Φωτοκαταγραφές (7/1/2009)






(όπως πάντα click για μεγέθυνση)

Κάιρο

Τα έθιμα των Θεοφανίων στην ανατολική Μακεδονία

Των Φώτων αναβιώνουν κάθε χρόνο τις ημέρες των Θεοφανίων, στο τέλος του εορταστικού Δωδεκαημέρου, ποικίλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία, που έχουν τις ρίζες τους σε διονυσιακά δρώμενα.

Σε αυτές τις εκδηλώσεις κυριαρχούν οι μεταμφιέσεις και μαζί με αυτές τα κουδούνια, τα τραγούδια, οι χοροί, οι παραστάσεις και οι αναπαραστάσεις. Όλα τα στοιχεία δείχνουν τον πρωτογενή σκοπό αυτών των εκδηλώσεων, που δεν είναι άλλος παρά η ευημερία και η καλοχρονιά στην ευρύτερη διάσταση της καλής υγείας και της πλούσιας σοδειάς.

Στα νότια του νομού Δράμας, στα δημοτικά διαμερίσματα Βώλακας, Καλή Βρύση, Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Πετρούσα και Πύργοι αναβιώνουν τις μέρες αυτές εκδηλώσεις με έντονο το διονυσιακό στοιχείο.

Στην Πετρούσα, οι μεταμφιέσεις γίνονται στις 7 και 8 Ιανουαρίου, με κύριο στοιχείο του γιορτασμού την πομπική περιφορά με λύρες και νταχαρέδες μιας καμήλας, εικονικής σήμερα, πραγματικής παλαιότερα. Στον Ξηροπόταμο και στο Μοναστηράκι γίνονται στις 7 Ιανουαρίου οι «Αράπηδες».

Ανάλογες με τις παραπάνω είναι οι μεταμφιέσεις και στους Πύργους, την ημέρα των Θεοφανίων και την επομένη, με δέρματα, κουδούνια και ολονύχτιο γλέντι.

Στην Καλή Βρύση, τα δρώμενα των ημερών αυτών παίρνουν πιο συγκροτημένη μορφή στη διάρκεια ενός τριήμερου πανηγυρικού με ευρύτερο εθιμολογικό πλαισίωμα, που αρχίζει από την παραμονή των Θεοφανίων με τελετουργικό δείπνο των μελών κάθε οικογένειας.

Πρωταγωνιστούν τα «Μπαμπούγερα», άντρες μεταμφιεσμένοι ζωόμορφα, ζωσμένοι με βαριά κουδούνια. Εμφανίζονται αμέσως μετά την τελετή του αγιασμού και με την εντυπωσιακή μεταμφίεση και τη θορυβώδη παρουσία τους κυριαρχούν σε όλο το χωριό την ημέρα των Θεοφανίων, καθώς και τις δύο επόμενες.

Τις μέρες του Δωδεκαημέρου σε χωριά όπου υπάρχουν εγκατεστημένοι πρόσφυγες από τον Πόντο, όπως οι Σιταγροί και η Πλατανιά, αναβιώνουν οι «Μωμόγεροι». Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις «μίμος» και «γέρος», από τις μιμητικές κινήσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές με μορφή γεροντικών προσώπων.

Στο νομό Καβάλας, στη Νικήσιανη, την έδρα του Δήμου Παγγαίου, αναβιώνει το έθιμο των «Αράπηδων» ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννου. Το έθιμο αναπαριστά τη μάχη της ζωής και του θανάτου. Παλικάρια και παιδιά ντυμένα με προβιές και ζωσμένα με βαριά κουδούνια βγαίνουν στους δρόμους του οικισμού και με τον εκκωφαντικό θόρυβο των κουδουνιών ξορκίζουν το κακό και φέρνουν το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής.

Τέλος, στη Νέα Καρβάλη, ανατολικά της πόλης της Καβάλας, κάθε χρόνο την παραμονή των Θεοφανίων αναβιώνουν τα «Σάγια», ένα έθιμο που τηρούνταν σε όλη την Καππαδοκία. Το έθιμο αυτό αποτελεί μια σύνθετη τελετουργική πράξη, η οποία περιέχει και λατρευτική διάσταση και έχει ως κύριο σκοπό την ευημερία, δηλαδή την καλοχρονιά, στοιχείο που τονίζεται με την πυρά, τις ευχές, τους χορούς και τα τραγούδια.

Στην πλατεία της Νέας Καρβάλης, μπροστά από το ναό του Αγίου Γρηγορίου, όπου φυλάσσεται το σεπτό σκήνωμα του Αγίου, οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές. Οι φλόγες ανεβαίνουν ψηλά και οι άνθρωποι τριγυρίζουν την πυρά, χορεύοντας και τραγουδώντας.

Τα παλιά χρόνια, όλοι παρακολουθούσαν την κατεύθυνση του καπνού. Αν πήγαινε ανατολικά ήταν καλό σημάδι, η σοδειά θα ήταν πλούσια. Αν στρεφόταν προς τη Δύση, το Βορρά ή το Νότο, μόνο τα σπίτια του χωριού που ήταν σ' εκείνα τα σημεία θα είχαν καλή συγκομιδή. Όταν χαμήλωνε η φωτιά, τα παιδιά πηδούσαν από πάνω τρεις φορές.

(πηγή: www.in.gr, 6/1/2009)

Φωτοκαταγραφές (6/1/2009)



(όπως πάντα click για μεγέθυνση)

Λίμνη Πλαστήρα

Επιβάτης πτήσης στις ΗΠΑ κέρδισε αποζημίωση για μπλουζάκι με αραβική φράση

Αποζημίωση 180.000 ευρώ (240.000 δολάρια) θα καταβληθεί σε επιβάτη πτήσης στις ΗΠΑ, ο οποίος υποχρεώθηκε να πριν την επιβίβασή του να καλύψει το μπλουζάκι, το οποίο φορούσε και στο οποίο αναγραφόταν φράση τα αραβικά.

Το 2006, ο Ραέντ Τζαράρ βρισκόταν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης αναμένοντας να επιβιβασθεί σε πτήση. Φορούσε ένα μπλουζάκι στο οποίο αναγραφόταν τόσο στα αγγλικά όσο και στα αραβικά η φράση: «Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, υπάλληλοι του αεροδρομίου ζήτησαν να βγάλει το μπλουζάκι του προκειμένου να μην αισθάνονται άσχημα οι υπόλοιποι επιβάτες. Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις, ο Τζαράρ συμφώνησε να καλύψει το ρούχο με την επίμαχη φράση και επιβιβάσθηκε στο αεροπλάνο. Όπως υποστηρίζει, υποχρεώθηκε να καθίσει στις πίσω θέσεις του αεροσκάφους.

Οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμβιβασμό και έτσι η Αρχή για την ασφάλεια των μεταφορών με την αεροπορική εταιρία Jetblue Airways καλούνται να καταβάλουν αποζημίωση ύψους 265.296 ευρώ, την μεγαλύτερη που έχει καταβληθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η Αμερικανική Ένωση Ατομικών Ελευθεριών (ACLU), η οποία εκπροσώπησε τον Τζαράρ στην υπόθεση, επεσήμανε πως δεν πρόκειται για μεμονομένο επεισόδιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα μια οικογένεια μουσουλμάνων υποχρεώθηκε να αποβιβασθεί από αεροσκάφος που εκτελούσε εσωτερική πτήση στις ΗΠΑ μετά από καταγγελία άλλων επιβατών που ισχυρίστηκαν ότι μιλούσαν απειλητικά για την ασφάλειά τους.

(πηγή: www.in.gr, 6/1/2009)

«Ημέρα Γυναικοκρατίας» η 8η Ιανουαρίου στις Σέρρες

Κάθε χρόνο, στις 8 Ιανουαρίου, στις περιοχές , Νέα Πέτρα, Μονοκκλησιά, Ανω Καμήλα και Χαρωπό του νομού Σερρών, μια διαφορετική μέρα ξημερώνει. Την ημέρα αυτή, αναβιώνει το έθιμο της «Μπάμπως» ή «Βρεξούδια».

Σε αυτό το έθιμο που κυρίαρχο ρόλο έχουν οι γυναίκες, οι άνδρες παραμένουν στα σπίτια τους ή να παρακολουθούν από μακριά. Το έθιμο ονομάστηκε μεταγενέστερα «Ημέρα της Γυναικοκρατίας».

Η ημέρα αυτή είναι ημέρα τιμής στη γηραιότερη γυναίκα του χωριού (μπάμπω) που εκτελούσε κατά το παρελθόν και χρέη μαμής.

Κατά την ημέρα αυτή, όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού κάτω από τους ήχους μουσικών οργάνων, (παλαιότερα με τους ήχους της γκάιντας) μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και από εκεί πορεύονται προς το σπίτι της μπάμπως για να της προσφέρουν δώρα. Στη συνέχεια, σχηματίζοντας πομπή με σκωπτικά τραγούδια, χορό και κρασί, την περιφέρουν στην πλατεία.

Κατά τη διάρκεια όλων των παραπάνω, δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς άντρας διότι τα δρώμενα είναι...ακατάλληλα για αντρικά μάτια και αυτιά. Αν, παρ' όλα αυτά, τολμήσει κάποιος να πλησιάσει, τότε οι γυναίκες τον κυνηγούν, τον καταβρέχουν και προσπαθούν να του βγάλουν ένα ρούχο, το οποίο στη συνέχεια θα δημοπρατήσουν. Μετά το πέρας της πομπής ακολουθεί γλέντι «κεκλεισμένων των θυρών» με τραγούδια, παραδοσιακά εδέσματα και πολύ κρασί μέχρι «τελικής πτώσεως».

Το έθιμο αυτό το έφεραν οι Θρακιώτισσες από την Πέτρα της Ανατολικής Ρωμυλίας και το γιορτάζουν κάθε χρόνο από την εγκατάσταση τους στη Νέα Πέτρα Σερρών. Πολύ αργότερα διαδόθηκε και σε άλλα χωριά του νομού Σερρών όπου υπήρχαν Θρακιώτες από γυναίκες της Νέας Πέτρας που εγκαταστάθηκαν εκεί, όπως είναι η Μονοκκλησιά.

Σύμφωνα με τους λαογράφους, το έθιμο έχει αρχαιοελληνικές ρίζες και θυμίζει τα «Θεσμοφόρια» και περισσότερο τα «Αλώα» που γίνονταν την ίδια εποχή.

(πηγή: www.in.gr, 6/1/2009)

Η οικονομία της Αυστραλίας δεν στηρίζεται πλέον στα πρόβατα

Τα χρόνια κατά τα οποία η Αυστραλία ζούσε από τα πρόβατά της, έφυγαν ανεπιστρεπτί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 1989 ο πληθυσμός των προβάτων της χώρας ανερχόταν στα 174 εκατομμύρια και το συνάλλαγμα, που εισέπραττε, μόνο από την εξαγωγή μαλλιού, άγγιζε τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια.

Φέτος, οι εξαγωγές μαλλιού απέφεραν μόλις δυο δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ο πληθυσμός των προβάτων περιορίστηκε στα 75 εκατομμύρια. Η τιμή ενός κιλού μαλλιού το 1988 ήταν 12.69 δολάρια και πέρσι μόλις 7.64. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ενώ μειώθηκαν οι εξαγωγές μαλλιού, αυξήθηκαν οι εξαγωγές προβάτων. Το 1989, από τις εξαγωγές προβάτων η Αυστραλία εισέπραξε 111 εκατομμύρια δολάρια και πέρσι 803 εκατομμύρια.

Πολλοί κτηνοτρόφοι, πάντως, εγκαταλείπουν το επάγγελμα για δυο λόγους: Εξαιτίας της πτώσης της αξίας του μαλλιού και εξαιτίας της ανομβρίας, που αποδεκατίζει τα κοπάδια και αφήνει λίγα περιθώρια για κέρδη.

(πηγή: flash, 6/1/2009)

Τεράστια υπόγεια λίμνη ανακαλύφθηκε κάτω από τη Βουδαπέστη

Μια τεράστια λίμνη με θερμό νερό παρέμεινε κρυμμένη για αιώνες κάτω από ένα τουρκικό χαμάμ στη Βουδαπέστη.

Η λίμνη, η οποία εξερευνάται τις τελευταίες εβδομάδες από σπηλαιολόγους και δύτες, ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα σπήλαιο μήκους 85 μέτρων και ύψους 15, αναφέρει το Sky News.

Οι σπηλαιολόγοι έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη διάνοιξη μιας σήραγγας μέχρι τη λίμνη και η δημαρχία ελπίζει ότι ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες. «Θα ασκώ πιέσεις σε υπουργούς και την κυβέρνηση προκειμένου να διατηρηθεί το σύστημα σπηλαίων με τις λίμνες του κάτω από τη Βούδα» δήλωσε ο δήμαρχος Ζολτ Λανγκ.

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι χτισμένη πάνω από ένα λαβυρινθώδες δίκτυο σπηλαίων με υδροθερμικές πηγές, από τα οποία πολλά δεν έχουν εξερευνηθεί σε όλο τους το μήκος.

Η πόλη έχει επίσης παράδοση στα τουρκικά λουτρά, καθώς κατακτήθηκε τον 16ο αιώνα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα χαμάμ παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή τόσο στους κατοίκους της Βουδαπέστης όσο και στα εκατομμύρια τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Η Ουγγαρία σχεδιάζει τώρα να καταθέσει αίτηση προκειμένου τα υπόγεια σπήλαια της πρωτεύουσας να ενταχθούν στη λίστα της UNESCO με τις τοποθεσίες της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

(πηγή: www.in.gr, 5/1/2009)

Τα Φάρσα της Κεφαλονιάς

Ενα τολμηρό σχέδιο για να ξαναζωντανέψει το χωριό-φάντασμα στην Κεφαλονιά, τα χτυπημένα από τον σεισμό του ’53 Φάρσα

...κι ύστερα, μιαν αυγουστιάτικη μέρα του 1953, ήρθε εκείνο το φοβερό βουητό, το πνιχτό, από τα έγκατα της γης. Και τα Φάρσα, ένα από τα ωραιότερα χωριά της Κεφαλονιάς, 700 κατοίκων, κυρίως ναυτικών, που έως τότε έσφυζαν από ζωή, μετατράπηκαν σε ένα σωρό από ερείπια, πέτρες και χαλάσματα. Σαν χωριό-φάντασμα έμεινε να ατενίζει –ερημωμένο– το Ιόνιο σκαρφαλωμένο στην απότομη πλαγιά που «βλέπει» το Ληξούρι, έτσι για να θυμίζει λες στους νησιώτες τη μανία με την οποία ο Εγκέλαδος χτύπησε τον τόπο τους. Κανείς δεν περίμενε ότι, πενήντα χρόνια αργότερα, θα δρομολογούνταν η ανάπλαση του χωριού και μάλιστα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού!

«Ζουρλοί τουρίστες». Αυτό σκέφτηκαν οι ντόπιοι όταν πριν από λίγα χρόνια παρατήρησαν μια παρέα νεαρών να περπατούν στα χορταριασμένα καντούνια του χωριού, ανάμεσα στις σωριασμένες πέτρες. Ο ελληνικής καταγωγής (με ρίζες από τα Επτάνησα) καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Western Washington Νικόλας Ζαφειράτος είχε γελάσει τότε κάτω από τα μουστάκια του. Οι «ζουρλοί τουρίστες» ήταν φοιτητές του, οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμά του να ταξιδέψουν ώς τη μακρινή Κεφαλονιά και τα Φάρσα προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα τολμηρό πρότζεκτ: την ανοικοδόμηση ενός εγκαταλελειμμένου χωριού, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρόγραμμα θα υλοποιόταν από το Πανεπιστήμιο Western Washington και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση A World Insititute for a Sustainable Humanity (AWISH), που διευθύνει ο κ. Ζαφειράτος.

Το πρόγραμμα

Τρία ολόκληρα χρόνια διήρκεσε η έρευνα, με συνεχείς επισκέψεις από τους επιστήμονες και εξαντλητικές διαβουλεύσεις με τις τοπικές αρχές, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν το πρόγραμμα. Την προηγούμενη άνοιξη, το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στους αρμοδίους. «Μέριμνά μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη του χωριού θα ωφελούσε κατά κύριο λόγο τους κατοίκους του και όχι “εξωτερικούς” ενδιαφερόμενους», λέει στην «Κ» ο κ. Ζαφειράτος. «Το όνειρο των κατοίκων ήταν να δουν το χωριό τους να αναβιώνει και καταλήξαμε ότι, πράγματι, αυτό είναι εφικτό και μάλιστα με τρόπο που θα έκανε την Κεφαλονιά παγκόσμιο παράδειγμα τού πώς η ιστορική αναπαλαίωση και η βιώσιμη ανάπτυξη μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα».

Πράγματι, το σχέδιο ανάπλασης χρησιμοποιεί εναλλακτικά μοντέλα τοπικής ανάπτυξης, τα οποία διατηρούν τον παραδοσιακό σχεδιασμό με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σχέδιο περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση τοπικών υλικών, όπως η πέτρα, στις νέες οικοδομές. Προβλέπει, ωστόσο, την ανάπτυξη υποδομών για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με φωτοβολταϊκά αλλά και ανεμογεννήτριες, τον «εγκλωβισμό» του βρόχινου νερού, την επανάχρηση επεξεργασμένου νερού για πότισμα των ελαιώνων που αγκαλιάζουν το χωριό και πολλά άλλα. Και φυσικά, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων από τους ντόπιους, όπως ο εναλλακτικός τουρισμός, που θα τους «κρατήσουν» στον τόπο τους. Για την αντιμετώπιση του κόστους ανακατασκευής, δε, έχει προταθεί η σύσταση εταιρείας με μετόχους τους ιδιοκτήτες των σπιτιών, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Εμπόδια

Και τώρα; «Τώρα αναμένουμε», λέει στην «Κ» ο διαμερισματικός σύμβουλος Φάρσων κ. Βασίλης Βουτσινάς, που βρέθηκε από νωρίς πλάι στην «ομάδα Ζαφειράτου». «Θα ήταν ιδανικό να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά η ελληνική γραφειοκρατία μάς βάζει εμπόδια». Οπως λέει, «κανείς δεν μπορεί να βγάλει άδεια οικοδόμησης, γιατί μετά τον σεισμό αναπτύχθηκε νέος οικισμός περίπου 500 μέτρα μακριά και άρα τα “παλιά” Φάρσα θεωρούνται εκτός σχεδίου»! Μόνη λύση είναι να χαρακτηριστεί το σύνολο των Φάρσων τόπος ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας. «Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος είναι θετικά διακείμενος σε μια τέτοια προσέγγιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παρελθόν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο εταιρείες να αγοράσουν τον οικισμό, αλλά οι κάτοικοι αρνήθηκαν. Οι συναισθηματικοί δεσμοί είναι έντονοι».

«Με λίγα λόγια, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, τόσο από τον Δήμο Αργοστολίου και τη Νομαρχία όσο και από την κοινωνία του χωριού, οι οποίοι πρέπει να πάνε την ιδέα της βιώσιμης ανάπτυξης ένα βήμα παραπέρα», καταλήγει ο κ. Ζαφειράτος. Ωστε οι δείκτες του ρολογιού που πάγωσαν το 1953 να αρχίσουν και πάλι να κινούνται.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 4/1/2009)

Παλαιστίνη 1946-2000



(όπως πάντα click για μεγένθυση)

Αν και δεν αφορά καθαρά ταξιδιωτικό θέμα, καλό είναι να έχουμε γνώση του "γεωγραφικού" και "πολιτικού" χώρου όπου τα γεγονότα εξελίσονται.

Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Ευρώπη

Μεγαλύτερη ελαστικότητα σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ελλάδα είναι το χαρακτηριστικό του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν και στις περισσότερες χώρες η Κυριακή είναι κατά βάση αργία, οι εθνικές νομοθεσίες των κρατών προβλέπουν πολλές εξαιρέσεις οι οποίες σχετίζονται με το μέγεθος των καταστημάτων, με το αν δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές και φυσικά με τα πωλούμενα είδη. Ευρέως διαδεδομένη, εξάλλου, είναι η πρακτική της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κάποιες Κυριακές το χρόνο, κυρίως κατά το μήνα Δεκέμβριο, πρόταση, η οποία κατά καιρούς έχει γίνει και στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά ανάλογα με της Ελλάδας, έχει το ωράριο που ισχύει στην Αυστρία και τη Γερμανία, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το ωράριο στις περισσότερες από τις νεοεισελθείσες στην Ε.Ε. χώρες, καθώς στην πλειονότητα αυτών δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Ας δούμε αναλυτικά τι προβλέπει η νομοθεσία στις ευρωπαϊκές χώρες για το πλαίσιο ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία (Νοέμβριος 2008) της Euro Commerce (πρόκειται για την ένωση που εκπροσωπεί το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο και το διεθνές εμπόριο στην Ευρώπη):

-Αυστρία: Δευτέρα-Παρασκευή: 06.00-21.00, Σάββατο: 06.00-18.00. Τις Κυριακές τα καταστήματα είναι κλειστά εκτός αυτών που βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές.

-Βέλγιο: Δευτέρα-Πέμπτη: 05.00-20.00, Παρασκευή, Σάββατο και παραμονές επίσημων αργιών: 05.00-21.00. Τις Κυριακές γενικώς τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Παρέχεται, ωστόσο, η δυνατότητα στον έμπορο να ανοίξει το κατάστημά του υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα παραμείνει κλειστό κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδας. Τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν τις Κυριακές από τις 05.00-12.00, τα καταστήματα επίπλων και ειδών κήπου 40 Κυριακές το χρόνο, από τις 05.00-20.00, αλυσίδες τροφίμων με προσωπικό κάτω από 5 άτομα, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, ανθοπωλεία, πρακτορεία Τύπου. Τα σούπερ-μάρκετ μπορούν να λειτουργήσουν 3 Κυριακές μέσα στο έτος.

-Κροατία: Δευτέρα-Σάββατο: 06.00-21.00. Κυριακή κλειστά εκτός από την περίοδο 1/6 έως 1/10 και το Δεκέμβριο, από 07.00-14.00.

-Κύπρος: Από 1η Απριλίου-31 Οκτωβρίου τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Πέμπτη κλείνουν στις 20.30, την Τετάρτη στις 14.00 και την Παρασκευή στις 21.00. Τη χειμερινή περίοδο κλείνουν μια ώρα νωρίτερα, εκτός της Τετάρτης. Το Σάββατο κλείνουν στις 17.00 (θερινή περίοδος) και στις 15.00 (το χειμώνα). Τις Κυριακές, από 12 έως 30 Δεκεμβρίου ανοιχτά έως τις 20.00. Από τις 15/6 έως 31 Αυγούστου κλειστά από τις 14.00-17.00. Κλειστά στις επίσημες αργίες.

-Τσεχία: Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο ωράριο και λειτουργούν από Δευτέρα-Κυριακή από 08.00-17.00 ή από 10.00-20.00.

-Δανία: Δευτέρα έως Παρασκευή ανοιχτά από τις 06.00. Το Σάββατο ανοιχτά έως 17.00. Κυριακές: ανοιχτά από 10.00-17.00 την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα και άλλες 6 Κυριακές το χρόνο.

-Εσθονία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο ωράριο.

-Γερμανία: Δευτέρα-Σάββατο: 06.00-22.00 και σε κάποια κρατίδια 06.00-20.00. Κυριακή κλειστά με εξαίρεση αρτοποιεία, ανθοπωλεία, πρακτορεία Τύπου, γαλακτοπωλεία.

-Φινλανδία: Δευτέρα-Παρασκευή: 07.00-21.00, Σάββατο 07.00-18.00, Κυριακές: ανοιχτά από το Μάιο έως Αύγουστο και Νοέμβριο-Δεκέμβριο από 12.00-21.00.

-Γαλλία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τις καθημερινές και το Σάββατο. Τις Κυριακές τα καταστήματα μπορούν να μείνουν ανοιχτά, αλλά οι υπάλληλοι δεν επιτρέπεται να εργασθούν. Τα καταστήματα τροφίμων ανοιχτά έως τις 12.00.

-Ουγγαρία: Δευτέρα-Παρασκευή: 06.00-22.00, Σάββατο έως 14.00 ή έως 16.00. Τις Κυριακές κλειστά με εξαίρεση την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, όπου τα μαγαζιά λειτουργούν ώς τις 14.00.

-Ιρλανδία: Δευτέρα-Τετάρτη: 09. 00-17.30/18.00, Πέμπτη-Παρασκευή: 09.00-20.00/21.00, Σάββατο: 09.00-17.30/18.00, Κυριακή: 12.00-18.00 μόνο στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

-Ιταλία: Δευτέρα-Σάββατο: 07.00-22.00. Κυριακή: μπορούν να λειτουργήσουν 8 φορές το χρόνο και κυρίως ανοίγουν όλες τις Κυριακές του Δεκεμβρίου.

-Λεττονία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

-Λιθουανία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

-Λουξεμβούργο: Δευτέρα-Παρασκευή: 06.00-20.00, Σάββατο: 06.00-18.00 και Κυριακή 06.00-13.00.

-Μάλτα: Δευτέρα-Παρασκευή από 8/1-31/10: 04.00-19.00 και από 01/11-07/01:04.00-22.00. Το Σάββατο 04.00-20.00 και 04.00-22.00 αντιστοίχως. Τις Κυριακές ανοιχτά από 04.00-22.00 όλο το χρόνο.

-Ολλανδία: Δευτέρα-Σάββατο: 06.00-22.00. Ανοιχτά έως 12 Κυριακές το χρόνο και όλες τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές.

-Νορβηγία: Κανένας περιορισμός τις εργάσιμες ημέρες. Τα παντοπωλεία έως 100 τ.μ. επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές. Ανοιχτά όλα τα καταστήματα 3 Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα.

-Πορτογαλία: Δευτέρα-Σάββατο: 06.00-24.00. Ο δήμαρχος μπορεί να περιορίσει ή να επεκτείνει το ωράριο. Κυριακές: ανοιχτές οι υπεραγορές από 08.00-13.00 από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο και από 06.00-24.00 το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

-Σλοβακία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

-Σλοβενία: Κανείς περιορισμός για τις εργάσιμες ημέρες. Κυριακή: κλειστά.

-Σουηδία: Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

-Ισπανία: Εμπορικοί δρόμοι στις μεγάλες πόλεις από Δευτέρα-Σάββατο: 10.00-14.00/ 17.30-20.30, Κυριακή: 10.00-14.00 (μία κάθε μήνα). Εμπορικά κέντρα: Δευτέρα-Σάββατο: 10.00-22.00 και μία Κυριακή κάθε μήνα.

-Μεγάλη Βρετανία: Κανένας περιορισμός για τις καθημερινές. Τις Κυριακές τα καταστήματα πάνω από 280 τ.μ. επιτρέπεται να λειτουργήσουν 6 ώρες συνεχώς μέσα στο διάστημα από 10.00-18.00, ενώ ελεύθερα λειτουργούν τα καταστήματα κάτω από 280 τ.μ.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 4/1/2009)

Εμπόριο και Βλάστη - Στις πλαγιές του Μουρικίου

Στα βορειοδυτικά της Κοζάνης υπάρχουν δύο όμορφα χωριά που αξίζει να τα επισκεφθείτε για Σαββατοκύριακο. Είναι το Εμπόριο και η Βλάστη και τα δύο κτισμένα στις διαμετρικά αντίθετες πλαγιές του κατάφυτου Μουρικίου.

Το Εμπόριο είναι χωριό της επαρχίας Εορδαίας και έδρα του δήμου Μουρικίου στο νομό Κοζάνης. Είναι χτισμένο στην ανατολική πλευρά του ομώνυμου δασωμένου βουνού, σχεδόν κρυμμένο μέσα στην καστανόφυτη και πευκόφυτη βουνοπλαγιά. Τα λίγα ακόμη σωζόμενα μακεδονίτικα σπίτια, η γραφική πλατεία, οι στενοί δρομίσκοι με τις βρύσες και ο ναός του Αγίου Μηνά, πολιούχου και προστάτη του χωριού, κερδίζουν τις εντυπώσεις από την πρώτη ματιά.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως ο τόπος κατοικήθηκε τουλάχιστον από τη Νεολιθική εποχή. Τόπος εύφορος με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά. Τα τμήματα του Κάστρου ανάμεσα σε Εμπόριο και Αναρράχη θυμίζουν στον επισκέπτη ότι το χωριό κάποτε υπήρξε κέντρο όλης της περιοχής.

O οικισμός παραμένει από τους σπουδαιότερους της περιοχής Εορδαίας καθώς την τελευταία δεκαετία αποτελεί από τους σημαντικότερους αγροτοτουριστικούς προορισμούς της περιοχής αφού διαθέτει ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον και συνάμα αποτελεί κομβικό σημείο για τις καθημερινές εξορμήσεις στη Δυτική Μακεδονία.

H Bλάστη, ή Mπλάτσι όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, ήταν κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα τσελιγκάτα των Bαλκανίων, ίσως το μεγαλύτερο. Tο χωριό είναι κτισμένο σε ένα μικρό κλειστό οροπέδιο σε υψόμετρο 1.240 μ. ανάμεσα στα βουνά Σινιάτσικο (Aσκιο) και Mουρίκι με έντονη βλάστηση αλλά και ορεινά λιβάδια. Aπό την Kοζάνη θα χρειαστεί να κάνετε 52 χλμ. και μόνον 24 χλμ. από την Πτολεμαΐδα, ενώ οι διαδρομές είναι και οι δύο ωραιότατες.

Περπατήστε στα γραφικά καλντερίμια και δείτε τα όμορφα αρχοντικά που σώζονται μέχρι σήμερα.

H ιστορία του χωριού αρχίζει γύρω στα 1570, όταν κάτοικοι της Eορδαίας και της Σισιανούπολης πιεζόμενοι από τους Kονιάρους Tούρκους που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αναζήτησαν να μετοικήσουν σε ορεινή και ασφαλέστερη περιοχή. Σαν οικισμός η Bλάστη άρχισε να υφίσταται από το 1611. Aργότερα, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, ο πληθυσμός ενισχύθηκε με πρόσφυγες από τη Mοσχόπολη και λίγο μετά άρχισαν να έρχονται ομάδες και να εγκαθίστανται από την Hπειρο και την υπόλοιπη Mακεδονία. H Bλάστη υπήχθη στη Σουλτανομήτορα που της προσέφερε προνόμια που ενίσχυσαν την ασφάλειά της και λειτούργησαν και σαν κίνητρα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής προόδου. Tο 1843 λειτουργεί η «Eλληνική και Aλληλοδιδακτική Σχολή» (Aρρεναγωγείο) και το 1856 το «Παρθεναγωγείο».

H πορεία της Bλάστης σταματά στις αρχές του 20ού αιώνα από τις συνέπειες της ταραγμένης εποχής του Mακεδονικού Aγώνα, των Bαλκανικών Πολέμων και του A΄ Παγκοσμίου. Στον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς και με τον Εμφύλιο εγκαταλείπεται τελείως. Σήμερα είναι ανεξάρτητη κοινότητα της επαρχίας Εορδαίας με περίπου 100 μόνιμους κατοίκους.

Tι άλλο να κάνετε
Εχοντας ως βάση τη Βλάστη ή το Εμπόριο, μπορείτε να εξερευνήσετε όλα τα γύρω χωριά, που όλα έχουν «κάτι να πουν». Εκτός από βόλτες με το αυτοκίνητο, ή ακόμα καλύτερα με τα πόδια, στο πανέμορφο Μουρίκι μπορείτε ακόμα να πάτε μέχρι την Καστοριά (40 χλμ. περίπου), στην Κοζάνη ή και τη Σιάτιστα. Ενα «μεγάλο» Σαββατοκύριακο δεν θα σας φτάσει…

Χρήσιμες πληροφορίες
Πού να μείνετε
«Ξενώνας Γαλανού Βλάστη», τηλ. 24630–92.590,
www. galanoshotel. gr. Παραδοσιακό πετρόχτιστο οίκημα με ευρύχωρα και επιπλωμένα δωμάτια. «Bίλλα Kαστανόδασος», Eμπόριο Kοζάνης, τηλ. 24630–62.275. Ξενώνας με 6 διαμερίσματα, όμορφος, φιλόξενος και με καλές τιμές. Ολα τα διαμερίσματα έχουν τζάκι, κεντρική θέρμανση και είναι πλήρως εξοπλισμένα.

Πού να φάτε
«Mιντέρια», Βλάστη. Ταβέρνα με πίτες και ψητά. «Bλαχοδήμος», Βλάστη. Kι εδώ έχει ψητά και πίτες αλλά θα βρείτε και κάτι καλό στην κατσαρόλα. «Eξοχικό», Eμπόριο. Ψησταριά με εξαίρετα κρέατα. «Primavera», Eμπόριο. Ελληνική και διεθνής κουζίνα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 3/1/2009)

Έως τα μέσα Ιανουαρίου «απογειώνεται» η νέα Alitalia

Στις 13 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιήσει τις πρώτες της πτήσεις η νέα Alitalia. Σε ό,τι αφορά τον διεθνή εταίρο της του ιταλικού αερομεταφορέα, όλα δείχνουν -όπως αναφέρει ο Τύπος της χώρας- ότι θα επιλεγεί τελικώς η Air France, η οποία και θα εξασφαλίσει και το 25% του συνολικού κεφαλαίου.

Οι εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera, καθώς και το πρακτορείο ειδήσεων ANSA αναφέρουν ότι η συμφωνία έχει ήδη οριστικοποιηθεί και πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Επίσης, με την Alitalia, συγχωνεύεται και η Air One, η μεγαλύτερη ιταλική ιδιωτική αεροπορική εταιρία. Οι 3.000 υπάλληλοί της, ανήκουν ήδη στο δυναμικό της νέας επιχείρησης.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει ο ιταλικός Τύπος, προσελήφθησαν 10.150 μόνιμοι υπάλληλοι και εκκρεμεί ο καθορισμός του καθεστώτος εργασίας 650 εργαζομένων που ανήκουν στο προσωπικό εδάφους.

Με την επανεμφάνισή της, ως ιδιωτική πλέον εταιρία, η Αlitalia - Compagnia Aerea Italiana (Ιταλική Αεροπορική Εταιρία) θα φτάσει, σταδιακά, να πραγματοποιεί 733 πτήσεις ημερησίως, με 76 προορισμούς, βασιζόμενη σε 148 αεροσκάφη.

Η πλειοψηφία των μετοχών, θα πρέπει να παραμείνει σε ιταλικά χέρια, για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

(πηγή: www.in.gr, 3/1/2009)

H ιδιωτική, πλέον, Αλιτάλια ετοιμάζεται για απογείωση

Η νέα Αλιτάλια, είναι έτοιμη να κάνει την εμφάνισή της στην διεθνή αεροπορική αγορά, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος. Στις 13 Ιανουαρίου, ο ιταλικός αερομεταφορέας, θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του πτήσεις. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει ο ιταλικός Τύπος, προσελήφθησαν 10.150 υπάλληλοι με μόνιμο συμβόλαιο, ενώ εκκρεμεί ακόμη ο καθορισμός του καθεστώτος συνεργασίας 650 εργαζομένων που ανήκουν στο προσωπικό εδάφους.

Σε ότι αφορά τον διεθνή εταίρο της Αλιτάλια, όλα δείχνουν- όπως αναφέρουν οι μεγαλύτερες ιταλικές εφημερίδες-ότι θα επιλεγεί, τελικώς, η Air France, η οποία και θα εξασφαλίσει και το 25% του συνολικού κεφαλαίου.

Οι εφημερίδες «Λα Ρεπούμπλικα» και «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», αλλά και το πρακτορείο ειδήσεων «Ανσα», αναφέρουν ότι η συμφωνία έχει ήδη οριστικοποιηθεί και πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επίσης, με την Αλιτάλια, συγχωνεύεται και η Air One, η μεγαλύτερη ιταλική ιδιωτική αεροπορική εταιρία. Οι τρεις χιλιάδες υπάλληλοί της, ανήκουν ήδη στο δυναμικό της νέας επιχείρησης . Με την επανεμφάνισή της, ως ιδιωτική πλέον εταιρία, η Αlitalia- Compagnia Aerea Italiana ( Αλιτάλια- Ιταλική Αεροπορική Εταιρία) θα φτάσει, σταδιακά, να πραγματοποιεί 733 πτήσεις ημερησίως, με 76 προορισμούς, βασιζόμενη σε 148 αεροσκάφη. Η πλειοψηφία των μετοχών, θα πρέπει να παραμείνει σε ιταλικά χέρια, για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Μετά από τις «πολεμικές» και τις «συγκρούσεις» των τελευταίων μηνών, η τελική επιλογή της Air France, θα πρέπει να σημάνει και την ενίσχυση του αεροδρομίου της Ρώμης Fiumicino Leonardo Da Vinci, έναντι εκείνου του Μιλάνου, Malpensa. Από την Αιώνια Πόλη θα απογειώνονται 13 υπερατλαντικές πτήσεις και μόνο τρεις από την ιταλική συμπρωτεύουσα.

Το σύμβολο της εταιρίας, με τα τρία χρώματα της ιταλικής σημαίας, παραμένει αμετάβλητο, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει στην επανακατάκτηση των πελατών που είχαν απομακρυνθεί από την Αλιτάλια, τους τελευταίους μήνες, λόγω των συνεχών ακυρώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, ο Αουγκούστο Φαντότσι, ο έκτακτος διαχειριστής, που κράτησε τα ηνία της εταιρίας, κατά τους δύσκολους μήνες της ιδιωτικοποίησης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «L’ Espresso», δηλώνει: «η δημόσια Αλιτάλια πέθανε από μεγαλομανία, όχι εξαιτίας του ότι μειώθηκαν οι πτήσεις. Η πραγματική αιτία, είναι ότι συντηρήθηκε μια υποδομή, που ήταν υπερβολικά μεγάλη, σε σχέση με τις δυνατότητές της, να παράγει κέρδος».

(πηγή: www.flash.gr, 2/1/2009)

5.376 δολοφονίες το 2008 στο Μεξικό

Εκρηξη βίας σημειώθηκε το 2008 στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες, που θεωρείται η πλέον επικίνδυνη του Μεξικού, με 1,653 δολοφονίες -οι 75 αστυνομικών- έναντι 318 το 2007, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Στο Μεξικό καταγράφηκαν την χρονιά που μας πέρασε 5.376 ανθρωποκτονίες που αποδίδονται στα καρτέλ ναρκωτικών της χώρας, όπως προκύπτει από στοιχεία της κυβέρνησης. Μόνο στην Σιουδάδ Χουάρες σημειώθηκε σχεδόν το 1/3.

Ο πόλεμος των καρτέλ για τον έλεγχο της διακίνησης κοκαΐνης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίστηκε και το 2008, με επίκεντρο την περιοχή αυτή του βόρειου Μεξικού που συνορεύει με τις πολιτείες της Καλιφόρνιας, του Τέξας, της Αριζόνας και του Νέου Μεξικού.

Το 2008 έφυγε με το θάνατο 12 ανθρώπων στο Σαν-Σιλβέστρε κοντά στα σύνορα με το Τέξας και το 2009 ήρθε με οκτώ δολοφονίες στην Σιουδάδ Χουάρες και άλλες τρεις στην ίδια επαρχία.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2006 ο πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και περισσότεροι από 36.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα με αυτόν τον στόχο.

Ο επικεφαλής της μεξικανικής εξέγερσης του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας (EZLN), υποδιοικητής Μάρκος, κατηγόρησε τον Καλδερόν ότι διεξάγει τον πόλεμο εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών σαν να ηγείται «μιας αγέλης», η οποία «έχει εμπλακεί σε πόλεμο με μια άλλη αγέλη». «Ο Καλδερόν υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει όλη την δύναμη του κράτους εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά είναι προφανές ότι είναι το οργανωμένο έγκλημα που διευθύνει την δύναμη του κράτους», είπε ειρωνικά.

(πηγή: www.flash.gr, 3/1/2009)

36 ώρες στο Σιέμ Ριπ της Καμπότζης

Το αδυσώπητο κλίμα της Καμπότζης θα σας εξουθενώσει, στην προσπάθειά σας να απολαύσετε τις αρχαιότητες του Ανγκορ Βατ. Για τον λόγο αυτό, η τουριστική κωμόπολη του Σιέμ Ριπ, κοντά στο σύμπλεγμα του Ανγκορ, έχει μετατραπεί σε πραγματική όαση περιποίησης και γαστρονομίας, στην υπηρεσία του Δυτικού επισκέπτη.

Παρασκευη
5 μ.μ. - 10 μ.μ. Τέχνη και κάρυ
Με τα επιβλητικά μνημεία του Ανγκορ Βατ να βρίσκονται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί το Σιέμ Ριπ έγινε το επίκεντρο της σύγχρονης τέχνης στην Καμπότζη. Κάντε τη βόλτα σας στις μικρές, αλλά ενδιαφέρουσες, γκαλερί. Στο εστιατόριο Μερίκ, θα απολαύσετε δείγμα της υψηλής γαστρονομίας της χώρας, ενώ για να κλείσετε την πρώτη σας ημέρα, απολαύστε μασάζ στο Φραντζιπάνι σπα, με ειδικότητα στα λουλούδια και την αρωματοθεραπεία.

Σαββατο
5 π.μ. - Μεσημέρι. Θέα από ψηλά
Ξυπνήστε πριν χαράξει και επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Ανγκορ Βατ. Οι ώρες πριν και αμέσως μετά το ξημέρωμα είναι οι πιο δροσερές και λιγότερο πολυσύχναστες για το σύμπλεγμα των 100 ναών. Στο γαλλικό εστιατόριο «Chez Sofia» θα γνωρίσετε τον μάγειρα-ιδιοκτήτη Ματιέ Ριβό και τις λεπτεπίλεπτες γεύσεις του.
4 μ.μ. - 11 μ.μ. Αγορές και κουζίνα
Μετά την αναγκαία σας μεσημεριανή σιέστα, επισκεφθείτε το αρωματοπωλείο «Σαντέρ ντ'Ανγκόρ», που εμπορεύεται προϊόντα τοπικών συλλόγων αρωγής απόρων και αναπήρων πολέμου. Στο εστιατόριο Πιονγιάνγκ, ευειδείς Βορειοκορεάτισσες σερβιτόρες θα σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη για την απομονωμένη σταλινική χώρα. Για να αποφύγετε την τουριστική συνοικία νυχτερινών κέντρων, Παμπ Στριτ, πηγαίνετε στο «Μις Ουόνγκ», για μία γεύση αποικιοκρατίας και ηρεμίας.

Κυριακη
7 π.μ. - 11 π.μ. Ναός στη... ζούγκλα
Το ξημέρωμα είναι η ώρα για συναντήσεις και παρέα των Καμποτζιανών. Στην παλιά αγορά Πσάαρ Τσα θα πιείτε τον καφέ σας (ή το βραστό σας χοιρινό, αν προτιμάτε...), παρατηρώντας την κίνηση της πόλης. Για να κλείσετε τη διαμονή σας, νοικιάστε ταξί και επισκεφθείτε το ναό Μπενγκ Μεάλεα. Χτισμένος τον 12ο αιώνα, ο ναός κοντεύει να βουλιάξει μέσα στη ζούγκλα, ενώ το κυριότερο προτέρημά του είναι ότι έχει ελάχιστους επισκέπτες.

Χρήσιμες πληροφορίες
Πού να μείνετε:
La Residence d'Angkor (River Road,, 855-63-963-390, www.residencedangkor.com), Viroth's Hotel (0658 Wat Bo Village, 855-63-761-720, www.viroth-hotel.com).
Τι να κάνετε:
McDermott Gallery (FCC Complex, Pokambor Avenue, 855-12-274-274, www.mcdermottgallery.com), M?ric (Sivatha Boulevard, 855-63-966-000, www.hoteldelapaixangkor.com), Frangipani Spa (617/615 Hup Guan Street, 855-12-982-062, www.frangipanisiemreap.com), Chez Soph?a (across from Angkor Wat, 855-12-858-003), Senteurs d'Angkor (Pithnou Street, 855-63-964-801, www.senteursdangkor.com), Samatoa (Pithnou Street, 855-63-96-53-10, www.samatoa.com), Restaurant Pyongyang (4 Airport Road, 855-63-760-260), Miss Wong (the Lane, 855-92-428-332), Linga Bar (the Passage, 855-12-246-912, www.lingabar.com).

(πηγή: www.kathimerini.gr, 3/1/2009)

Ασπροπόταμος Τρικάλων

Οι αγέρωχες κορυφές της Νότιας Πίνδου, ο πολύβουος Ασπροπόταμος, πλατανοδάση και βουνοπλαγιές δασωμένες με έλατα συνθέτουν την ανεξερεύνητη περιοχή του Ασπροποτάμου, στο δυτικό άκρο του Νομού Τρικάλων. Άλλοτε σκαρφαλωμένα και άλλοτε φωλιασμένα ανάμεσα σε κατάφυτες πλαγιές, τα παραδοσιακά χωριά με τα πέτρινα σπίτια, τα τοξωτά γεφύρια και τους απλούς ανθρώπους διατηρούν μια άγρια, ανόθευτη ομορφιά.
Μια γωνιά ανέγγιχτη από τον χρόνο κρύβεται στα μαγικά βουνά της Νότιας Πίνδου. Κορυφές θεόρατες, τρεχούμενα νερά και το μοναδικό Δασικό Σύμπλεγμα του Ασπροποτάμου, ένα από τα ωραιότερα της χώρας (με δάση ελάτης, οξιάς, πεύκου και δρυός) περιβάλλουν τους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής. Πλάι σε αυτούς κινείται ο Ασπροπόταμος, όπως αποκαλείται σε αυτή την περιοχή ο Αχελώος. Τα νερά των πηγών του ξεκινούν από το όρος Περιστέρι ή Λάκμος (2.295 μ.), σχηματίζουν ρυάκια που γίνονται μεγάλα ρέματα και στη συνέχεια ενώνονται με το Κρανιώτικορέμα στη θέση Τρία Ποτάμια, για να σχηματίσουν το μεγάλο ποτάμι. Δεν είναι τυχαίο που αυτή η σπάνια γωνιά της ελληνικής υπαίθρου είναι ενταγμένη στο δίκτυο ΝΑΤURΑ 2000.

Η τοποθεσία Τρία Ποτάμια αποτελεί ιδανική αφετηρία για τη γνωριμία με το σπάνιο φυσικό περιβάλλον του τόπου. Πρώτος σταθμός, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που βρίσκεται εδώ και παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον, την άγρια ζωή και τους βιοτόπους της, τα πέτρινα γεφύρια, τα μοναστήρια, καθώς και για τις παραδοσιακές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Από εκεί θα ακολουθήσετε μια μαγευτική πορεία κατά μήκος του Ασπροποτάμου με κατεύθυνση προς δύο από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά της περιοχής, την Ανθούσα και το Χαλίκι. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος περνάει ανάμεσα από πυκνά δάση ελάτης και οξιάς, υπό τους ήχους του ποταμού. Μια στάση κοντά στις όχθες του Ασπροποτάμου αποκαλύπτει το εκπληκτικό τοπίο με τεράστια πλατάνια, ιτιές και σφενδάμια. Τα αφρισμένα νερά του και οι ολόλευκες πέτρες μέσα στο ποτάμι δικαιολογούν το όνομα του άσπρου ποταμού. Στα νερά του ζουν οι άγριες πέστροφες της Πίνδου, τις οποίες αξίζει να δοκιμάσετε καθώς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τοπικά πιάτα. Ακόμη, ο Ασπροπόταμος προσφέρεται για ράφτινγκ και κανόε- καγιάκ.

Καθώς η απόκρημνη κορυφή Μεγάλο Περιστέρι (2.295 μ.) ξεπροβάλλει, αξίζει να κάνετε μια στάση στο πανέμορφο Μοναστήρι της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας (του 1799), ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής που λέγεται πως το έκτισαν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι. Δεξιά, ο δρόμος ανηφορίζει για την Ανθούσα η οποία έχει πολλά παλιά πέτρινα σπίτια, χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής, όπως το Αρχοντικό του Παπαστεργίου κτισμένο το 1877. Όμορφο είναι και το δίτοξο γεφύρι του Μίχου.

Ο δρόμος για το Χαλίκι διασχίζει ελατοδάση για να καταλήξει στα 1.150 μέτρα, όπου βρίσκεται σκαρφαλωμένο το χωριό. Περιδιαβαίνοντας τα λιθόστρωτα σοκάκια του θα θαυμάσετε πολλά πέτρινα αρχοντικά, ανάμεσά τους και το σχολείο του οικισμού, όπου φιλοξενείται μια αξιόλογη λαογραφική έκθεση. Τα καινούργια σπίτια που είναι από πέτρα και κτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική δένουν αρμονικά με τη φυσιογνωμία του οικισμού.

Ανάμεσα στα έλατα και τις βελανιδιές
Από τη θέση Τρία Ποτάμια αξίζει να ακολουθήσετε τον δρόμο για τα χωριά Καλλιρρόη και Κρανιά. Έτσι θα απολαύσετε τη θέα προς τις δασωμένες πλαγιές της Πίνδου που κόβει την ανάσα.
Έπειτα από 5 χλμ. φτάνετε στην Καλλιρρόη. Κτισμένη σε υψόμετρο 1.045, προσφέρει ωραιότατη θέα προς τις γύρω βουνοκορφές. Συνεχίζοντας για Κρανιά, θα δείτε τον οικισμό φωλιασμένο ανάμεσα στα έλατα και τις βελανιδιές. Από μακριά ξεπροβάλλει η επιβλητική εκκλησία. Λίγο προτού μπείτε στο χωριό θα συναντήσετε το ένα από τα δύο παλιά πέτρινα γεφύρια του, από όπου περνάει το Κρανιώτικο ρέμα. Διασχίζοντας το γεφύρι φτάνετε στο κέντρο του χωριού, με την πλακόστρωτη πλατεία. Εδώ θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες όπου θα απολαύσετε νοστιμότατα ψητά, χωριάτικες πίτες, αλλά και την τοπική φέτα και το κεφαλοτύρι. Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο παλιό σχολείο. Θα θαυμάσετε μια πλούσια συλλογή από παραδοσιακά υφαντά και αργαλειούς, οικιακά σκεύη και παλιές φωτογραφίες.

Λίγα μέτρα πριν από τη διασταύρωση για Κρανιά αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη για να θαυμάσετε την περίφημη Μονή Τίμιου Σταυρού με τους 13 τρούλους της. Από τον κεντρικό δρόμο, θα στρίψετε δεξιά στον χωματόδρομο που οδηγεί στα Δολιανά και έπειτα από 700 μ. θα αντικρύσετε το εντυπωσιακό μνημείο. Κτισμένη στα τέλη του 18ου αιώνα σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, ξεχωρίζει για την ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική της χάρη στους πολυάριθμους τρούλους, τις πολυγωνικές αψίδες και τις προεξοχές στους τοίχους που διακοσμούνται με ανάγλυφες παραστάσεις αγίων.

Έπειτα από μια σύντομη βόλτα στα Δολιανά, ένα μικρό χωριό με λιγοστά σπίτια, επιστρέφετε στα Τρία Ποτάμια με κατεύθυνση προς την Πολυθέα, όπου ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1830) με το εξαιρετικό πέτρινο καμπαναριό της. Η περιήγηση καταλήγει στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής, όπου θα θαυμάσετε αρκετά πετρόκτιστα σπίτια καθώς και τις παλιές εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου με τον σταυροειδή τρούλο της.

Πηγές Βερλίγκα
Από το χωριό Χαλίκι ξεκινάει χωματόδρομος που ανηφορίζει το όρος Περιστέρι (ή Λάκμος) για να καταλήξει στις Πηγές Βερλίγκα (από τις οποίες πηγάζουν ο Αχελώος, ο Πηνειός και ο Άραχθος). Ο χωματόδρομος, δύσβατος σε πολλά σημεία, απαιτεί τετρακίνητο όχημα και μεγάλη προσοχή. Ωστόσο, η τοποθεσία αποζημιώνει τους τολμηρούς. Θεόρατα έλατα και ρυάκια με κρυστάλλινα νερά κυκλώνουν τη διαδρομή, για να δώσουν έπειτα από λίγο τη θέση τους στα απέραντα αλπικά λιβάδια με τη χαμηλή βλάστηση. Το τοπίο γίνεται ολοένα και πιο άγριο, καθώς ο δρόμος δυσκολεύει για να τερματίσει σε υψόμετρο 2.050.

Από εδώ θα έχετε την ευκαιρία να αντικρύσετε τις μυθικές πηγές Βερλίγκα, με τους φιδίσιους, ασημένιους σχηματισμούς της. Την άνοιξη, όταν λειώνουν τα χιόνια, τα αυλάκια ξεχειλίζουν και σχηματίζουν τη Δρακόλιμνη.

Στο Μαντάνι του Δαίμονα
Ξεχωριστή εμπειρία είναι η επίσκεψη στον μεγαλύτερο καταρράκτη της περιοχής, το Μαντάνι του Δαίμονα όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι. Με αφετηρία τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής αρχίζει μια εκπληκτική πεζοπορική διαδρομή που διασχίζει δάση ιτάμου και ελάτης, με προορισμό τον ορμητικό καταρράκτη που βρίσκεται στο φαράγγι του χωριού. Το ύψος του ξεπερνά τα 15 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000. Η διάρκεια της πορείας είναι περίπου τρεις ώρες (με την επιστροφή) και αρκετά δύσκολη.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Κοινότητα Ασπροποτάμου: τηλ. 24310 77641

ΔΙΑΜΟΝΗ
Στην Καλλιρρόη το πετρόκτιστο ξενοδοχείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής «Αχελωίδες» (τηλ. 24320 87763, 87297, www.acheloideshotel.gr) βρίσκεται σε μοναδική τοποθεσία με θέα τις επιβλητικές πλαγιές της Πίνδου. Τα 24 δωμάτια και οι 6 σουίτες του είναι διακοσμημένα όπως τα παλιά αρχοντικά, με ξύλινα παραδοσιακά κρεβάτια και χειροποίητα χαλιά. Όλα διαθέτουν χώρο σαλονιού, τζάκι, τηλεόραση, ψυγείο, μπάνιο. Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ-μπαρ, γυμναστήριο, spa και συνεδριακό κέντρο.
Επίσης, θα βρείτε τον «Πύργο Μαντάνια» (τηλ.
24320 87351, 87600, www.mantania-ae.gr), κτισμένο από λαξευτή πέτρα μέσα σε πυκνό δάσος, κοντά στην τοποθεσία Τρία Ποτάμια. Διαθέτει 16 δωμάτια (πεντάκλινες μεζονέτες, τρίκλινα δωμάτια και σουίτες) με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, ζεστά, ζωντανά χρώματα και καλαίσθητη διακόσμηση. Διαθέτει εστιατόριο και καφέ-μπαρ όπου κυριαρχούν οι ξύλινες, ζωγραφιστές οροφές.
Στο Χαλίκι, ο «Ξενώνας Χαλικίου» (τηλ. 24320 87239), βρίσκεται σε πανέμορφο περιβάλλον στην είσοδο του χωριού. Διαθέτει 8 δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια με λιτή διακόσμηση, ζεστά χρώματα και αυθεντικά παραδοσιακά αντικείμενα. Στη Μηλιά ο «Ξενώνας Μηλιάς» (τηλ. 24320 87677) έχει απλά και άνετα δωμάτια. Στηνπλατεία της Πολυθέας ο πέτρινος ξενώνας «Casa Calda» (τηλ. 24320 87288) έχει απλά δωμάτια με λιτή διακόσμηση. Λειτουργεί ταβέρνα με τοπική κουζίνα.

ΦΑΓΗΤΟ
Στην Καλλιρρόη, το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Αχελωίδες» (τηλ. 24320 87763, 87297, www.acheloideshotel.gr) προσφέρει παραδοσιακή γαλατόπιτα και γαλοτύρι, κόκορα κρασάτο, κατσικάκι στη γάστρα, γίδα βραστή και χοιρινό λεμονάτο. Επίσης, θα βρείτε το εστιατόριο του ξενώνα «Πύργος Μαντάνια» (τηλ. 24320 87351, 87600, www. mantania-ae.gr) σε εξαιρετικό περιβάλλον. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την άγρια πέστροφα Ασπροποτάμου ψημένη με καλαμποκάλευρο και γίδινο βούτυρο, αγριοκούνελο στιφάδο, λουκάνικα, χωριάτικες πίτες, συνοδευμένα από κόκκινο κρασί ή τσίπουρο παραγωγής του ξενώνα.
Στο Χαλίκι η ταβέρνα του «Ξενώνα Χαλικίου» (τηλ. 24320 87239) προσφέρει γίδα βραστή, λαχανόπιτα, πέστροφα και όλα τα πιάτα της ώρας. Θα τα δοκιμάσετε πλάι στο τζάκι. Το παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο «La Verliga» (τηλ. 24320 87274) έχει καθημερινά περισσότερα από 30 πιάτα από ντόπια προϊόντα. Προτείνονται πιάτα της ώρας (λουκάνικο χωριάτικο, παϊδάκια, πρασοτηγανιά κ.ά.), γίδα βραστή, τραχανάς, τσιπουρομεζέδες, θαλασσινά και παραδοσιακές πίτες (λαχανόπιτα, γαλατόπιτα, κολοκυθόπιτα, πισπιλίτα).
Στην πλατεία της Μηλιάς θα βρείτε την ταβέρνα «Το Πέτρινο» (τηλ. 24320 87598) με άγριες πέστροφες Ασπροποτάμου και χειροποίητες πίτες.

(πηγή: www.tanea.gr, 2/1/2009)

Καστοριά

Βορειοδυτικά της Μακεδονίας, ανάμεσα στον Γράμμο και το Βίτσι, η Καστοριά αναδύεται μέσα από τη λίμνη, σαν άλλη Αφροδίτη, ταράζοντας τα νερά των τουριστικών επιλογών σας και επαναπροσδιορίζοντας τον χάρτη των πιο δημοφιλών προορισμών. Μια χούφτα χιόνι από την Πίνδο, λίγη από την αχλή ενός πρωινού και η άχνη για το δικό σας παραμύθι είναι έτοιμη. Η Καστοριά μοιάζει με όνειρο... χειμερινής νυκτός. Ετοιμαστείτε να βιώσετε τη μαγεία και να ζήσετε τον μύθο της.
Η πόλη της Καστοριάς απλώνεται νωχελικά σε υψόμετρο 627 από την επιφάνεια της θάλασσας. Ιστορικά και γεωγραφικά ταυτίζεται με την αρχαία Κήλητρον (Κέλετρον). Από τότε φαίνεται ότι υπήρξε πόλη- θέλγητρο, με το όνομά της (κηλώ=θέλγω) να υποδηλώνει τη διαχρονικότητα της ομορφιάς της. Αργότερα, μετονομάστηκε σε Διοκλητιανούπολη, Ιουστινιανούπολη και τελικά επικράτησε η Καστοριά. Οι δημοφιλέστερες εκδοχές για την ονομασία της είναι δύο: η μία σχετίζεται με τους κάστορες που παλαιότερα ζούσαν στην περιοχή και η άλλη με τον Κάστορα, τον μυθικό Διόσκουρο, γιο του Δία.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης οριοθετείται νότια από τη συνοικία Ντολτσό (απολαυστικός ο περίπατος στην καρδιά του), περνά από την πλατεία Ομονοίας, για να καταλήξει στη βόρεια όχθη της λίμνης, στη συνοικία Απόζαρι.

Ολόκληρη η πόλη της Καστοριάς μπορεί να θεωρηθεί ένα υπαίθριο μουσείο βυζαντινού πολιτισμού, καθώς οι εκκλησίες της ξεπερνούν τις 75. Η μοναδική εκκλησία της πόλης με τρούλο είναι η Παναγιά η Κουμπελίδικη (10ος αιώνας) και ακριβώς σε αυτόν τον χαρακτηριστικό ψηλό, κυλινδρικό τρούλο, τον επονομαζόμενο κουμπέ, οφείλει το όνομά της. Μία άλλη εκκλησία που αξίζει να επισκεφτείτε είναι του Ταξιάρχη. Στον νάρθηκά της βρίσκεται ο τάφος του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.

Για να γνωρίσετε καλύτερα την πόλη αξίζει να περιπλανηθείτε γύρω από τα τείχη, εποχής Ιουστινιανού, με τα πόδια ή με ποδήλατο. Αν το επιτρέπει η φυσική σας κατάσταση (διαφορετικά με αυτοκίνητο) ανεβείτε μέχρι τον Προφήτη Ηλία για να θαυμάσετε τη θέα στη λίμνη ή την κορυφή Ψαλίδα για να ατενίσετε το βουνό απέναντι, το οποίο λέγεται ότι είναι λαξευμένο ώστε να απεικονίζεται το προφίλ του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μαγευτική όμως είναι η διαδρομή στην περιφερειακή παραλίμνια οδό η οποία είναι ασφαλτοστρωμένη (μονόδρομης διέλευσης αυτοκινήτων) και πλαισιώνεται από πλατάνια, αμυγδαλιές και αγριοτριανταφυλλιές. Στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου επισκεφτείτε το μοναστήρι της Μαυριώτισσας, του 12ου αιώνα (τηλ. 24670 22714). Με εντυπωσιακές τοιχογραφίες και στην εξωτερική του όψη, ορθώνει το παράστημά του προκαλώντας το ενδιαφέρον των περιηγητών.

Ξεχωριστής ομορφιάς ξωκκλήσι είναι αυτό του Αϊ -Νικόλα στους Αμπελοκήπους Καστοριάς, σφηνωμένο μέσα σε μια σπηλιά που δημιουργούν οι σχηματισμοί των βράχων με μόνη πρόσβαση μια σκάλα με 150 σκαλοπάτια.

Αν έχετε χρόνο για εκδρομές εκτός πόλεως, αξίζει να επισκεφτείτε τα περίφημα Κορέστεια, παραδοσιακούς οικισμούς βορειοδυτικά της πόλης στους οποίους θα δείτε τα φημισμένα αρχοντικά, εξαίρετα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Η Ορεστιάδα της Καστοριάς
Την ιδιαίτερη γεωφυσική της μορφολογία η Καστοριά την οφείλει στην πανέμορφη λίμνη της.

Η λίμνη Ορεστιάδα αποτελεί κατάλοιπο μιας παλαιότερης βάθους 50 μέτρων, η οποία σχηματίστηκε πριν από 10.000.000 χρόνια. Η σημερινή της μορφή αντιστοιχεί σε έκταση 28 τετρ. χλμ. και μέγιστο βάθος 8,50 μέτρων.

Η ευρύτερη περιοχή και τα παρόχθια δάση της έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΝΑΤURΑ 2000 και βρίσκονται στις χαρακτηρισμένες περιοχές ως τόποι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η λίμνη Ορεστιάδα αποτελεί έναν από τους πλέον σπάνιους υδροβιότοπους της Ευρώπης, καθώς είναι η μοναδική φυσική λίμνη της Ελλάδας η οποία διαθέτει δάση σημαντικής έκτασης με υδρόφιλα δένδρα που φιλοξενούν πάνω από 200 είδη πουλιών, όπως κύκνους και αργυροπελεκάνους, πολλά είδη από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση. Έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο (SRΑ) που αφορά τις περιοχές υψηλής σπουδαιότητας για την ορνιθοπανίδα, γι΄ αυτό και το κυνήγι έχει απαγορευτεί.

Ο πλέον απολαυστικός τρόπος για να την ανακαλύψετε είναι κάνοντας τον περίπλου της χερσονήσου με το δημοτικό τουριστικό σκάφος («Ορεστειάς»- έχει καθημερινά τακτικά δρομολόγια). Αυτή η περιήγηση μοιάζει με ταξίδι σε περασμένες εποχές, καθώς η αμφιθεατρική διάταξη των παλαιών διατηρητέων σπιτιών γύρω από την Ορεστιάδα δημιουργεί μια ατμόσφαιρα παραμυθιού, ενώ οι βυζαντινές εκκλησίες και τα μικρά ξωκκλήσια που ξεπροβάλλουν απροσδόκητα από τις συνοικίες προσφέρουν στον επισκέπτη ένα θέαμα μοναδικού αρχιτεκτονικού κάλλους.

info
Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να λειτουργήσει στην πόλη της Καστοριάς ένα πρότυπο ενυδρείο για τα ενδημικά ψάρια της λίμνης. Στον ίδιο χώρο θα στεγαστεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και ένα Πάρκο Περιβαλλοντικής Αγωγής. Έχει ήδη δημιουργηθεί σταθμός περίθαλψης άγριων ζώων σε συνεργασία με το ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων).

Οι Απόκριες της Καστοριάς
Μία φορά τον χρόνο η πόλη της Καστοριάς γεμίζει κόσμο από όλη την Ελλάδα. Αφορμή, ένα τριήμερο απίστευτου ξεφαντώματος, τα περίφημα Ραγκουτσάρια, από τις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανείων, μέχρι τις 8 (ημέρα της Αγίας Δομινίκης) με τη παρέλαση των καρναβαλιστών στη συνοικία Ντολτσό.
Oι ρίζες του εθίμου ανάγονται στην κλασική αρχαιότητα, με τη διονυσιακή λατρεία, στα ρωμαϊκά χρόνια με τα Saturnalia, δηλαδή γιορτές προς τιμήν του Κρόνου, ενώ το έθιμο διατηρήθηκε στη βυζαντινή περίοδο, για να εξελιχθεί στη σημερινή του μορφή.

Όσοι συμμετέχουν είναι μεταμφιεσμένοι, φορώντας μάσκες με τρομακτική όψη, για το ξόρκισμα των κακών πνευμάτων, μακριά από την πόλη. Οι μασκαρεμένοι εξαγοράζουν αυτή την προσφορά τους αναζητώντας δώρα και ζητιανεύοντας από τον κόσμο, δικαιολογώντας την πιθανή λατινική προέλευση της ονομασίας του εθίμου από το rogatores που σημαίνει ζητιάνοι.

Έτσι, το απόγευμα της πρώτης ημέρας (6 Ιανουαρίου) τα λεγόμενα μπουλούκια- το καθένα είθισται να έχει τη δική του παραδοσιακή ορχήστρα χάλκινων οργάνων- ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης σε ξέφρενο ρυθμό μέχρι αργά το βράδυ. Τη δεύτερη μέρα (του Αϊ-Γιαννιού), επισκέπτονται τα σπίτια απρόσκλητοι, όπου πειράζουν και τελικά παρασέρνουν μαζί τους στον χορό τους οικοδεσπότες.

Την τελευταία ημέρα (την επονομαζόμενη Πατερίτσα) οι εκδηλώσεις των Ραγκουτσάριων κορυφώνονται με τη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών στην οδό Μητροπόλεως, η οποία καταλήγει στη μεσαιωνική πλατεία Ντολτσό για ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσεως.

info
Καθ΄όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων στα κεντρικά σημεία της πόλης (πλατεία Δημαρχείου, Ομονοίας, οδός Μητροπόλεως) προσφέρεται από τον Δήμο και τον Σύλλογο Καστοριανού Καρναβαλιού κρασί σε όλους τους επισκέπτες.

Η πρωτεύουσα της γούνας
Η τέχνη της καστοριανής γουνοποιίας αποτελεί, μαζί με τον τουρισμό, την πλέον σημαντική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η επεξεργασία και παραγωγή αρχίζει από τον 16ο αιώνα. Η Καστοριά εξελίχθηκε σε ένα από τα παγκοσμίου φήμης κέντρα παραγωγής και διάθεσης γούνας, παρουσιάζοντας εξαιρετικά δείγματα σε διεθνείς εκθέσεις και τροφοδοτώντας τις μεγαλύτερες και πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου, όπως της Νέας Υόρκης, του Παρισιού και του Μονάχου. Στην πόλη, πλήθος καταστημάτων διαθέτουν γούνες για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, ενώ την άνοιξη ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς (τηλ. 24670 22353) διοργανώνει την Ετήσια Διεθνή Έκθεση Γούνας στο Εκθετήριο- Δημοπρατήριο Γούνας Καστοριάς (τηλ. 24670 27771).

Τα καστοριανά καράβια
Από τα αξιοθέατα της λίμνης είναι οι βάρκες της. Πλώρη και πρύμνη δεν ξεχωρίζουν! Έχουν το ίδιο σχήμα και είναι ανασηκωμένες πάνω από την κουπαστή. Οι πλευρές τους ονομάζονται περβάζια. Θεωρούνται η εξέλιξη της πιρόγας του νεολιθικού λιμναίου οικισμού.

Τα καστοριανά καράβια κατασκευάζονται από ξύλο φτελιάς ή καραγάτσι. Αποτελούν χαρακτηριστικό τύπο βάρκας για τις λειτουργικές ανάγκες των αλιέων της λίμνης.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
Ο λιμναίος προϊστορικός οικισμός
Στη θέση Νησί της νότιας όχθης της λίμνης Ορεστιάδας, μόλις 7 χλμ. από το κέντρο της Καστοριάς, έχει ανακαλυφθεί ένας από τους παλαιότερους λιμναίους προϊστορικούς οικισμούς της Ευρώπης και ο μοναδικός ανασκαμμένος της Ελλάδας. Αυτή η υδάτινη πολιτεία, η οποία τοποθετείται χρονολογικά στη Νεολιθική περίοδο, αποτελείται από υπερυψωμένα σπίτια σε ξύλινες πλατφόρμες και βρίσκεται στο χωριό Δισπηλιό. Τα ευρήματα των ανασκαφών αποκαλύπτουν την προηγμένη τεχνογνωσία των κατοίκων της στην αλιεία και στην καλλιέργεια της γης. Έχουν βρεθεί βάζα αποθήκευσης αργίλου, σκεύη μαγειρικής σε μορφή βάρκας, καθώς και κοσμήματα από κόκαλο. Από τα πλέον σημαντικά ευρήματα θεωρείται το φλάουτο από κόκαλο πουλιού, το οποίο αποτελεί το παλαιότερο μουσικό όργανο της Ευρώπης και η ενεπίγραφη πινακίδα με την κωδικοποιημένη γραφή, η οποία εικάζεται ότι είναι προπομπός της Γραμμικής Α΄.

Σήμερα, στο χωριό Δισπηλιό σε μια έκταση 20 στρεμμάτων έχει δημιουργηθεί το πρώτο οικομουσείο με σκοπό την αναπαράσταση του οικοσυστήματος του νεολιθικού λιμναίου οικισμού. Μοναδική είναι η αναπαράσταση με τις προϊστορικές κατοικίες και τα εργαλεία της καθημερινότητας των κατοίκων της 6ης χιλιετίας, οι οποίοι υπολογίζονται ότι έφταναν τους 3.000. Αξιοσημείωτη είναι η χωμάτινη κάλυψη που τοποθετούσαν στις καλύβες για την προστασία από πυρκαγιά, καθώς και η χρήση ενός είδους πιρόγας που δενόταν στην όχθη της λίμνης.

Απολιθωμένο δάσος Νόστιμου - Ασπροκκλησιάς
Πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, όταν η θάλασσα έφτανε μέχρι την Καστοριά, η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής συνετέλεσε στην απολίθωση της φυτικής ύλης του παραθαλάσσιου δάσους, δημιουργώντας ένα διεθνούς φήμης γεωλογικό μνημείο. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1935 από έναν κάτοικο του χωριού Νόστιμο, ο οποίος εξορύσσοντας λιγνίτη διαπίστωσε την ύπαρξη απολιθωμένων κορμών. Το γεωπάρκο βρίσκεται στη θέση Βλάχος, 2 χλμ. από την Ασπροκκλησιά , και διαθέτει για τον επισκέπτη δύο περιπατητικούς διαδρόμους, μήκους 2,5 χιλιομέτρων. Στο Νόστιμο, που είναι από τα παλαιότερα χωριά του νομού, βρίσκεται το μουσείο του απολιθωμένου δάσους. Ανάμεσα στα εκθέματά του περιλαμβάνονται: απολιθωμένοι κορμοί δέντρων, (μερικοί φτάνουν σε ύψος 10 μέτρων), φοίνικες, σεκόγιες, κανέλες και θαλάσσια απολιθώματα όπως αστερίες, δόντια καρχαρία και χερσαία σπονδυλωτά. (Ώρες λειτουργίας: 11.00 - 17.00. Είσοδος: 2 ευρώ, τηλ. 24670 84588, 6932695955, υπεύθυνος μουσείου: Πέτρος Παπακωνσταντίνου).

Λαογραφικό Μουσείο
Στεγάζεται στο αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη στον οικισμό Ντολτσό. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντικείμενα οικιακής χρήσης, κοινωνικών δραστηριοτήτων των Καστοριανών, ενδυμασίες παλαιότερων εποχών, καθώς και εργαλεία για την επεξεργασία της γούνας. Στον χώρο του μουσείου υπάρχουν αναπαραστάσεις οικιακών χώρων, όπως το δωμάτιο με το τζάκι, το μέρος που ζύμωναν το ψωμί, αποθηκευτικοί χώροι για τα τρόφιμα και το κρασί (τηλ. 24670- 28603).

Μουσείο Ενδυματολογίας Καστοριάς
Στο αρχοντικό των Αδελφών Εμμανουήλ παρουσιάζεται μια σημαντική συλλογή από παραδοσιακές στολές (ανδρικές, γυναικείες, παιδικές) όχι μόνο από την πόλη της Καστοριάς, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται και μια πλούσια συλλογή νομισμάτων.

Σπηλιά Δράκου - Πόλη Καστοριάς
Δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου της Μονής Παναγίας της Λαυριώτισσας, δηλαδή στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου, 4 χιλιόμετρα από την πόλη βρίσκεται η σπηλιά του Δράκου. Η είσοδος του σπηλαίου απέχει 15 μέτρα από τον παραλίμνιο δρόμο, ενώ μετά τη χαρτογράφησή του αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες και 5 διάδρομοισήραγγες. Το μεγαλύτερο βάθος φτάνει τα 18 μέτρα, η μέση θερμοκρασία 16 C-18 C και το ωφέλιμο μήκος των διαδρομών τα 500 μέτρα. Ανάμεσα στα εντυπωσιακότερα ευρήματα του σπηλαίου βρίσκονται οστά αρκούδας των σπηλαίων ηλικίας 10.000 χρόνων.

Βυζαντινό Μουσείο
Στα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου περιλαμβάνονται ψηφιδωτά, γλυπτά, εκκλησιαστικά σκεύη, καθώς και συλλογές εικόνων από τα μέσα του 12ου έως και τον 17ο αιώνα (πλατεία Δεξαμενής, τηλ. 24670-26649).

Διοκλητιανούπολη
Ανασκαφές έχουν δείξει πως στη θέση της αρχαίας πόλης του Άργους Ορεστικού ήταν χτισμένη η Διοκλητιανούπολη. Ορισμένα οικήματα καθώς και τμήμα των τειχών έχουν έρθει στο φως. Η συνολική περίμετρος των τειχών ξεπερνά τα 2.700 μέτρα, από τα οποία έχουν αποκαλυφθεί μόνο τα 750. Συνήθως τα τείχη των φρουρίων έχουν κυκλικό σχήμα, όμως της Διοκλητιανούπολης είχαν τη μορφή τραπεζίου, ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους.

ΦΑΓΗΤΟ
«Casablanca» (Νίκης 80, τηλ. 24670 29600). Για τους φανατικούς της παραδοσιακής, ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας το εστιατόριο προσφέρει καθημερινά (εκτός Τρίτης) υπέροχες γευστικές δημιουργίες.
«Λίθος» (Ορεστιάδας 51, τηλ. 24670 26760). Αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό cafe- bar- restaurant που ενδείκνυται για όλες τις ώρες της ημέρας και κάθε εποχή του χρόνου.
«Ντολτσό» (Τσακαλή 2, τηλ. 24670 23377). Παραδοσιακά πιάτα που ικανοποιούν και τον πλέον απαιτητικό γευσιγνώστη σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον. Ανοιχτό καθημερινά, όλο τον χρόνο, εκτός από τις Δευτέρες.
«Το Στέκι της Παρέας» (Υπ. Διάκου 10, τηλ. 24670
82397). Η φιλόξενη ταβέρνα σάς καλωσορίζει στον ευχάριστο χώρο που έχει δημιουργήσει και σας προτείνει να δοκιμάσετε τα μαγειρευτά πιάτα, ενώ σπεσιαλιτέ της θεωρούνται τα ψάρια. Λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας.
«Η Πανδαισία» (Αθ. Διάκου 58, τηλ. 24670 83044).
Ένα οινομαγειρείο για όσους ξέρουν να τρώνε και να απολαμβάνουν το φαγητό. Μια πραγματική πανδαισία γεύσεων από ντόπια υλικά της Καστοριάς.

info

Όποια ταβέρνα ή εστιατόριο και αν επιλέξετε, δοκιμάστε τα ψάρια της λίμνης, όπως κέφαλους, γριβάδια (είδος κυπρίνου), πλατίκες, γουλιανούς, τσιρόνια αλλά και τους περίφημους σαρμάδες, ντολμαδάκια με κομμάτια κρέας, ρύζι, λάχανο τουρσί και μπαχαρικά.

ΔΙΑΜΟΝΗ
«Limneon Resort Ηotel» (4ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Καστοριάς- Αθηνών, τηλ. 24670 85111, www. limneon.gr). Ένα ιδιαίτερα προσεγμένης αισθητικής ξενοδοχείο που παρέχει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, με μοναδική θέα στη λίμνη της Ορεστιάδας. Εξαιρετικές συνθήκες άνεσης και διαμονής ειδικά για τους λάτρεις της πολυτέλειας.
«Ηotel Βatselas» (τηλ. 24670 43770, Μεγάλου Αλεξάνδρου 79, Άργος Ορεστικό, www. hotelbatselas.gr). Μόλις 5 λεπτά από το κέντρο της Καστοριάς, το καινούργιο νεοκλασικό κτίριο διαθέτει άνετα, μεγάλα δωμάτια, μοντέρνας αισθητικής. Στο εστιατόριο μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικά πιάτα παραδοσιακής κουζίνας από κυνήγι, με τη συνοδεία τοπικού κρασιού ή τσίπουρου.
«Chloe» (Ανθέων και Γιασεμιών, Χλόη, τηλ. 24670-
21300, www. hotelchloe.gr). Στην καρδιά κατάφυτης περιοχής βρίσκεται το νεόδμητο πολυτελές ξενοδοχείο «Chloe» που κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στον κοσμοπολίτικο περιβάλλοντα χώρο που έχει δημιουργήσει. Στο ισόγειο λειτουργεί cafι bar, όπου ένα πλούσιο γευστικό πρωινό προσφέρεται στο ξεκίνημα της ημέρας σας.
«Αρχοντικό Βέργουλα» (συνοικία Ντόλτσο, τηλ.: 24670-23415, www. vergoulas.gr). Το παραδοσιακό τριώροφο αρχοντικό προσφέρει στον επισκέπτη ένα ζεστό, φιλόξενο και ευχάριστο περιβάλλον για στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Το βράδυ η τραπεζαρία του αρχοντικού μεταμορφώνεται σε wine bar με τη συνοδεία απαλής μουσικής.
«Ξενώνας Φιλοξένια» ( Γεωργίου Παλαιολόγου 23, τηλ. 24670 22162, www. filoxeniakastoria.gr). Ιδανικό ορμητήριο για τις καθημερινές περιηγήσεις σας στους παραδοσιακούς οικισμούς και στα βυζαντινά μνημεία της πόλης, καθώς συνδυάζει την άμεση πρόσβαση στο κέντρο με την απόλυτη ησυχία του φυσικού τοπίου.


(πηγή: www.tanea.gr, 2/1/2009)

Λοζάνη: Αληθινή αρχόντισσα της λίμνης!

Ανάμεσα στα πανέμορφα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την Ελβετία, η Λοζάνη κατέχει την πιο ξεχωριστή θέση.

Χτισμένη αμφιθεατρικά στη βόρεια όχθη της λίμνης Λεμάν κι επάνω σε λόφους και σε κοιλάδες που εναλλάσσονται, η Λοζάνη ξεχωρίζει για την ποικιλία του τοπίου της, δημιουργώντας στον επισκέπτη μία συνεχή αίσθηση σκαμπανεβάσματος! Γέφυρες και υπέργειες διαβάσεις διεκολύνουν τους πεζούς ώστε να μπορέσουν να θαυμάσουν τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της.

Η πόλη
Οι κήποι και τα πάρκα κατέχουν περίοπτη θέση, ενώ στις παρυφές της ευδοκιμούν αμπελώνες και δάση. Όσο για την ίδια την πόλη; Φυσικά διαθέτει την παλιά της συνοικία στο κοίλωμα μιας κοιλάδας, τους μεγαλοπρεπείς ναούς της χτισμένους πάνω σε λόφους και την τουριστική και μοντέρνα της πλευρά, που ξετυλίγεται στις όχθες της λίμνης και στο γραφικό της λιμάνι. Η Λοζάνη είναι από τα σημαντικότερα κέντρα σπουδών και φιλοξενεί σπουδαστές απ? όλο τον κόσμο. Επίσης, από το 1915 λειτουργεί σαν έδρα της Επιτροπής του Διεθνούς Ολυμπισμού. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τον Καθεδρικό Ναό της Νοτρ Νταμ (του 12ου αιώνα) και το Κάστρο Σεν Μερ, το επισκοπικό παλάτι που χτίστηκε από πέτρα και τούβλα το 1397. ­Από τις σκάλες της αγοράς κατεβείτε στην παλιά πόλη και περπατήστε στους πεζόδρομους. Στην πλατεία Παλί θα δείτε το Δημαρχείο και στην πλατεία Ριπόν επισκεφθείτε το Μέγαρο Ριμίν με το Μουσείο Καλών Τεχνών. Περπατήστε κι άλλο και δείτε ενδιαφέροντα κτίρια όπως την παλιά Ακαδημία, το Μεγάλο Συμβούλιο, τον παλιό Πύργο της ’λε και το Δικαστικό Μέγαρο. Αν κουραστήκατε, ξαποστάστε στο πάρκο Μον Ρεπό, όπου βρίσκεται και η ομώνυμη βίλα του 19ου αιώνα, αυτοκρατορικού στυλ. Από μουσεία, αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο της Λοζάνης (Μουσείο της Επισκοπής) και το Ολυμπιακό Μουσείο. Προχωρήστε τώρα και στη λεωφόρο Ουσί, που θα σας οδηγήσει στο λιμάνι. Παράλληλα με τη λίμνη, η λεωφόρος Πιερ ντε Κουμπερτέν θα σας φέρει στην Έδρα της ­Ολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης, ανηφορίστε στο ύψωμα (765 μ.) Σινιάλ ντε Μπελμόν (6 χλμ. από το κέντρο) για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα, ενώ επισκεφθείτε το Σαλέ α Γκομπέ Μοντερόν (843 μ. υψόμετρο), ­ένα χώρο αναψυχής μέσα στο δάσος και πλάι σε ποτάμι.

Εκδρομές
Οι ομορφότερες ελβετικές πόλεις είναι στα πόδια σας! Ξεκινήστε ­από τη Γενεύη (62 χλμ. ), στην άλλη άκρη της λίμνης Λεμάν, και καθ? οδόν σταματήστε στο Μοντρέ και το Βεβέ: δύο γραφικότατα μέρη. Η δεύτερη μάλιστα είναι και η γενέτειρα του Τσάρλι Τσάπλιν, κάτι που θα φροντίζουν να σας το θυμίζουν σε κάθε γωνιά και με κάθε τρόπο! Επισκεφθείτε ακόμη τη Βέρνη (106 χλμ.), την πανέμορφη Λουκέρνη (200 χλμ.), τη Ζυρίχη (226 χλμ.) και το Λουγκάνο (299 χλμ.).

Χρήσιμα: Κωδικός Λοζάνης: 004121. Νόμισμα: Ελβετικό φράγκο = 1 ευρώ και 50 λεπτά Ώρα: Μία ώρα πίσω. Μουσεία: ­ανοικτά καθημερινά ­εκτός Δευτέρας 11.00 με 17.00. Τηλ. ανάγκης: 117. Η Ελβετία είναι χώρα εκτός ΕΕ, άρα χρειάζεστε υποχρεωτικά διαβατήριο.

Τοπικός τουρισμός: Απευθυνθείτε στο τηλ.: 6137321 ή στο site: www.lausanne-tourisme.ch

Φαγητό: Τα πιο διάσημα πιάτα της ελβετικής κουζίνας είναι τα φοντί σε διάφορες παραλλαγές. Δοκιμάστε τα! Τοπική κουζίνα και σε λογικές τιμές θα βρείτε στις μπρασερί: Bavaria (τηλ.: 3233913), Du Cygne (τηλ.: 3122180), Lausanne-Moudon (τηλ.: 3290471) και στο «P?tite Marmite» (τηλ.: 7843812). Φυσικά θα βρείτε πληθώρα εστιατορίων με γαλλική και ιταλική κουζίνα.

Διασκέδαση: Για ένα ποτό να πάτε στα πολύ ατμοσφαιρικά μπαράκια Tchin Tchin (με ζωντανή μουσική) και Le Colony. Για να χορέψετε θα πάτε στο Insomnia Disco Club. Αν προτιμάτε τα σόου, υπάρχουν τα καμπαρέ Belle Epoque και Tabaris.

Αγορές: Αγοράστε σοκολάτες, τυριά, αλλαντικά, κρασιά. Ακόμη, αντικείμενα τέχνης, διακοσμητικά και φυσικά ρολόγια.

(πηγή: www.7merestv.gr, 2/1/2009)

Εφιαλτικό σενάριο στη Ζιμπάμπουε

Για το πλέον εφιαλτικό σενάριο των 60.000 κρουσμάτων χολέρας προετοιμάζονται οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, καθώς νεότερος απολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνει λόγο για 30.000 καταγεγραμμένα κρούσματα στη Ζιμπάμπουε και 1.334 κρούσματα στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τον περασμένο Αύγουστο έχουν χάσει τη ζωή τους 1.568 άνρθρωποι στη Ζιμπάμπουε και 13 στη Ν. Αφρική.

Ο Ερυθρός Σταυρός έστειλε επτά ομάδες ειδικών στις 10 επαρχίες της Ζιμπάμπουε που πλήττονται από την επιδημία.

"Είναι τραγικό ότι το 43% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους δεν πρόλαβαν να έχουν την παραμικρή ιατρική φροντίδα", υπογράμμισε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

(πηγή: www.skai.gr, 1/1/2009)

Ο Ερυθρός Σταυρός έστειλε στη Ζιμπάμπουε επτά μονάδες έκτακτης ανάγκης

Ο Ερυθρός Σταυρός έστειλε επτά ομάδες έκτακτης ανάγκης -που κανονικά κρατά σε εφεδρεία για περιπτώσεις μεγάλων παγκόσμιων καταστροφών- στη Ζιμπάμπουε για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επιδεινούμενης επιδημίας χολέρας, ανακοίνωσε η οργάνωση την Τετάρτη.

Οι ομάδες αυτές είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για μεγάλους σεισμούς και το τσουνάμι του Ινδικού. Την εβδομάδα που πέρασε εστάλησαν τέτοιες ομάδες στη Ζιμπάμπουε από τη Βρετανία, τη Φινλανδία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες.

Στόχος τους είναι να βοηθήσουν 1,5 εκατ. ανθρώπους στη Ζιμπάμπουε, όπου πάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Αύγουστο κι άλλοι 30.000 έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Ερυθρού Σταυρού.

Η χολέρα είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί: ουδείς θα έπρεπε να πεθαίνει εξ αιτίας της, ανέφερε ο Ταμάμ Αλουντά, στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής των Κοινοτήτων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Γενεύη.

Σήμερα, το ποσοστό των ανθρώπων που προσβάλλονται από χολέρα και πεθαίνουν εξ αιτίας της είναι υψηλότερο του 5%. Για να ειπωθεί ότι η χολέρα βρίσκεται υπό έλεγχο ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να ξεπερνά το 1%, τόνισε. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το ότι 43% των ανθρώπων αυτών πεθαίνουν πριν καταφέρουν να φθάσουν σε κάποιο κέντρο νοσηλείας, πρόσθεσε.

Πέραν της επιδημίας οι αρχές στη Ζιμπάμπουε πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του στασιμοπληθωρισμού, των τρομακτικών ελλείψεων σε τρόφιμα, της χρόνιας πολιτικής αστάθειας και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην κυβέρνηση Μουγκάμπε από την Δύση.

(πηγή: www.flash.gr, 1/1/2009)

Στην ευρωζώνη η Σλοβακία

Στη ζώνη του ευρώ εντάχθηκε την Πέμπτη 1/1/2009 η Σλοβακία, η οποία έγινε το 16ο μέλος της ευρωζώνης, εν μέσω δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Η απόφαση είχε ληφθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Ιουνίου 2008.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η Σλοβακία πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να υιοθετήσει το ευρώ» είχε τονίσει ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του ECOFIN.

«Η Σλοβακία θα γνωρίσει μια εντυπωσιακή περίοδο προσαρμογής για τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

(πηγή: www.flash.gr, 1/1/2009)

Γαϊδούρια με...πάνες

Απαγορεύεται από εδώ και μπρος να κυκλοφορούν χωρίς...πάνες τα γαϊδούρια στους δρόμους συγκεκριμένων περιοχών της νοτιοδυτικής Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματούχο, Μοχάμεντ Χαρούντ, το μέτρο αποσκοπεί στη "διατήρηση της αισθητικής και της πολιτιστικής εικόνας των περιοχών, που αυτή την περίοδο γνωρίζουν μια άνευ προηγουμένου τουριστική άνθηση".

"Οι πάνες διατίθενται στις αγορές σε χαμηλές τιμές", δήλωσε ο Χαρούν στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες των γαϊδουριών, που θα παραβιάζουν το νέο αυτό μέτρο, θα τιμωρούνται.

(πηγή: www.skai.gr, 31/12/2009)

Γαϊδούρια με πάνες θα κυκλοφορούν εφεξής σε ορισμένες περιοχές της νοτιοδυτικής Αιγύπτου για λόγους αισθητικής και καθαριότητας

Απαγορεύεται να κυκλοφορούν χωρίς... πάνες τα γαϊδούρια στους δρόμους συγκεκριμένων περιοχών της νοτιοδυτικής Αιγύπτου, σύμφωνα με αξιωματούχο των περιοχών αυτών. Οπως δήλωσε ο Μοχάμεντ Χαρούντ, το μέτρο αποσκοπεί στη διατήρηση της αισθητικής και της πολιτιστικής εικόνας των περιοχών, που αυτή την περίοδο γνωρίζουν μια άνευ προηγουμένου τουριστική άνθηση.

Οι πάνες διατίθενται στις αγορές σε χαμηλές τιμές, δήλωσε ο Χαρούν χθες στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες των γαϊδουριών, που θα παραβιάζουν το νέο αυτό μέτρο, θα τιμωρούνται. Τα γαϊδούρια είναι απαραίτητα για τις μετακινήσεις πολλών αιγυπτίων καθώς μπορούν να μεταφέρουν το 20 με 30% του σωματικού τους βάρους και χρησιμοποιούνται και στη γεωργία.

(πηγή: www.flash.gr, 31/12/2009)

Μόρνος: Θαυμαστός υδάτινος κόσμος

Οι εικόνες της λίμνης είναι μαγικές, αλλά συνάμα ανησυχητικές. Η στάθμη της έχει υποχωρήσει σημαντικά δημιουργώντας ερωτηματικά για το μέλλον της (μιας και υδροδοτεί σε μεγάλο βαθμό την πρωτεύουσα), από την άλλη πάλι η εμφάνιση του «βυθισμένου» Καλλίου, όπως και τα καστανοπράσινα φιόρδ που σχηματίζει, προσφέρουν μαγικές εικόνες που σε προκαλούν να σηκώσεις τη φωτογραφική μηχανή και με ένα «κλικ» να τις κάνεις για πάντα δικές σου.

Ολα αυτά θα τα δείτε κάνοντας απλά μια διαδρομή περιμετρικά της λίμνης. Μπορεί να ξεκινήσει από οποιοδήποτε σημείο ή χωριό, παρόλο που εμείς σας προτείνουμε να ξεκινήσετε από τον μεγαλύτερο οικισμό της περιοχής, το Λιδορίκι.

Το κεφαλοχώρι της λίμνης έχει μακρά ιστορία που ξεκινάει από την εποχή των Δωριέων, με σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου και τους αγώνες του. Σήμερα μπορείτε να περπατήσετε στα όμορφα σοκάκια του και να καθίσετε στην πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο.

Το χωριό Κάλλιο
Συνεχίζοντας βόρεια από το Λιδορίκι, στα 8 χλμ. θα βρεθείτε σε διακλάδωση και θα στρίψετε αριστερά για να βρεθείτε μετά 10 χλμ. στο χωριό Κάλλιο.

Η αρχαία πόλη Κάλλιον η Καλλίπολις, που σήμερα βρίσκεται στον βυθό της λίμνης, άκμασε τον 4ο π.Χ. αιώνα, όμως καταστράφηκε και λεηλατήθηκε από τους Γαλάτες το 279 π.Χ. Τμήμα της αρχαίας πολιτείας ανασκάφηκε λίγο πριν τα νερά την εξαφανίσουν για πάντα. Ο δρόμος μετά το Κάλλιο θα σας οδηγήσει σε δύο διασταυρώσεις: η πρώτη που θα δείτε οδηγεί δεξιά στο Διακόπι, που, σύμφωνα με μαρτυρίες των παλιότερων, ονομάστηκε έτσι από τους κατοίκους του σε ένδειξη τιμής στον Αθανάσιο Διάκο που έδρασε στην περιοχή.

Η δεύτερη, επίσης στα δεξιά, οδηγεί στο απομονωμένο χωριό Δάφνο, σκαρφαλωμένο στα 1.000 μ., περιτριγυρισμένο από πανύψηλες κορυφές και με μια ωραιότατη πλατεία, όπου μπορείτε να καθίσετε στο καφενείο της κυρίας Αθανασίας.

Επιστρέφετε στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζετε την διαδρομή σας μέχρι το επόμενο χωριό, το Κόκκινο, κοντά στον ομώνυμο ποταμό που χύνεται στην λίμνη, με εκπληκτική θέα στην λίμνη του Μόρνου.

Επόμενος «σταθμός» σας, αφού αφήσετε δεξιά σας τον δρόμο για Κροκύλειο, είναι το φράγμα της τεχνητής λίμνης και λίγο αργότερα θα δείτε μια ακόμη παράκαμψη για το χωριό Άβορος, χτισμένο στην πλαγιά του βουνού, σε υψόμετρο 780.

Το τελευταίο χωριό που θα δείτε είναι η Λεύκα, η οποία απέχει περίπου 6,5 χλμ. από το Λιδορίκι, όπου θα κλείσετε τον κύκλο γύρω από την Λίμνη του Μόρνου.

Το φράγμα του Μόρνου
Οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος και της λίμνης ξεκίνησαν το 1969 και ολοκληρώθηκαν το 1981. Με ύψος 126 μ., το φράγμα είναι από τα ψηλότερα της Ευρώπης και η λίμνη που δημιουργήθηκε έχει χωρητικότητα 780 εκατ. κυβικά μέτρα.

Ο όγκος του νερού διοχετεύεται στην Αθήνα μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου και ενός καναλιού μήκους 192 χλμ. που διατρέχει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής. Στη λίμνη του Μόρνου καταλήγει και το νερό της λίμνης του Εύηνου, μέσω μιας ενωτικής σήραγγας.

ΙΝFΟ

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Ο Μόρνος απέχει 250 χλμ. από την Αθήνα. Θα πάτε προς Δελφούς και πριν από την Αμφισσα θα στρίψετε αριστερά προς Λιδορίκι.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Στα χωριά γύρω από τη λίμνη οι επιλογές σε διαμονή και φαγητό είναι περιορισμένες. Αν θέλετε περισσότερες επιλογές θα πρέπει να κινηθείτε προς Αμφισσα και Γαλαξίδι.

«Δάφνος» (22660 51746, 51745). Ο δημοτικός ξενώνας του ομώνυμου χωριού έχει καθαρά δωμάτια, καλό εστιατόριο και είναι ανοικτός όλο τον χρόνο.

«Ξενώνας Καλλίπολις» (22660 22150, 22995). Στο Λιδορίκι, με περιποιημένα δωμάτια και έναν ευγενέστατο ιδιοκτήτη που θα σας δώσει πληροφορίες για τη γύρω περιοχή.

«Βασίλης» Βρίσκεται στην πλατεία του Λιδορικίου και σερβίρει κρέατα ψητά σούβλας και καλαμάκια.

(πηγή: www.ethnos.gr, 30/12/2008)

Αποχαιρετισμός στην Ελλάδα

Tου Σαϊμον Γκας*

Γράψε αν μπορείς στο τελευταίο σου όστρακο
τη μέρα τ’ όνομα τον τόπο
και ρίξε το στη θάλασσα για να βουλιάξει.
Γιώργος Σεφέρης
Γυμνοπαιδία – Σαντορίνη

Σε λίγες μέρες η γυναίκα μου κι εγώ αφήνουμε την Αθήνα ύστερα από οκτώ ευτυχισμένα χρόνια στη χώρα σας – πρώτα στη δεκαετία του ’80 και για δεύτερη φορά αυτά τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα ήταν καλή μαζί μας. Μας χάρισε τον πρώτο μας γιο, που γεννήθηκε εδώ πριν από 23 χρόνια. Μας χάρισε πολλούς φίλους. Μας χάρισε πολλές στιγμές ευτυχίας. Και ποτέ, μα ποτέ δεν μας άφησε να πλήξουμε.

Η Ελλάδα και οι Ελληνες ασκούν έντονη επίδραση στους ξένους. Ο Βρετανός συγγραφέας Lawrence Durrell έγραψε: «Αλλες χώρες μπορούν να σε κάνουν να ανακαλύψεις έθιμα ή παραδόσεις ή τοπία. Η Ελλάδα σου προσφέρει κάτι πιο σκληρό: την ανακάλυψη του εαυτού σου». Στην Ελλάδα εμείς οι Βορειοευρωπαίοι αφήνουμε πίσω μας λίγη απ’ την ψυχραιμία και την επιφυλακτικότητά μας και γινόμαστε πιο εξωστρεφείς, αναζητάμε πιο πολύ τη συντροφιά των άλλων ανθρώπων. Δεν εκπλήσσομαι που η λέξη privacy δεν μεταφράζεται ακριβώς στα Ελληνικά. Αλλά, πάλι, ούτε η λέξη παρέα μεταφράζεται στα Αγγλικά.

Η Ελλάδα άναψε τον πόθο του ταξιδιού σε γενιές και γενιές Βρετανών, και η Μαριάν κι εγώ προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε τα βήματά τους. Η μυρωδία του καπνού του ξύλου που καίγεται ένα φθινοπωρινό απόγευμα στην Ηπειρο, τα λιβάδια με τ’ αγριολούλουδα στην Πελοπόννησο την άνοιξη, τα κρυστάλλινα γαλανά νερά του Ιονίου το καλοκαίρι είναι μερικές από τις αναμνήσεις που θα πάρουμε μαζί μας φεύγοντας.

Οι Ζουλού λένε ότι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι μέσα από άλλους ανθρώπους. Η Ελλάδα δεν θα σήμαινε τόσα πολλά για μας αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που γνωρίσαμε εδώ. Η γιαγιά που μας φίλεψε ροδάκινα απ’ το καλάθι της όταν χάλασε το αυτοκίνητο της παρέας μας, στη Θεσσαλία το 1975. Το ζευγάρι που μας παραχώρησε το διαμέρισμά του, παρόλο που μόλις μας είχε συναντήσει, στο Ρέθυμνο το 1984. Ο ταξιτζής στη Χίο, το 1992, που όταν ο γιος μου ο Κρίστοφερ ζαλισμένος από το ταξίδι έκανε εμετό κι έκανε χάλια και το ταξί και τον ίδιο, αυτός ανησυχούσε μόνο αν ήταν εντάξει το παιδί. Θα μας λείψουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα, που μας έδωσαν τη φιλία τους και τη συντροφιά τους.

Θα θέλαμε επίσης, η Μαριάν κι εγώ, να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που ήταν τόσο επιεικείς και συγχωρητικοί όσο εμείς κατακρεουργούσαμε την ελληνική γλώσσα. Θέλω να ζητήσω ιδιαιτέρως συγγνώμη από μια κυρία που γνώρισα σε μια δεξίωση πριν από λίγα χρόνια. Τη ρώτησα τι δουλειά έκανε ο άντρας της. Μου απάντησε ότι ήταν γεωπόνος. Δυστυχώς, μπέρδεψα τη λέξη γεωπόνος με τη λέξη Γιαπωνέζος. Καθώς η συζήτηση προχωρούσε, διαπίστωσα με έκπληξη ότι δεν ήξερε σχεδόν τίποτε για την Ιαπωνία. Και καθώς επέμενα με τις ερωτήσεις μου για τον ιαπωνικό πολιτισμό, έβλεπα σιγά σιγά τον πανικό να φουντώνει στα μάτια της.

Θα ήθελα ακόμη να ζητήσω συγγνώμη κι από τον προβεβλημένο εκείνον υπουργό, που παρέμεινε ατάραχος όταν τον ρώτησα πώς σκόπευε να αντιμετωπίσει όλες τις προσκλήσεις και όχι τις προκλήσεις του τομέα ευθύνης του. Τώρα ήρθε ο καιρός να πάμε σε μιαν άλλη χώρα. Χαιρόμαστε με την προοπτική των νέων εμπειριών, των νέων ενδιαφερόντων που πάντα φέρνει ένα νέο διπλωματικό πόστο. Οπως λέει κι ο ποιητής:

«Πολλά τα καλοκαιρινά πρωινά να είναι
που με τι ευχαρίστηση, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένες πρωτοϊδωμένους»
Aλλά, δεν θα είναι Ελλάδα.

Αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι θα επιστρέψουμε. Δεν νομίζουμε ότι η Ελλάδα μας έχει δώσει ακόμη την άδεια να την εγκαταλείψουμε οριστικά. Και όταν επιστρέψουμε δεν θα το κάνουμε μόνο για τους ανθρώπους ή για το τοπίο, αλλά και γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που θαυμάζουμε για πάρα πολλά πράγματα.

Αλλά αυτό που ιδιαίτερα θαυμάζουμε εδώ είναι η σημασία που δίνουν οι Ελληνες στους οικογενειακούς δεσμούς και τη φιλία, την επιμονή σας να χαίρεστε τη ζωή, την ανοιχτόκαρδη διάθεσή σας, τη γενναιοδωρία σας και την αίσθηση αξιοπρέπειας και ευπρέπειας. Το ταλέντο των Ελλήνων ξεχειλίζει σε κάθε τομέα, από τις καλές τέχνες ώς τον κάθε χώρο δουλειάς και δημιουργίας. Ενα από τα προνόμια που είχα ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν η ευκαιρία που μου έδωσε να συναντήσω τόσους προικισμένους, ζωντανούς ανθρώπους από φοιτητές μέχρι δισεκατομμυριούχους.

Ομολογώ ότι ακόμη και τώρα, μετά οκτώ χρόνια στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη μερικά πράγματα που δεν καταλαβαίνω. Δεν καταλαβαίνω την ελληνική μανία να βουτάνε όλοι στη θάλασσα κάθε φορά που η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους δέκα βαθμούς. Εγώ μεγάλωσα σε μια χώρα που η θάλασσα ήταν κρύα και γκρίζα και, γενικώς, έπρεπε να αποφεύγεται. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα κινητά είναι τόσο δημοφιλή, ενώ τόσες και τόσες Ελληνίδες σε διακοπές έχουν τη συνήθεια να φωνάζουν τόσο δυνατά και σε τόσο ψηλές νότες ώστε οι φωνές τους να σκίζουν τον αιθέρα και λόγγοι και ραχούλες να αντηχούν «έλα Τούλααα…». Θαυμάζουμε το πάθος των Ελλήνων για προσωπική ελευθερία και ελευθερία του λόγου. Ακόμη δεν έχω καταλάβει τα παραθυράκια στην τηλεόραση. Πώς καταλαβαίνει ο ένας τι λέει ο άλλος όταν όλοι μιλούν ταυτόχρονα; Ο στρατηγός Ντε Γκολ αναρωτήθηκε κάποτε πώς είναι δυνατόν να κυβερνήσει κανείς μια χώρα που παράγει 246 διαφορετικά είδη τυριών. Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να κυβερνήσει κανείς μια χώρα που έχει σχεδόν τόσους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς όσα τυριά έχει η Γαλλία. Αυτό που καταλαβαίνω και ξέρω καλά είναι ότι η Μαριάν και εγώ αισθανόμαστε τεράστια τρυφερότητα, ευγνωμοσύνη και θαυμασμό για μια χώρα που μας φέρθηκε τόσο καλά.
Σ’ ευχαριστώ, Ελλάδα.

* Ο κ. Σάιμον Γκας είναι απερχόμενος πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 28/12/2008)

Ο τολμών –και περιβαλλοντικά– νικά

Πέντε παραδείγματα σε διαφορετικές χώρες όπου οι πολίτες έκαναν πράξη την προστασία του περιβάλλοντος αλλάζοντας τη ζωή τους

Η προστασία του περιβάλλοντος κοστίζει, είναι δύσκολη, προσκρούει σε συμφέροντα, πρακτικά αποδεικνύεται από δύσκολη έως ανέφικτη. Ασφαλώς όλοι έχουμε ακούσει τις παραπάνω «αντιρρήσεις» ή ανάλογες αντιρρήσεις, που βρίσκουν ισχυρό έρεισμα στη νοοτροπία του «ωχαδελφισμού». Η παράθεση κάποιων παραδειγμάτων από κοινότητες που τόλμησαν, είναι ίσως η πειστικότερη απάντηση. Οι κάτοικοι στο νησί Samso στη Δανία αναμόρφωσαν τη ζωή τους και τώρα η καθημερινότητά τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ενα χωριό στην Ισπανία, το La Muela, αναπτύχθηκε οικονομικά προσφέροντας στους κατοίκους του μια καλύτερη ζωή, γιατί επένδυσε στην αιολική ενέργεια. Οι ψαράδες του νοτίου Αιγαίου στην Ελλάδα αποφάσισαν να επιβάλουν περιορισμούς στην αλιεία προστατεύοντας τον πλούτο της θάλασσας αλλά και το δικό τους. Παρουσιάζοντας μερικά από τα επιτεύγματα που ωφελούν τους ανθρώπους και το περιβάλλον αποδεικνύουμε πως όποιος θέλει, μπορεί. Η περιβαλλοντική συνείδηση και η «επένδυση» στον οικολογικό τρόπο ζωής αποδεικνύονται ως ένας τρόπος δράσης που βασίζεται στον σεβασμό απέναντι στη φύση και στους άλλους. Είναι ελπιδοφόρο ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι απ’ όλες τις χώρες του κόσμου δηλώνουν ενεργό συμμετοχή σε αυτό το μεγάλο στοίχημα για έναν καλύτερο αυριανό κόσμο.

Μουέλα, το χωριό των ανέμων
Μόλις 23 χιλιόμετρα από την πολύβουη Σαραγόσα το τοπίο αλλάζει δραματικά, μοιάζει σαν να βρίσκεσαι σε μια έρημο χωρίς ίχνος ζωής. Περίπου... γιατί κάπου εκεί, σε ένα οροπέδιο 600 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, βρίσκεται το χωριό La Muela που στα ισπανικά σημαίνει μυλόπετρα. Φτάνοντας εκεί, στη μέση του πουθενά, μπορεί κανείς να διακρίνει μια φαινομενικά αλλόκοτη εικόνα. Πολλές ανεμογεννήτριες να γυρίζουν με ταχύτητα δίπλα σε μεγάλους γερανούς που μαρτυρούν οικοδομική δραστηριότητα
Ηταν ένα φτωχό χωριουδάκι με βοσκούς και αγρότες που εύχονταν τα παιδιά τους να βρουν δουλειά στην πόλη και να φύγουν μακριά για να ξεφύγουν από τη μιζέρια. Εως ότου, πριν από δύο δεκαετίες, ο άνεμος της καινοτομίας αλλά και της φαντασίας φύσηξε –κυριολεκτικά– στην περιοχή. Ετσι σήμερα οι κάτοικοί της, που φτάνουν πια τους 3.500, όχι μόνο έχουν δουλειά και ζουν σε ένα μέρος που προσφέρει εξαιρετική ποιότητα ζωής αλλά και απολαμβάνουν διακοπές σε εξωτικά μέρη με έξοδα του Δήμου, που προσφέρει επίσης δωρεάν σπουδές.
Ηταν το 1987 όταν η 29χρονη τότε Maria Victoria Pinilla Bielsa αποφάσισε να μείνει στο χωριό και να διεκδικήσει την προεδρία της κοινότητας. Ηθελε να πείσει τους κατοίκους του χωριού ότι η μεγάλη «περιουσία» της περιοχής ήταν ακριβώς αυτοί οι δυνατοί άνεμοι, που σάρωναν το οροπέδιο και δημιουργούσαν τόσα προβλήματα. Παρά τις αντιστάσεις, –πολλοί από τους αγρότες που κατοικούσαν στο La Muela θεωρούσαν ότι οι ανεμογεννήτριες θα εξαφανίσουν τα ζώα από την περιοχή– κατάφερε να εγκατασταθούν στην περιοχή οι πρώτες 16 ανεμογεννήτριες.
Σήμερα στο οροπέδιο έχουν εγκατασταθεί 340 ανεμογεννήτριες που παράγουν περίπου 237 μεγαβάτ, περίπου το 1/4 της συνολικής παραγωγής αιολικής ενέργειας της Ελλάδας. Οι 148 ανεμογεννήτριες έχουν τοποθετηθεί σε ιδιωτικά οικόπεδα και έτσι οι ιδιοκτήτες τους εισπράττουν ενοίκιο. Πολλοί από τους κατοίκους του La Muela εργάζονται τώρα στην «αιολική βιομηχανία», που έφερε και οικοδομική ανάπτυξη καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς μαζί με τις ανάγκες. Υπολογίζεται ότι έμμεσα ή άμεσα τα έσοδα του δήμου από την αιολική ενέργεια είναι περίπου 11 εκατ. ευρώ ετησίως. Βέβαια όλα τα χρήματα επενδύονται στην ίδια την πόλη και τους κατοίκους της, που απολαμβάνουν δωρεάν υποτροφίες σπουδών για το εξωτερικό και πληρωμένα ταξίδια από τον δήμο στην Καραϊβική. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ένα τζάμπο με 410 κατοίκους του La Muela απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σαραγόσα με προορισμό το Μεξικό.
Το νέο σχέδιο της Maria Victoria Pinilla Bielsa, που διανύει πλέον την 5η της θητεία ως δήμαρχος, είναι η εγκατάσταση δημοτικών ανεμογεννητριών ώστε ο δήμος να εισπράττει όλα τα έσοδα από την παραγωγή ενέργειας. «Είμαστε τώρα 3.500» λέει, «αλλά υπολογίζω ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα φτάσουμε τους 30.000 καθώς όλο και περισσότεροι έρχονται να μείνουν εδώ από τη Σαραγόσα. Αλλωστε, είμαστε σε καλό σημείο. Στη μέση του δρόμου που συνδέει τη Βαρκελώνη με τη Μαδρίτη».

Η Φλωρεντία (ξανα)εκπαιδεύεται
«Ξαναξεκινώ από μένα». Με αυτό το σύνθημα, ο δήμος της Φλωρεντίας οργανώνει πρόγραμμα οικολογικής διαπαιδαγώγησης των κατοίκων της πόλης. Ισως η συγκεκριμένη είδηση δεν είναι η πιο σημαντική. Περισσότερο σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε αυτό το πρόγραμμα δήλωσαν συμμετοχή 1.000 οικογένειες της Φλωρεντίας. Οσοι αποφάσισαν να μάθουν πώς η καθημερινή τους ζωή θα γίνει φιλικότερη προς το περιβάλλον, θα πρέπει για οκτώ μήνες να συμμετέχουν σε δύο συναντήσεις το μήνα, οι οποίες πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης (βιβλιοθήκες, ινστιτούτα, πολιτιστικά κέντρα). Σε αυτές τις συναντήσεις οι μαθητές της οικολογίας θα μάθουν πώς μπορούν να εξοικονομούν ενέργεια στο σπίτι, να μειώσουν την κατανάλωση νερού, να διαχωρίζουν σωστά τα σκουπίδια τους ώστε να λειτουργεί όσο το δυνατόν περισσότερο αποδοτικά η ανακύκλωση και να αποκωδικοποιούν τις ετικέτες των προϊόντων που διαβάζουν. Θα μάθουν επίσης πώς να επισκευάζουν ένα ποδήλατο και πώς να φτιάχνουν κομπόστ, με λίγα λόγια πως να αλλάξουν συνολικά τον τρόπο ζωής τους ώστε να σέβονται περισσότερο το περιβάλλον. Ο ίδιος δήμος επίσης, από πέρυσι αποφάσισε να επιδοτεί τα κυλικεία των σχολείων ώστε να διαθέτουν σε προσιτές τιμές βιολογικά προϊόντα στους μαθητές, ενώ όλα τα κυλικεία πωλούν μόνο βιολογικά προϊόντα.

Στη Φρανκφούρτη δεν πετάνε τίποτα
Χτισμένη κοντά στον ποταμό Μάιν, η Φρανκφούρτη είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας με πληθυσμό 650.000 κατoίκους, πληθυσμός που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια αν προστεθούν όσοι κατοικούν στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Παρά τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών που παράγει η πόλη, έχουν καταφέρει να οργανώσουν έτσι το σύστημα διαχείρισης ώστε κυριολεκτικά να μην πετάνε τίποτα. Μείωση απορριμμάτων - ανακύκλωση - κομποστοποίηση - καύση είναι το τετράπτυχο της επιτυχίας. Η Γερμανία έχει καταφέρει να μειώσει δραστικά τα απορρίμματά της, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, όπως π.χ. αυτή της επαναχρησιμοποίησης των μπουκαλιών.
Οπως λέει στην «Κ» ο Μιχαέλ Βέρνερ, υπεύθυνος της δημοτικής εταιρείας ανακύκλωσης της πόλης, «η δημοτική εταιρεία αναλαμβάνει την ανακύκλωση από το πρώτο στάδιο, την τοποθέτηση δηλαδή των κατάλληλων κάδων, το τακτικό άδειασμά τους, έως τη μεταφορά και τη μετατροπή τους σε υλικά έτοιμα προς χρήση».
Μέσα στα σπίτια υπάρχουν διαφόρων χρωμάτων κάδοι ανάλογοι με αυτούς που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Ο πράσινος κάδος προορίζεται για το χαρτί, ο καφετής για τα οργανικά απορρίμματα που στη συνέχεια μετατρέπονται σε κομπόστ (οργανικό λίπασμα), στον κίτρινο καταλήγουν οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες και στον γκρίζο όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια. Ο,τι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί καίγεται στα εργοστάσια καύσης που λειτουργούν όχι μακριά από την πόλη και η ενέργεια που παράγεται είτε διοχετεύεται ως ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα ηλεκτροδότησης είτε χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών που βρίσκονται κοντά στο εργοστάσιο.

Στην Κάλυμνο τα ψάρια μεγαλώνουν
Ακούγεται λογικό ψαράδες να αποφασίζουν να αλιεύουν λιγότερα ψάρια; Ναι, αν έχουν πειστεί ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν το μέλλον της ζωής στη θάλασσα άρα και το δικό τους, είναι η απάντηση. Οι παράκτιοι ψαράδες Νοτίου Αιγαίου αποφάσισαν να αυτοπεριοριστούν για να βοηθήσουν στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων, που όπως φαίνεται μειώνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Ετσι, οι αλιείς της Καλύμνου και των γύρω νησιών δεν ψαρεύουν από τις 15 Απριλίου έως και τις 30 Μαΐου ενώ χρησιμοποιούν δίχτυα με μεγαλύτερο «μάτι» από αυτό που καθορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός και μεγαλύτερο αγκίστρι έτσι ώστε να μην πιάνουν μικρά ψάρια. Στην περιοχή ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω έχουν φτιάξει ένα τεχνητό ύφαλο έκτασης 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μια «συνοικία ψαριών» όπως λένε οι ίδιοι, όπου απαγορεύεται πλήρως το ψάρεμα έτσι ώστε να διευκολυνθεί η αναπαραγωγή των ψαριών. Παράλληλα, με την οικονομική συνδρομή της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου και την επιστημονική βοήθεια της ΙΝΑΛΕ (Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας), οι αλιείς της Καλύμνου και των γύρω νησιών κάνουν μια προσπάθεια καταγραφής των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της περιοχής.
Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Κατσοτούρχης, «το μεγαλύτερο επίτευγμά μας δεν είναι όλες αυτές οι απαγορεύσεις αλλά το γεγονός ότι καταφέραμε να συνειδητοποιήσουν οι ψαράδες ότι χρειάζεται να τηρηθούν. Διαφορετικά δεν θα είχε κανένα νόημα όσες συζητήσεις και να κάναμε». Στην περιοχή ψαρεύουν 658 αλιευτικά σκάφη, ενώ το 70% των ψαράδων είναι κάτω των 30 ετών. Ισως γι’ αυτό να ενδιαφέρονται περισσότερο για το αύριο, επισημαίνει ο κ. Κατσοτούρχης.
Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει και οι αλιείς των Κυκλάδων που φέτος το καλοκαίρι, με τη σύμπραξη της Greenpeace και την επιστημονική βοήθεια του του Δρος Π. Παναγιωτίδη, χαρτογράφησαν τις Ποσειδωνίες (φυτό από το οποίο δημιουργούνται υποθαλάσσια λιβάδια) σε δύο μεγάλους κόλπους στην Ανδρο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξουν ότι είναι εφικτό να υπάρξει μια πλήρης καταγραφή του βυθού. Οι Ποσειδωνίες, όπου τα ψάρια κρύβονται και εναποθέτουν τα αυγά τους, λειτουργούν περίπου ως μαιευτήριο ψαριών αφού προσφέρουν καταφύγιο, τροφή και περισσότερο οξυγόνο. Θεωρείται ότι συμβάλλουν και στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Επίσης, οι παράκτιοι ψαράδες των Κυκλάδων αποφάσισαν να μην ψαρεύουν γύρω από τη Γυάρο, αν και όπως λένε είναι πολύ καλός ψαρότοπος, ώστε να μειώσουν την «πίεση» στους πληθυσμούς των ψαριών. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Ζάνες «καλούμε τους επιστήμονες να συνεργαστούν για τη χαρτογράφηση της θάλασσας έτσι ώστε να ξέρουμε τι πραγματικά έχουμε σε κάθε περιοχή και τι πρέπει να κάνουμε για να το προστατέψουμε».

Σάμσο, νησί ενεργειακά αυτόνομο
Το όνομά του είναι Σάμσο, είναι ένα μικρό νησί της Δανίας και η μοναδική κατοικημένη περιοχή στον κόσμο με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Kάποτε, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ήταν θέμα ιδεολογίας. Σήμερα είναι η μόνη λύση», λέει η Cecilia Andersen, 43 χρόνων, που ζει στο νησί. Πριν από μια δεκαετία, το νησί στο οποίο κατοικούν συνολικά περίπου 4.500 άνθρωποι υιοθέτησε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας από ανανεώσιμες πηγές. Σήμερα, το 100% των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό καλύπτεται από αιολικά πάρκα, και το 75% των αναγκών για θέρμανση καλύπτεται από φωτοβολταϊκά που συλλέγουν ηλιακή ενέργεια και καύσιμη ύλη βιομάζας. Οι μεταφορές γίνονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή με αυτοκίνητα που καίνε βιοντήζελ ή βιοαιθανόλη που προέρχεται από τα απόβλητα από τις φάρμες που υπάρχουν στο νησί. Οι κάτοικοι του νησιού εκτός από περιβαλλοντικά έχουν και οικονομικά οφέλη καθώς διαθέτουν μετοχές στα «πράσινα» συστήματα που λειτουργούν στο νησί. Μόλις τον προηγούμενο χρόνο ιδρύθηκε στο Σάμσο η ακαδημία ενέργειας που προσφέρει μαθήματα, τεχνογνωσία και πραγματοποιεί έρευνες όσον αφορά το ενεργειακό μέλλον του νησιού και όχι μόνον.

Τα πιο σημαντικά γεγονότα του 2008

Ιανουάριος

-Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοινώνει πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020.

-H Γερμανία απαγορεύει την κυκλοφορία στα περισσότερο ρυπογόνα οχήματα.

-Για πρώτη φορά μετά 100 χρόνια χιονίζει στη Βαγδάτη.

-Η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο για τη διαχείριση των 600.000 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων που παράγει ετησίως.

Φεβρουάριος

-Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τον στόχο που έχει θέσει για τα βιοκαύσιμα, λόγω των τιμών στα τρόφιμα.

-Πάνω από το 40% των ωκεανών έχει επηρεαστεί από την υπεραλίευση, την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση.

Μάρτιος

-Η Αγκελα Μέρκελ ζητεί ειδική μεταχείριση για τις ενεργοβόρες γερμανικές βιομηχανίες.

-Η Ελλάδα καλείται σε απολογία από τον ΟΗΕ για τον

τρόπο που συλλέγει τα στοιχεία μέτρησης των εκπομπών

διοξειδίου του άνθρακα. Παρά την έντονη κριτική, ψηφίζεται το εθνικό χωροταξικό σχέδιο από τη Βουλή.

-35 χώρες, 370 δήμοι και κοινότητες, 50 εκατ. άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην Ωρα της Γης 2008, σβήνοντας τα φώτα τους για μία ώρα.

Απρίλιος

-Επιβάλλεται στην Ελλάδα ποινή αποκλεισμού από το σύστημα εμπορίας ρύπων στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο για τρεις μήνες.

-Η κρίση στα τρόφιμα θα προκαλέσει συγκρούσεις, λέει ο ΟΗΕ. Σκεπτικισμός για τα βιοκαύσιμα.

Μάιος

-Το 90% των καταστροφών στο περιβάλλον οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα.

Ιούλιος

-Ειδικοί προτείνουν Πράσινο New Deal ώστε να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα η οικονομική αλλά και η περιβαλλοντική κρίση.

-Ο Γκόρντον Μπράουν ανακοινώνει ότι η Βρετανία θα αποκτήσει 8 νέους πυρηνικούς σταθμούς στα επόμενα 15 χρόνια.

-Η συνάντηση των G8 χαρακτηρίζεται ανεπιτυχής όσον αφορά τα μέτρα για το κλίμα. Εκαναν λόγο για μειώσεις 50% έως το 2050 χωρίς να καθορίζουν πώς θα επιτευχθεί ο στόχος.

-Το κόστος της κλιματικής αλλαγής ίσως είναι διπλάσιο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, ανακοινώνει ο λόρδος Νίκολας Στερν.

Αύγουστος

-Η Ιαπωνία καθιερώνει την αναγραφή του ενεργειακού αποτυπώματος στα προϊόντα της.

-Η κλιματική αλλαγή «ξεγελά» τα πουλιά που γεννούν νωρίτερα. Βάτραχοι και μικρά θηλαστικά κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

-Πρέπει να προετοιμαστούμε για αύξηση της θερμοκρασίας έως και 4 βαθμούς, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες.

-Η Κίνα αναδεικνύεται το κράτος με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σεπτέμβριος

-Τη σοβαρή μείωση της κατανάλωσης κρέατος και κτηνοτροφικών προϊόντων συστήνει ο ΟΗΕ.

-Το εξαιρετικά βροχερό καλοκαίρι έφερε στους Βρετανούς αγρότες τη χειρότερη σοδειά των τελευταίων 40 χρόνων. Στην Ελλάδα καλλιέργειες καταστράφηκαν από τη λειψυδρία.

-Οι πάγοι στην Αρκτική μειώνονται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι προέβλεπαν οι επιστήμονες. Το 2007, η έκτασή τους ήταν κατά 23% μικρότερη απ’ ό,τι το 2005.

Οκτώβριος

-Η Ε.Ε. πιέζει την Κίνα και την Ινδία να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

-Ο Ed Miliband, υπεύθυνος για το πρόγραμμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Βρετανίας, δηλώνει ότι η χώρα θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% έως το 2050.

-Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαφωνούν ποιος πρέπει να μειώσει περισσότερο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 20% έως το 2020.

Νοέμβριος

-Ο Μπαράκ Ομπάμα υπόσχεται να επενδύσει 15 δισ. δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές και ότι θα δημιουργηθούν πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω των πράσινων επενδύσεων.

-Η ερημοποίηση θα μειώσει κατά 40% τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη νοτιοδυτική Κίνα, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα των τελευταίων 60 ετών.

-Ο Mohamed Nasheed, πρόεδρος στις Μαλδίβες, δηλώνει ότι αναζητά μέρος για να μετοικήσουν 300.000 άνθρωποι που κινδυνεύουν από την άνοδο της θάλασσας.

-Οι επιστήμονες ανακοινώνουν ότι η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική μεγάλωσε και πάλι, γεγονός που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

-Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεκέμβριος

-Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα ανακοινώνει για πρώτη φορά σχέδιο για τη διάσωση των δασών του Αμαζονίου, μειώνοντας την υλοτόμηση στο μισό.

-Διάσκεψη του ΟΗΕ με τη συμμετοχή 190 χωρών στο Πόζναν της Πολωνίας προκειμένου να αποφασιστεί η συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα ακολουθήσει τη μετά Κιότο εποχή. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και απραξίας της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Και από πλευράς Ε.Ε. υπήρξε υπαναχώρηση. Αποφάσεις θα ληφθούν τον Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπεγχάγη.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 28/12/2008)