avenida 7,entre 24 y 26
Το must της κουβανέζικης κουζίνας με το εκπληκτικό παραδοσιακό ψητό κοτόπουλο

LOS NARDOS
Sociedad Juventud Asturiana
Paseo del Prado No 563
Το καλύτερο και φθηνότερο paladar απέναντι από το Καπιτώλιο. Μακράν το δημοφιλέστερο ανάμεσα στους Κουβανούς.

TABERNA LA MURALLA
San Ignacio
Plaza Vieja
Φρέσκια μπίρα (clara y negra) και ψητά (κοτόπουλο, αστακός, γαρίδες) στα κάρβουνα συνοδεία μουσικής.
2DO

• Περπατήστε άφοβα στους δρόμους πίσω από το Καπιτώλιο.

• Πάρτε τον πεζόδρομο San Rafael από το Teatro Garcia Lorka και μετά αριστερά, στο Bario del Chino, στην περιοχή των Κινέζων ή στο Αβάνα Centro για να δείτε την αληθινη Κούβα .
TIP

• Μην αγοράζετε «φθηνά» πούρα στο δρόμο.

• Αγοράστε πίνακες ζωγραφικής.

• Νερό να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο.

• Περάστε μια μέρα στον παράδεισο του Las Terassas και ζητείστε να φάτε Ropa VIEJA στο Campesinos ακούγοντας Hermanos Morales.

(πηγή: www.lifo.gr, 10/7/2008)

Απανωτά κρούσματα μαζικής υστερίας αναστατώνουν το Μπανγκλαντές

Μια μυστηριώδης «ασθένεια», την οποία οι ειδικοί περιγράφουν ως μαζική υστερία, οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο έξι σχολείων και ενός εργοστασίου στο Μπανγκλαντές σε διάστημα ενός μήνα.

Η πάθηση φαίνεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτική: μόλις ένα άτομο παραπονεθεί για κάποια ενόχληση, όλοι γύρω του αρρωσταίνουν με παρόμοια συμπτώματα ή πέφτουν λιπόθυμοι, ανέφεραν οι γιατροί.

Τα περισσότερα θύματα είναι μαθήτριες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος υγείας στην περιφέρεια του Τζεσόρε, όπου βρίσκονται τέσσερα από τα σχολεία.

«Ξεκίνησε όταν ένα κορίτσι λιποθύμησε στο σχολείο. Σχεδόν αμέσως δεκάδες φίλες της άρχισαν να παραπονιούνται για έντονους πονοκεφάλους, ανησυχία και σωματικούς πόνους. Επηρεάστηκαν όλες μέσα σε λίγα λεπτά» είπε ο Δρ Σαλαχουντίν Καν.

«Μέχρι στιγμής, 81 μαθητές σε τρία σχολεία και ένα μαντράσα [θρησκευτικό σχολείο] έχουν χτυπηθεί από την πάθηση. Περισσότεροι από τους μισούς λιποθύμησαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Κλείσαμε προσωρινά τα σχολεία και το μαντράσα» πρόσθεσε.

Ακόμα ένα περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα σε σχολείο της περιφέρειας Ναρσίνγκντι, όπου 11 μαθήτριες αρρώστησαν όταν άκουσαν ότι μια συμμαθήτριά τους είχε πεθάνει αιφνιδίως.

Στην παράκτια πόλη Τσιταγκόνγκ, 700 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο ρούχων εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα. «Ξεκίνησε όταν ένας εργάτης είπε ότι είδε ένα αντικείμενο σαν φάντασμα. Μέσα σε λίγα λεπτά όλο το εργοστάσιο είχε καταληφθεί από μαζική υστερία: οι εργάτες έπεφταν αναίσθητοι, παραπονούνταν για πονοκέφαλο, σπασμούς και δύσπνοια» ανέφερε ο Μοστάκ Χοσαΐν του εθνικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας, Ελέγχου και Έρευνας Ασθενειών.

«Δεν είναι τίποτα άλλο από μαζική υστερία. Από την ασθένεια επηρεάζονται κυρίως έφηβα κορίτσια που είναι ευάλωτα από σωματική και ψυχολογική άποψη» είπε ο Χισαΐν.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, περίπου 2.000 μαθητές στο Μπανγκλαντές έχουν επηρεαστεί από τον Αύγουστο του 2005, όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα.

Στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, οι εικασίες δίνουν και παίρνουν για το παράξενο φαινόμενο. Ένας στρατιωτικός γιατρός υποστήριξε μάλιστα στην κρατική τηλεόραση ότι οι μαθήτριες έπεσαν θύματα επίθεσης με δηλητηριώδες αέριο από ξένους τρομοκράτες.

(πηγή: www.in.gr, 10/7/2008)