5.376 δολοφονίες το 2008 στο Μεξικό

Εκρηξη βίας σημειώθηκε το 2008 στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες, που θεωρείται η πλέον επικίνδυνη του Μεξικού, με 1,653 δολοφονίες -οι 75 αστυνομικών- έναντι 318 το 2007, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Στο Μεξικό καταγράφηκαν την χρονιά που μας πέρασε 5.376 ανθρωποκτονίες που αποδίδονται στα καρτέλ ναρκωτικών της χώρας, όπως προκύπτει από στοιχεία της κυβέρνησης. Μόνο στην Σιουδάδ Χουάρες σημειώθηκε σχεδόν το 1/3.

Ο πόλεμος των καρτέλ για τον έλεγχο της διακίνησης κοκαΐνης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίστηκε και το 2008, με επίκεντρο την περιοχή αυτή του βόρειου Μεξικού που συνορεύει με τις πολιτείες της Καλιφόρνιας, του Τέξας, της Αριζόνας και του Νέου Μεξικού.

Το 2008 έφυγε με το θάνατο 12 ανθρώπων στο Σαν-Σιλβέστρε κοντά στα σύνορα με το Τέξας και το 2009 ήρθε με οκτώ δολοφονίες στην Σιουδάδ Χουάρες και άλλες τρεις στην ίδια επαρχία.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2006 ο πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και περισσότεροι από 36.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα με αυτόν τον στόχο.

Ο επικεφαλής της μεξικανικής εξέγερσης του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας (EZLN), υποδιοικητής Μάρκος, κατηγόρησε τον Καλδερόν ότι διεξάγει τον πόλεμο εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών σαν να ηγείται «μιας αγέλης», η οποία «έχει εμπλακεί σε πόλεμο με μια άλλη αγέλη». «Ο Καλδερόν υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει όλη την δύναμη του κράτους εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά είναι προφανές ότι είναι το οργανωμένο έγκλημα που διευθύνει την δύναμη του κράτους», είπε ειρωνικά.

(πηγή: www.flash.gr, 3/1/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: