Λοζάνη: Αληθινή αρχόντισσα της λίμνης!

Ανάμεσα στα πανέμορφα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την Ελβετία, η Λοζάνη κατέχει την πιο ξεχωριστή θέση.

Χτισμένη αμφιθεατρικά στη βόρεια όχθη της λίμνης Λεμάν κι επάνω σε λόφους και σε κοιλάδες που εναλλάσσονται, η Λοζάνη ξεχωρίζει για την ποικιλία του τοπίου της, δημιουργώντας στον επισκέπτη μία συνεχή αίσθηση σκαμπανεβάσματος! Γέφυρες και υπέργειες διαβάσεις διεκολύνουν τους πεζούς ώστε να μπορέσουν να θαυμάσουν τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της.

Η πόλη
Οι κήποι και τα πάρκα κατέχουν περίοπτη θέση, ενώ στις παρυφές της ευδοκιμούν αμπελώνες και δάση. Όσο για την ίδια την πόλη; Φυσικά διαθέτει την παλιά της συνοικία στο κοίλωμα μιας κοιλάδας, τους μεγαλοπρεπείς ναούς της χτισμένους πάνω σε λόφους και την τουριστική και μοντέρνα της πλευρά, που ξετυλίγεται στις όχθες της λίμνης και στο γραφικό της λιμάνι. Η Λοζάνη είναι από τα σημαντικότερα κέντρα σπουδών και φιλοξενεί σπουδαστές απ? όλο τον κόσμο. Επίσης, από το 1915 λειτουργεί σαν έδρα της Επιτροπής του Διεθνούς Ολυμπισμού. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τον Καθεδρικό Ναό της Νοτρ Νταμ (του 12ου αιώνα) και το Κάστρο Σεν Μερ, το επισκοπικό παλάτι που χτίστηκε από πέτρα και τούβλα το 1397. ­Από τις σκάλες της αγοράς κατεβείτε στην παλιά πόλη και περπατήστε στους πεζόδρομους. Στην πλατεία Παλί θα δείτε το Δημαρχείο και στην πλατεία Ριπόν επισκεφθείτε το Μέγαρο Ριμίν με το Μουσείο Καλών Τεχνών. Περπατήστε κι άλλο και δείτε ενδιαφέροντα κτίρια όπως την παλιά Ακαδημία, το Μεγάλο Συμβούλιο, τον παλιό Πύργο της ’λε και το Δικαστικό Μέγαρο. Αν κουραστήκατε, ξαποστάστε στο πάρκο Μον Ρεπό, όπου βρίσκεται και η ομώνυμη βίλα του 19ου αιώνα, αυτοκρατορικού στυλ. Από μουσεία, αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο της Λοζάνης (Μουσείο της Επισκοπής) και το Ολυμπιακό Μουσείο. Προχωρήστε τώρα και στη λεωφόρο Ουσί, που θα σας οδηγήσει στο λιμάνι. Παράλληλα με τη λίμνη, η λεωφόρος Πιερ ντε Κουμπερτέν θα σας φέρει στην Έδρα της ­Ολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης, ανηφορίστε στο ύψωμα (765 μ.) Σινιάλ ντε Μπελμόν (6 χλμ. από το κέντρο) για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα, ενώ επισκεφθείτε το Σαλέ α Γκομπέ Μοντερόν (843 μ. υψόμετρο), ­ένα χώρο αναψυχής μέσα στο δάσος και πλάι σε ποτάμι.

Εκδρομές
Οι ομορφότερες ελβετικές πόλεις είναι στα πόδια σας! Ξεκινήστε ­από τη Γενεύη (62 χλμ. ), στην άλλη άκρη της λίμνης Λεμάν, και καθ? οδόν σταματήστε στο Μοντρέ και το Βεβέ: δύο γραφικότατα μέρη. Η δεύτερη μάλιστα είναι και η γενέτειρα του Τσάρλι Τσάπλιν, κάτι που θα φροντίζουν να σας το θυμίζουν σε κάθε γωνιά και με κάθε τρόπο! Επισκεφθείτε ακόμη τη Βέρνη (106 χλμ.), την πανέμορφη Λουκέρνη (200 χλμ.), τη Ζυρίχη (226 χλμ.) και το Λουγκάνο (299 χλμ.).

Χρήσιμα: Κωδικός Λοζάνης: 004121. Νόμισμα: Ελβετικό φράγκο = 1 ευρώ και 50 λεπτά Ώρα: Μία ώρα πίσω. Μουσεία: ­ανοικτά καθημερινά ­εκτός Δευτέρας 11.00 με 17.00. Τηλ. ανάγκης: 117. Η Ελβετία είναι χώρα εκτός ΕΕ, άρα χρειάζεστε υποχρεωτικά διαβατήριο.

Τοπικός τουρισμός: Απευθυνθείτε στο τηλ.: 6137321 ή στο site: www.lausanne-tourisme.ch

Φαγητό: Τα πιο διάσημα πιάτα της ελβετικής κουζίνας είναι τα φοντί σε διάφορες παραλλαγές. Δοκιμάστε τα! Τοπική κουζίνα και σε λογικές τιμές θα βρείτε στις μπρασερί: Bavaria (τηλ.: 3233913), Du Cygne (τηλ.: 3122180), Lausanne-Moudon (τηλ.: 3290471) και στο «P?tite Marmite» (τηλ.: 7843812). Φυσικά θα βρείτε πληθώρα εστιατορίων με γαλλική και ιταλική κουζίνα.

Διασκέδαση: Για ένα ποτό να πάτε στα πολύ ατμοσφαιρικά μπαράκια Tchin Tchin (με ζωντανή μουσική) και Le Colony. Για να χορέψετε θα πάτε στο Insomnia Disco Club. Αν προτιμάτε τα σόου, υπάρχουν τα καμπαρέ Belle Epoque και Tabaris.

Αγορές: Αγοράστε σοκολάτες, τυριά, αλλαντικά, κρασιά. Ακόμη, αντικείμενα τέχνης, διακοσμητικά και φυσικά ρολόγια.

(πηγή: www.7merestv.gr, 2/1/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: